ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.06.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Praga ziua a doua - Stare Mesto si Nove Mesto

TIPĂREȘTE URM de aici

În a doua zi a concediului nostru în Praga, aveam programat să vizităm Stare Mesto şi Nove Mesto, adică oraşul vechi şi oraşul nou. După micul dejun, am pornit spre oraşul vechi. Aici aveam scoase de acasa coordonatele GPS pentru parcare. Parcarea aleasă de noi a fost cea de la Mall Palladium cu următoarele coordonate: N – 50.089763 şi E – 14.427952, tariful practicat în această parcare este de 50 coroane/oră, aproximativ 8 lei/oră. După ce am parcat maşina am pornit pe strazile vechiului oraş Praga.

Primul obiectiv propus pentru a-l vizita a fost cartierul Evreiesc Josehof, iar prima clădire pe care am vizitat-o din acest cartier a fost Sinagoga Spaniolă. Aceasta este o clădire destul de nouă, ridicată în anul 1868. În interiorul său se găseşte o expoziţie care arată evoluţia vieţii evreilor din Cehia. În faţa acestei sinagogi se află un monument construit în memoria lui Franz Kafka. A urmat apoi Sinagoga Veche-Nouă, aceasta este una dintre cele mai vechi clădiri din Praga, a fost construită în anul 1270. Au urmat Sinagoga Visoca, Sinagoga Pinkas, Sinagoga Klausen, Cimitirul Evreiesc şi Sinagoga Maiselova dar despre acest cartier evreiesc o să scriu altădată un articol mai amplu.

Era ora 11 fără cinci şi ne grăbeam să prindem ora exactă la ceasul Astonomic, dar din păcate nu am ajuns decât la şi un minut şi am pierdut spectacolul. Nu a fost o mare problemă pentru că am avut timp să vizităm obiectivele din piaţa centrală a oraşului vechi. Această piaţă era plină de turişti de toate naţiile. Pe lângă aceştia îşi desfăşurau activitatea şi o mulţime de artişti ambulanţi, unii făceau o mulţime de baloane de săpun care erau deliciul copiilor dar nu numai, alţii erau statui, doi încercau să ne păcălească că levitează etc. Am admirat frumoasa clădire Narodni Galerie - Galeria naţională, apoi monumentul dedicat lui Jan Hus care a fost un teolog reformator ce a fost ars pe rug pentru ideile sale anti-papale. Tot în această piaţă centrală se găsesc şi două mari biserici. Una care are turnurile asemănătoare unui castel din poveşti numită Tynsky si cealaltă marea catedrala Sfântul Nicolae.

Biserica Tynsky sau Biserica Sfintei Fecioare de Tyn. Accesul în acestă biserică se face prin spatele clădirilor din faţa ei, trecând printr-un coridor cu arcade. Această biserică a fost construită în anul 1365 în stil gotic dar fără turnurile actuale, în timpul domniei lui Carol IV. Turnurile sale înalte de 80 de metri au fost adăugate după anul 1500. În anul 1679 biserica a fost distrusă în urma unui incendiu provocat de un fulger. Astfel vechea boltă a biserici a fost înlocuită cu alta în stil baroc. Biserica este formată din trei nave. Pe Altarul bisericii se află pictată Înălţarea la Cer. În interiorul biserici se află una dintre cele mai vechi orgi din Praga. Dar iată că se apropie şi ora 12 şi trebuie să fim în faţa Ceasului Astronomic.

Ceasului Astronomic se află în clădirea vechii primării a Pragăi, aceasta este construită în anul 1338 în stil gotic. Lipit de clădirea primăriei se află un turn care poate fi vizitat, iar din balconul acestuia se poate admira priveliştea. Ceasul astronomic a fost pus pe clădirea primăriei în anul 1490. De-a lungul timpului el a suferit mai multe modificări. Ceasul este compus din mai multe cadrane pe care se poate citi (cine ştie să interpreteze semnele acestuia) ora, zodiile, deplasarea lunii şi a soarelui. Dar a sosit ora 12 şi un schelet a început să tragă clopotul, portiţele de deasupra ceasului s-au deschis şi prin ele s-au văzut defilând 12 figurine, apoi cocosul a cântat asigurându-ne că ora este fix. La acest spectacol asistă o mulţime de turişti.

