ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.11.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Pitesti
ÎNSCRIS: 03.08.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2023
DURATA: 7 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Circuit Bosnia Albania — 7 zile cu autocarul

TIPĂREȘTE

In luna iunie a acestui an am facut un circuit de 7 zile cu autocarul prin mai multe tari balcanice, un circuit dur de 2960 km parcurgând multi km în fiecare zi trecând prin multe vami balcanice, cu verificari multe si timp mare de asteptare. Costul excursiei a fost doar 328 euro/persoana cu MD, am avut o reducere de 10%. Am mai platit si doua locuri preferentiale 18 euro/persoana (acest tarif se aplica pentru primele trei banchete), nu suport sa stau în a doua jumatate a autocarului, nu ma simt bine.

Am sa fac o scurta descriere pentru a întelege de ce nu am sa mai fac a doua oara asa ceva:

· Ziua 1. Bucuresti - Pitesti - Sibiu - Timisoara – Belgrad aprox 695 km

Plecarea a fost din parcarea Academiei Militare Bucuresti, autocarul a trecut prin Pitesti, ne-a luat pe noi, pe alti turisti de la Sibiu, oprire la Orastie pentru prânz, de la Timisoara alti turisti si gata trecem frontiera în Serbia cu directia Belgrad. Vizitam fortareata Kalemegdan de unde avem o priveliste frumoasa spre Dunare, apoi strada pietonala Knez Mihailova, un tur cu autocarul prin oras, vedem cladirile martor ale razboiului si ajungem la hotel Elegance pentru cazare.

· Ziua 2. Belgrad-Saraevo-Mostar-Medjugorje aprox 445 km

Mic dejun si la drum prin Serbia spre Bosnia- Hertegovina cu prima oprire în Saraievo. Dupa razboi orasul a renascut, arata tare cosmopolit, am vizitat catedrala catolica pe exterior ca era închisa si cea ortodoxa în care am intrat, apoi exteriorul Moscheei Gazi Husrev Bey, vechiul bazar si Podul Latin. Podul latin a fost construit în 1541 si este locul unde a fost asasinat în 1914 ducele Franz Ferdinand al Austriei împreuna cu sotia lui. Urmeaza Mostar, un orasel pitoresc, interesant este podul de piatra cladit în timpul sultanului Soliman Magnificul în sec XVI, a fost recladit dupa razboiul bosniac, s-a pastrat stratul superior din pietre si trebuie sa pasesti cu atentie ca aluneca rau de tot. Podul are o lungime de 28 m si 20 m înaltime, forma lui fiind arcuita si face parte din patrimoniul UNESCO. Înainte si dupa pod continua zona de bazar, aleea pietonala este pietruita si înclinata, pietrele sunt extra lustruite si se aluneca destul de rau si în aceasta zona. Se mai vad urmele de gloante pe fatadele unor cladiri spre aducere aminte… Spre seara ajungem la Medjugorje si ne cazam la hotelul Cesarica unde vom sta doua nopti. Am facut plimbarea de seara prin oras, multe hoteluri, terase, restaurant, buticuri cu suveniruri, s-a dezvoltat o întreaga industrie pe seama acestui fenomen.

Am ajuns si la biserica si la sanctuarul fecioarei Maria. O multime de oameni stau pe bancile aranjate în jurul estradei si se aude o muzica linistitoare, cineva cânta la chitara acompaniat de o vioara niste versuri inchinate Domnului în toate limbile europene mai putin lb româna. Multi stau în genunchi, altii în carucioare si-si îndreapta speranta spre Iisus si Fecioara Maria. Pleci cu sufletul încarcat de o stare de bine.

