ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.11.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Rosiori de Vede
ÎNSCRIS: 26.06.13
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
OCT-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
77.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Turist prin Craiova

Ilustrație video-muzicală
Nea Marin - O piine-n tast, un pui fript si-o damijana


TIPĂREȘTE

Am fost duminica trecuta la Craiova. Sa ne plimbam, să vedem dacă avem ce vizita, să simtim oraşul pe care autorităţile locale vor să-l declare capitală culturală.

M-am dat jos din masina chiar langa gara. În gara din Craiova e pustiu. Sunt vreo trei magazinaşe şi oameni care aşteaptă. M-am dus să-mi iau o sticlă de apă şi am întrebat de o hartă turistică sau un ghid. Doamna mi-a zis că nu are şi că nu ştie de unde aş putea să iau. Mă descurc eu cumva.

La ieşirea din gara doi câini stau la umbră. Adevărul e că-i destul de cald, aşa că luam si noi loc pe o bancă. De aici, de jos, împrejurimile par frumoase. Copacii sunt ingrijiti, o fântână mai duce în aer stropi de apă şi... o casă. Dar ce casă!

Nişte bărbaţi graşi cu tatuaje şi ochelari ciudaţi stau cu mâinile în sân şi cred că mă privesc suspect, pentru că nu reuşesc să le văd ochii. Traversez către casa care mi-a plăcut. Pare foarte veche şi are iederă crescută pe ea, iar în faţă e un copac mare care-i face umbră. Ce casă frumoasă! Aşa or fi toate?

Lipsa de indicatoare zonale şi detalii nu ma ajuta sa gasesc centrul. Nu există nici un indicator care să arate în vreo direcţie. Noroc că am găsit o tânără care mi-a explicat. Mai găsisem una, dar a fugit. „Drept în faţă“, mi-a spus fata, aşa că m-am conformat. Sper să nu fi glumit cu mine.

Îmi place, totuşi, că între blocuri sunt pomi şi verdeaţă, dar în jurul lor, pe jos, sunt gunoaie mărunte, coji de seminţe şi mucuri de ţigară. Privirea mi se opreşte pe un zid pictat cu spray. „Pleacă Mititelu! “. Mă uit în continuare după semne care să indice zonele oraşului, dar nu găsesc nimic. Sunt doar semne de circulaţie. Apropo de circulaţie, mi se pare că mulţi dintre şoferi conduc agresiv, se uită urât, apoi demarează în trombă. Poate nu le place faţa mea...

Cred ca ma apropii de centru. Văd o clădire înaltă, cu geamuri. De la atâta lungit gâtul după case şi blocuri, nici nu mi-am dat seama că am ajuns in zona centrala. „Ştiinţa nu moare“, citesc pe un alt perete. O avea vreo legătură cu „Pleacă Mititelu“? Probabil voi afla, la un moment dat. Nici nu îmi iese bine din cap „Ştiinţa“, că mă lovesc iar de un scris albastru pe pereţi: „Pleacă sclavule! “. Cine e sclav şi de ce? Până una-alta, ajung la un lanţ de fast-food, vizavi de care e o clădire foarte mare. Încep să merg către ea. În centru, atmosferă relaxată. Strada mare pe care o traversez are copaci plantaţi pe o parte şi pe alta a drumului. Asta îmi place, mai ales că e cald. Descopăr că acea clădire mare e Universitatea din Craiova, pentru că citesc literele din faţa ei, iar în al doilea rând pentru că văd zeci de tineri care stau pe bănci, discută, râd. Fetele chicotesc, iar băieţii îşi mai dau câte un pumn - prietenos - în umeri. Atmosfera e relaxată, destinsă. Privirea mi se duce către partea stângă a drumului. Văd două construcţii vechi, impunătoare, extraordinar de frumoase. Mi se rupe sufletul când văd, însă, că stau să cadă. Pereţii sunt cojiţi şi chiar fac un constrast urât cu magazinele de la parter. Încerc să mi le imaginez altfel şi-mi continui drumul. „FCK LOV“, mai citesc pe un perete. Intuiesc primul cuvânt, dar la al doilea mă blochez. „Who the FCK is LOV? “. Spaţiile verzi, oază de liniste...

