ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.07.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 2 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Întâlnire cu Craiova, în premieră turistică

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Craiova... turism de weekend

Așa cum vă povesteam în review-ul de cazare la Hotel Plaza, călătoria mea oltenească a debutat cu dreptul, prima mea coliziune cu orașul lui Nea Mărin a fost una pozitivă, nu o să-mi modelez deloc superlativele pentru centrul ei istoric, vechi.

De ce Craiova? fiindcă nu e suficient mediatizată pe plan turistic, e capitala Olteniei și e la două ore distanță de orașul meu, este al șaselea oraș al tării, ea are un rucsac greu de istorie, a fost scaun al Băniei oltene și leagănul viselor de unire ale lui Mihai Viteazu … nu am însă de gând să stau la taifas cu trecutul ei, agenda e mult prea încărcată … cert e că inima Olteniei are multe oglinzi culturale … zecile de statui învăluite în melancolii secrete sunt o dovadă a bogătiei ei istorice … eram curioasă foc să văd de ce orașul candidase pentru titlul de capitală culturală europeană în 2021.

Am ascultat pe o bancă în micul Parc Englez, litania unor localnici: ,,Craiova nu mai e ce –a fost odată, au distrus-o doamnă, comuniștii ‘’… nimic nou sub soare.

Orice călătorie nouă începe cu o hartă sau cu un centru de informații … vise …. am cerut una turistică la hotel și mi s-a spus că nu o să găsesc … am vrut să cumpăr un ghid cu Craiova de pe net... nu am găsit nimic, doar câteva articole pe site-ul Afa … păcat, Craiova merită să fie promovată turistic, deoarece ascunde comori arhitecturale și case vechi scăpate înca de violentele istoriei si de tăvălugul vremurilor, deși pe zidurile unora scrie suferintă … am vizitat centrul orașului pietonal si am folosit de trei ori taxiul pentru a ajunge la gară, la Parcul Romanescu si la Electroputere Mall pentru variație.

Aș fi avut nevoie de un ghid profesionist să mă tragă de mânecă și să-mi dezvăluie povestile ce se ascund în spatele caselor vechi cu dantelării arhitectonice pe care scrie monument istoric … nu am găsit o astfel de ofertă, p 3 iunie o agentie turistică Mapamond din centru organizase totusi un tur ghidat gratuit al Craiovei pentru trei ore … asadar pe baza unei auto documentări minimale, am purces la descoperirea pietonală a centrului istoric reabilitat, despre care auzisem câte ceva la televizor.

Centrul istoric vechi -punctul zero al plimbărilor mele pietonale

Memoria Craiovei vechi e sedimentată în vechiul centru istoric negustoresc, descopăr câteva poze alb negru cu vechea urbe la muzeul Olteniei, în gangul unui restaurant prin centru și într-un pasaj prin Lipscani.

Centrul istoric vechi e punctul zero al întâlnirii mele cu Craiova veche … părăsesc hotelul Plaza de pe strada Arieș (vezi impresii) și după colt privirea îmi e captivată de un mic palat, e Casa Poenaru , poartă pe ea o tăblită, e monument istoric părăsit, admir arhitectura ei veche și printr-un geam spart bănuiesc că pătrund liliecii și bate vântul nepăsarii.

Intreb un craiovean bătrân ce stătea într-o statie de autobuz ce e cu casa fantomelor... ea a aparținut unei vechi familii de boieri, care avusese pe vremuri multe moșii... povestea casei rămâne evident un mister pentru turistul din mine... (vezi poză).

Ajung în 5 minute în vechiul centru istoric punând talpa pe strada Frații BUZESTI, după ce mă hlizesc la o mașină veche de cusut cu flori pusă în fata clădirii fostului Hotel Metropol ... deduc că pe vremuri strada se numea Răscruciul mic sau Rascruciul de peste, e o stradă a sufletului vechi al Craiovei, mă aflu la intersecția dintre nostalgia epocii Belle epoque si prezentul contemporan punctat de puburi moderne... mă binedispune o cutie electrică stradală pictată, care îmi amintește de lăzile de gunoi pictate ale Lisabonei.

Depistez a doua zi tot pe Fratii Buzesti fostul Palat Vorvoreanu și sediul actual al Mitropoliei Olteniei... casa palat este impunătoare, fiind o clădire de la sfărsitul secolului 19, cu influente de renaștere franceză... mă uit oleacă prin grilajul închis la curtea înterioară.

Revin în inima centrului vechi cu străzi mici, paralele, clădirile au aerul de ,,old time'' boieresc cu parfum de epocă, citisem despre acest perimetru că este unul din cele mai frumoase din țară.

Călatoresc aievea prin anii 1900, îmi lipseste doar trăsura, pălăria și rochia de crinolină sau de negustoreasă... descopăr tarziu niște tăblite de bronz agățate pe niște console, pe care sunt trecute numele străzilor... denumiri vechi ca Ulita Precestei, Podul Târgului, Răscruciul Mic nu prea îmi spun nimic.

Calc pe dale de granit noi și salut pe traseu niște statui, pe Zița, Neica Ion, pe băiatul cu ziarul, Flasnetarul și Femeia cu umbrelă... boema artistică contemporană e readusă la viața prin mici simboluri din bronz... animatia începe în piața Buzesti aflată la intersecția strazii Oltețului cu Panait Moșoiu, pe unde să o iau, la dreapta sau la stânga? nu scap nici o stradă adiacentă, mă învărt ca un titirez.

