ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.01.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2014
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Promenadă pe malurile Rinului în orașul Basel (II)

TIPĂREȘTE URM de aici

După o binemeritată odihnă, la capătul a cinci ore de vizită (vezi impresii), am revenit în centrul orașului vechi prin traversarea podului Wettstein. De pe Rittergasse am intrat într-o piață mare, pavată cu piatră cubică, Munsterplatz.

O piață frumoasă, cu o deschidere largă și înconjurată de clădiri luxoase. Printre ele și Gimnaziul din Munster, cea mai veche clădire de acest gen din orașul Basel. În partea de est a pieței, aproape de malul Rinului, se află un frumos parc umbrit de numeroși castani seculari.

Punctul forte al pieței, și totodată principalul punct de atracție al orașului, îl reprezintă Catedrala Basel ( Basler Munster în germană). Construită la începutul secolului XI, din piatră de gresie roșie și acoperită cu țiglă de aceeași culoare, catedrala a suferit pagube atât la cutremurul din 1356, cât și în timpul Reformei protestante de la începutul secolului XVI. A fost reconstruită de fiecare dată, iar în secolul XIX a fost restaurată de câteva ori.

Pe interior catedrala nu este așa de bogată în picturi sau statuete, dar impresionează prin coridoarele sale, coloanele înalte, cele două turle și ceasul mare de pe fațadă. În partea din spate a catedralei se află un balcon din piatră, de unde se pot vedea cele mai frumoase imagini cu o parte a orașului și a Rinulu.

Pe holurile catedralei sunt numeroase basoreliefuri cu diferite personalități, printre ele și cea a diaconului martir Vicențiu. Deasemenea, aici sunt înmormântați scriitorul umanist olandez Desiderius Erasmus, matematicianul James Bernouli, dar și alte personalități de seamă ale orașului Basel.

Pe lângă Muzeul de Cultură am coborât pe o străduță pietonală, pavată cu piatră cubică, și am ajuns într-o altă piață mare și frumoasă, Markplatz. Aici am întâlnit una dintre cele mai frumoase clădiri ale orașului, Primăria din Basel (Rathaus în germană). Veche de peste cinci secole, clădirea impresionează prin roșul intens al gresiei din care este construit.

Fațada, cu cele trei intrări arcuite, conține numeroase picturi și basoreliefuri cu îngeri și războinici. Printre elementele decorative, din exteriorul clădirii, se numără ceasul, turnul gotic cu ferestre în arcadă, o statuie a justiției și turnulețul de aur. În interior, chiar la intrare, atrage atenția un grup statuar modern, iar pe scara din dreapta statuia senatorului roman Lucius Munatius Plancus. Pereții interiori sunt pictați și ei cu diferite scene religioase.

Foarte aproape de Markplatz se află Peterplatz, o altă piață, mai degrabă un parc cu multă vegetație. Cele mai importante obiective din zonă sunt Universitatea din Basel, una dintre cele mai importante din Elveția, Biserica Sf. Petre (Peterskirche) și Spalentor, a doua poartă (din cele trei) de intrare în fostul oraș fortificat.

Ultimul obiectiv vizitat, din orașul vechi, a fost Turnul St. Johann, a treia poartă medievală. După cele (încă) patru ore de colindat, ne-am îndreptat spre domiciliu. La domiciliu n-au ajuns decât însoțitorii mei, pentru că eu am fost curios să vizitez și o parte „mai puțin istorică” a orașului Basel.

Mi-am continuat drumul pe Johanniterbrucke, apoi pe Feldbergstrasse și am mai întâlnit o biserică (cred că era cea care mă scula mereu, că dangătul clopotelor, la orele 07 dimineața), Biserica Sf. Matei (Matthauskirche).

Construită în stil neo-gotic la sfârșitul secolului al XIX- lea, este cea mai înaltă biserică din Basel. O biserică impresionantă, cu ziduri din piatră de granit, pereți din gresie și acoperiș din ardezie. Turnul de deasupra intrării intrării este deasemenea construit din gresie, are patru ferestre dreptunghiulare și încă patru turnulețe mici.

De la această biserică am colindat la întâmplare pe străzile din dreapta Rinului, am întâlnit și niște blocuri de locuințe mai nașpa, cam ca pe la noi (surprinzător, nu?), dar și clădiri noi, deosebit de frumoase și cu o arhitectură futuristă. Una din ele cu o cupolă imensă, care m-a impresionat în mod deosebit, am întâlnit-o în Piața Ramada, înconjurată de magazine de lux.

