ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.08.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2021
DURATA: 2 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Kotor - 2021

TIPĂREȘTE

Am descoperit pentru prima dată oraşul Kotor în anul 2015, când am fost în concediu în Muntenegru. Atunci am vizitat oraşul pentru doar câteva ore, ne-a atras frumusețea lui cu clădirile din piatră, multitudinea de străzi înguste pavate cu piatră cubică, piețe cu restaurante, terase și magazine de suveniruri pentru toate gusturile. Ne-a plăcut foarte mult şi ne-am propus să revenim.

Anul acesta am reușit să revenim în Muntenegru, după ridicarea restricțiilor de călătorie. Am optat pentru cazare în Kotor - tocmai pentru a lua la pas străduțele orașului vechi - și mai apoi Budva.

Pe măsură ce ne îndreptam spre marea Adriatică, punctele de belvedere erau din ce în ce mai dese și pline de turiști. Am oprit și noi, să admirăm de la înălțime unul dintre cele mai frumoase golfuri din lume, Golful Kotor.

Peisajele sunt de o frumusețe greu de descris în cuvinte, Golful Kotor arată spectaculos, având de o parte și alta munții stâncoși din calcar ce creează un contrast cu albastrul Mării Adriatice. Fiind cunoscut și sub numele de “Boka Kotorska” sau fiordul cel mai sudic al Europei, numele golfului provine de la cel al orașului Kotor, unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale din zona Adriaticii.

Orașul Kotor este situat pe coasta mării Adriatice, în golful Kotor, este cel mai vechi oraș din Muntenegru. Numele orașului provine din greaca veche. Grecii l-au numit Cathareo, iar Romanii l-au numit Catarum, numele însemnând” izvor de apă” .

Istoria orașului Kotor începe încă din antichitate. Orașul a făcut parte din provincia romană Dalmația. Aflat pe rând sub stăpânire bizantină, otomană sau venețiană, Kotor a adunat un trecut istoric fascinant. Istoria, cultura și tradiția orașului Kotor sunt foarte bine păstrate. În anul 1979, orașul vechi din Kotor a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial Natural și Cultural al UNESCO, fiind etichetat de-a lungul timpului ca mini-Dubrovnik sau Veneția Muntenegrului.

Ajunși în Kotor, am pornit la pas să vizităm orașul. Am plecat de pe faleza golfului care se întinde pe toată lungimea orașului. Pe marginea ei se găsesc o mulțime de terase, restaurante şi câteva locuri de plajă amenajate pe un ponton din beton. Kotor nu are plaje întinse cu nisip fin, dar are câteva locuri drăguțe, împrăștiate în jurul golfului unde te poţi răcori în apele limpezi ale Adriaticii. De pe faleză se ajunge în portul Kotor, unde pot fi admirate ambarcațiunile ancorate în cochetul golf. Aici ajung zilnic foarte multe vase de crozieră.

La 100 de metri de port se află orașul vechi (stari grad) Kotor. Înainte de a intra în orașul vechi, de la un punct de informare turistică am primit gratuit o hartă a cetății, scrisă în limba română. Sunt trei porți de acces în orașul vechi։ Poarta raului (care dateaza din 1540) în nord, Poarta de Sud (Bastion Gurdic, secolele 13-18) și poarta principala - Poarta Mării (din 1555) pe latura de vest.

Am intrat în cetate pe poarta principală de acces, Poarta Mării (Sea Gate), amplasată în fața portului și am ajuns direct în piața principală, numită Piața Armelor (Trg od Oruzja), cea mai mare piață din oraș. Încă de la intrare este greu să nu observi numărul mare de pisici care se găsesc la fiecare colț. Orașul vechi găzduiește sute de pisici fără stăpân, care sunt îngrijite și adorate, atât de localnici, cât și de turiști.

Din Piața Armelor pleacă o mulțime de străzi înguste care te fac să te simțiți ca într-un labirint. Sunt locuri unde uneori cu greu se strecoară două persoane în paralel. Planul străzilor din orașul vechi a fost creat în mod deliberat confuz pentru ai încurca pe invadatori. Aerul boem al orașului medieval, plimbările pe străzile înguste, zidurile înalte ale cetății, clădirile din piatră, deschise la culoare cu balcoane și obloane colorate, îți dau senzația că te intorci în timp.

