ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.12.2009
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 16.12.08
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2008
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pestera Ursilor sau "natura bate filmul"

TIPĂREȘTE

Din Timisoara este destul de simplu de ajuns la Pestera Ursilor. Poti sa faci o excursie de o zi in care ai pe indelete timp de dus-intors dar si de vizitata pestera si eventual imprejurimile.

Cel mai indicat traseu ar fi Timisoara-Arad-Chisineu Cris iar de aici iesi de pe european si faci dreapta catre Ineu-Varfurile-Lunca si de acolo mergi putin pe E79 si imediat vezi indicator cu Pestera Ursilor/Chiscau. Din Timisoara sunt vreo 240 km, deci drumul se poate face dus-intors in aceeasi zi fara nicio problema.

Noi am fost in vara lui 2008, chiar in sambata in care urma sa inceapa Campionatul European de fotbal. Odata ajunsi in Chiscau am gasit destul de usor parcarea care este special amenajata pentru turistii care vin sa vada Pestera Ursilor pentru ca sunt foarte multe indicatoare. In zona sunt o gramada de vanzatori ambulanti de la care poti sa cumperi de la suveniruri cu tematica “Pestera Ursilor”, fulare si fanioane cu inscriptionari de la diferite echipe de fotbal si pana la produse alimentare de gospodarie (suc de rosii, si de-astea). Imi amintesc ca noi ne-am cumparat o sticla de sirop de muguri de brad, demult cautam asa ceva si tocmai acolo am gasit, fara sa cautam de data asta.

Intrarea in pestera arata destul de bine. Avand in vedere ca accesul se face de pe versantul unei stanci, au fost construite scari pana la nivelul pesterii, scari care de fapt sunt mai mult decat atat, sunt acoperite si fac parte dintr-o constructie ceva mai mare lipita de versantul stancii si care din cate am vazut mai include si ghiseul de unde se cumpara biletele, un mic bar si o terasa. De pe terasa, mai ales daca prinzi o zi insorita, ai o vedere foarte frumoasa asupra imprejurimilor. Pe timp de vara totul este verde si eventual poti sa vezi localnici trudind la muncile campului.

Partea proasta este ca pestera nu se poate vizita fara ghid, iar pentru ca sa ai ghid este nevoie de un grup mai maricel. Asadar dupa ce ne-am luat biletele am asteptat pe acolo vreo jumate de ora pana cand a aparut un grup mai mare si am putut sa ne lipim. De obicei, mai ales in weekend, este plin de turisti, vin autocare in special cu copii de la diferite scoli din toata tzara deci daca ajungi acolo nu ai cum sa faci cale-ntoarsa fara sa reusesti sa vizitezi pestera din cauza lipsei de turisti.

Pestera este amenajata doar in proportie de aprox 30% din toata lungimea ei, si doar pe acest tronson se poate vizita. Dar chiar daca pare putin, partea amenajata practic este fara cusur. Luminata foarte potrivit pentru a pune in valoare cat mai bine principalele elemente de atractie, trotuar cu balustrada, siguranta maxima. Ghidul iti spune tot ce e de stiut si desigur iti raspunde la intrebari daca ai nelamuriri. Chiar la capat este un schelet aproape perfect conservat al unui urs pe langa care trotuarul face turnura de intoarcere petru ca aici se si termina tronsonul amenajat. Se pare ca la formarea pesterii inauntru au fost prinsi captivi niste ursi care blocati fiind de alunecarea de teren (sau de stancile care au blocat iesirea) si-au gasit sfarsitul in pestera, de unde si oasele si scheletele gasite. Din cate stiu nu departe de acest punct terminus pentru vizitatori se afla o „mini-prapastie” de cativa metri pe unde ar trebui sa cobori cu franghii si alte echipamente de alpinism pentru a putea explora in continuare, si doar cei specializati in domeniu au acces acolo. Este destul de greu de explicat si redat in cuvinte tot ce este pe acolo si daca nu stii la ce sa te astepti ramai pur si simplu masca pentru ca e greu de imaginat ca natura poate sa faureasca de capul ei lucruri atat de spectaculoase. Eu mai fusesem o data in urma cu vreo 20 de ani intr-o excursie cu scoala si imi amintesc ca si atunci am fost foarte impresionat si stiam oarecum la ce sa ma astept, dar sotia nu mai fusese pana atunci, si a fost de-a dreptul entuziasmata de asa minunatie.

La iesire am mai pierdut putin vremea pe acolo pentru unele mici cumparaturi si rupti de foame fiind am mers la o terasa chiar vis-a-vis de parcare unde am mancat un pastrav la gratar cu mujdei de ma ling pe buze de fiecare data cand imi amintesc.

Terminasem cu totul si avand in vedere ca era destul de devreme, la intoarcere am vrut sa vizitam si pestera Meziad. Aici a fost mai complicat pentru ca dupa ce urci cu masina pe un drum semiforestier ajungi la un punct unde trebuie sa lasi masina si s-o iei la pas pe jos, in sus pe un pârâu. Dupa ce am urcat vreo 10 min ne-am intalnit cu ghidul care se intorcea de la pestera cu un grup de turisti straini si zicea ca ar trebui sa fim cel putin 4-5 persoane pentru ca sa putem face un tur. Sau sa platim noi biletele a 5 persoane, ceea ce nu ar fi fost mare lucru, dar nevasta-mea nu prea a fost de acord avand in vedere ca eram singuri cu acest ghid care cel putin in acceptiunea sotiei nu parea „de incredere” astfel ca ea nu a vrut sa intram in pestera doar noi cu el avand in vedere ca vorba aia, eram in the middle of nowhere.

In concluzie am plecat spre Timisoara promitindu-ne ca o sa ne intoarcem in zona cand o sa avem timp sa alocam un weekend intreg si o sa putem merge si la Meziad si Scarisoara. Ceea ce din pacate inca nu s-a intamplat. Si iata ca la ora 17 (sau 18) cand arbitrul fluiera inceputul meciului de deschidere a Campionatului European de fotbal noi eram deja in fatza unui TV imens la o terasa din Timisoara cu o bere rece in fatza. Ceea ce va doresc si dumneavoastra!


[fb]
---
Trimis de cristi_an3000 in 28.12.09 11:58:41
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3409 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristi_an3000); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 tarabele din imprejurimi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 900 PMA (din 3 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

abbilbal*
[10.07.10 02:06:22]
»

Povestită frumos şi însoţită de fotografii reuşite excursia voastră mi-a amintit de ceea ce am văzut eu la peşteră. Am fost acolo într-o zi obişnuită de lucru, pe la mijloc de săptămână şi ca atare nu au fost mulţi turişti şi nici neguţători. Grupul de vizitatori s-a înjghebat relativ repede pentru că tocmai sosise un autocar cu copii. În rest, totul s-a derulat ca pe bandă rulantă.

gigioc
[16.08.10 14:54:57]
»

salut

foarte util review ul tau

ce sa zic, pacat ca n a avut sotia incredere in tine.

daca facea ghidul vreo miscare sa l mananci cu fulgi cu tot , sa l gaseasca altii peste cateva mii de ani ca pe ursii de acolo.

glumesc, inca o data ms pt aceste randuri

merg si eu maine sa vad ce e p acolo

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abbilbal*, gigioc
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Urșilor [Chișcău]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048243999481201 sec
    ecranul dvs: 1 x 1