ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.10.2012
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    SEP-2012
    DURATA: 1 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 8 MIN

    Basilica di Sant Antonio

    Ilustrație video-muzicală
    Sting & Pavarotti - ''Panis Angelicus''


    TIPĂREȘTE URM de aici

    Un top al celor mai frumoase zece biserici din Italia arata cam asa;

    locul 1 este ocupat de Basilica Sfantul Petru, care este ce-i drept in Vatican

    locul 2 - Basilica Santa Maria del Fiore din Florenta,

    locul 3 - Basilica San Marco din Venetia,

    locul 4 - Basilica Di Sant'Antonio din Padova,

    locul 5 - Catedrala Sfanta Agata sau Domul orasului Catania,

    locul 6 - Basilica San Pietro in Vincoli (Sf. Petru in lanturi) din Roma,

    locul 7 - Basilica San Francis de Assisi,

    locul 8 - Duomo di Siena,

    locul 9 - Abatia Monte Cassino

    si pe locul 10 - Domul din Orvieto.

    Stateam si ma gandem in drum spre Basilica San Antonio, cat de greu a fost sa se realizeze acest clasament, in conditiile in care din cele peste 800 de biserici din Roma au intrat in comperitie primele 20, la care s-au adaugat macar primele 3 din fiecare oras al Italiei.

    Nu am inteles cum de o biserica atat de mare si de importanta pentru enoriasi cum este Basilica San Antonio, vizitata de pelerini si de turisti din intreaga Europa, in primul rand pentru ca in interiorul ei sunt pastrate moastele Sf. Anton, apoi pentru minunile pe care se spune ca le pate face sfantul, ... o biserica aflata in top. 10 biserici din Italia, nu este " domul " orasului. Domul orasului Padova este Bazilica Sf. Maria de |Padova.

    Este clar ca cel mai frumos nu este intotdeauna si cel mai important.

    Localnicii numesc basilica " Il Santo ". Constructia bisericii a inceput imediat dupa moartea Sfantului Anton in anul 1232 si a durat mai mult de 70 de ani. La inceput au existat doua biserici mai mici; una in care a dorit sa fie ingropat, existenta deja si care se numea Santa Maria Mater Domini (biserca ce fusese sfintita chiar de el) si alta care a dorit el sa fie ridicata, Capela Madona Negre. Dupa cativa ani, de renovari si modificari, cele doua au fost unite intr-un un singur lacas.

    Am ajuns la ea, dupa ce am dat o tura prin Prato della Valle si dupa ce m-am pierdut minute bune pe stradutele medievale din centrul vechi al orasului Padova. Cand inca eram destul de departe de ea, am zarit-o printe alte cladiri. Am zis un “uite-o “ de departe, de parca ma bucuram de intalnirea cu o veche prietena pe care o cautasem prin oras.

    Am ajuns in fata bisericii si pret de cateva minute am stat in fata ei admirand-o si facand fotografii. Nu stiu bine cum sa va explic ce simteam uitandu-ma la ea; era un fel de calm si multumirea asemanatoare starii pe care o traiesc alpinistii cand ajung in varful unui munte. Un fel de final fericit al unui drum frumos. Si asta se datoreaza cred eu, nu cladirii in sine, ci energiei pe care o emana, prin existanta credinteti si a mostelor Sf. Anton din interior. Totul in jur emana un calm absolut. Parca si zborul porumbeilor din fata bisericii era mai lin; parca nici ei nu se grabeau sa isi ia zborul, cand vreun copilas jucaus, ii fugarea.

    Sfantul Anorn este considerat de catre catolici, un sfant universal, datorita virtutiilor sale, a vietii modeste pe care a dus-o si datorita minunilor pe care le-a facut. S-a nascut la Lisabona in sec. XII intr-o familie de nobili si de tanar a renuntat la viata imbelsugata si s-a dediat credintei. In tinerete a vrut sa plece ca misionar in Maroc, dar a fost nevoit sa renunte la acest plan pentruca s-a imbolnavit. S-a mutat in Sicilia unde a inceput sa predice si minunile sa ii fie recunoscute de inaltii preoti. A calotorit si a predicat in toata Italia, dar cel mai mult a ramas la Padova. A murit la varsta de doar 36 de ani, undeva langa Padova intr-o mica chilie a bisericii Arcella (care se spune ca exista si astazi). Se spune ca Sf. Anton ii ajuta pe cer care calatoresc pe ape, pe cei bolnavi de boli grave, pe cei condamnati, pe cei nevoiasi, aduce casatorii fericite si liniste in familie, ajuta la cresterea buna a copiilor, ajuta in gasirea unui serviciu si a mijloacelor de trai, aduce succes la examene, apărara avutul fiecaruia si aduce liniste sufletesca. Sf. Anoton este singul sfant care ajuta oamenii sa isi gasesca lucrurile pierdute.

