ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.09.2012
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 21.05.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 8 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 7 MIN

    PADOVA - o alternativă înţeleaptă pentru vizitarea Veneţiei şi regiunii Veneto-Friuli

    TIPĂREȘTE

    Numeroasele tururi prin Europa, cu care te ademenesc agenţiile din ţară, opresc şi în Veneţia, dar nu reuşesc decât să-ţi aţâţe dorinţa de a vedea în amănunt oraşul de pe Lagună, nu numai Piaţa San Marco şi Palatul Dogilor!

    Urmând sfaturile ghidului "Frommer's" (care nu ne-a înşelat niciodată!), am ales să ne cazăm în FRUMOSUL oraş PADOVA (Padua).

    Nu am angajat excursia prin vreo agenţie, ci am comandat pe Internet transportul şi cazările. Am zburat cu Wizz Air la Treviso (vreo două ore), de unde am luat autobuzul de Padova (4 Euro/pers) şi ne-am cazat la Hotel Grand d'Italial 4* - foarte bun, cu 80 Euro/noapte. Ideea cu cazarea la Padova s-a dovedit a fi excelentă: la acelaşi nivel de servicii ca în Veneţia (dacă nu mai bune), este cu mult mai ieftin; gara şi autogara sunt chiar în spatele hotelului, iar Padova e un oraş fermecător şi are ce arăta. Factorul stresant a fost vremea: a fost frig şi a plouat cu intermitenţe tot timpul, iar de soare am avut parte doar în două zile. Am pus pe noi toate hainele pe care le-am avut - slavă Domnului că nu am răcit!

    Am început să vizităm PADOVA chiar din ziua sosirii; am văzut Musei Civici Eremitani (arheologie + o colecţie de picturi şi statui), Chiesa degli Eremitani, Capella Scrovegni (“Sixtină” pictată de Giotto), elegantul local Gran Caffè Pedrocchi, impunătorul Palazzo della Ragione, statuia lui Gattamelata (Donatello) şi Basilica Sant’Antonio – bogat împodobită, cu sarcofagul lui “Il Santo” - binecunoscutul făcător de minuni Sfântul Anton de Padova (care te ajută să recapeţi ce ai pierdut: obiecte, sănătatea, dragostea omului iubit). În ultimele zile ale şederii noastre la Padova, am mai vizitat: Chiesa dei Carmini, Piazza dei Signori, delle Erbe şi dei Frutti, Domul (auster), uriaşa piaţă ovală Pratto della Valle, cu 78 de statui, încântătoarea Orto Botanico – cea mai veche din Europa! şi Basilica Santa Giustina – mare, cu 8 cupole (site-ul "am fost acolo" cuprinde numeroase descrieri amănunţite ale obiectivelor, aşa că nu voi insista).

    Din cele opt zile cât am stat în Padova, şase au fost destinate Veneţiei. Programul nostru zilnic era acelaşi: după ce ne “făceam plinul” cu un mic dejun îmbelşugat, luam trenul (sau autobuzul) şi în maxim o oră eram la Veneţia. Aici, ne luam picioarele la spinare şi băteam pe jos acest oraş-muzeu (destul de întins, deşi limitat de Lagună) parcurgând zilnic câte o “sestieră” (cartier separat de canale) în căutarea obiectivelor de vizitat. Strecurându-ne printre hoardele de turişti (deşi e de-abia aprilie!), urmăream străduţele înguste, sărind din podeţ în podeţ (doar o dată am apelat la “traghetto” pentru o traversare). Aşa am reuşit să vedem cam tot ce ne-am planificat, inclusiv cele câteva “Scuola Grande” - adevărate muzee de artă, precum şi principalele biserici – ele însele monumente de arhitectură, decorate cu picturi, sculpturi, monumente funerare impresionante şi nenumărate obiecte de artă valoroase. Nu voi insista pe cele văzute - ar însemna să scriu un roman! Dar aş putea enumera principalele obiective ce trebuie şi merităsă fie vizitate:

    Scuola Grande di San Rocco – strălucită galerie de artă

    Scuola Grande dei Carmini - cu numeroase Tiepolo)

    Scuola Grande di San Marco (superbă faţada de marmură, restul e spital), cu statuia uriaşă a condotierului Bartolomeo Coleoni de Verocchio

    Scuola San Giorgio degli Schiavoni - cu picturi de Carpaccio

    Galeria dell’Accademia - adăposteşte tablouri şi obiecte religioase de mare valoare, scoase din biserici desacralizate în timpul ocupaţiei napoleoniene.

    Muzeul de artă modernă Peggy Guggenheim – cel mai scump din Veneţia! cu “mâzgăleli” de Picasso, De Chirico, Chagall, Pollock (hmmm…) dar şi o “Măiastră” de Brâncuşi.

    Din nenumăratele „Palazzo”-uri înşirate de-a lungul lui Canal Grande şi a altor canale, am vizitat numai celebrul Ca d’Oro, ce adăposteşte Galleria Franchetti: şi clădirea, şi colecţia de obiecte de artă, dar şi vederea de milioane au meritat vizita (ca să nu mai amintim că ne-am adăpostit de ploaie...)

