ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.08.2010
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Craiova
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 6 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
99.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Cina. VOLUMUL VIII. Servirea mesei la chinezi

TIPĂREȘTE

Continuare China cap. VII. Ceremonia Ceaiului si Templul Cerului

Bogatia experientiei culinare din China justifica, cu prisosinta, rezervarea unui intreg capitol acestei teme" suculente".

La plecarea din Romania aveam cateva informatii vagi despre universul gastronomic chinez, iar lecturile "pe diagonala", furate cu coada ochiului in ultima clipa de pe internet, nu au avut deloc menirea de a ma lumina.

Am ajuns, impreuna cu prietenii mei, la fel de "informati" ca si mine, la concluzia ca, din punct de vedere culinary, China este o tara extrem de periculoasa!!!

Ca urmare, la aterizarea pe aeroportul din Beijing eram blindata cu o mutitudine de medicamente destinate indigestiei, diareei, varsturilor si altor nenorociri digestive potentiale, gata sa fac fata oricarei situatii neplacute, generate de mancarea chinezeasca...

Iar cand Tina a glumit (glumit? !!!), spunandu-ne, la numai cateva minute de la aterizare, in drum spre hotel, ca in China "singurul lucru cu patru picioare care nu se mananca, e masa ", va inchipuiti ce am simtit...

Am conceput pe loc un plan de autoaparare care implica utilizarea exclusiva a cosmopolitului Mac Donald’s, in detrimentul restaurantelor autohtone...

In imensa mea ignoranta eram convinsa ca la fiecare masa chinezii or sa-mi serveasca delicatese locale de tipul serpilor, lacustelor si viermilor.

Cum sunt gurmanda (a se citi “lacoma”) de cand ma stiu, perspectiva ”infometarii “ma infricosa mult mai mult decat cea a mancarilor "exotice"...

In fond, ma incurajam singura, nu ma puteau obliga sa mananc... orice (dar mai stii...)

Drept urmare, prima mea experienta gastronomica cu iz traditional chinezesc era sa se transforme intr-un fiasco total, caci neincrederea imi era dublata de bariera lingvistica dintre noi si frumoasele fete ce ne –au servit prima cina la Beijing.

Eram atat de suspicioasa in legatura cu ceea ce mancam, incat, am initial, am mancat numai lucruri clasice, cu aspect “verificabil “ olfactiv si vizual, respective, orez, peste si legume.

Incet-incet, mai mult din curiozitate, intr-un moment de euforie indus subconstientului meu de intreaga atmosfera traditionala, am incercat si alte mancaruri, unele dintre ele inedite…

Sa o luam insa cronologic.

Prima noastra masa a fost pranzul, la restaurantul hotelului (35 de Dolari, cam piperat, daca vreti parerea mea, raportata la celelalte preturi-costa fix cat excursia la Marele Zid- dar justificat pe deplin de abundenta si calitatea mancarurilor).

Sistemul de buffet suedez mi-a permis selectarea exclusiva a mancarurilor europene, ce au cuprins supe de legume, fripturi de diferite tipuri, garnituri de orez, legume, etc...

Nu era cu nimic mai prejos decat mancarea din restaurantele cu tinuta din Europa, iar elegant practica si spatiul generos al restaurantului au contribuit la destinderea mea din starea de” usoara”incordare, cu care intrasem acolo.

Bauturile erau la discretie, dar erau servite direct la masa de chinezoaice dragute, imbracate impecabil, dar modern, care te intrebau ce doresti.

Am raspuns “Sprite” si am continuat sa mananc, fara sa banuiesc ca raspunsul meu va starni o intreaga tevatura. La cateva secunde, micuta domnisoara, s-a intors insotita de o alta, ce ii parea sefa, ca sa se scuze ca nu a inteles ce a spus si sa ma roage sa repet.

Cum denumirea e internationala, am repetat, incredintata ca de data asta au priceput.

N-a fost asa, iar dupa alte minute, insusi managerul restaurantului, un tanar european ce vorbea engleza cu un usor accent frantuzesc, a venit sa se lamureasca in legatura cu butura misterioasa, fapt care i-a luat numai o secunda.

Nu cred ca pot sa reproduce in cuvinte dezolarea aproape disperata de pe fata micutelor chelnerite, cand au vazut ca nu ma puteau intelege si ca imi puteau cauza neplaceri…

Aceesi expresie am intalnit-o la fiecare dintre chinezii ce ne-au servit masa, indifertent de locul unde a avut loc aceasta, cand nu intelegeau ceea ce le ceream.

Chelnerii erau cu totii extrem de prevenitori si de amabili, iti schimbau farfuria in secunda in care terminai de mancat, aveau in permanenta grija ca paharele sa fie pline, cu o gratie oriental inascuta, intr-o tacere deplina.

Ca sa revin, nu am mancat, acolo deloc, mancare chinezeasca, acest fapt petrecandu-se cateva ore mai tarziu, la cina, in cel mai frumos restaurant chinezesc vazut de mie vreodata…

Restaurantul, plasat in mijlocul unei gradini traditionale, era inconjurat din trei laturi de verdeata, iar in partea vestia, de un mic parau, cu salcii pletoase, pe care trebuia sa iI traversezi pe o punte de lemn arcuita.

