ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.06.2011
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: campulung moldovenesc
ÎNSCRIS: 27.08.09
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Lacul Lala, tinutul Rhododendronului (mai pe romaneste bujorul de munte)

Ilustrație video-muzicală
Ducu Berti - Floare de colt
TIPĂREȘTE

De abia am asteptat anul acesta luna iunie pentru a vizita un loc unic cred in Romania (nu stiu pe plan mondial pe unde o mai fi) si anume parcul national Muntii Rodnei locul in care bujorul de munte acopera versanti intregi ai muntelui.

Am plecat la ora sase dimineata de acasa din Campulung Moldovenesc impreuna cu fiica mea Francesca si prietenul Catalin pentru ca stiam ca drumul e destul de lung si pentru dupa amiaza exista o avertizare meteorologica de averse in muntii Rodnei. Pentru a ajunge acolo am urmat soseaua Campulung Moldovenesc - Vatra Dornei iar in localitatea Iacobeni am facut-o la dreapta spre Ciocanesti Carlibaba Pasul Prislop.

Nu va pot spune decat ca drumul este la momentul actual foarte prost plin de gauri (de altfel trebuie mentionat cand drumul e bun in Romania pentru ca un drum prost este o regula in Romania) dar din cate am inteles ar fi un plan de reabilitare asta ramanand de vazut. Dupa ce am trecut de Carlibaba am reusit sa identific pe stanga (ajutat si de un panou indicator) gura paraului Lala locul de unde incepe aventura cuceririi parcului national Muntii Rodnei. Am inaintat pe acel drum forestier cam sase kilometrii dupa care drumul sa terminat de acolo urmand sa calatorim pe propriile picioare.

Traseul de urcare pana la lacul Lala e cam de doua ore (doua si ceva) pentru cei care nu fac un maraton din urcarea pe munte. Cararea e sa zicem marcata cu punct albastru dar cred ca ar mai trebui refacut marcajul pentru ca de multe ori nu se vede (nu ca te-ai putea ratacii). La inceput urci destul de lejer prin padure panta nefiind foarte abrupta dar din momentul in care padurea se rareste si intrii in tinutul jnepenilor cararea urmeaza malul paraului care reprezinta o cascada continua si senzatia este ca urci pur si simplu niste scari intr-un bloc cu o suta de etaje. Nu ai timp sa te simti obosit pentru ca privelistile care apar la fiecare pas te fac sa uiti de efortul depus. In final rasplata apare cand ajungi la lacul Lala si ceea ce vezi iti taie rasuflarea (daca nu ai ramas fara ea de la urcat). Coaste intregi de munte sunt acoperite de tufe de bujor de munte proaspat inflorit si culoarea predominanta este rozul in loc de verdele la care te-ai fi asteptat. Pozele atasate va vor spune mult mai mult decat pot eu descrie.

In spatele lacului se inalta unul dintre cei mai inalti munti din Romania si anume Muntele Inau cu ai sai 2279 de metrii. Deoarece avertizarea meteo parea sa se confirme am amanat ascensiunea pe varf pentru o alta data si ne-am grabit sa coboram la masina. Pe drum ne-a prins ploaia din urma si ne-am felicitat ca luasem un schimb complet de haine cu noi pentru ca la masina am ajuns ciuciulete. Nu ma gandesc ce au facut ceilalti cel putin douazeci de turisti care au ramas in continuare pe munte dupa coborarea noastra dintre care unii de abia urcau cand noi am coborat. De aceea recomand in cazul in care doriti sa urcati pe acest traseu sa va informati din timp cum va fi vremea eventual sa telefonati la serviciu Salvamont din zona sa anuntati prezenta dumneavoastra pe munte orice precautie nefiind de prisos.

Oricum las pozele sa va arate ca Romania are inca multe de aratat pentru cei care poate s-au plictisit de atatea destinatii externe.


[fb]
---
Trimis de cronung in 19.06.11 21:41:56
Validat / Publicat: 19.06.11 22:40:55
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5217 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cronung); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cararea pe care o urmati .
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16850 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Cristian_h*
[20.06.11 08:34:09]
»

Paeonia peregrina sau Bujorul de Munte este specific florei Muntilor Carpati putem sa vedem aceasta planta mai ales pe versantii muntilor Tibles, Maramures, Rodna, Harghita, Siriu, Ciucas, Patra Craiului, Bucegi, Postavaru, Fagaras, Lotru, Lotrita, Capatana, Cindrel, Parang, Retezat, Tarcu, Godeanu, Mehedinti, uneori in cantitati asa de mari formand covoare intregi si influentand si denumirea locului, ma refer la Muntele Rosu in Ciucas, Piatra Arsa in Bucegi, Varful Rosu in Muntii Rodnei.

Dulceata din flori de bujor de munte este deosebit de parfumata!

Frumoasa escapada ati avut!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13
[20.06.11 08:40:52]
»

iata si fondul sonor propus!

cronungAUTOR REVIEW
[20.06.11 16:25:48]
»

foarte bine

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cronung
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bucovina:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074596881866455 sec
    ecranul dvs: 1 x 1