Strada Traian Demetrescu, fostă Calea Târgului , apare la primul colt, pe dreapta... notez casa degradată a poetului și mai încolo mă fulgeră o casă în ruine ce plânge de milă... în fața intersectiei răsare pe ecran ca nuca în perete Bancposul, o clădire modernă ce nu se potriveste cu decorul, aș tăia-o făra milă cu foarfeca, căci strică tabloul.

Pe zidul unei case e o pictură murală uriață cu scene din epoca la Belle Epoque, arta iese în stradă și –mi aduce un zâmbet cald... în paralel cu strada Demetrescu curge strada România muncitoare, unde pescuiesc casele vechi, cu fard nou, aș fi curioasă să le văd și pe interior.

Nostalgia trecutului umple buzunarele micilor terase animate parțial... mici panouri cu oferte de băuturi sunt scoase la stradă, admir mobilierul vesel și citesc pe o umbrelă mare, Povestea merge mai departe.

Suntem diferiti si avem gusturi diverse, mă topesc după micile prăvălii cu denumiri de tot felul... am chef să-mi bag mânuțele într-o veche mercerie, printre ațe, ghemuri sau nasturi... deja am uitat numele străzii, pe ea scrie Mercerie Beea, dantele, galoane, pasmanterie. :))

Mă uimește numărul mare de mici magazine cu rochii de mirese, care aduc o notă de farmec local... chiar am noroc să surprind un cuplu de tineri căsătoriti în fața aparatului foto, în piata Buzesti, a doua zi, duminică.

Mai decupez din centrul vechi Strada Lipscani , veche uliță comercială, care era odată ulita cojocarilor, apoi ulița brașovenilor si lipscanilor.

Casele au decorațiuni arhitectonice vechi, balcoane cu fier forjat și floricele... vânez Casa Vâlceanu sau Casa cu oglinzi din secolul 19, la răscrucea dintre strada Lipscani cu Strada Theodor Aman... multe magazinase mici stau umăr la umăr, dar nu e deloc forfotă de clienti în weekend, străzile sunt prea cuminți... citesc, Bella Design, Darfil, Maya Fashion... e concurență între magazinele de mirese.

Descopăr și pasajul Lipscani... vitraliile colorate de deasupra lui aduc lumină și par noi, de aici pe un culoar ajungi în altă stradă.

O străduța ce mi-a mers la suflet e mica [b[ Romain Rolland , cu două case monument, e cam înghesuială pe culoar, datorită meselor din stradă... citesc: ,,In această casă s-a născut Filip Lazăr, compozitor, pianist, profesor’’... dar privirea mea stationează pe o casă veche galbenă alăturată, unde o pisicută tot galbenă stă pe pervaz la etaj, protejată de niște umbreluțe colorate suspendate în aer... descopăr că e Villa Lucilla ... aceste case au fost ridicate de un antreprenor italian, care s-a stabilit prin Craiova în 1907, e domnul Giovani Peressutti, șeful unor constructori italieni, care era prieten cu arhitectul Petre Antonescu, pe care l-a cunoscut în Franta... el a ridicat casa pentru fiica lui... cand vă spun eu că aceste case ascund povesti... ce pacat că nu gasesti măcar un pliant cultural sa scoata în evidenta valoarea istorică și documentara a acestor mici nestemate, care mai stau încă în picioare.

La marginea acestei zone vechi, la intersectia străzii Mihail Kogalniceanu cu E. Carada trec prin fața unei clădiri degradate, pe care scrie ,,Atentie, cade tencuială... pe ea e trecut numele unui partid, PSD... e casa Ionel Plesia de la 1890, ornamentele ei plâng de amărăciune... merg de-a lungul cladirii cu fațade neoclasice si în curte văd scris la intrare, Biblioteca Omnia , stiam de la o colegă că aici e sediul bibliotecii franceze... cert e că bătrâna doamnă e în mare suferință și are nevoie de o rochie nouă.

Biblioteca Judeteană de pe strada Mihail Kogalniceanu, aflată în fosta casă Lăceanu aminteste de craiovenii Alexandru și Aristia Aman, ei au fondat aici în 1908 o bibiotecă, un muzeu și o galerie de artă. In curte am descoperit Casa Elenei Farago , care a condus biblioteca, pe o placă memorială e scris numele poetei... era ușa deschisă, dar doi gardieni scoteau de acolo niște covoare, se făcea curățenie.

Am ajuns apoi pe strada Nicolaescu Plopsor chiar de două ori, o biserică superbă mă invită parcă înăuntru, ce-o fi, ce-o fi... întreb trei doamne și nu știu să-mi răspundă, se asează pe o bancă și spun că au uitat... e Biserica Sfântu Ilie ridicată în 1720 de neamul boierilor Otetelișanu, aceasta e ultima biserică pictată de Tătărescu.

Tot pe Mihail Kogalniceanu la nr unu, pe colt cu Calea Unirii , ma topesc de bucurie estetică in fața clădirii impunătoare a fostului cazinou și hotel Minerva ... intru și găsesc o patiserie, într-o sală minunată, cu aer de la belle Epoque.

Cazinoul și hotelul Minerva, care cred ca e închis, e o clădire superbă, fiind un simbol al Craiovei vechi, elegante... arhitectura e în stil maur... despre sala maură aș fi vrut să stiu mai multe lucruri... mă apasă însa presiunea modernizării... un stol de porumbei inundă strada, spre deliciul familiilor cu copii.

