ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.01.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2014
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

O scurtă plimbare în orașul alsacian Mulhouse

Ilustrație video-muzicală
Printemps Alsace - -
TIPĂREȘTE URM de aici

A treia zi de ședere în orașul Basel o programasem pentru câteva drumeții în munții Jura, însă din cauza timpului nefavorabil (ploaie) am schimbat programul și ne-am orientat la câteva orașe din nord-estul Franței, Alsacia. Primul dintre ele a fost orașul Mulhouse, aflat la cca 37 km distanță de granița cu Elveția.

La ieșirea din Basel am fost opriți la un punct de control de către vameșii francezi. Ne-au întrebat cu ce ocazie în Franța și după ce le-am spus că suntem turiști și mergem să vizităm Alsacia, nu ne-au mai cerut nici măcar actele. De remarcat că doar pe noi ne-au oprit, dintre toate mașinile, și am anticipat acest lucru, când am văzut o femeie vameș cum și-a aruncat privirea pe numărul mașinii noastre.

Pentru că nu am studiat pe net mai nimic înainte despre orașul Mulhouse, am setat GPS-ul într-o zonă care am crezut eu că este mai aproape de centru și unde se afla și o parcare cu plată, Rue de Stalingrad. Cu tot GPS-ul meu, am rătăcit un pic prin păienjenișul de drumuri la intrarea în oraș. Cel pe care m-a dirijat Ioana era în lucru, iar pe cel de ocolire nu-l recunoștea, mă tot aducea în punctul de deviere. A trebuit să aleg un drum la vreo cinci km, ca să mă depărtez de punctul buclucaș și să pot ajunge unde trebuie.

Câteva date istorice despre oraș

Numele orașului, fondat la începutul secolului VIX, a fost dat de instalarea pe aceste locuri a unei mori, iar roata morii reprezintă emblema orașului. Potrivit unei legende, ”un razboinic a fost găsit rănit aproape de moară şi fiica morarului l-a îngrijit şi mai târziu i-a devenit soţie. Copiii lor s-au numit mulhousieni şi aceasta explică numele „Mulhausen”, care în limba germană înseamnă Casa Morii”. Este al doilea oraș important din Alsacia, după Strasbourg.

Orașul s-a dezvoltat în timpul regelui Frederic Barbarossa , iar la începutul secolului XIII devine autonom ca urmare a oferirii titlui de oraș-regal. În urma acestei autonomii orașul este ocolit de conflictele care au măcinat Alsacia, precum războiul de treizeci de ani și astfel cunoaște o dezvoltare economică avansată. Această autonomie a durat aproape cinci secole, când la nouă ani de la Revoluția Franceză orașul este anexat de Franța.

Ca parte din Republica Franceză, orașul se dezvoltă și mai mult, se înmulțesc întreprinderile, se modernizează infrastructura de transport, se construiește canalul dintre Rin și Ron și se dublează numărul populației. Anexat de Germania în urma războiului franco-prusac (1870), orașul regresează, dar își revine, când la sfârșitul Primului Război Mondial (1918) este alipit din nou Franței.

În Al Doilea Război Mondial este ocupat de naziști și suportă mari distrugeri de la bombardamentele pentru eliberare. După război orașul este reconstruit, apar noi sectoare de activitate, cel mai important fiind cel al construcției de automobile (uzina Peugeot). Astăzi orașul Mulhouse este unul dintre cele mai importante orașe industriale ale Franței.

Obiective de vizitat în Mulhouse

Așa cum arătam mai sus, nu prea am avut timp să mă documentez în legătură cu vizitarea acestui oraș și după ce am lăsat mașina în parcarea din Rue de Stalingrad (prima oră gratuit), am luat-o la nimereală prin oraș ghidați de turla unei biserici. Am trecut pe lângă numeroase clădiri istorice vechi și am ajuns într-o frumoasă piață pavată cu piatră cubică, Place de la Réunion. Este un loc central în Mulhouse și a fost numit așa în amintirea alipirii orașului la Republica Franceză în 1798.

Pătratul pietonal al pieței este mărginit de numeroase clădiri istorice vechi și este cel mai frumos și cunoscut loc al orașului. Deasemenea, piața este mărginită și de câteva obiective turistice deosebit de interesante. Pe latura de nord se află unul dintre ele și este cel mai vizitat din oraș, Temple Saint-Étienne sau Biserica protestantă Sfântul Ștefan.

Construită la jumătatea secolului XIX, în stil neo-gotic, biserica impresionează prin mărime și prin înălțimea turlei (cea mai înaltă dintre toate bisericile Alsaciei). Vitraliile sale enorme și viu colorate în roșu și albastru sunt adevărate opere de artă.Turnul clopotniță, din spatele bisericii, este vizibil de la distanță și adăpostește cele mai mari clopote de biserică protestantă din Franța. Datorită mărimii și frumuseții sale i se mai spune și Cathédrale de Mulhouse .

Pe latura de sud-est atrage atenția o altă clădire deosebit de frumoasă, Hôtel de ville - Musée Historique. Este o clădire veche de peste 500 de ani și a fost primăria orașului până la alipirea la Republica Franceză din 1798. În prezent o sală din interior, de la etajul I, este folosită pentru Consiliul Orașului. Clădirea mai are la parter un Centru de Informare Turistică și un Muzeu de istorie, în care găsim documente tematice cu istoria orașului și al provinciei Alsacia.