După ce am văzut cum se dă ora exactă la Ceasul Astrononic, ne-am îndreptat spre Catedrala Sfântul Nicolae din Stare Mestro. Acestă biserică este una dintre cele mai vechi biserici din Praga. A fost construită începând cu anul 1273 şi a avut rolul de biserică parohială. În anul 1635 biserica a fost condusă de benedictini, aceştia au început reconstrucţia ei în anul 1727, iar lucrările au fost terminate în anul 1735. Biserica are două turnuri laterale, nu prea înalte şi un turn central mai gros. A fost închisă în timpul domniei lui Iosif al II-lea în anul 1781, iar decoraţiunile interioare ale bisericii au fost vândute. Clădirea rămasă goală a fost transformată în hambar, iar mai apoi în arhivă. Abia în anul 1871 şi-a recăpătat menirea de biserică. În interior, biserica are picturi viu colorate şi o orgă mare în partea din spate. În biserică au loc concerte zilnic, biletele pentru concert se vând la intrarea în biserică.

Tot în centrul vechi am vizitat Muzeul Figurilor de ciară (Museum Voskovych Figurin). Taxa de intrare la muzeu este de 160 coroane, aproximativ 26 lei. Expoziţia se întinde pe mai multe etaje, în prima parte a expoziţiei sunt expuse figuri din istoria poporului ceh, meştesugari, prinţese, regele Carol al IV-lea, apoi urmează personalităţi ale ţării, cum ar fi scriitorul Kafka, compozitorul Smetana, pictorul Alfons Mucha, etc. Bravul soldat Svejk are spaţiul lui în acest muzeu, urmează o parte a conducătorilor comunişti din lume (lipseşte tovarăşul Nicolae Ceauşescu), dictatorul Hitler, apoi Eistein. La ultimul etaj sunt vedete ale zilelor noastre dintre care amintesc, George Clooney - cu care a stat soţia la masă la un pahar de vorbă, iar apoi n-a ştiut de partea cui să treacă, a vampirilor sau a lupilor din celebra serie Saga Amurg. Eu am luat-o de braţ pe Julia Roberts, nu au lipsit nici Michael Jackson şi Tina Turner, au fost prezenţi şi trei preşedinţi americani: Bill Clinton, Bush şi Obama. Sunt expuse şi personalităţi ale sportului ceh, nu putea lipsi celebra jucătoare de tenis Martina Navratilova. Mai sunt expuse figurile lui Dalai Lama şi a Maicii Teresa si multe altele.

Vizita noastră a continuat, din centrul Stare Mesto ne-am îndreptat spre Nove Mesto. În drumul nostru am dat peste Biserica Sf. Jakob. Aceasta este o biserică veche, întemeiată în anul 1232 de către regele Wenceslas. Biserica este compusă dintr-o nava centrală mare şi trei abside. Altarul este în stil baroc. Lăsăm acestă biserică în urmă şi ajungem în faţa unei clădiri impresionante - Obecni Dum – Casa Municipală în traducere. Această clădire a fost construită între anii 1906-1911. O parte din decoraţiunile interioare cât şi cele exterioare au fost realizate de către pictorul Alfons Mucha. Pe partea din faţă a cladirii este un mozaic intitulat „Omagiu pentru Praga” realizat de către Karel Spilar. În interiorul clădirii se află cea mai mare sală de concerte din Praga, sala Smetana.

În apropierea clădirii Obceni Dum se află Turnul Pulberii – Prasna Brana. Acest turn a fost construit în stil gotic în anul 1475 şi avea rolul de a apăra vechiul palat regal. Dar după ce Curtea Regală s-a stabilit la Hradcany, acest turn şi-a pierdut importanţa strategică, rămânând un depozit pentru praful de puşcă. Turnul are o înălţime de 65 metri, iar în vârf se ajunge urcând 186 de trepte. Pe sub acest turn se face trecerea din Stare Mesto în Nove Mesto.