Orașul vechi este plin de taverne, restaurante cu terase cochete, magazine de antichități și suveniruri, hoteluri și cafenele. Dacă tot am ajuns aici ar fi fost și păcat să nu savurăm o bere locală Niksicko ;) . Toată lumea este veselă și binedispusă, de la ospătari la vânzătorii ambulanți de jucării luminoase, care adună în jurul lor zeci de copii.

Ne-am bucurat de atmosfera de basm a oraȘului, am petrecut ore întregi aici, plimbându-ne prin labiritul creat de străzile înguste ale cetății, fără o direcție anume, am dat peste mai multe monumente culturale și istorice, clădiri vechi încă locuite, palate construite în stil romanic și baroc, biserici și muzee. Despre toate acestea am scris după vizita din 2015, vezi articol.

Din cetate se poate urca pe zidurile fortificate care înconjoară orașul. În timpul vizitei noastre accesul pe ziduri era restricționat.

Pentru iubitorii de excursii pe mare, sunt foarte multe opțiuni care îți permit să descoperi frumusețea coastei muntenegrene. La tot pasul vei primi pliante de la organizatorii de excursii. O plimbare cu barca în jurul golfului care se oprește la insulele de pe traseu și în unele orașe de pe coasta Adriatică, costă între 15 și 40 euro, de persoană, în funcție de traseul ales.

Pentru iubitorii de drumeții, dintre zidurile fortificate ale orașului vechi pornește și traseul către vechea Cetate San Giovanni. Este un traseu de 4,5 km cu 1.350 trepte din piatră. Nu am urcat nici de data aceasta, căldură mare, lene... și tot așa. =)) Noi am ales să mergem la plajă. Tot timpul există o dată viitoare!

Înainte de a pleca în concediu, am solicitat de la gazda noastră din Kotor mai multe informații, printre care și locurile unde putem face plajă în apropiere. Sunt locuri aflate la câțiva kilometri de Kotor, aveți nevoie de mașină. Nu am apucat să mergem la toate, dar vă scriu aici despre ele։

Solila Beach – are următoarele coordonate GPS: N - 393405 și E – 18.70412. Am petrecut aici o zi intreagă. Plaja se află la 12 kilometri distanță de orașul vechi, este o plajă retrasă, cu nisip grosier și pietricele, cu intrare lină în apă. Am beneficiat de toate facilitatile specifice unei plaje amenajate։ salvamar, umbreluțe, sezlonguri, dușuri, toalete, cabine de schimb, beach-bar, restaurant și wi-fi gratuit. Două sezlonguri și o măsuță ne-a costat 10 euro. Lângă plaja amenajată este si o plajă ˶la liber˝, fără sezlonguri. Există o parcare amenajată destul de mare, care este gratuită. Lângă plaja amenajată există un mic port. Cei care administrează plaja au o școală de navigație și închiriază iahturi.

Kolardovo Beach – are următoarele coordonate GPS: N - 40609 și E – 18.71246. Era locul de rezervă dacă nu ne plăcea la Solina Beach

Jaz Beach – are următoarele coordonate GPS: N - 42.28363 și E – 18.80521. Este cam la jumătatea drumului dintre Kotor și Budva.

Bajova Kula – are următoarele coordonate GPS: N - 42.48391 și E – 18.73460. Este pe drumul dintre Kotor și Perast. Am văzut-o din mașină, era destul de animată.

Ploce Beach – are următoarele coordonate GPS: N - 42.26925 și E – 18.78302 – este situată între Kotor și Budva

Ribarsko Solo – are următoarele coordonate GPS: N - 42.39743 și E – 18.57795.

Kotorul este una dintre cele mai frumoase așezari din Muntenegru, ne-a plăcut foarte mult și ne-am întoarce oricând să-l vizităm. Orașului vechi are un farmec aparte, te învăluie cu o magie unică pe care o găsesti doar aici, pentru noi a fost o adevărată călătorie în timp.

Toate cele bune!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 02.08.21 08:27:09
Validat / Publicat: 02.08.21 10:21:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MUNTENEGRU.

