ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.09.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2000
DURATA: 5 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 4 MIN

Yes, darling!

TIPĂREȘTE URM de aici

Când eşti aproape de Polul Nord, ai impresia că, la sfârşitul unei zile de conferinţe şi seminarii, oboseala îţi va asigura un somn liniştit şi creator. Din contră, pe la ora 1 noaptea, fusul orar îşi intră în drepturi. Te pomeneşti treaz şi gata de muncă. Scrii un reportaj de călătorie, apoi îl rescrii în una sau două variante… până la ora opt, când te pregăteşti să începi, cu adevărat, o zi de muncă.

După câteva zile în Alaska, am deja date să definesc fizionomia localnicilor albi, majoritari. Bărbaţii sunt înalţi şi atletici, adevăraţi supravieţuitori ai unuia dintre cele mai neprietenoase ţinuturi ale Americii. Născuți din strămoşi exploratori, tăietori de păduri virgine, căutători de aur pe vestitul râu Yukon, muncitori feroviari, aceştia spun exact ce gândesc şi nu par să fi înmagazinat multe cunoştinţe despre restul lumii. De fapt, acesta este un sindrom tipic al întregii naţiuni americane. Nu mai sunt mirat, bunăoară, dacă sunt întrebat unde este România, sau dacă ţara mea este vreo insulă într-un ocean… Biblia, călătoria, pescuitul şi vânatul – preocupări la care participă, în mod egal, copiii şi femeile – acoperă sfera de interes „extra-profesional” a bărbaţilor din Alaska.

Pe de altă parte, după ce stai o perioadă în ţări ca România, Peru, Rusia sau Cuba, constaţi cu surprindere cum, zile întregi, în Anchorage, nu vezi o femeie cu linii frumoase pe stradă, la restaurant sau în mijloacele de transport. Vezi uşor, în schimb, că trăsăturile cele mai armonioase le au femeile şi fetele eschimoşe din tribul Aleut, adevărate păpuşi în miniatură. Acestea au faţa ovală, măslinie, ochii negri migdalaţi, părul aranjat în codiţe şi statura relativ mică. Îmbrăcate vara în rochii din piele de căprioară, bluze ţesute din fir de cedru, mărgele şi cercei din os de leu de mare, de diverse culori vii, naturale, încălţate întotdeauna în mocasini din piele de elan, acestea parcă propagă vitalitatea şi imprevizibilul vieţuitoarelor dintre fiorduri. În nas poartă ornamente făcute din scoici sau dinţi de animale. Iarna sunt înfăşurate în piei de urs, marmotă sau ren, cu blana stufoasă în exterior. Pălăria se pune peste o bonetă din fibre de cedru şi are drept ornamente mustăţi de leu de mare, pene de ciocănitoare sau hermină. Blana care se lipeşte de piele, în interior, este unsă cu grăsime de focă pentru a le asigura „termoizolaţia”. Tot timpul anului, femeile aleute îşi poartă copiii într-un rucsac de blană de urs, căptuşit cu licheni.

Femeia albă, la rândul ei, este perfect adaptată mediului. Îmbrăcată sportiv, în pantaloni şi rucsac, cu o constituţie fizică impresionantă, gata să presteze munca fizică alături de bărbat, o vezi dimineaţa, împreună cu copiii, cumpărând caracatiţă, ton sau fructe de mare, dar având parcă timpul calculat pe minute. Privirea ei rece şi fermă îţi sugerează rolul pe care femeia îl joacă, nu numai în creşterea copiilor după „codul nordic” de conduită austeră, dar şi în luarea deciziilor importante din familie.

Primele mişcări de emancipare ale femeii au avut loc, pentru prima oară, aici, în America, începând cu anul 1910. Astăzi, 25% din efectivele armatei americane sunt femei...rolul lor în politică şi în asociaţiile nonguvernamentale dinamizează toate mişcările feministe din lume.