Traseul meu continuă mai departe, la vale cu Casa Băniei și Catedrala Maicii Domnului sau Biserica Madona DUDU.

Casa Băniei e un monument de arhitectură medievală și ,,cea mai veche construcție civilă din Craiova’’... ea a fost ridicată de Boierii Craiovești la sfărsitul sec. 15. Această casă veche a fost și resedința banilor și a Marii Bănii pănă în 1535.

Constantin Brancoveanu reface casa și în sec. 18 ea devine sediul administratiei austriece din provincie. In 1810 un episcop cedează resedinta vaduvei Oteteliseanu, ulterior casa ajunge în proprietatea statului prin donatie. Din 1933 casa Baniei este sediu al Muzeului Olteniei pâna în 1948 și din 1966 aici functionează sectia de etnografie a Muzeului Olteniei.

Fotografiez harta Craiovei de pe un panou mare, care îmi e de mare ajutor și mă îndrept spre Catedrala, invitată de cântecul bisericesc ce se auzea din stradă, datorită tehnologiei moderne.

Acest edificiu e cea mai mare biserică ortodoxă din Craiova, stilul ei este brâncovenesc, ea poartă numele după icoana făcatoare de minuni a Maicii Domnului, care ar fi fost descoperită într-un dud aflat pe locul altarului, e o legendă tare frumoasă.

Parcurg fără interes turistic strada Matei Basarab și mă uit jalnic la un han vechi, e Hanul Putureanu , monument istoric, care era în negura vremurilor loc de popas pentru calatorii ce veneau în bănie.

Aventura turistică continuă cu Muzeul Olteniei , o casă uriasă în stil romănesc, pe care il vizitez... 5 lei intrarea și la cererea mea, un muzeograf mă insoteste prin toate sălile să mă initiez în tainele istoriei Craiovei, de la daci, romani si toate celelalte etape istorice. Colectia de bază a muzeului a fost daruită prin testament de Alexandru Aman, fratele pictorului... expozitia e o meditatie asupra trecutului istoric al Olteniei... e un muzeu exceptional... nu mi-au dat nici măcar un pliant, că nu mai aveau, dar mi-au pus in mana un pliant cu Casa Baniei.

Mă trezesc apoi pe strada Titu Maiorescu în fața Liceului Carol I , care a fost fondat în secolul 19, el era a doua institutie scolara secundară a tarii... mă uit lung la zidurile coșcovite ale clădirii istorice realizate de arhitectul Toma Dobrescu prin 1895... știam că pe băncile acestei institutii scolare au studiat reprezentanti ai știintei și culturii romanesti.

E un liceu vestit care a absorbit o adevarata pleiadă a intelectualitatii interbelice, în sala mare a acestei scoli Heliade Radulescu a citit proclamatia de la Islaz și Titu Maiorescu, care era director pe vremea aceea, citea actul pentru elevi și craioveni, cocotat într-un dud.

As fi vrut să intru în liceu să vizitez biblioteca despre care Titulescu spunea că e un templu al culturii... portile erau închise, fiind duminică... am vazut tabloul cu Hora Unirii al lui Aman la Muzeul Oltenie, ea s-a jucat aici, în fata fostei școli centrale.

Urmează un moment de respiro pe o bancă dincolo de prima poartă a orașului... sunt în fata

Bisericii Sf Treime de pe Titu Maiorescu, ridicată în sec. 18, pe vremea boierilor Stirbei din Craiova...

Calea Unirii mă răsfată cu două clădiri superbe... fiecare turist râvneste desigur la ce el nu are acasă... Palatul Administrativ P, actualul sediu al Prefecturii Dolj, ridicat la începutul sec. 20, mă impresionează prin stilul arhitecturii romănesti, ea poartă semnătura arhitectului Petre Antonescu si a acelui italian G Peressutti.

Clădirea are doua fațade si se uita spre piața Mihai Viteazu și spre parcul englezesc... mă învart prin zona animată de lume... fantanile magice, care nu cântă aruncă apă și stropi pe mine în fata elegantului magazin Mercur , a cărui silueta aduce parcă cu un vapor... evident semnez condica pe la parter, e deschis sâmbata pănă la 10. pm.

Un fior arhitectonic, ca sunt sensibilă la decoratii imi dă și cladirea Primariei ridicată pe la 1906, ea este fostul Hotel Palace... aș fi avut chef să intru să le cer o hartă și o brosurică cu clădirile monument importante ale Craiovei, dar tocmai iși aleseseră un nou primar.

Pe bulevardul Alexandru Ioan Cuza trec ca valiza prin gară prin fata Universitatii, o cladire neoclasica proiectată prin 1880, am inteles ca pana in 1966 aici activa Palatul de justitie, sunt mult mai atrasă de edificiul închinat Thaliei, de Teatrul National Marin Sorescu ... o mărturie a dragostei locale pentru cultură.

Mi-ar fi plăcut șă mă nimeresc aici în timpul festivalului Shahespeare, dar nu au intrat încă zilele în sac... studiez scuarul teatrului și micul parc cu flori din spatele clădirii, nu-mi place gardul, apoi mă opresc la o terasă pe dreapta, goală de clienți.

Peste drum la intersectia bulevardului Cuza cu Panait Mosoiu mă opreste o plăcuta memorială de pe o casă cu ornamente, sunt Casele Dianu , monument istoric de la 1900, urmează o nouă sesiune de fotografii.