· Ziua 3. Split-Riviera Makarska- Medjugorje aprox 365 km

Dupa micul dejun am optat pentru o excursie optionala în Croatia la Split, cost 50 euro sau puteam ramâne în Medjugorje. Dupa ce am obosit sa stau blocata în vamile bosnica si croata (UE!) am ajuns în Split, un oras cu farmec medieval, cu marturii din sec. III-IV ale palatului Diocletian, Poarta de Aur, Poarta de Fier, turnul Ceasului, Mausoleul lui Diocletian ce a fost transformat în Catedrala St. Domnius. În portul orasului sunt ancorate nave de croaziera, nave mai mici si salupe, e plin de buticuri cu suveniruri, în piata de legume sunt mici producatori si multi, multi, multi turisti!

La întoarcere o oprire pe Riviera Makarska pentru o baie în apele calde ale Marii Adriatice pe o plaja plina de bolovani si în apa la fel… vai de oasele mele!

· Ziua 4. Dubrovnik- Fiordul Boka Kotorska- Podgorica aprox 292 km

Dupa micul dejun am plecat spre Dubrovnik, am trecut prin 3 vami balcanice ce ne-au pus nervii la încercare. Vama bosniaca ce nu se dezminte prin timpul mare de stat desi plecam de la ei, apoi croata, e normal e granita UE astfel ca timpul ramas de petrecut în Dubrovnik s-a diminuat drastic… dar am trecut relativ usor granita Muntenegru, apoi cu ferry si dupa o calatorie lunga am ajuns la Podgorica. Oboseala maxima, nu prea s-au facut opriri pentru pauze “tehnice” si o turista tânara si-a varsat nervii pe ghidul excursiei. Din pacate aceasta turista a gasit in fiecare zi motiv de cearta cu ghidul, a fost tare neplacut.

Dubrovnik un oras medieval în care am petrecut putin timp, am facut un tur sa vedem Poarta Pile, turnul Orologiului, Manastirea Franciscana, am avut timp sa mâncam ceva la o terasa, bineînteles ca preturile sunt piperate dar nu mai conta, câteva poze si timpul a zburat, înapoi spre autocar, mai avem drum lung prin muntii pâna la Podgorica capitala Muntenegrului, tur de oras cu autocarul, vizita la o catedrala ortodoxa frumoasa si fuga spre cazare. O parte din noi am stat la hotelul Keto, un hotel mic iar restul la un alt hotel.

· Ziua 5. Castelul Kruje-Tirana-Ohrid aprox 355 km

Dupa micul dejun plecam spre Albania, granita o trecem relativ usor si ne îndreptam spre primul obiectiv al zilei castelul Kruje, castel ce este simbolul rezistentei de 25 de ani a eroului national Skanderbeg, care cu doar 2000- 3000 de soldati a rezistat la 3 asedii otomane. Abia dupa 10 ani de la moartea lui Skanderberg sultanul Mehmet al II-lea cuceritorul Constantinopole reuseste sa cucereasca castelul. Din castel au ramas putine ziduri marturii, nou este muzeul despre viata eroului albanez. Pe aleea ce urca la castel este un bazar cu produse artizanale, restaurante cu terase unde se poate mânca bine (asa am si facut).

Dupa amiaza am ajuns în capitala Albaniei, Tirana. Tur pietonal prin piata Skanderberg unde se afla o statuie impunatoare a eroului national, Moscheea Et’hem Bey, Turnul cu ceas si muzeul Enver Hoxha care a chinuit Albania timp de 45 de ani. A urmat si vizita la mall nou elegant… coniac Skanderberg. Turul cu autocarul ne-a dezvaluit un oras care încearca sa prinda din urma timpul, constructiile noi apar în forme moderne si îndraznete.

Trecem granita în Macedonia de Nord si ne îndreptam spre Ohrid si am fost cazati la hotelul Pela pe malul lacului Ohrid.