VIZUALIZĂRI: 8622 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Catedrala sfântul Trifon
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 125900 PMA (din 81 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

micutzuPHONE
[02.08.21 10:28:39]
»

Frumoase locuri pe care abia aștept sa le revăd. Muntenegru o tara cam de mărimea a doua județe de la noi, are niște locuri atat de frumoase.

webmasterPHONE
[02.08.21 11:46:28]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

zlatnaPHONEAUTOR REVIEW
[02.08.21 11:47:09]
»

@webmaster: mulțumesc mult.

k-lator
[02.08.21 13:26:04]
»

@zlatna:

Dacă mai adaugi la minunatul Kotor Bay vizitele la: Parcul National Durmitor, cu o plimbare de-a lungul canionului Tare (sau chiar raffting pe acest râu/tiroliana peste canion) - cel mai lung și mai adânc din Europa, lacul din rezervatia naturală Biogradska Gora, lacul Skadar sau la mănăstirea Ostrog săpată în stâncă, lacurile și peisajele superbe care și se deschid la picioare privite de pe înălțimi, Muntenegru devine o destinație de poveste.

Și pe mine m-a fermecat și îmi doresc să ajung din nou în această țară frumoasă cu oameni foarte primitori (à-propos, am fost foarte impresionată de statura muntenegrenilor; cred că media lor de înălțime este apropiată de cea a celor din țărilor nordice )

Felicitări pentru această vacanță! Mi-a plăcut mult ce ne-ai povestit.

Nicu CONS. ONORIFIC AFA / MUNTENEGRU
[02.08.21 16:43:46]
»

@ zlatna

"Kotorul este una dintre cele mai frumoase așezari din Muntenegru"

Cea mai frumoasa zona din Muntenegru e aia vazuta din Perast, cea mai fotografiata este Insula Sveti Stefan. Cea mai scumpa cazare este tot pe insula aia din Sveti Stefan unde preturile depasesc cu mult posibilitatile turistului obisnuit.

Cea mai ieftina statiune este Sutomore.

Cel mai frumos traseu spre Muntenegru e ala cu trenul nu cu masina, din Belgrad se pune masina in tren si se merge pana in capat la Bar. Traseul cu masina e mai mult in partea de jos, cel cu trenul e pe sus si privelistea e spectaculoasa.

In Golful Kotor este si statiunea Tivat care va devenii un fel de Monaco al balcanilor si tot acolo este si Porto Montenegro unde s-au bagat bani grei in ce se spune ca va fi cel mai mare port de mega iahturi din lume. Am fost, am vazut, acolo in zona portului parcheaza (nu stiu daca e corect spus) miliardarii lumii mega iahtul.

Zona e... putin... spus spectaculoasa.

Totusi din perceptia mea cea mai frumosa imagine din Muntenegru e aia din Perast.

zlatnaAUTOR REVIEW
[02.08.21 16:58:59]
»

@micutzu:

Frumoase locuri! Ne-au plăcut foarte mult. Muntenegrenii știu cum să-și răsfețe turiștii.

Mulţumesc mult pentru ecou şi vot.

Toate cele bune!

zlatnaAUTOR REVIEW
[02.08.21 17:04:48]
»

@k-lator:

Sunt locuri frumoase ce merită văzute. Orașul medieval Kotor este, fără îndoiala, bijuteria coastei muntenegrene. Despre celelalte locuri vizitate de noi, voi reveni cu un alt articol.

Mulţumesc mult pentru ecou şi vot.

Toate cele bune!

zlatnaAUTOR REVIEW
[02.08.21 17:12:46]
»

@Nicu:

Voi scrie impresiile mele despre Perast, într-un articol viitor. Ne-au plăcut toate locurile vizitate în Muntenegru. Fiecare are ceva aparte, este greu de spus care este mai frumos.

Mulţumesc mult pentru ecou şi vot.

Toate cele bune!

roth
[12.08.21 20:22:23]
»

@zlatna: O vacanta de vis, locuri frumoase cu peisaje de poveste. Nu ma gandeam la Muntenegru, eu cochetez sau coc o Albania insa e de tinut cont.

Vacante faine.

LVPHONE
[30.08.21 20:27:37]
»

După ce am citit review-ul tau, visez cu ochii deschiși la vacanta de anul următor. Muntenegru ar fi prima optiune pe lista. Ma gândeam să-i alocam 2 săptămâni ca sa avem timp sa ne și odihnim și să și vizitam.

O să mă documentez unde ar fi mai indicat sa ne cazam, sa fim aproape de o plaja drăguță pentru zilele in care nu o sa avem chef sa luam mașina.

Orășelul vechi seamănă foarte mult cu Omisul din Croația pe care l-am vizitat vara aceasta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
k-lator, LV, micutzu, Nicu, roth, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Golful Kotor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074559926986694 sec
    ecranul dvs: 1 x 1