A doua zi duminică fix la ora 10 bat cu ciocănelul în poartă la Palatul Jean Mihai ... actualul Muzeu de Arta al Craiovei, căruia îi acord coronită de aur... e situat pe Calea Unirii și e mandria craiovenilor... acest palat /muzeu a fost ridicat la începutul sec. 20 de un mare bogătaș Constantin Mihail, el a cerut ajutorul arhitectului Casei regale pentru a ridica o bijuterie arhitecturală, după modelul unui castel francez de pe Valea Loirei... cu siguranță voi descrie separat palatul și muzeul de artă ce detine opere ale pictorilor romani Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrascu, Pallady și un salon cu 6 opere originale ale lui Constantin Brancusi, printre care Sărutul si Mademoiselle Pogany... le-am capturat cu aparatul foto fara blitz... la Philadelphia el are doua saloane in muzeul de arta... le-am văzut și pe acelea și m-am ofticat de invidie.

Relaxare în parcuri și grădini

Părăsesc palatul superb și merg spre Grădina Botanică pe jos, după ce întreb doi localnici pe ce directie să o iau, că nu gasesc nici un indicator rutier... după 20 de minute ajung în partea vestică a zonei centrale in fața grădinii, nu inainte de a trece în revistă clădirea vechiului tribunal, fosta casă Glogoveanu, ridicata pe la 1802, care are o istorie foarte bogată.

Gradina Botanică e a patra gradină universitară botanică din tară și ea este creatia unui peisagist francez, ea a fost amenajată de profesorul botanist Alexandru Buia... e o grădină minunata, o oaza de liniste si relaxare... cred ca pista sportiva de culoare roșu amenajata in jurul unui pavilion asiatic este nouă, că nu prea se asortează cu decorul.

Am luat un taxi, pe o vreme cu vant cam năbădios și am ajuns în Parcul Romanescu , căruia i se zicea parcul Bibescu sau mai tarziu Parcul Poporului, el e considerat bijuteria naturală a Craiovei și a fost inaugurat în 1903 chiar de regele Carol I... el poartă numele fostului primar al Craiovei Nicolae Romanescu.

A fost redeschis după lucrări de modernizare, localnicii au desigur de zis mai multe despre el... stiam că are peste 90 de hectare și este al doilea sau al treilea parc natural al Europei... am explorat și eu doar o mica parte, atat cat m-au lăsat bateriile din picioare.

Mare surpriză... mă plimb pe niste alei asfaltate printr-o pădure uriasă cu copaci batrani, habar nu am câte specii defileaza pe langă mine... am avut parte de orga vântului care efectiv suiera cu 30 km la ora, m-am lovit chiar si de cativa butuci de pomi căzuti pe o alee.

... Am trecut deja de teatrul de vara în aer liber, unde era accesul interzis, punctez doar gradina zoologica, unde foiau niste copii, depăsesc zona lacului cu debarcader și tot caut în van un indicator spre castelul fermecat... bifez până la urmă castelul ruină, care e de fapt un fost turn de apă.

Romeo și Julieta studenti stau pe o bancă, fata citea pentru examene si junele îi împletea o coadă... ajung la podul suspendat ce leaga două dealuri, nu e accesibil și trec pe cealaltă parte, în directia restaurantului Ciobănasul... sesiune foto cu lacul și o insulita, adaug tabloului una pată de romantism cu niste cupluri de nou casatoriti ce se imortalizează la intrarea în parc sub ochiul vigilent al unor gardieni... concluzie –am zgaraiat si eu superficial o partică din pădurea grozavă... las joggingul pentru cei tineri, cert e ca la pensie aș sta bucuroasa vara prin parcul si nu la bloc... aici natura mamă e la ea acasă... oare tot așa arata parcul si acum 100 de ani?

Concluzie... Craiova e un oras care merită vizitat, nu am avut timp si rezistenta fizică sa intru destul în rama ei veche si modernă, nu am bătut cartierele mărginașe centrului, m-am simtit relaxata sufleteste prin centrul ei vechi fardat, am ratat o poală de biserici fără nume, am efectuat promenade lungi si scurte, ma voi reîntoarce... doamna de la muzeul de artă mi-a povestit ca se va ridica pe viitor un muzeu Constantin Brancusi... cinste lor, oltenilor... ar fi multe de scris... nu mi-a placut lista lungă de case care plâng si asteaptă măcar un semn de renovare...

A fost un weekend de nota zece, care mi-a depăsit asteptările... îmi cer scuze localnicilor, dacă am comis erori geografice sau istorice...

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mireille in 04.07.17 13:35:15
Validat / Publicat: 04.07.17 18:03:03
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CRAIOVA

VIZUALIZĂRI: 5238 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

25 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Pictura murală pe zidul unei case din centrul istoric vechi, ce aminteste de Belle Epoque.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 68300 PMA (din 51 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

25 ecouri scrise, până acum

mishu
[04.07.17 18:09:54]
»

@mireille: Start vot! Minunat articol si superbe poze. Am inceput cu pozele si ma intrebam pe masura ce le vedeam, sunt sigur facute in Craiova? .

Sunt convinsa ca fiecare oras fie el cat de mic are frumusetea lui care merita descoperita. Asa cum spuneam voi face o mica incursiune in frumusetile patriei si voi incerca sa vad atat cat voi reusi insa sunt convinsa ca voi avea parte doar de lucruri extraordinare iar articolul tau este cel mai bun exemplu.