Cât le priveşte pe femeile din Alaska, avem de-a face cu o altă poveste… Se spune că este foarte greu să le vorbeşti în contradictoriu. Şi, totuşi, „soluţia miraculoasă” vine, ca un balsam pentru soarta omenirii, de la unul dintre ghizii care fac zilnic turul oraşului Anchorage. Acesta pare să fi recurs la toate tertipurile verbale pentru a-şi impune autoritatea în familie. O dată pentru totdeauna... după ani de încercări nefericite, dl. Smith răsuflă uşurat. Pentru a fi sigur că are ultimul cuvânt într-o dispută verbală cu soţia, el spune mereu, hotărât: «Yes, darling! »

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 02.09.17 11:23:51
Validat / Publicat: 02.09.17 18:27:48
VIZUALIZĂRI: 812INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA DE NORD
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Întâlnirea cu ursul Grizzly, un impact nedorit, chiar și în Parcul Natural Denali.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmaster26 [02.09.17 18:27:24] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Experiențe turistice în Alaska, ALASKA [statul]" (deja existentă pe sait)

glcitizen [02.09.17 19:33:37] »

@webmaster26: Multumesc.

elviramvio [02.09.17 22:15:20] »

@glcitizen:

Frumoase gânduri și aprecieri. Femeia albă versus femeia aleută! După ce citești articolul, încerci o imaginară comparație în orb.

ANILU [03.09.17 07:56:14] »

@glcitizen: Un SB meritat pentru un articol dedicat femeilor din ținuturile înghețate ale Americii.

Felicitări.

Toate cele bune.

krisstinna [03.09.17 08:46:07] »

@glcitizen: Excelentă descriere a oamenilor îngheturilor.

Cum miroase untura aia pe pielea femeilor nu vreau sâ îmi imaginez.

Povestea ta îmi amintește de o replică din "Bădăranii": "Ai dreptate dragul meu! "

Poza 6 este de senzație: puritate și gingășie, asta văd eu in imagine.

Mulțumesc Malimu

Dana2008 [03.09.17 11:15:30] »

Interesant ca intotdeauna! multe lucruri noi aflam din experientele tale. Fotografiile sunt uimitoare, Felicitari!

danaeldreny* [03.09.17 14:47:13] »

Unul din primii exploratori din Alaska, dacă nu chiar primul, un american, nu-i mai știu amu numele și nici nu mă obosesc acum să caut dar povestea-i reală - s-a împrietenit cu populația din Alaska și și-a adus doi – trei dintre prietenii astfel dobândiți mai spre sud, pe undeva pe lângă Washignton (de ce?), ca să se laude cu captura sa în societatea vremii, aceștia nu s-au putut aclimatiza și în scurt timp și-au pierdut viața, exploratorul nu s-a pierdut cu firea, i-a împăiat și i-a pus la muzeu să-i vadă lumea minunată că doar nu s-a muncit degeaba să-i aducă…

Mă gândeam cum o fi să-ți împăiezi prietenii și să-i pui la muzeu…

glcitizen [03.09.17 15:03:53] »

@danaeldreny:

Multumesc, dar mi-ar trebui un muzeu mai mare... as lua si citiva reni, foci, ursi polari si o balena...

glcitizen [03.09.17 15:06:55] »

Multumesc si, dupa cum te stiu, nu va trece mult timp si ma vei urma.

glcitizen [03.09.17 15:11:11] »

@krisstinna:

Multumesc, Krisstinna. Pentru noi miroase a grasime obisnuita dar pt ei este un miros comun. Pe strazi, toti se silesc sa aiba nonsalanta americanilor de rind.

glcitizen [03.09.17 15:13:18] »

@ANILU:

Iti multumeesc, Anilu. Sii acolo se cauta eternul feminin, ca si peste tot in lume.

glcitizen [03.09.17 15:17:19] »

@elviramvio:

Interesanta idee. In Groenlanda vazusem atitea eschimose frumoase, casatorite cu danezi, dar aici, nu prea. Curios.

danaeldreny* [03.09.17 15:26:29] »

@glcitizen:

“ dupa cum te stiu, nu va trece mult timp si ma vei urma.“

Așa spuneau și alpiniștii ce plănuiau să plece pe creasta Făgărașului, când am mers la revelion la Cabana Negoiu: “să-ți iei colțarii că… “apoi replica continua absolut identic…

Norocul societății omenești îl reprezintă faptul ca 13 ani de amu încolo nu pot părăsi țara fără permisiune…

Nu's numa plimbăreață ci și cumplit de încăpățânată și nu mă umilesc să cer voie astfel că următorii 13 ani voi explora “doar“ România…

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
glcitizen [03.09.17 15:52:04] »

@Dana2008:

Multumesc, Dana. Nu vad un scenariu mai potrivit pentru spectaculoasele tale scufundari... sper sa fie doar o chestiune de timp... la Polul Nord poate mai dai si peste un spiridus eschimos...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, danaeldreny*, elviramvio, glcitizen
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0830399990082 sec
ecranul dvs: 1 x 1