O altă clădire istorică veche, situată pe latura sudică a pieței, este Farmacia Lys. Datând de la începutul secolului XVII, este una dintre cele mai vechi farmacii din Franța. În interior ies în evidență decorațiunile și în mod special picturile de epocă de pe tavan.

Tot pe latura sudică remarcăm o altă clădire istorică (secolul XV), Casa Mieg, decorată cu numeroase picturi murale. Alături se află o fântână arteziană cu o statuie a unui halebardier și Cafe Mozart. O altă cafenea frumoasă Café William Tell se află în spatele fostei primării, pe latura de nord-est. La capătul străzii cu același nume se află o altă clădire istorică, cu statuia unui leu la intrare, care adăpostește un muzeu de arte frumoase (Musée des Beaux-Arts) cu lucrări ale unor artiști locali.

O altă zonă frumoasă a orașului Mulhous, în care am ajuns străbătând o uliță pietonală, este Place de la République , înconjurată de magazine și restaurante de lux. Alăturat un parc cu castani, este deasemenea înconjurat de niște clădiri cu o arhitectură deosebită.

Alte două obiective interesante din Mulhouse, la care n-am mai ajuns fiind departe de centru, sunt Cite du Train (Orașul trenului), cel mai mare muzeu de cale ferată din Europa și Cité de l'Automobile (Orașul automobilului). Acesta din urmă adăpostește cea mai mare colecție de automobile Bugatti din lume Colecția Schlumpf . Mi-a părut rău:( că nu am putut vizita cel puțin al doilea muzeu, mai ales că citisem și review-ul lui @cristian h (vezi impresii)

Concluzii

Fără îndoială că Mulhouse nu este un oraș must- see, dar pentru cei care vor să-și facă o idee despre istoria Asaciei și Lorenei, se găsesc aici numeroase muzee ce conțin documente edificatoare. Și mai trebuie amintit ceva: Timișoara este înfrățit cu acest oraș de peste 20 de ani.:)

Vacanțe cât mai frumoase!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 14.01.15 17:14:49
Validat / Publicat: 14.01.15 21:26:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 8802 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Templul Saint Etiene (biserica Sf. Ștefan) din orașul Mulhouse (Alsacia) Franța.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 71950 PMA (din 56 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

danadana* [14.01.15 21:35:22] »

Am onoarea primului vot! Felicitari pt articol!

traian.leuca † [14.01.15 21:36:52] »

@danadana - Săru'mâna!

balasa violeta [14.01.15 23:20:14] »

@traian. leuca - mi-au placut impresiile si m-am plimbat cu dumneavoastra... dar in concluzie, in vara, vacanta a fost 3 in 1, Germania, Elvetia, Franta... pai

traian.leuca † [14.01.15 23:35:29] »

@balasa violeta - Mulțumesc de vizită și apreciere!

Cam așa ceva, am împușcat mai mulți iepuri dintr-un foc.

luciaoradea [14.01.15 23:45:04] »

Felicitari pentru review! Am nimerit superbonusul!

marocanu21 [15.01.15 00:20:07] »

Felicitări pentru noul statut, d-le Pretor! Îl meriți cu prisosință!

Dabator [15.01.15 08:00:42] »

@traian. leuca: Excelent review-ul și importantă notă de final.

De fapt toate review-urile tale sunt de mare excepție, asta și pentru că: De minimis non curat praetor (Pretorul nu se ocupă de lucruri mărunte).

Le citesc pe toate cu mare plăcere, deși nu comentez decât foarte rar. Acum la înălțarea în rang mi-am propus să o fac.

Felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster13 [15.01.15 09:45:10] »

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

traian.leuca † [15.01.15 10:12:05] »

@luciaoradea, @marocanu21, @dabator-Vă mulțumesc pentru vizită, vot și apreciere!

webmaster13-Ca de obicei la înălțime! Atât de mult mi-a plăcut melodia, încât mi-am luat nepotul în brațe și am valsat prin cameră ca la tinerețe. Soția se amuza și mă întreba dacă nu cumva „au înnebunit salcâmii? ”

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Rodel [15.01.15 14:49:26] »

Ce mult te-ai plimbat, dar, mai ales, ce frumos ai redat impresiile! Felicitări!

traian.leuca † [15.01.15 15:17:09] »

@Rodel - Mulțumesc pentru apreciere! Sunt de acord că m-am plimbat ceva mai mult în vara trecută, dar în privința redării a tot ce am vizitat mai e de discutat.

Michi [19.01.15 07:48:39] »

Felicitări pentru înaintarea în grad. Deşi probabil n-am să ajung pe acolo, mi-a făcut plăcere să citesc reviewul. Am pus şi eu o modestă cărămidă pentru szuperbonus de care te mai desparte un singur punct.

traian.leuca † [20.01.15 15:31:52] »

@Michi - Mulțumesc frumos!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, danadana*, luciaoradea, marocanu21, Michi, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂDescopera Mulhouse și împrejurimile:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062960147857666 sec
    ecranul dvs: 1 x 1