Tot din întâmplare, la mai puțin de 200 de metri, am întâlnit o construcție cu o arhitectură veche, interesantă, gara de tren Basel Badischer Bahnhof. Mult timp am crezut că am vizitat gara principală a orașului Basel, dar nu a fost așa.

Deși pe teritoriu elvețian, această gară era administrată de Căile Ferate Germane. Gara principală din Basel, cea mai mare din Europa, se numește Gara Basel SBB , este mult mai frumoasă și se află în centrul orașului vechi, aproape de Elisabethenkirche .

Câteva concluzii

Ca parte a teritoriului elvețian, orașul Basel este o destinație scumpă. M-am convins de acest lucru chiar la sosirea în oraș, când a trebuit să plătesc 35 de euro vigneta (obligatoriu pe un an). În afară de benzină, care era mai ieftină ca a noastră (1,37 euro vs 1,41 euro), aici toate sunt mai scumpe.

Parcarea în Basel (probabil și în celelalte orașe) are niște reguli bine stabilite și sunt respectate întocmai. În afara parcărilor amenajate, pe stradă, chiar dacă sunt locuri libere, se parchează numai acolo unde sunt făcute marcaje cu vopsea. Comportamentul în trafic al șoferilor elvețieni mi s-a părut a fi unul deosebit de politicos și civilizat.

Deși nu este o destinație turistică de top, orașul Basel merită să fie vizitat. Îl recomandă centrul medieval foarte frumos, numeroasele alei pietonale și muzeele de artă de talie mondială. Eu îl consider și ca un loc ideal de cazare pentru a vizita nord-vestul Elveției.

Situat pe colțul a trei țări, orașul Basel este o poartă către munții Jura și orașele Zurich, Berna sau Luzern. Deasemenea, se pot face foarte ușor vizite în nord-estul Franței (Alsacia) sau în Germania de Nord (landul Baden-Württemberg și Munții Pădurea Neagră).

Vacanțe cât mai frumoase!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 12.01.15 11:27:20
Validat / Publicat: 12.01.15 16:44:28
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ELVEȚIA.

VIZUALIZĂRI: 7236 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Rittergasse, strada ce duce în Piața Munster, Basel Elveția.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 68350 PMA (din 53 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Rodel
[12.01.15 16:55:52]
»

Așa cum ne-ai obișnuit, ai scris și de data aceasta un review util, documentat la fața locului. Elveția, o altă necunoscută pentru mine. I-am văzut doar granița cu Italia.

Marian Preda
[12.01.15 17:15:10]
»

Traian

Ai început anul în forţă! Bravo, omule!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[12.01.15 17:26:02]
»

@Marian Preda, @rodel-Mulțumesc pentru vizită!

Elveția, da, este o destinație turistică de top, mai ales pentru cei care iubesc natura în toate formele ei.

Carmen Ion
[12.01.15 17:55:58]
»

@traian. leuca - Interesant articol! Două nelămuriri: 1) Ce caută statuia unui senator roman în primăria din Basel? 2) Şi cum adică o gară administrată de Căile Ferate Germane pe teritoriul elveţian?

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[12.01.15 18:43:04]
»

@Carmen Ion -1) Și eu m-am întrebat la rândul meu, de aceea am pus și un link pentru edificare. Probabil că acea statuie simbolizează spiritul de loialitate pentru o cauză, asemenea lui Talleyrand, prim- ministrul lui Napoleon (zic și eu).

2) Aici lucrurile sunt mai simple:la începutul secolului XIX ducatul de Baden a construit o linie de cale ferată până aproape de Basel, elvețienii au dorit ca ea să fie continuată, nu s-au înțeles asupra stației de graniță și au făcut un tratat care este în vigoare și astăzi. Stația CF este sub jurisdicție germană, magazinele sunt elvețiene, moneda de schimb este francul elvețian și până să intre în spațiul Schengen controlul vamal era făcut de elvețieni.

ciprian.dima
[12.01.15 21:33:41]
»

Chiar acum câteva zile am văzut la TV un reportaj despre respectiva gară. De remarcat e că în timpul regimului hitlerist erau arborate chiar şi însemnele naziste.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[12.01.15 21:50:05]
»

@ciprian. dima - Păi, normal, era gara lor și trebuia să arate tuturor că aparține Reich-ului.

Mulțumesc pentru această completare!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, ciprian.dima, Marian Preda, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂDescopera Basel:

  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.048299074172974 sec
  ecranul dvs: 1 x 1