    Biserica Santa Maria in Nazaret (degli Scalzi)

    Chiesa di San Nicolo da Tolentino

    Chiesa di San Pantalon (Fumiani)

    Biserica San Rocco (cu Tintoretto)

    Biserica Santa Maria Gloriosa dei Frari – a doua ca mărime şi importanţă în Veneţia, un Panteon al celebrităţilor vremii

    Biserica San Polo – în stil bizantin

    Biserica San Giacomo dell’Orio

    Biserica San Geremia e Santa Lucia di Siracusa

    Chiesa dei Carmini

    Chiesa di San Trovaso (cu două faţade identice - pentru uzul separat a două familii rivale)

    Biserica Madonna dell Orto (cu Tintoretto) cu statuia făcătoare de minuni

    Biserica Santa Maria dei Miracolli -adevărată bijuterie Renascentistă din marmură policromă

    Biserica Santi Giovanni e Paolo – adevărat Panteon al Veneţiei

    Biserica Santa Maria Formosa – cu icoana Fecioarei ce a ajutat armata Veneţiei să obţină victoria în bătălia cu turcii de la Lepanto

    Biserica San Giacometto di Rialto - cea mai veche, de-o vârstă cu Veneţia

    Biserica San Salvatore, cu un Tizian

    Biserica San Giorgio dei Greci – ortodoxă, cu campanilla albă puternic înclinată

    Biserica San Moise Profeta – faţada barocă glorifică familia Fini, care a plătit-o

    Biserica Santa Maria Zobenigo (Santa Maria del Giglio) – glorifică familia Barbaro; are unicul Rubens din Veneţia

    Biserica San Stefano

    San Zaccaria – faţadă Renascentistă de marmură albă şi roz, interiorul integral îmbrăcat în uriaşe picturi de Tintoretto, Bellini, Tiepolo, Van Dyck...

    Biserica Santa Maria della Salute - grandioasă capelă octogonală închinată Fecioarei ce a salvat oraşul de ultima ciumă (ilustrat de grupul statuar de deasupra altarului central) cu icoana „Panaghia Mesopantitissa” (Madonna Mediator) adusă din Creta după căderea insulei sub turci.

    Am lăsat la urmă Basilica San Marco, cu bogăţia de mozaicuri (din secolul unsprezece!!!) ce te lasă literalmente cu gura căscată cu toată bogăţia de opere de artă din interior ce nu pot fi uşor descrise.

    Biserica San Zulian – ultima văzută în Veneţia, dar ce te mai poate uimi după San Marco?!

    Palatul Dogilor: nu l-am mai vizitat – am considerat că l-am văzut binişor la ultima noastră excursie.

    Într-o zi, ne-am mâncat pacheţelele cu mâncare pe podul Maria Callas ce duce la teatrul de operă «La Fenice», la care spectatorii pot sosi şi cu gondola!

    În Veneţia cea lipsită de vegetaţie, am desoperit şi un parculeţ plăcut – Papadopulo...

    Pentru a vizita câteva din insulele din Laguna Veneţiei, inaccesibile cu „piciorul”, am luat „Vaporetto”; spre norocul nostru, a fost singura zi însorită la Veneţia! Pe insula Giudecca am vizitat Biserica Il Redentore („Mântuitorul”) cu faţada de Palladio şi interior sobru. Pe insula San Giorgio am vizitat Biserica San Giorgio Maggiore – tot de Palladio, cu o vedere splendidă spre Piaţa San Marco şi Palatul Dogilor de vis-a-vis, peste canalul Giudecca.

    Pe Isola di San Pietro - într-o oază de linişta şi verdeaţă - am vizitat Basilica San Pietro in Castello – tot de Palladio, care a fost timp de sute de ani Catedrala Veneţiei.

    Din lipsă de timp, nu am mai vizitat nici Murano, nici Burano (văzute în fugă cu ani în urmă), ci am făcut un drum lung până la insula Torcello, unde doream să vedem prima catedrală a Veneţiei: Santa Maria Assunta. Aici, pentru o mie de ani, timpul s-a oprit în loc, şi suntem răsplătiţi cu două splendide mozaicuri de mari dimensiuni - pe fond de aur şi albastru-azur, perfect păstrate. Intrăm şi în Biserica Santa Fosca de alături, cu moaştele Sfintei şi ale doicii sale (în general, în mai toate bisericile văzute în Italia, sunt expuse foarte multe moaşte de sfinţi).

    Dar nu numai pentru Veneţia am venit în Padova! La distanţe rezonabile se află alte oraşe istorice ce aşteaptă să fie văzute!

    Nu departe de Veneţia e VERONA, dar am vizitat-o altă dată, chiar dacă nu aşa de amănunţit.

    Într-una din zile, pe o ploaie rece "de toamnă", ne-am încăpăţânat să vizităm VICENŢA: pe Corso Palladio - numeroase clădiri semnate de ilustrul arhitect; apoi - Piazza dei Signori, Palazzo della Ragione=Basilica, Loggia del Capitaniato, Torre Bissara, două coloane cu leul lui San Marco şi Christ Redentore, Palazzo Chericanti. Găsim Teatro Olimpico închis şi - colac peste pupăză! - aparatul nostru foto refuză să mai lucreze şi ne lasă cu ochii-n... ploaie!

    Cu toată tristeţea, a venit ziua să părăsim Padova şi să ne mutăm - pentru alte patru zile - la BOLOGNA - alt oraş care a meritat să fie vizitat. De aici am făcut excursii de o zi la RAVENNA şi FERARRA... dar despre acesta - la locul potrivit!


    [fb]
    ---
    Trimis de gigiiuti in 13.09.12 11:12:43
    Validat / Publicat: 13.09.12 11:48:24
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Turul Italiei şi Siciliei; sejur la Florenţa
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 6532 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gigiiuti); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P03 Mormântul Sfântului Anton de Padova - loc de închinăciune. La un moment dat, după ce şi-a aşteptat rândul, o doamnă bine îmbrăcată şi-a scos cu naturaleţe cerceii de aur, i-a agăţat lângă celelalte ofrande, apoi a îngenunchiat să se roage. Am fost profund impresionat.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 16 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    1 ecouri scrise, până acum

    Admin [13.09.12 11:47:33] »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Padova:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043239831924438 sec
    ecranul dvs: 1 x 1