Nove Mesto - este denumirea dată oraşului nou al Pragăi, deşi acesta are o vechime de peste 700 de ani. Principala atracţie a oraşului nou este Piaţa Wenceslas. Aceasta este un imens spaţiu deschis în mare parte pietonilor. În această piaţa sunt o mulţime de clădiri viu colorate cu arhitectură veche. Într-unele dintre ele funcţionează astăzi hoteluri. O clădire impresionantă cu faţada pictată este clădirea pe care scrie Wiehl Dum. Clădirea centrala a acestei pieţe este clădirea Muzeului Naţional – Narodni Muzeum. Aceasta este o clădire construită între anii 1885 şi 1890, în stil neorenascentist. Faţada clădirii are o lungime de 100 metri. Din păcate, în momentul vizitei noastre se executau lucări de renovare a faţadei muzeului şi nu am putut admira superba cupolă aurită. Dar înainte de a ajunge în faţa muzeului am admirat statuia ecvestră a celui după care este denumită piata, sfântul Wenceslas. Din faţa muzeului am lut-o la stânga şi am admirat clădirea Operei din Praga, apoi a Gării, ambele construcţii sunt frumoase. Mergând mai departe pe străzile oraşului nou am ajuns la Sinagoga Ierusalim, cunoscută şi sub numele de Jubilee Sinagoga. Aceasta a fost construită în anul 1906, cu ocazia jubileului de argint al împăratului Franz Joseph. Faţada clădiri are formă de potcoavă şi o coloristică deosebită. Biletul de intrare costă 80 coroane, aproximativ 12 lei. Sinagoga Ierusalim este cea mai mare sinagogă din Praga. La etajul superior al sinagogii, la care se ajunge pe o scară exterioară, era o expoziţei în care sunt reprezentate şcene din viaţa evreilor din întreaga Cehie.

După ce am vizita sinagoga, am pornit mai departe spre Turnul Jiridrisca. Acesta este un turn vechi, din piatră, construit în anul 1472. După ce am admirat acest turn, după câteva zeci de metri am ajuns din nou în faţa clădirii Obecni Dum, iar de aici până la locul unde aveam maşina a mai fost puţin.

Dar vizita noastră în acestă parte a oraşului nu s-a terminat. Am luat maşina şi ne-am dus la hotel pentru a ne întoarce mai pe seară, ca să admirăm oraşul şi seara.

Când ne-am întors în oraş aveam restanţă din ce ne-am propus noi să vizităm: Casa care dansează şi clădirea Teatrului Naţional. Pentru parcare am ales parcarea subterană de la Teatrul Naţional. Aceasta are următoarele coordonatele GPS: N – 50.080431 şi E – 14.414057. Preţul parcării este de 50 coroane/oră, aproximativ 8 lei/oră şi este deschisă non-stop.

Să începem cu Casa care dansează. Are acestă denumire după forma sa ondulată. Casa a fost construită între anii 1994-1996, pentru o companie de asigurări de către arhitectul ceh Vlado Milunic. Clădirea mai este cunoscută şi sub numele de Ginger şi Fred, nume provenit după celebru cuplu de dansatori Ginger Rogers şi Fred Astair.

Teatrul Naţional – Narodni Divadlo – este o clădire impresionantă, construită în stilul neo-renascentist între anii 1868 -1881, cu bani donaţi de către cetăţenii cehi. Teatrul şi-a deschis porţile pe data de 18 noiembrie 1883 odată cu lansarea operei Libuse de Smetana, operă care prezintă uniunea şi devotamentul poporului ceh.

După ce am admirat şi această clădire ne-am îndreptat spre podul Karol şi străduţele din jurul său. Pe aceste străduţe sunt o mulţime de magazine de suveniruri şi restaurante. Aici am mâncat un produs pe care până în Praga nu l-am mai văzut, este vorba de un kurtos kolac de dimensiuni mai mici, pe interior era glazurat cu ciocolata şi plin cu îngheţată. A fost foarte delicios. Există şi varianta cu umplutură de gem de mere si frişcă. Tot în partea aceasta a oraşului am servit şi cina. După cină se înserase şi au început să se aprindă luminile prin oraş, am admirat totul şi apoi am plecat spre hotel.

Aşa s-a încheiat a doua zi în Praga.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 23.06.16 07:23:45
Validat / Publicat: 23.06.16 08:33:22

VIZUALIZĂRI: 4792 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 monumentul dedicat lui Jan Hus
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42050 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mishu [23.06.16 17:16:38] »

O inghetata in Kurtos , inghit in sec.

zlatna [23.06.16 17:23:01] »

@mishu - a fost foarte buna, si la noi in tara nu am vazut acest produs, ar face mare valva, iar musterii s-ar gasi multi.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Praga și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053788185119629 sec
    ecranul dvs: 1 x 1