Felicitari, votat cu foarte mare drag.

elviramvio
[04.07.17 18:23:56]
»

@mireille:

Ai facut o alegere minunata, mi-am dat seama de cand ai scris despre cazare. Este un oras care geme de istorie, care nu este promovat cat trebuie decat poate legat de nume care nu-i aduc faima buna. Am avut rude acolo pana anul trecut, am avut prieteni buni si am facut cateva revelioane pana in 1990, o combinatie a sotului de serviciu/prieteni.

Ma bucur ca tu ai ales acest oras, scrii frumos si bine documentat.

Vacante frumoase si zbor lin, cand va fi, spre iubirea ta!

PS Pozele la multe articole care imi plac le vad in momente diferite, asa si acum dar in fuga m-am oprit la P06, m-am crezut inca in vacanta mea trecuta, vei vedea de ce zic asta.

webmaster
[04.07.17 18:29:10]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

adrianbogdan
[04.07.17 18:53:05]
»

Buna!

Foarte bun articolul, chiar a fost selectat de interes din punct de vedere al politicii saitului.

O singura observatie

Orasul lui Nea' Marin nu este Craiova, ci orasul Bailesti, ce este drept orase destul de apropiate.

Vacante frumoase va doresc!

Safta Radu
[04.07.17 19:46:43]
»

Excelent articol! Craiova e o bornă importantă în viaţa mea, şi aici mă refer la anii tinereţii. Aidoma lui Nicu la Sovata , aici am făcut eu armata, recunosc, o perioadă un pic mai dificilă. Apoi, la terminarea şcolii militare, ca tânăr ofiţer, aici am fost repartizat, ce-i drept am stat doar şase luni, o perioadă scurtă dar importantă pentru mine. Şi nu în ultimul rând, faptul că sunt suporter înrăit al Universităţii m-a făcut să ajung aici de nenumărate ori, trăind la intensitate maximă momentele de bucurie sau de tristeţe oferite de echipa favorită. Prin acest frumos review, m-aţi determinat să recitesc o pagină din romanul vieţii mele, una frumoasă, şi pentru asta vă mulţumesc!

Vacanţe frumoase vă doresc!

Aurici
[04.07.17 19:48:44]
»

@mireille: Draga noastră, ori tu ești un super fotograf, ori Craiova este un oraș foarte frumos. Sau mai degrabă ambele. Mi-a plăcut foarte mult ce am văzut și citit, mai ales că mie nu mi s-a părut niciodată de interes să mă duc în excursie la Craiova. Să-mi fie rușine!

Cred că am trecut de vreo 2 ori prin Craiova, de fiecare dată, pe întuneric, în drum spre altceva, dar nu mi-a atras atenția astfel încât să-mi doresc o vizită acolo. Fiind așa aproape de București, uite mi-am făcut autocritica și promit să-i fac o vizită cât de curând voi putea.

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.07.17 22:11:28]
»

Mi-aţi trezit multe amintiri (cele mai multe frumoase) cu acest review!

În urmă cu 45 de ani am făcut armata în acest oraş, la o unitate militară aflată chiar lângă Parcul Romanescu.

De atunci am trecut de multe ori prin Craiova, dar nu am avut timp să vizitez zona centrală.

S-au schimbat multe, mă uit la poze (frumoase şi inspirate) ca viţelul la poarta nouă . Nu le mai recunosc!

Felicitări pentru articol!

danaeldreny*
[05.07.17 05:14:45]
»

M-am lovit cu prima poză. Da’ pe urmă și cu-a doua. Eu am vazut 3D-uri de-astea pe fb la capitolul “luați de vă mirați” dar nu am știut că avem și noi în țară…

Superb!

Mă duc la Craiova!

mireilleAUTOR REVIEW
[05.07.17 06:33:30]
»

@webmaster: multumesc mult, am muncit la focuri mari ,,interioare '', scriindu-l.

mireilleAUTOR REVIEW
[05.07.17 06:51:30]
»

@mishu: multumesc Mihaela, Craiova nu mi s-a parut un oraș mic, are 300 000 de mii de locuitori și bateriile din picioare au murit destul de repede... da pozele din centrul vechi par desprinse dintr-un film vechi, numit Craiova, sunt de la noi de acasă și eu cutreier Europa, ca un gură cască... am scris în articolul de cazare că sunt repetentă la geografia patriei, datorită răului de mișcare cu mașina... dar nu mă las bătută, după ce am intrat în epoca libertătii totale... plec la vânătoare românească.

mireilleAUTOR REVIEW
[05.07.17 07:00:29]
»

@elviramvio: merci beaucoup... da, ai perfectă dreptate, Craiova geme de istorie, am stat puțin la taifas cu ea în Muzeul Olteniei, unde am trecut în revistă tot trecutul ei... aveau acolo și reproducerea unui salon de belle epoque și niste manechine, cu doamne îmbracate în crinoline, chiar am avut parte de o lectie foarte bogată... am încercat să sintetizez în articol o parte din principalele obiective... mă bucur că ai amintiri plăcute de familie din Bănie.

Da, mai am trei zile și -mi iau zborul spre olandezii mei... să ai o vară minunată.

tata123 🔱
[05.07.17 09:33:53]
»

@mireille: Superbă descriere a Craiovei și fotografii reușite! Orașul e puțin promovat în România deși ultimele amenajări și restaurări din Centru îl fac atractiv pentru un city-break românesc (așa cum aveam și eu în gând încă din iarnă).

