ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.12.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2007
DURATA: 3 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

“Galeria Bataliilor” de la Versailles

TIPĂREȘTE

Hai sa fim seriosi! …Francezii, in afara de diplomatie, arta, arhitectura, gradinarit, gastronomie si un pic de inventica, nu pea au excelat in nimic. Cu-atat mai putin in arta militara. Doar un rege, Ludovic al XIV-lea si un imparat, Napoleon I, au avut cateva stralucite victorii militare, in rest gloria armatelor franceze a fost sporadica sau intamplatoare. Si totusi la Versailles exista o galerie imensa, ce se-ntinde pe lungimea unui teren de fotbal, in care lumina soarelui patrunde in voie, caci tavanul e de sticla, si pentru ce credeti? pentru a glorifica putinele victorii ale putinilor lor eroi, incat strainii, necunoscatori, cred ca Franta a fost una din marile puteri militare ale lumii.

Despre Mircea, Mihail, Vlad sau Stefan, eroi care i-au infrant pe turci sau tatari de zeci de ori, eroi romani care au asigurat astfel linistea Occidentului care si-a putut construi in liniste palate, biserici sau bunastarea, nu exista aproape nci o pictura a bataliilor lor, cu toate ca pictori buni am avut si noi in tara. Si inca mai avem destui.

Uau! , coada la bilete la Versailles e din nou de doua ore, dar de data aceasta vreau sa vizitez celebra galeria a marilor batalii. La intrare, dupa ce achit 7 euro, sunt controlat ca la aeroport dar, in sfarsit, iata-ma ajuns in sala oglinzilor, sala lunga de 75 de metri, sala care prin reflexia luminii pe lungime si latime iti da impresia ca este mult mai lunga si mai lata, si apoi la celebra galerie a marilor batalii, construita sub supravegherea atenta a regelui Louis Philippe. Ma astept sa vad portretul acestui rege sau macar a regelui Loudovic XIV pe “fiecare gard”, dar nu e asa, galeria este parca monopolul imparatului Bonaparte care detine cam jumatate din picturile mari cat un ecran de cinematograf din intregul coridor al galeriei. Aproape fiecare victorie a sa, de la Rivoli, Arcole, Wagram, Iena, Friedland, Zurich sau Austerlitz, sunt prezente pe peretii galeriei, nu vei intalni insa infrinagerile sale din Rusia sau din Belgia... “Borodino”, “Berezina" sau "Waterloo", asemenea tablouri inca nu s-au pictat de catre francezi si sunt putine sanse ca ele sa apara vreodata... Privind marile capodopere apartinand patrimoiului modial, imi revine in memorie vocea crainicei de la metro…”Gare d’Austerlitz…Louvre-Rivoli…Wagram…Attention on ferme les portes! ”…asadar, victoriile lui Bonaparte te insotesc peste tot de-a lungul traseelor metroului.

Castelul de la Versailles are in jur de 4 milioane de vizitatori ce trec in fiecare an de grilajul aurit al portii de la intrare si de statuia din bronz coclit din cauza anilor, a regelui in fata caruia, insusi soarele palea. E o deosebire esentiala intre Luvru, muzeu nu mai putin celebru, si Versailles, primul se inchide spre interiorul sau fiind strivit, innabusit de numeroasele constructii ale Parisului, al doilea insa e mult mai aerisit, aripile si gradinile sale se pot desfasura in voie spre exterior, iar oglinzile si galeriile sale descoperite dau mai multa lumina si stralucire castelului “regelui soare” decat celui al monarhilor ce-au domnit in palatul Luvru.