    Un lucru interesant pe care l-am aflat vizitand aceasta biserica, este acela ca Vaticanul mai are in jurisdictia sa inca patru mari biserici; Basilica San Antonio din Padova, Domul din Koln, si inca doua pe care nu mi le amintesc acum.

    Biserica este imensa si datorita modificarilor, renovarilor si adaugirilor facute in lunga sa viata de 800 de ani, este un amestec de stiluri arhitectonice.

    Primul lucru care mi-a sarit in ochi este porticul de de pe fatada – care pare un balcon ingust si lung cu 18 arcade si cu o balustrada cu mici si delicate coloane. Padova este plina de astfel de porticuri pe care le-am vazut la tot felul de constructii; palate, case, piete, parcuri si uite ca si la biserici. Exteriorul bisericii este din caramida ceea ce ii da un aspect romanic. Exista doua cupole mari, inalte specifice stilului bizantin si cateva turnulete dupa modelul minaretelor orientale. In dreapta bisericii este Oratoriul St. Giorgio.

    In piata din fata bisericii este o statuie ecvestra din bronz, realizata de Donatello numita Gattamelata, realizata in onoarea celebrului la acea vreme condotier (mercenar) devenit apoi conducatorul orasului. Un alt lucru care mi-a placut; in fata bisericii, doar 3-4 tarabe cu suveniruri am intalnit, nu ca in alte partii, aglomeratie mare ce da un aspect de balci. Si ca mai peste tot, acolo unde este un obiectiv turistic, nelipsitul stol de porumbei.

    In fiecare an la jumatatea lunii martie credinciosii vin in pelerinaj la aceasta biserica.

    Am inceput vizitarea bisericii; prima capela din dreapta este Capela Gattamelata, adica a lui Condottiero Gattamelata si a fiul sau Giannantonio. Este o capela de familie, mare dreptunghiulara, ce are de o parte si de alta, mormintele celor doi. Este o capela realizata in stil gotic, la jumatatea sec. XV si poate fi usor recunoscuta pentruca pe ansamblu ea este decorata cu marmura ce formeaza un ansamblu cromatic cu dungi orizontale, crem, maro si fumurii.

    In partea stanga este Altarul si capela Sf. Anton decorata cu statui si picturi deosebite. Alaturi este locul unde se spune ca a fost inmormantat prima oara sfantul, unde acum se afla capela Madonei Negre. Cele mai multe statui si picturi din biserica ii infatiseaza pe Sf. Anton si pe Fecioara Maria si sunt realizari ale mai multor artisti in diferite epoci.

    Pe partea dreapta, fata in fata cu Capela Sfantului Anton este Capela Saint James.

    Zona navei centrale, a naosului este incadrata de doua arce mari frumoase, care ii dau suplete interiorului. Deasupra fiecarui arc, este cate un balcon.

    Undeva in spate, este o capela deosebit de frumoasa; cea a Tezaurului in care se afla moastele sfantului in potire din aur argint si cristal. Maxilarul si limba sa, caci aceste doua moste sunt expuse, au fost luate din mormantul sau, cand a fost exhumat dupa mai mult de 700 de ani de la moarte. Capela Tezaurului, este o superba opera artistica baroca, realizata de elevul lui Berninii (mare artist italian, ce a realizat multe opere artistice din aceasta bazilica). Nu o puteti ignora; este “aparata “de o balustrada din marmura pe care sunt sase statui tot din marmura. In spatele acestei balustrade sunt nisele ce adapostesc moastele sfantuluii si alte obiecte personale ale acestuia, toate prezentate in cutii aurite. Cea mai de pret relicva este limba sfanului, pastrata incredibil de bine de peste 750 de ani. Si alte parti din scheletul sau exista pastrate acolo, toate inchise in minunate opere de arta.

    In Capela Mormantului Sf. Anton sau Arca cum o numesc italienii, de jur imprejur, peretii sunt acoperiti cu basoreliefuri superbe din marmura, ce infatiseaza minunile infaptuite de Sf. Anton, in scurta dar vrednica sa viata. Sunt noua astfel de basoreliefuri, fiecare avand o tema si un nume; Nou nascutul care vorbeste (este minunea prin care Sf. Anton a dovedit nevionavatia unei mame acuzata de sotul sau ca l-a inselat); Sticala care nu s-a spart (ca o dovada a existentei divine in fata unui necredincios); Sotul Gelos (care este vindecat de acest pacat), Tanarul inviat, etc. Odata in plus, am vazut cum roca dura si rece, devine calda, cu linii incredibil de fine, cu straluciri de cristal mat. Am vazut cum chipuri sculptate in marmura pot fii mai frumoase decat cele vii si cum matasea nu fosneste la fel de frumos cum poate sa o faca un drapaj din marmura. In centrul capelei este altarul cu mormantul, la care se ajunge urcand o scara din marmura alba.