Intregul décor era galben, un galben imperial, iar mesele aveau platform rotativa, menita asigurarii unei autoserviri elegante si colective.

Separat, am fost serviti cu cate un bol de supa pe care am refuzat sa il mananc, convinsa fiind ca trebuie sa fie “bird nest”, o delicatete gelatinoasa, recuperata, litieralmente din cuibul nu mai stiu carei pasari.

Cei care au manacat au spus ca a fost buna, dar nu m-au convins.

Pe masa rotativa au adus peste, carne de rata, crabi, orez, legume gratinate (mai ales dovleceii au fost remarcabili) si un fel de carne necunoscuta de la care initial m-am abtinut, asteptand sa aflu mai intai despre ce animal e vorba, mai aes ca nu avea nici pic de grasime…

Cum nu ma descurcam cu betisoarele si concurenta era mare, am cerut furculite, ceea ce iar a starnit putina rumoare. De data asta, ca sa nu mai astept pe cineva care sa inteleaga cuvantul “fork”, i-am aratat uneia dintre fete tacamurile europene, ce asteptau, din precautie, pe o masuta de langa fereastra. I s-a luminat fata si mi-a adus-o zambind. Am intrebat, o alta fata drapata in rochie de matase pana la pamant, ce carne era cea taiata in feliute subtiri, pe platoul din fata mea.

Mi-a raspuns calma: DONKEEE.

Cum DONKEEE? !!! Am intrebat noi, convinsi de o confuzie ligvistica, iar cineva, a intrebat-o, intrigat daca nu cumva MONKEE (intr-adevar citisem despre utilizarea maimuelor ca si hrana in bucataria asiatica).

Nu, DONKEE, ne-a raspuns ea foarte ferma, a doua si a treia oara, cu un ton mai sus, disperata de insistent nostra.

Am gustat cu teama o faramita, dar gustul aromat (statuse probabil intr-un bait) putea fi al oricarei carni, de la pasare, pana la vita. A fost atat de buna, incat am mai luat cu totii inca o bucata.

Ca idee, mancarea in China mi s -a parut cam prea putin sarata si de la masa lipsea cu desavarsire sarea.

Nu am servit niciodata pajituri, doar fructe, si absolut niciodata paine, asa ca am mers in supermarket ca sa cumpar paine chinezeasca pentru a-mi satisface curiozitate.

Painea cu un gust bun, dar usor dulceag, s-a mentinut proaspata vreo patru zile, asa incat, tata a savurat-0o la intoarcerea in tara, la fel de proaspata cum am cumparat-o.

In alta seara, am mancat in “cel mai mare restaurant din Asia”, dupa spusele Cristinei, un fel de Supermall cu gradini interioare, cu bazine de pesti vii pe care ii puteai alege pentru a fi sacrificati.

Am servit homari, creveti, labe de rata!!! Si ne-am saturat cu pepene verde

Aici am fost dezamaiti de cantitatea mica de mancare prevazuta de gazde, cina costand, totusi, 45 de dolari.

Dar, vorba sotului meu, plateai decorul….

Cat depre mancarea exotica, cea pe care noi, in general, nu am manca-o (si, mai ales nu am mirosi-o), pe aceea am gasit-o pe taraba, pe Food Street, o insiruire de peste 1km de mese metelice prevazute cu aragaze cu butelie, unde, din nou de curiozitate, am tinut neparat sa merg intr-o seara.

Am vazut si am mirosit din plin oferta locala de mancare inedita: serpi decapitai, paienjeni, lacuste, gandaci uriasi... si mai bine ma opresc si aici, caci, numai la invocarea imaginii ma napadeste din trecut mirosul ingrozitor de pe Food Street.

Am uitat sa imi iau camera foto si imi propusesem sa ma intorc, dar, numai la gandul ca trebuie sa indur inca o data mirosul acela, mi se facea literalmente rau, asa ca nu m-am mai intors sa fac poze.

Au fost unii care s-au incumetat sa manance ceva de acolo, parca niste caracatita si s-au ales cu o indigestie zdravana, previzibila daca te gandesti ca nu am vazut acolo nici un chinez care sa ia masa….

Altii, care comandasera o farfurie de lacuste (vreo 20 de RoN), erau dezamagiti de faptul ca, prea iuti fiind, nu putusera manca decat foarte putin! De gusibus…

Eu una am preferat sa raman cu amintirea bucatelor savuroase de la restaurantul unde formele si culorile mancarii erau in deplina armonie cu vesmintele matasoase ale frumoaselor chinezoaice.

Si mi-am propus, a cata oara, in aceasta excursie, sa ma intorc ca sa savurez, vestita “Carne de Magar”!