Versailles n-a fost decat un catun taranesc, in care Ludovic al XIII-lea, a hotarat sa contruiasca un pavilion de vanatoare. Fiul sau, viitorul rege, a copilarit in acest loc si s-a indragostit de el iar cand a ajuns si el sa intre “in paine”, a poruncit in primul rand asanarea numeroaselor mlastini ce incojurau pavilionul de vanatoare si redirijarea cursului unui rau, precum si infiintarea unei acumulari de apa la inaltime pentru functionarea numeroaselor fantani arteziene cu care avea curtea regala sa uimeasca ambasadorii sau conducatorii multor alte state europene. Apoi, semnarea unui act de alianta sau de non-agresiune, nu mai era o decat o problema de timp.

Hardouin Mansart, Le Vau si Le Brun, se intrec pe ei insisi in a construi si orna unul dintre cele mai frumoase castele ale lumii, pentru ca, in anul 1682 “regele soare” sa se poate muta cu intreaga lui curte de 10.000 de curtezani, la Versailles. Pe santierul castelului au lucrat in permanenta 35-40.000 de muncitori. Daca apartamentele regale dispuneau de un spatiu generos, cele ale supusilor sunt insa mici si inghesuite. Vara mai ales la Versailles aerul devine irespirabil, astfel ca, odata la 3-4 luni, curtea regelui se muta la Marly, pentru o… curatenie generala! .

Dupa ce Revolutia franceza din 1789, devine stapana Parisului, castelul Versailles, simbol al absolutismului monarhic, este pradat de valorosul sau mobilier si mai ales de toate obiectele de arta, . Apoi, la inceputul anilor 1800, Napoleon I si Josefina se instaleaza la Versailles, in cladirea Micului Trianon, iar ulterior, regele Louis Philippe, inaugureaza marea galerie a bataliilor.

Ultimul mare eveniment al istoriei moderne al acestui castel, se petrece in Sala Oglinzilor, unde se semneza celebrul “Tratat de la Versailles” din 28 iunie 1919, cand Aliatii impun Germaniei invinse un tratat de pace iar Transilvania revine la “patria mama”.

"La Gallerie des Batailles”, ajungi trecand prin sala celor 400 de oglinzi create in Franta anilor 1665, ca si replica a oglinzilor venetiene, al carui import a fost intezis incepand cu anul 1672.

Galeria “Marilor Batalii” e situata la etajul I a castelului Versailles, a fost creata de regele Louis Philippe in anul 1837, are 130 de metri lungime, e ceva mai lunga decat un teren de fotbal si expune publicului vizitator istoria a 13 secole de batalii desfasurate pe teritoriul Frantei. Admiram aici batalii ale unor printi, duci, regi sau imparati ai Frantei, picturi ale unor maestri ai penelului contemporani sau ulteriori evenimentelor istorice. Deasupra fiecarui tablou e afisata data bataliei iar dedesubt, intr-un chenar aurit este prezentat si locul bataliei. Multe picturi sunt incadrate si de busturile eroilor din tablourile expuse.

Privindu-le nu-ti ramane decat sa exclami” Cinste acestui popor care-si adora eroii! ”. Chiar daca victoriile au fost putine, aceasta galerie reuseste sa le prezinte si pe acestea intr-o aura favorabila si sa atraga prin ele, milioane de turisti.

Parasesc castelul Versailles ganditor, renuntand la vizita gradinilor, caci tocmai incepe o ploaie insotita de vant, ce ma dezarmeaza. Ofer biletul vizitei gradinilor, ce-a costat tot 7 euro, unui tanar care sta la o coada ce devenise acum parca si mai mare, dupa ce in prealabil cateva persoane mai in varsta au refuzat sa-l primeasca. Un gand nu-mi da insa pace…si noi avem un Micea cel Batran, un Vlad Tepes, un Mihai Viteazu, un Stefan cel Mare, domnitor votat in urma cu cativa ani ca “cel mai de seama dintre romani”, dar oare cati pictori ai vremilor trecute sau actuale au incercat sa imortalizeze in tablourile lor, biruintele acestor domintori? Putini! Doar Tattarescu si Grigorescu au abordat aceasta tema a bataliilor istorice iar dintre pictorii moderni, poate nici unul…

La Versailles se poate ajunge cel mai usor cu RER-ul.