Ajung la ceea ce aflu că e teatrul. Ştiu că aici se ţine, o dată la doi ani, Festivalul „Shakespeare“. Paşii mă duc mai departe, către un semafor cu buton; toată lumea îl apasă, dar nu pare să funcţioneze, aşa că stăm şi aşteptăm în soare. La un moment dat, se face verde şi traversăm. Un BMW face slalom în gol şi scârţâie din roţi, apoi opreşte brusc în faţa noastră. O mamă ce-şi plimba bebeluşul în cărucior se sperie şi se uită urât, în timp ce bombăne ceva. Şi eu m-am speriat, sincer să fiu.

Pe partea cealaltă e umbră şi e plin de oameni. O femeie cu batic stătea pe o cutie de carton şi cerşea. Mi-a părut rău de ea şi i-am dat şi eu nişte bănuţi. Avea o privire blândă şi cred că trebuie să fi avut o viaţă mai grea. Alţi oameni mai în vârstă merg către o zonă plină de verdeaţă. Parcul Englez i se zice. E linişte şi e curat, iar câteva femei cu veste reflectorizante au grijă de spaţiul verde. Cred că am ajuns unde trebuie. O clădire mare, atât de mare încât privirea nu o poate cuprinde, îmi apare în faţa ochilor. E prefectura. Merg pe un trotuar din lateral şi văd, vizavi, o intrare care arată ca după război. „Historic monument - Cinematograful Jean Negulescu“. Jean Negulescu? Regizorul? Cel cu Marilyn Monroe şi Fred Astaire? Păi şi cinematograful unde e? Întreb un băiat care împarte pliante şi-mi zice că „Nu mai e de mult, îmi pare rău“. Şi mie îmi pare rău.

Prefectura arată splendid privită din faţă. Centrul oraşului e plin de oameni care merg, care stau jos, părinţi care-şi plimbă copiii care se joaca prin zona fantanilor artizanale si oare si muzicale. Sunt oameni de toate felurile care colorează piaţa gri. Aici, porumbeii iau locul câinilor. Sunt şi mici centre electronice de informare, ferite de ploaie, dar... nu funcţionează. Aaa! Uite şi o hartă! În sfârşit! Mă apropii şi văd că sunt destule locuri de văzut în Craiova: muzee, filarmonică, teatru, parcuri. Şi un teatru de păpuşi! Oare cum o fi cel de aici? Pe hartă apare în apropierea centrului, însă se pare că harta este greşită. Trecătorii îmi spun că nici teatrul nu mai este acolo.

Nici cinematograful „Jean Negulescu“, nici teatru, nici hartă bună... Admir, în zare, o biserică din spatele unei statui şi plec pe o stradă perpendiculară pe centru. Ajung la Muzeul de Artă, unde ar trebui să-l văd pe Brâncuşi. Dar muzeul este inchis. Când văd asta, dau să traversez, dar văd că nu am nici o trecere de pietoni prin apropiere. Asta e! Ce să fac? Mă duc la cea pe lângă care am trecut şi traversez. Ajung în ceea ce pare a fi părculeţul unei şcoli. De fapt, sunt două şcoli, în stânga şi în dreapta mea. Ambele par foarte vechi, cu o arhitectură deosebită. Mă aşez pe o bancă, îmi desfac un pachet de biscuiţi şi le admir pe amândouă. La cererea sotiei si a fiului meu mergem sa mancam la un renumit fast-food macmac, apoi sa mergem in Parcul Romanescu parca. Dar, până atunci... Bine am venit în Craiova!


[fb]
---
Trimis de Cristicop in 04.11.13 11:45:49
Validat / Publicat: 04.11.13 13:07:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CRAIOVA.

VIZUALIZĂRI: 3108 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristicop); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12800 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Cristian_h*
[04.11.13 13:45:41]
»

m-ai făcut să zâmbesc... şi instantaneu am parcurs cu tine imaginar, traseul uşor de recunoscut pentru fiecare Craiovean, Gară-Bulevardul Carol I-strada A. I. Cuza, Piaţa Unirii, strada Unirii şi strada Mihai Viteazul ce desparte Colegiul Naţional Carol I de Colegiul Naţional Elena Cuza, şi ai dreptate lipsesc cu desăvârşire punctele de informare turistică... asta poate şi pentru că, oraşul Craiova spre deosebire de alte oraşe cu tradiţie istorică nu a fost, nu este şi nu cred că va fi promovat turistic prea curând... ciudat este că zilele trecute cu chiu cu vai am găsit o cameră liberă intr-un hotel de 3 stele (care fie vorba între noi nu sunt deloc puţine) pentru un cetăţean ceh... poate totuşi mă vor contrazice patronii lanţului hotelier Ramada, sub a cărui denumire va funcţiona vechiul Hotel Jiu, fala Craiovei de altă dată, poate ştiu ei altceva dacă investesc sume substanţiale in refacerea şi modernizarea radicală a acestei unităţi.