Chiar dacă au candidat la titulatura de Capitală Europeană a Culturii 2021 și nu au reușit (capitalaculturala2021.ro/ ... candidatura.pdf), oltenii rămân cu frumoasele lor monumente, clădiri, muzee și parcuri (craiovaculturala.ro/ro/cr ... ala-a-oltenilor).

Nu există un sait dedicat obiectivelor turistice din Craiova, iar de cumpărat un ghid turistic al orașului nici nu se poate pune problema - doar pe saiturile de vânzări mai găsești volumul din 1982 dedicat atracțiilor turistice ale Băniei. Acum un an sau doi am luat de la standul dedicat României de la Târgul de Turism din București o hartă a Craiovei (cât mă bucur acum). Am impresia că municipiul nici nu are un Centru de Informare Turistică - sâc! , ele sunt alocate altor sate și cătune.

Mulțumim pentru frumoasa prezentare și pentru aducerea la lumină a obiectivelor turistice din Craiova.

mireilleAUTOR REVIEW
[05.07.17 09:56:49]
»

@adrianbogdan: multam de ecou, am folosit puțin metaforic expresia cu orasul lui Nea Mărin, aveam în gând probabil anii lui de formare la colegiul Carol din Craiova, care purta alt nume și ucenicia lui la teatrul local. In facultate am avut o colegă de cameră, chiar din Bailesti... mă bucur că mi-ai lecturat însemnările.

mireilleAUTOR REVIEW
[05.07.17 10:12:34]
»

@Safta Radu mă bucur că v-am trezit amintiri din tinerețe. centrul orasului chiar a fost pentru mine o surpriză neasteptată.

@Traian Leuca - vă multumesc pentru ecou și comentariu, bănuiesc că urbea si-a schimbat pozitiv fața și renaste frumos.

@Aurici... îmi place arta fotografiei, mereu caut unghiuri și colturi inedite, din păcate nu am un aparat foto profesionist, e prea greu de cărat... la fel am zis și eu, rușine că nu cunosc inima Olteniei.

@danaeldereny... dacă am convins pe cineva să meargă aici, articolul meu și-a atins scopul.

bica adriana
[05.07.17 12:00:30]
»

Multumesc din suflet! Nu am cuvinte. Craiova este orasul in care m-am nascut si pe care nu l-am mai vazut de cativa zeci de ani. Cu siguranta am sa-l revad in aceasta toamna. Mi-ati trezit atatea amintiri. Felicitari, va multumesc inca o data, va imbratisez si va doresc o vacanta minunata!

nrs †
[05.07.17 14:50:15]
»

asa cum am spus eram curios sa vad Craiova prin ochii unui turist. difera destul de mult de imaginea pe care o am eu. poate si faptul ca stiu multe realitati imi schimba perceptia.

incep cu o mica corectura: in poza 39 este strada Lipscani nu Romain Rolland

apropo de sediul partidului: asa se intampla cand iei ceva aproape degeaba! nu intretii, au dat pe cladirea monument istoric vre-o 150k-200k euro

despre Minerva la fel, a intrat pe mana unui politician tot aproape gratis si decat sa o renoveze mai bine o tine inchisa. stiu chiar o poveste interesanta: cineva a inchiriat gradina de vara si crama, le-a refacut vadul, le-a modernizat si apoi i s-a spus "de azi chiria se tripleaza! ", normal ca a parasit locatia si acum este totul inchis

gardul din spatele teatrului este gardul unei parcari subterane, o mare oribilitate care a fost facuta in locul unui frumos parculet si care este cam semisubterana, in plus foarte prost gandita

sincer nu am observat ca nu exista un indicator catre gradina botanica! asta in orasul indicatoarelor uriase, s-au cheltuit o multime de bani pentru a umple orasul de indicatoare cu dimensiuni de autostrada si uite ca un obiectiv important nu are indicator. cat despre pista... daca tot au daramat stadionul si au promis ca fac doua in loc dar nu au terminat nici unul atunci au facut stadion in gradina botanica!!! tare nu?

Parcul Romanescu este o alta mostra de cheltuire a banului public (in interes personal?). s-au asfaltat alei, s-au bagat tuburi de irigatii intr-un parc natural dar nu s-a refacut podul (un simbol al orasului)

cat despre "Craiova capitala culturala" a fost de fapt un alt mod de a sifona banii publici. s-au cheltuit peste 1 milion de euro printr-un ONG, sa nu poata fi verificati, pentru rezultate 0. mai bine se faceau harti si se incerca promovarea turistica, dar probabil ca pentru asta iti trebuie si cap

oricum ma bucur ca ti-a placut si nu regreti alegerea facuta

ANILU
[05.07.17 14:55:51]
»

@mireille: Acum am reuşit să mă plimb şi eu prin Craiova ca turist. Aşteptam articolul tău cu impresiile despre Craiova şi am constatat că eu nu am văzut până acum un oraş turistic.

Foarte des ajungem la Craiova (drumul către ţara soţului trece prin Craiova) sau ne oprim la prietenii ce-i avem acolo, dar recunosc întotdeauna pe fugă.

Recunosc locurile despre care ne-ai povestit şi din pozele ataşate, dar nu le vedeam turistice.

Foarte frumos ai povestit totul.

Am trimis link-ul prietenilor din Craiova ca să vadă şi ei ce oraş frumos şi turistic au.

Felicitări.

