ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.09.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Galati
ÎNSCRIS: 17.04.08
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Kotor

Ilustrație video-muzicală


TIPĂREȘTE

Deşi aveam posibilitatea de a traversa Golful Kotor cu ferryboatul am ales să parcurg drumul ce ocoleşte golful şi nu am regretat. Drumul ce şerpuieşte de-a lungul golfului îşi oferă la tot pasul privelişti fermecătoare. În stânga muntele, în dreapta apa, pare o combinaţie perfectă. Numeroase ambarcaţiuni ce brăzdează apele limpezi ale golfului, cabanele de pe malul apei, micile insuliţe ce găzduiesc câte o bisericuţă şi un pâlc de copaci, stâncile solitare ce se înalţă din apă întregesc peisajul.

La extremitatea golfului se află oraşul Kotor un important centru turistic. Aici marile vase de croazieră acostează regulat. De asemenea marina oraşului este un loc de popas pentru iahturi şi ambarcaţiuni venite din toate colţurile lumii. Astfel străzile oraşului sunt în general pline de turişti de toate naţiile. Kotor are două feţe diferite: Kotor-ul modern cu palmieri de-a lungul străzii şi Kotor-ul medieval reprezentat prin oraşul vechi.

Oraşul vechi este un labirint de străduţe pietruite şi mici pieţe ce asigură legătura între biserici vechi şi palatele vechii lumi aristocratice. Caracteristicile oraşului medieval sunt păstrate foarte bine în Kotor: zidurile masive ce înconjoară oraşul şi bastioanele sunt în perfectă stare, două din cele trei intrări sunt protejate de canale cu apă, la una din intrări există încă podul mobil ce poate fi ridicat la nevoie.

Am intrat în oraşul vechi pe poarta dinspre mare trecând pe sub ziduri printr-un culoar de 4-5 metri. Pe frontispiciul porţii este înscrisă data de 21 noiembrie 1944, dată la care Kotor a fost eliberat în timpul celui de al Doilea Război Mondial. De-a lungul culoarului, undeva în partea dreaptă se află o sculptură gotică înfăţişând-o pe Maica Domnului cu Pruncul pe un tron, alături de sfinţii protectori ai oraşului: Tryfon şi Bernard. Trecând de poarta principală am pătruns în Piaţa Armelor, poate cea mai mare piaţă din Kotor, iar primul lucru care mi-a atras atenţia a fost ceasul vechi. Acest monument, construit prima oară în 1602, ulterior reconstruit şi restaurat de mai multe ori, este unul din simbolurile oraşului. Mărginind piaţa, în partea stângă se află vechea primărie, clădire construită în stil clasic şi unde se spune că în timpul ocupaţiei franceze, Napoleon obişnuia să vizioneze piese de teatru. La parterul şi în vecinătatea clădirilor vechi ce mărginesc piaţa te îmbie prin specificul lor mai multe cafenele şi restaurante. Aproape fiecare clădire din oraşul vechi poartă pe frontispiciu blazonul familiei căreia i-a aparţinut: Bizanti, Beskuca, Drago, Buca, etc. încât e destul de interesant să-l descoperi şi să descifrezi ce reprezintă. Am continuat să străbat străduţele înguste unde reuşeai cât de cât să te mai ascunzi de căldura unei zile de august, traversând pe rând Piaţa Făinei, Piaţa Sf. Tryfon, Piaţa Muzeului, Piaţa Sf. Luca. De-a lungul acestui drum pot fi văzute mai multe clădiri - monument istoric şi biserici vechi. Catedrala St. Tryfon care adăposteşte moaştele sfântului, impresionează prin cele două turnuri paralele ce străjuiesc intrarea. Interiorul catedralei atrage atenţia prin coloanele de susţinere împodobite cu sculpturi, cele mai multe înfăţişând scene din viaţa sfântului. Karampana, singura cişmea din oraş, construită din fier forjat undeva la sfârşitul secolului XVII, este locul unde bătrânii oraşului se adună pentru a discuta ultimele ştiri. Biserica Sf. Luca construită în 1195 în stil bizantin, este o biserică mică ce se remarcă prin cele trei clopote aşezate piramidal deasupra intrării, clopote înnegrite de vreme sau de vre-un incendiu din trecut. Biserica Sf. Nicolae, o biserică relativ nouă, construită în 1909, se încadrează perfect în tiparul bisericilor ortodoxe sârbeşti: o cupolă mare în centru încadrată de două turle, pe toate fiind prezente crucile cu şase braţe. De altfel, un steag mare al Serbiei se poate vedea atârnând deasupra intrării. Ca atare interiorul se aseamănă foarte mult cu bisericile ortodoxe de la noi. Biserica Sf. Maria construită în 1221 conţine o pictură a Arhanghelului Gavril datând de la începutul secolului XIV.