Muzeul de Artă este închis de aproape 3 ani, clădirea a intrat într-un proces amplu de renovare cu finanţare europeană se preconizează ca să fie redat circuitului turistic la finele acestui an (promit să vă ţin la curent)

Fântânile muzicale-arteziene din Piaţa Unirii au program doar seara între orele 20-22.. cel puţin pe perioada verii ... acum nu mai ştiu, cred că doar în weekend!

Din această toamnă au început şi lucrările de reabilitare a centrului vechi al Craiovei, zona Lipscani-Panait Moşoiu. Nu ştiu ce să spun eu cred că lucrurile merg prea încet şi greoi în acest oraş, insă prietenii mei plecaţi de mulţi ani în vest care vin acasă în fiecare an, spun că oraşul arată din ce în ce mai bine...

webmaster13
[04.11.13 13:51:00]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

CristicopAUTOR REVIEW
[05.11.13 10:19:59]
»

@webmaster13: Multumesc pentru ilustratia muzicala!

Nu e genul meu, dar nici nu sugerez alta melodie.

O zi buna!

CristicopAUTOR REVIEW
[05.11.13 10:29:46]
»

@Cristian_h: Salut! Sa-ti spun sincer daca raportez la orasul meu, prefer Craiova de zece ori, mai ales ca prietenii tai au dreptate, orasul arata din ce in ce mai bine. Cat despre promovarea turistica asta e, nu avem ce face atat timp cat in Romania se promoveaza in media pitipoancele, teribilistii si fitele. Sau stii cumva cate agentii de turism promoveaza un tur al Romaniei cu autocarul si care sa cuprinda si zona de sud a tarii?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Cristian_h*
[05.11.13 10:48:13]
»

@Cristicop: agenţiile de turism nu trebuiesc invinuite atăt timp căt de exemplu în Craiova, clădirile vechi aparţinănd familiilor înstărite din epoca interbelică au primit doar nişte plăcuţe pe care se specifică că sunt monumente istorice, în rest majoritatea dintre acestea sunt intr-o stare deplorabilă.

Foarte aproape de locuinţa mea se află Casa Vrăbiescu una dintre cele mai frumoase clădiri ridicate la mijlocul secolului 19, noul proprietar a lipit de aceasta o monstruozitate din beton, faţada casei fiind lăsată în paragină şi mă întreb cum este posibil să se permită aşa ceva... un alt exemplu este Casa Barbu Drugă(fosta reşedinţă de protocol a lui Ceauşescu care avea şi un parc elegant plin cu păuni) este acum proprietatea lui Dinel Staicu....uitată şi abandonată in plină degradare ..în plin centru al oraşului fosta clădire a Casei Studenţilor un palat în stil neoclasic cu o arhitectură impresionantă zace tristă şi sobră cu majoritatea basoreliefurilor ornamentale distruse, acestea sunt oarecum mascate de un banner uriaş pe care scrie ...DE VÂNZARE.... şi astea sunt doar trei exemple ,noul primar al Craiovei a câştigat ultimele alegeri locale promiţând oamenilor o nouă echipă de fotbal şi un azil pentru câînii comunitari, nu s-a spus nimic despre exploatarea potenţialului turistic al oraşului... astfel că intr-un fel noi cei din sud ne merităm soarta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
CristicopAUTOR REVIEW
[05.11.13 12:21:16]
»

@Cristian_h: Da ce, crezi ca in zonele de mare interes turistic totul e pus la punct? Nu este deloc asa, dar acolo se promoveaza turismul, se face reclama, sa recunoastem ca sant zone mai atractive decat zona noastra de campie, asta e baiul... Exploatarea potentialului turistic mai tine si de formele de relief din pacate, cine vrea sa vina la campie? Toti vor la munte, la mare... uite-te la Sibiu, Brasov, Constanta, etc.

O zi buna!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Cristicop
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Craiova:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053630113601685 sec
    ecranul dvs: 1 x 1