    O alta capela frumoasa este cea a Sf. Sacrement; cu coloane frumoase si o cruce aurita. Undeva in spate exista o capela unde enoriasii sunt binecuvantati.

    Imense si lucrate cu multa migala mi s-au parut si candelabrele. Unul dintre ele are un diametru de peste patru metri, este din bronz pe un suport de marmura.

    Altarul Principal a fost finalizat in sec. XIX si in el au fost adunate multe sculpuri ale lui Donatello. Sunt 14 mici statui cu ingeri dragalasi ce canta cu glasul sau la instrumente, statuia Sf. Prosdocimo, primul episcop al orasului Padova, statuile Sfintilor Francisc, Anton si a Fecioarei Maria si un crucifix.

    Doar doua fotografii am reusit sa fac in interiorul bisericii, caci fotografiatul este interzis.

    Cand am iesit din biserica am vizitat gradinile si respectiv locul de recree a preotilor (acum si a turistilor si credinciosilor) aflate undeva in dreapta bisericii. Doar in acea zona fotografiatul este permis (in biserica, nu).

    Zona cuprinde patru curti interioare marginite asa cum ma asteptam de alte cladiri administrative si de casele calugarilor novici, ornate cu porticuri ce inconjoara zidurile. Curtile nu sunt mari, dar sunt frumos amenajate si micile oaze de verdeaza, intre zidurile de caramida si piatra, aduc natura in mijlocul bisericii. Una dintre ele se numeste Curtea Manastirii Magnoliei, nume ce vine de la un imens si batran magnoliu din centrul ei. Eu l-am gasit verde, dar incercam sa mi-l imaginez, primavara, inainte ca frunzele sa i se deschida, plin cu flori; un copac numai cu flori. Cu siguranta ca este superb, iar mirosul placut se simte pana in cele mai ascunse incaperi ale manastirii.

    Pe zidurile ce inconjoara curtile, sunt paci comemorative, busturi ale artistilor importanti, sarcofage si alte insemne istorice si manastiresti.

    Chiar daca nu sunteti catolici, chiar daca nu credeti in minuni, dar aveti drum prin Padova, va recomand sa intrati cateva minunte in acesta mare biserica. Priviti-o si admirati-o ca pe o mare expozitie de arta, unde veti vedea ce linii fine si ce luciu deosebit poate capata marmura in mainile unor mari maestri, sau veti vedea cum pictura este ridicata la rang de mare arta. Am vazut cum marmura sopteste, cum marmura ofteaza, cum zambeste sau cum moare odata cu personalejele pe care le infatiseaza. Si asta se intampla fara culoare, doar prin claritatea si finetea lucrarilor, doar prin maestria si indemanarea sculptorilor; sunt atat de veridice personajele, incat nu odata m-am intrebat, cum a putut face cineva, ceva atat de perfect?

    Sa fii a patra mare frumusete bisericeasca din Italia... inseamna ceva.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 13.10.12 08:55:01
    Validat / Publicat: 13.10.12 09:43:22
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 5792 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P20 Italia - Padova - Bazilicica San Antonio vazuta din una din curtile interioare.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    Admin [13.10.12 09:13:30] »

    Ca exceptie de la regula prin care o continuare a unui MG nu este definit, la randul sau, MiniGhid, datorita subiectului aparte - si a tratarii in nota obisnuita la aceasta autoare

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

    webmaster13 [13.10.12 09:29:40] »

    @Diaura problema cu aceste clasamente este ca sunt subiective, nu stiu cum in acest top 10 nu si-a facut loc Bazilica San Vitale din Ravenna!!!

    Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)

    webmaster13 [13.10.12 09:38:38] »

    Panis angelicus

    fit panis hominum;

    dat panis coelicus

    figuris terminum;

    o res mirabilis!

    Manducat Dominum

    pauper, pauper

    servus et humilis.

    pauper, pauper

    servus et humilis.

    Panis angelicus

    fit panis hominum;

    dat panis coelicus

    figuris terminum;

    o res mirabilis!

    Manducat Dominum

    pauper, pauper

    servus et humilis.

    pauper, pauper

    servus, servus et humilis.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Diaura* [13.10.12 09:49:50] »

    @webmaster13:

    Multumesc pentru melodie, este perfecta.

    Despre clasament, ce sa spun. Cu siguranta nu multumeste pe toata lumea, dar in conditiile in care a fost facut, ca un sondaj intre turisti, asa au iesit rezultatele. Dar cum gusturile difera si altii vor fi nemultumiti poate de rezultat.