Şi astfel am ajuns la cea de a doua poartă a oraşului, cea dinspre râu. Un pod de piatră ce traversează râul Skurda, uneşte această poată de restul oraşului. M-am întors şi am pornit pe strada meşteşugarilor spre cea de a treia poartă a oraşului. Pe strada meşteşugarilor au fost grupate toate breslele din oraş. De pe o tăbliţă informativă am aflat că pe această stradă au funcţionat 46 de tipuri diferite de manufacturi. În prezent, ca suvenir, turiştilor doritori li se oferă posibilitatea de a achiziţiona numeroase obiecte de artizanat. Posibilităţile de a te plimba pe zidurile cetăţii sunt limitate, aleile de pe ziduri nu au continuitate şi de cele mai multe ori te trezeşti că intri în curtea unei locuinţe private. Iubitorii de drumeţie montană pot face o excursie la Cetatea San Givanni, de-a lungul meterezelor ce urcă în zigzag spre vârful colinei. Bănuiesc că priveliştea merită efortul depus. Parcurgerea traseului durează aproximativ 7 ore din care 4,5 ore urcatul. Fiind foarte cald nu ne-am încumetat să parcurgem acest traseu.

În ultimul timp tot mai mulţi români aleg să-şi petreacă vacanţa în Muntenegru, ca atare vă recomand să nu rataţi un tur al Golfului Kotor şi o vizită în oraşului vechi din Kotor.


[fb]
---
Trimis de marius.covaci in 21.09.10 21:50:29
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MUNTENEGRU
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4344 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marius.covaci); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P92 Golful Kotor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2900 PMA (din 1 vot)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

presario
[21.09.10 22:10:17]
»

Felicitari pt review, este excelent.

Am fost si eu la Kotor de 2 ori, in 2001 si in 2003. Orasul vechi (stari grad) este in Patrimoniul Unesco.

raduu1972
[22.09.10 10:14:47]
»

Aceasta destinatie este in agenda mea de vacanta de vre-o 2ani, sper sa ajung pina la urma acolo, foarte bine documentat review-ul tau, frumoase si pozele

blitzy
[22.09.10 14:37:53]
»

Inca un review foarte bine documentat si instructiv...

Nicu CONS. ONORIFIC AFA / MUNTENEGRU
[22.09.10 18:21:15]
»

Golful Kotor e dupa parerea mea cel mai frumos loc din Muntenegru.

Cel mai sudic fiord din Europa E aici.

La un moment dat Mne va intra UE si daca nu vor cei de acolo.

E mereu plin de turisti si moneda e demult euro.

Noi suntem in UE dar inca leul e la putere!

ionescunic
[22.09.10 18:49:29]
»

Moneda in MNE este euro, dar decizia a fost luata unilateral de catre autoritatile din MNE, si UE a fost de acord pentru ca tara e foarte mica si nu poate avea o influenta mare asupra cursului.

La noi ar fi imposibil pentru ca tara e mult mai mare, ca o comparatie MNE e cam cat un judet de la noi. Nu stiu cat de repede ar fi integrata in UE din cauza influentelor politice din zona.

Croatia va intra prima asta e clar, dar MNE nu va intra inaintea Serbiei care nu se grabeste deloc.

In alta ordine, util review-ul felicitari autorului!

Sper ca la anul sa facem si noi o incursiune in tarile din zona marii Adriatice.

@Radu1972 : poate mergem impreuna , te angajez negociator sef pentru cazare !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Cristian_h*
[23.09.10 01:48:23]
»

Mai precis suprafata acestei tari este de 13.812 km patrati (dublul judetului Dolj) iar populatia de 620.000 de locuitori (Doljul are peste 700.000)

Anul trecut era in vizita acolo un reprezentant al Uniunii Europene care purta discutii cu ministrul integrarii, da au un minister al integrarii europene, deja au fost demarate primele demersuri, lucru care in Serbia inca nu s-a intamplat, dupa parerea mea au sanse mari sa intre in UE in urmatorul val dupa Croatia, si inaintea Serbiei (aliat traditional al Moscovei) Bosniei sau Macedoniei.

MNE se lauda ca este singurul stat ecologic din Europa, datorita lipsei aproape in totalitate a industriei grele (factorul poluant principal), chiar separarea de Serbia a fost facuta in ideea unei integrari mai rapide in UE!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13
[03.10.10 20:48:22]
»

Foarte frumoase poze, sper ca muzica atasata sa fie la inaltime!

myry.
[28.10.10 21:51:35]
»

It's wonderful to meet new people but it's magic to explore the nature in its beauty!... congratulations Marius!... I wish you well...

tirol
[16.05.12 11:34:50]
»

Buna ziua,

Am o dilema, sper sa ma ajute cineva. Va rog sugerati-mi care varianta de traseu sa aleg spre Cacak, pornind de la Paracin?

1. Zajecar->Paracin->Kragujevac->Cacak

2. Zajecar->Paracin->Krusevac->Kraljevo->Cacak

As aprecia si variante de traseu optim si spectaculos, de la Cacak->Kotor

Va multumesc,

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
blitzy, myry., Nicu, raduu1972, tirol
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Golful Kotor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055130004882812 sec
    ecranul dvs: 1 x 1