Un bilet costa 2,40 euro, si nu trebuie decat sa urmati linia galbena C, varianta C5, in directia “Cheateau de Versailles”. RER-ul porneste din centru de la statiile “Champ de Mars-Tour Eiffel”, “Musee d’Orsay”, “Invalides”, “St. Michel-Notre Dame” sau “Pont d’Alma”.

Vizionare placuta!

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 12.12.10 14:56:58
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4397 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Pornim spre Galeria marilor Batalii prin frumoase sali ornate cu picturi mitologice
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8600 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[12.12.10 16:03:01]
»

@ web... te rog adauga la ultima poza, P23, cateva cuvinte

"Batalia de la Fleurus din 1794, generalul francez Jourdan contra printul austriac Cobourg "

Mersi!

webmasterXY*
[12.12.10 17:08:22]
»

Done.

raoulp55
[12.12.10 17:16:19]
»

In fata culturii de mare calibru a unui popor latin, atat de apropiat pentru noi, spiritual, jos palaria! Jos palaria si pentru prezentarea ta, atat de lamuritoare, documentata si plina de farmec.

magdalena
[12.12.10 17:41:00]
»

Impresionant... Mi s-a facut iar dor de duca printre lucrurile nemuritoare!

ileanaxperta*
[12.12.10 19:35:12]
»

Si eu amfostacolo, la Versailles. Mi-a placut palatul, cel mai mult sala oglinzilor. Dar gradinile m-au lasat muta de frumusetea si grandoarea lor. Felicitari pt. impresii. M-au purtat din nou prin cultura si marea arta franceza. Frumoase si reusite poze. Apropos: cum ai reusit sa le faci? pt ca noi n-am avut voie sa pozam si am tras pe fuga doar cateva cadre care au iesit cam miscate. Norocosule .

Numai bine si vacante de vis oriunde si oricand!

sandu.53
[12.12.10 19:46:09]
»

@dorgo, anul viitor in septembrie, sper sa ajung pentru o saptamana la Paris si apoi inca o saptamana pe coasta de Vest a Frantei in vizita la niste prieteni! asa ca tot ceea ce am citit scris despre Paris de tine si de catre ceilalti useri sper sa-mi foloseasca din plin acolo! felicitari pentru acest superb review care merita un superbonus!

biancuta
[12.12.10 22:54:59]
»

Superba prezentarea! Nu am fost acolo, dar am vazut acest loc cu ajutorul randurilor tale! Felicitari!

dorgoAUTOR REVIEW
[13.12.10 06:24:03]
»

@ web, XY multumesc pentru ajutor!

@ raoul 55, @magdalena, @ biancuta, multumesc tuturor pt cuvintele frumoase!!

@ sandu 53, merita sa bati la pas Parisul macar o pentru o saptamana...

@ileanaxperta... in 2007, cand am vizitat eu Versailles, nu erau restrictii foto, anul trecut insa, erau si acolo si la Luvru...

Va adresez tuturor membrilor AFA, pe "Forum", o urare, caci eu intrerup temporar review-urile, pana in ianuarie, veti vedea de ce...

ioned
[13.12.10 09:51:58]
»

Citesc si imi pun o intrebare, de bun simt as spune eu. Oare a decazut asa mult Versailles-ul si muzeele Parisului incat elita muzeelor din Europa si Romania s-au mutat la... Slobozia? dupa voturi vorbesc, sa-mi fie cu iertare. S-au cei in cauza au citit despre Versailles si au votat, din greseala in alta parte? Sper sa nu fiu acuzat ca am citit acest rewiew si tot aici am votat.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, dorgo, ileanaxperta*, magdalena, raoulp55, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Versailles:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063493013381958 sec
    ecranul dvs: 1 x 1