Toate cele bune.

mireilleAUTOR REVIEW
[05.07.17 15:06:19]
»

@tata123: multumesc pentru ecou si completari... la mine în Ramnic există un centru de promovare turistică, deși orașul e mic. Am găsit la bibliotecă un ghid vechi al Craiovei, depășit însă de vremuri, harta cu Craiova am găsit-o și în fața Muzeului Olteniei, am copiat-o pe telefon. Mă bucur că ți-a plăcut review-ul... chiar am lucrat mult la el, are însă destule lipsuri, mă presează plecarea în vacanță. O sa-ti placă muzeul Olteniei, eu rămăn fan al muzeului lor de artă... sper să ajungi și tu acolo, în curând, vacantă fericită.

mireilleAUTOR REVIEW
[06.07.17 06:48:02]
»

@bica adriana: va multumesc mult pentru lectura si ma bucur ca pozele v-au trezit amintiri dragi.

mireilleAUTOR REVIEW
[06.07.17 10:57:53]
»

@nrs: multumesc mult pentru comentariu, evident nu am cum sa cunosc realitatile care se ascund in spatele cladirilor, am povestit ce am vazut la prima vedere... si mi-a placut, cert e ca o sa ma reintorc cu mare placere.

@Anilu -multumesc pentru lectura, orice calatorie noua intr-un nou oras, e o aventura turistica... poate urmatorul turist, va vedea orasul cu alti ochi, subiectiv si obiectiv...

nrs †
[06.07.17 11:37:02]
»

normal ca povestile nu ai de unde sa le stii, de aceea le-am si scris

ma bucur ca vrei sa revii, este un semn bun pentru acest oras care pe mine ma dezamageste. poate le va place si altor turisti (chiar am vazut in ultimul timp si straini) astfel incat sa devina un oras mai vizibil

Cristian_h*
[08.07.17 12:38:53]
»

şi eu sunt unul dintre dezamăgiţi... nu atât de oraş cât de ceea ce se întâmplă în el... am de făcut o mică precizare în poza 17 este Catedrala Mitropolitană Sfântul Dumitru, Biserica Madona Dudu este aceasta: crestinortodox.ro/biseric ... ova-122141.html

Am să reproduc un articol apărut în ziarul Adevărul iată:

Istoricii susţin că Barbu Drugă a fost unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din zona Olteniei. Comuniştii i-au confiscat averea, însă niciodată nu au putut să îl arunce în spatele gratiilor. „A avut o avere impresionantă. A fost un om extraordinar, iar tot timpul îşi ajuta angajaţii cu bani. A deţinut case, terenuri, dar şi mori. La vremea respectivă ducea făină în Europa. Utilajele folosite erau de cea mai înaltă tehnologie“, a povestit Toma Rădulescu, istoric. Boierul Barbu Drugă şi-a avut moşia în comuna Cetate, pe malul Dunării. În zonă a făcut un port, iar imediat negustorii din toată Europa au venit pe Dunăre să cumpere grâul şi porumbul românesc. Oamenii din zonă au povestit că în scurt timp comuna lor a devenit înfloritoare. „În port munceau peste 300 de oameni. Îmi aduc aminte că a fost inaugurat în anul 1904. Barbu Drugă a fost o figură emblematic pentru comuna Cetate. A deschis portul al Dunăre pentru înlesnirea exportului de cereale. Moara din zonă avea utilajele cele mai performante. A ţinut mult la domeniul de la Cetate de care s-a ocupat tot timpul. A fost ridicat din câte îmi aminte în anul 1875“, a declarat Ion Cârstea. Vila lui Dinel Staicu, denumită „Casa Bujorului”, a aparţinut iniţial boierului Barbu Drugă, iar în perioada comunistă era casa lui Nicolae Ceauşescu. Casa a fost construită de renumitul arhitect Giovanni Battista, acelaşi care a proiectat sediul Prefecturii Dolj, Primăria Craiovei şi Primăria Bucureşti. Staicu a cumpărat drepturile succesorale ale moştenitorilor lui Barbu Drugă. Deşi casa a fost refăcută în întregime, păstrând stilul interbelic pe alocuri, peste vitraliile boierului Drugă planează termopanele. A murit sărac Barbu Drugă a murit într-o mizerie de nedescris. „Eu l-am cunoscut când aveam 12 ani. Eram la coadă la pâine cu tatăl meu, iar Barbu Druga abia îşi putea trage picioarele. Din omul cu o avere impresionantă ajunsese de nerecunoscut. Cei care îl cunoşteau îi dădeau câte o bucată de pâine. Atunci am aflat cu adevărat povestea boierului oltean. Comuniştii au pus mâna pe averea lui Barbu Drugă. Este păcat că un astfel de om a ajuns să moară într-o mizerie cruntă”, a mai povestit istoricul Toma Rădulescu. ˝ am încheiat citatul

Iată şi un articol apărut în Gazeta de Sud pe 10 august 2015... ˝Procesul dintre Consiliul Judeţean Dolj, Mercur SA şi o asociaţie controlată de Dinel Staicu pentru obiectele de mobilier din casa Barbu Drugă este încă pe rolul instanțelor, după mai bine de zece ani de judecată. La ultima hotărâre, instanța a dispus ca Dinel să restituie mobilierul CJ Dolj, iar Mercur SA să plătească contravaloarea bunurilor care nu au mai fost găsite.