    Important este ca este una din cele mai frumoase si respectate de credinciosi si de turisti deopotriva.

    @Admin

    Multumesc pentru apreciere.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Diaura* [13.10.12 10:04:59] »

    @webmaster13:

    M-ai facut curioasa si iata ce a reusit un dictionar sa imi spuna ca inseamna randurile spuse de tine;

    Painea ingerilor,

    Devine painea oamenilor

    Painea din cer este o minune

    De care are parte omul sarac

    Slujitorul smerit al lui Dumnezeu

    Un om sarac, un servitor umil.

    Asta intr-o traducere aproximativa si fara repetarile din textul original.

    iulianic [13.10.12 10:35:21] »

    @Diaura: Ma bucur ca dintre faimoasele biserici inscrise in acest Top 10 am reusit si eu sa vad macar jumatate. Primele patru nu scapa niciunui turist care face un circuit complet al Italiei. Fara sa fie inscris in program, Domul din Orvieto a fost vizitat la propunerea ghidei, pentru noi fiind atunci doar o abatere de la traseu. Pentru ca m-a impresionat atat de mult, am scris despre Domul din Orvieto aici: vezi impresii

    Cat despre Basilica di Sant'Antonio din Padova, intr-adevar, nu este nevoie sa fii credincios catolic sau sa crezi in minunile savarsite de Sf. Anton pentru a-ti da seama ca lacasul este o comoara de arta, o imbinare fericita de sculptura, pictura si profund respect pentru ceea ce este frumos si sfant.

    Imi doresc sa am ocazia sa mai bifez si alte astfel de obiective in Italia.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Diaura* [13.10.12 10:54:17] »

    @iulianic:

    Si eu tot cinci am reusit sa vad pana acum.

    Iti doresc succes in continuare. Dintr-un punct de vedere, vizitatea unei marete biserici sau catedrale, poate fi asemanata cu un mic muzeu de arta; nu necesita ore intregi si pe un spatiu restrans, poti vedea destul de multe.

    mariana.olaru [14.10.12 21:04:54] »

    Un lucru interesant pe care l-am aflat vizitand aceasta biserica, este acela ca Vaticanul mai are in jurisdictia sa inca patru mari biserici; Basilica San Antonio din Padova, Domul din Koln, si inca doua pe care nu mi le amintesc acum.

    Pentru o mai corectă informare, trebuie precizat că Vaticanul are în ”jurisdicția” sa mai multe biserici, în sensul de ”clădire”, nu de congregație religioasă:

    - nouă bazilici majore, toate pe teritoriul Italiei, dintre care 4 în Roma (San Pietro in Vatican, San Giovanni in Laterano, San Paolo Fuori le Mura, Santa Maria Maggiore) și 5 în afara Romei (Bazilica Sf. Francisc din Assisi, Bazilica Santa Maria degli Angeli (Portiuncula) tot din Assisi, Sanctuarul Fecioarei Rozariului de la Pompei, Bazilica Sfânta Casă din Loreto și Bazilica Sf. Anton din Padova).

    - nenumărate alte bazilici minore, atât în Italia, cât și pe mapamond.

    Statutul de ”major” desemnează bazilicile care îndeplinesc cumulativ câteva condiții:

    - sunt proprietate papală

    - includ în arhitectura lor o ”ușă sfântă”, care desemnează locul intrarii-ieșirii Papei în anii jubiliari

    - la altarul principal nu poate oficia decât Papa.

    Bisericile minore sunt clădiri onorate cu acest titlu de înșiși pontifii Vaticanului, spre a desemna importanța lor ca centre de pelerinaj pentru cultul catolic. Apartenența lor la această titulatură este pusă în evidență de afișarea însemnelor papale la intrare și în interior.

    În acest sens, Domul din Köln este o bazilică minoră, în timp ce Bazilica Sf. Anton din Padova este o bazilică majoră. În ciuda faptului că suntem în majoritate ortodoxi, avem și la noi în țară o bazilică minoră, Biserica papală Maria Radna. Nu știu dacă este singura, poate mai sunt și altele, dar eu nu prea am cunoștințe despre cultura catolică din țara noastră.

    PS. Păcat că din top 10 lipsește Domul din Milano !

    Diaura* [15.10.12 09:19:21] »

    @mariana. olaru:

    Interesant. Multumesc pentru completare.

    Oare ghidul nostru nu a stiut... sau facea un rezumat pentru multele informatii care puteau fi spuse vizitand biserica?

    Oricum avea din cand in cand cate o vorba cu care incerca sa scurteze povestile; "nu stiu daca intereseaza pe cineva "... la care eu ii raspundeam; " puneti-ne la incercare ".

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Diaura*, iulianic, mariana.olaru
    Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Padova:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068676948547363 sec
    ecranul dvs: 1 x 1