-Va urma_

China. Vol IX. La cumparaturi (sau cum sa te targuiesti in China)


[fb]
---
Trimis de liviadavidescu in 14.08.10 10:11:23
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CHINA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3640 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (liviadavidescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Restaurantul manciurian- un dans cu umbrele inaintea servirii mesei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 5201 PMA (din 9 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

Cristian_h*
[14.08.10 10:56:55]
»

Am savurat cu nesat aceste impresii ca de altfel toata seria "China" sa sper ca mai este inca un episod?

Si ca un fapt divers, din bucataria traditionala chinezeasca lipseste un incredient... laptele si produsele derivate din acesta!

piti
[14.08.10 11:13:26]
»

Putea fi donkee, monkee, snake sau orice altceva, curiozitatea ar fi invins, cel putin in privinta mea, curios din fire si dornic sa incerc tot ce e nou si specific local. Cu conditia ca mirosul sa nu fie respingator sau ceva pe acolo. Dar nu suntem toti la fel asa ca de gustibus...

Inedit ce ai povestit!

liviadavidescuAUTOR REVIEW
[14.08.10 11:29:49]
»

Am uitat sa scriu nu numai despre lapte, dar, in general despre toate celelalte bauturi.

Ciudat ca am baut numai vinuri internationale (frantuzesc, cilian, astralian) si bere (in general germana si olandeza), dar nu ne-au oferit nici o alta bautara alcoolica traditionala.

Cand am vrut sa cumparam in duty-free, nu ne-au lasat, caci aveam escala la Amsterdam si nu puteam trece cu lichide in bagajul de mana daca faceam escala!

Am acest regret, mai ales ca "sticlele" pt vinul de orez erau din lemn, cu o forma extrem de interesanta...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
liviadavidescuAUTOR REVIEW
[14.08.10 11:34:08]
»

Poate daca nu treceam inainte de pregatirea hranei, pe langa tarabe, ma riscam..

In plus, regula spune sa nu mananci unde nu mananca localnicii.

Am indurat mirosuri ingrozitoare in facultate, dar asta era de nedescris. Gandeste-te ca mancarea statea de dupa amiaza pana noapte tarziu in caldura, la peste 30 de grade...

piti
[14.08.10 11:38:11]
»

Aha, incep sa ma lamuresc. Pai atunci comand in restaurante, desi preturile cred ca sunt mari.

liviadavidescuAUTOR REVIEW
[14.08.10 11:43:54]
»

In restaurant e altceva.

Ca sa vezi ce paranoica eram vis a vis de ce as putea manca acolo "necorespunzator", am pierdut ceva timp sa gasesc in bilblioteca un ghid de conversatie din '83, romano- chinez, destinat sa le arat chelnerilor nestiutori de engleza, exact ce vreau de mancare

liviadavidescuAUTOR REVIEW
[14.08.10 11:43:55]
»

Mai am un episod despre cumparaturi, dar nu stiu daca apuc sa il scriu, caci plec la noapte in Corfu.

Multumesc tuturor pentru aprecieri si va urez sa va traiti vacantele la fel de intens ca mine.

alinutzza140*
[14.08.10 14:30:29]
»

Am citit toate episoadele rew dvs. si pot spune ca sunt impresionata.Mi-a placut in special cel cu ritualul servirii ceaiului. Va urez vacanta placuta in Corfu si va astept cu episodul despre shopping.

liviadavidescuAUTOR REVIEW
[14.08.10 14:55:58]
»

multumesc pentru interes, inseamna ca m-am atins scopul daca atatia" profesionisti" ai calatoriilor, si-au gasit timp sa se aplece asupra comentariilor mele.

In alta ordine de idei, cred ca despre shopping si despre Noua China, o sa scriu peste cateva zile, la intoarcearea din Corfu.

Acum realizez ca nu am scris nimic despre piata de antichitati, de unde, pentru o suma modica, 10 Euro bucata, am cumparat doua minunate tablouri pe panza , dintre care unul pictat in iulie 1993, luna in care s-a nascut fetita mea!

Sunt doua portrete minunate, atat de reusite, incat un prieten, fermecat de delicatetea obrazului uneia dintre ele, mi-a oferit, in aeroport 300 de Euro, pe loc.

Dar puteam sa ma despart de cealalalta fetita a mea, nascuta pe panza, in exact aeeasi luna si an ca a si cea de acasa?

Cu siguranta nu...

Multumesc pentru tot.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
badge®
[19.11.10 22:39:48]
»

@liviadavidescu - he, he, he... apropo de Food Street (se numește de fapt Snack Street în Wangfujing, dar nu asta contează): nu ai văzut chinezi mâncând pentru că ei nu consumă porcării dintr-alea, sunt doar pentru turiști ca noi. Eu m-am încumentat și am reușit să înghit niște viermi de mătase pe băț, după câteva zile am avut intenția de a încerca scorpionii dar am renunțat pentru că, deși înfipți în țepușe, încă mai mișcau. Povestea lor, în curând

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinutzza140*, badge®, liviadavidescu, piti
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind China - o lume aparte:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059759140014648 sec
    ecranul dvs: 1 x 1