Casa Barbu Drugă de pe strada Bujorului a ajuns în proprietatea Asociaţiei Creştin Catolic Ortodoxe, controlată de Dinel Staicu, în anul 2006. Înainte de Revoluție a fost casa de protocol din Craiova a lui Nicolae Ceaușescu, iar după 1990 a ajuns în proprietatea CJ Dolj. Moștenitorii boierului Barbu Drugă au revendicat casa în 2003, iar în timpul procesului, SC Mercur SA a cumpărat drepturile litigioase. Un an mai târziu, imobilul a intrat în proprietatea Mercur SA, societate aflată în portofoliul Societăţii de Investiţii Financiare (SIF) Oltenia, unde Dinel Staicu deţinea la acea vreme un pachet semnificativ de acţiuni. Mercur SA a vrut şi bunurile mobile şi de inventar din casă, cum ar fi mobilierul stil Ludovic și argintăria spaniolă, așa că le-a cerut în instanţă de la Consiliul Judeţean Dolj. Tot în 2004, Mercur şi CJ Dolj au semnat un proces-verbal prin care au decis ca bunurile respective să rămână în casa de pe strada Bujorului, în custodia Mercur SA, până la soluţionarea procesului.

În 2006, SC Mercur SA a vândut casa Barbu Drugă Asociaţiei Creştin Catolic Ortodoxe, controlată de Dinel Staicu, cu tot cu drepturile litigioase asupra bunurilor mobile. Procesul a fost continuat de Asociaţia Creștin Catolic Ortodoxă, iar până în prezent instanțele de judecată nu au reușit să dea o hotărâre definitivă.

Proces fără sfârșit

După mai mulți ani de procese, SC Mercur SA şi asociaţia a câştigat atât la judecătorie, cât şi la tribunal. Ulterior, Curtea de Apel Craiova a retrimis dosarul la Tribunalul Dolj. Mai departe, instanța a desemnat un expert care să stabilească valoarea bunurilor dispărute şi să le identifice pe cele existente, iar acesta a stabilit că valoarea bunurilor dispărute este de… 8,3 milioane de lei. Bani pe care SC Mercur trebuia să-i achite CJ Dolj. Reprezentanții Mercur SA au contestat expertiza, susținând că expertul a uitat să denomineze sumele, încurcând leul nou cu leul vechi. Fără succes, pentru că în ianuarie 2012, Mercur SA a fost obligată la plata unei despăgubiri către CJ Dolj de 7,5 milioane de lei.

A urmat apelul, ocazie cu care judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dispus efectuarea altei expertize. Surpriză! Experţii desemnaţi de instanță au ajuns la o cifră de aproape o sută de ori mai mică, la suma de 83.000 de lei. Un an mai târziu, în februarie 2013, Curtea de Apel a obligat Mercur SA să achite 83.000 de lei către CJ Dolj, cu titlul de despăgubire pentru bunurile dispărute din casa aflată în proprietatea asociaţiei controlate de Dinel Staicu. Între timp, Asociaţia Creştin Catolic Ortodoxă s-a transformat în Asociația Creștin Ecumenică, care a fost obligată să restituie CJ Dolj bunurile din casa Barbu Drugă... am încheiat articolul...

Am cunoscut personal un domn care a avut ocazia să intre in conacul de pe Strada Bujorului la nr 12, pe vremea când aparţinea Cercului Militar din Craiova, înainte de a devenii reşedinţa lui Ceauşescu, casa era un adevărat muzeu cu mobilier veritabil Ludovic al 16-lea, vase de porţelan şi foarte multă argintărie, nici până acum nu se ştie unde au dispărut toate aceste bunuri. Casa Barbu Drugă are o logie ale cărei ferestre sunt încadrate de două medalioane din granit cu două busturi in basorelief unul feminin şi unul masculin, azi logia aceasta este închisă cu un oblon şi casa pare părăsită, nu se mai aud nici ţipetele păunilor ce populau frumoasa grădină realizată în stil franţuzesc, casa lui Barbu Drugă cel ce a adus României denumirea de Grânarul Europei aparţine acum unui fost miliţian care este în puşcărie...

Adriana1983
[23.07.17 15:56:34]
»

Catedrala e cea de langa Casa Baniei, iar biserica Madona Dudu este nitel mai departe (putin la dreapta, peste strada). Si-mi mai permit o corectura - sediul primariei nu este fostul hotel Palace. Fostul hotel Palace este vis a vis de prefectura, in stanga, cum te uiti spre intrarea in Prefectura

diacrys*
[29.08.17 11:25:02]
»

@mireille: Am notat acest review ca favorit. Craiova este orasul meu natal, dar l-am parasit definitiv acum 20 de ani si am revenit destul de rar - ultima data in iulie 2017, cand m-am bucurat ca s-a terminat santierul pe care l-am vazut in 2014, pentru refacerea centrului istoric - care chiar reprezinta o realizare, se pastreaza spiritul orasului dar este pus in valoare in mod creativ.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mireilleAUTOR REVIEW
[04.09.17 08:28:05]
»

@diacrys: multumesc pentru lectura, ma bucur ca ti-a placut articolul si ti-am trezit amintiri.

@Cristian H... va multumesc cu mare intarziere pentru completari, am fost plecata mult timp de acasa... si eu sunt dezamagita de centrul Ramnicului meu si de noul lui look central, ce nu e gata de trei ani.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
13 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Adriana1983, adrianbogdan, ANILU, Aurici, bica adriana, danaeldreny*, diacrys*, elviramvio, mireille, mishu, nrs, Safta Radu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Craiova:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071164131164551 sec
    ecranul dvs: 1 x 1