ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.08.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Praga
ÎNSCRIS: 01.07.13
STATUS: PREMIUM
LUNA
AUG-2014
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Ovocny Svetozor - Lumea Tartinelor in Centrul Pragai

TIPĂREȘTE

Cehii sunt oameni practici, inclusiv - sau poate mai ales - cand e vorba de-o gustare. Nu intotdeauna e timp si chef de o masa cu tot tacamul, si nu intotdeauna sunt si bani, cehii fiind economi din fire.

Localul pe care il descriu nu prea atrage atentia turistilor fixati pe mancare traditionala cum scrie in ghid - gulas, galuste, supe etc. Dar asta pentru ca turistii nu cunosc institutia gastronomica ceheasca denumita TARTINE - in ceha "chlebicky" = "painisoare".

Tartinele se prepara in felul urmator: se ia o franzela pentru tartine "chlebickova veka", se taie in diagonala sa iasa feliile mai mari, si se garnisesc cu o combinatie de: sunca, afumaturi, branzeturi, ou, maioneza, sardele, salata boeuf sau salata a la russe, muraturi, masline, rosii, castraveti, creveti, piept de pui rece taiat felii si cate si mai cate. Pranz colegial in birou? Cehii trimit dupa tartine mai des decat dupa pizza. Sunt calorice, asa ca doua-trei tartine plus o bere fara alcool sau o apa minerala sunt suficiente. Iar pretul? intre 15 si 30 KC una. Magazinele de cartier au preturi mai scazute, sub 25 Kc bucata.

Vitrina cu tartine este - surprinzator pentru noi - nelipsita intr-o cofetarie de cartier, tipic ceheasca. Iar cofetaria de care vorbesc, Ovocny Svetozor, este o fosta cofetarie comunista de elita, privatizata si foarte iubita de localnici si de turistii curiosi.

Prajiturile arata ciudat pentru noi, mai ales cele cu fructe, fiindca stratul de fructe, de obicei fructe de padure in gelatina, este foarte gros. Dar exista zeci de feluri de prajituri, torturi si inghetata, asa ca oricine poate gasi ceva pe gustul lui. Cuvantul ceh pentru inghetata - zmrzlina - este aproape imposibil de pronuntat, dar din fericire puteti cere "pohar" adica o cupa, insemnand un aranjament de inghetata cu fructe si frisca intr-o cupa.

Localul este mobilat simplu si curat, cam totul este plastic in culori vesele. Si veseli sunt si consumatorii care au prins un loc pe scaun.

Cum ajungeti: Palatul Svetozor este situat pe partea dreapta cum privesti de la Mustek in sus spre Muzeum, inainte de a coti pe strada Vodickova (cea pe care trece tramvaiul). Are trei intrari: una din piata Venceslas, una din strada Vodickova (unde este si cinematograful Svetozor) si una dinspre Gradina Calugarilor Franciscani. Care gradina ofera banci, trandafiri si o oaza de liniste daca preferati sa va luati tartinele si sa faceti un picnic in parc.

In pasaj se mai gaseste si o minibrutarie daca e coada prea mare la tartine... dar sper sa nu fie. Un popas ideal intre doua atractii in centrul orasului.


[fb]
---
Trimis de Pragheza_Gotica in 06.08.14 01:38:17
Validat / Publicat: 06.08.14 07:57:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA.

VIZUALIZĂRI: 3132 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pragheza_Gotica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrarea in cofetarie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

Pragheza_GoticaAUTOR REVIEW
[07.08.14 16:45:30]
»

As mai adauga un mic dictionar gastronomico-tartinic ca sa stiti ce cumparati. Termenii se gasesc in cele doua poze:

1) Rostbif - din engleza Roast beef - friptura de vita

2) Kure - pui. Chlebicek s Kuretem - tartina cu carne de pui

3) Housticka - chifluta (o chifla mai mica)

4) Salam Herkules - varianta ceha a salamului de Sibiu. Daca salamul de Sibiu ar avea glezne, salamul Herkules nu i-ar ajunge pana la ele.

5) Syr - branza. Se syrem - cu branza. Se sunkou a syrem - cu sunca si branza

6) Moravske maso - un fel de muschi tiganesc. La ei este "carne de Moravia", ceea ce arata parerea cehilor despre moravieni

7) Zerve - din franceza Gervais - o imitatie a branzei Gervais de la Danone. Cei de la Danone au pus copyright pe numele marcii dar nu s-au gandit ca cineva ar putea scrie Gervais asa cum s-ar scrie pronunta in ceha, Zerve, si sa-l vanda fara probleme. O varianta mai buna este Buko, aceasta vine din Danemarca

8) Rajcata - rosii. Susena rajcata - rosii deshidratate

9) Losos - somon. In acest context este vorba de somon afumat sau in ceha "uzeny losos".

10) Krabi salat - salata cu batoane de carne de crab maruntite, de obicei cu maioneza.

Cehii au inclinatie catre diminutive asa ca o chifla (houska) devine chifluta (housticka), un corn (rohlik) devine cornulet (rohlicek), pieptul de pui (kureci prsa) devine pieptulici de pui (kureci prsicka), si chiar gulasul devine "gulasek" - in romaneste prefer sa-l las asa :-)

Cand comandati o sa va intrebe "tady nebo s sebou? " adica "aici sau la pachet? ". Daca doriti la pachet, "s sebou", urmeaza intrebarea "kolik kousku", in romana "cate bucati" ca sa aleaga cartonul de dimensiunea potrivita.

Pofta buna!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Pragheza_Gotica
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm, bem în Praga?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.34420108795166 sec
    ecranul dvs: 1 x 1