· Ziua 6. Ohrid-canionul Matka- Skopje aprox 175 km

Ohrid, am revenit cu placere în acest loc plin de farmec, lacul Ohrid si perlele sale vestite te atrag întotdeauna. Am vizitat zona veche cu stradutele înguste si buticuri cu argint si perle, biserica Sf Sofia construita in sec. IX, teatrul roman din sec al II-lea îHr, acum se repara scena, aici au loc diverse spectacole, apoi am urcat pe o alee pâna la fortareata Tarului Samuil. De pe zidurile exterioare se poate vedea orasul si lacul Ohrid. De la fortareata coborâm pe un drum spre biserica Sf. Clement si Man si Sf Jovan Kaneo marturii din sec. XIII apoi plimbarea continua pe malul lacului pâna la ponton. La ponton vasele si barcile asteptau clientii pentru o plimbare pe lac. Vizita obligatorie într-un butic cu perle mi-a adus un colier si o pereche de cercei. Ne despartim de Ohrid si ne îndreptam spre canionul Matka, o excursie optionala ce ne-a costat 25 euro pe fiecare. Un loc salbatic, frumos, cu o apa turcoaz, se poate merge pe o poteca de-a lungul canionului, sau poti închiria o barca/canoe si poti naviga pe râu, am mai fost aici prin 2018 de Revelion, impresiile le-am lasat într-un review. Atunci în decembrie 2018 am facut o miniexpeditie cu barca pe râul Matka pâna la o pestera Matka Vrelo cu ape turcoaz si am vizitat partea din pestera neinundata. Dupa relaxarea în sânul naturii ne-am îndreptat spre capitala Macedoniei de Nord, Skopje. Revederea cu acest oras m-a întristat deoarece si aici vandalismul si-a facut aparitia, placutele cu explicatii de la statui au fost mâzgalite cu vopsea sau au fost smulse. Unele cadiri sau statui au fost vandalizate cu spray-uri colorate folosite pentru graffiti.

Tur pietonal prin centrul orasului: Casa Memoriala a Maicii Teresa, aici a locuit foarte putin, Piata Macedonia cu statuia lui Alexandru cel Mare, podul de piatra Kamen Most construit de Mehmet al II-lea în a doua jumatate a sec. XV, Podul Artei plin de statui ale principalelor personalitati ale culturii macedonene, toata zona centrala e plina de statui în exces… cazare la un hotel ramas în epoca comunista Continental.

· Ziua 7. Skopje-Sofia-Bucuresti aprox 630 km

Dupa micul dejun parasim Macedonia de Nord cu directia Sofia. Înainte de a parasi Macedonia de Nord pe drum autocarul a fost oprit pentru verificare de o masina de politie, de fapt toata verificarea a fost donarea unei mici atentii catre politist, salariile sunt mici si viata dificila, stiu asta de la ghida din Skopje ce este profesoara si ghid turistic… Drumul a fost lung, pe o sosea noua dar lipsita total de facilitati gen statii de carburant sau grupuri sanitare, parca treceam print-o zona pustie, soferul nu a avut unde sa opreasca pentru urgente si am avut parte iar de un show isteric din partea acelei turiste de credeam ca ghidul face un atac de cord. Vizitez înca o data catedrala Al. Nevski în stil neobizantin, se fac lucrari în zona catedralei, accesul este restrictionat, se poate face doar printr-un singur loc sper ca au terminat din iunie pâna acum în noiembrie când scriu rw-ul. În partea stânga a catedralei este o usa de acces, mai multe scari de coborât si intram în salile de sub catedrala, aici am vizitat in 2 ianuarie 2019 o expozitie cu icoane vechi începând cu sec XI pâna în sec. XIX.

Traversam Podul prieteniei si ajungem la Bucuresti în jur de ora 22.

Concluzii:

- Agentia a anuntat ca este un program intens cu multi km de parcurs zilnic si oasele mele au simtit din plin disconfortul, e clar ca dupa ce ai o vârsta care începe cu cifra 6 trebuie sa reflectezi serios daca mai rezisti.

- A fost un circuit pe repede înainte cu toate astea am luat pulsul Balcanilor.

- Având experienta în circuite, am avut rezerve de mâncare si apa la mine pentru situatiile în care nu aveam timp, sau în zona vizitata nu gaseam vreo terasa cu mâncare, sau seara de prea multa oboseala nu mai ieseam din camera de hotel…

- Din toate aceste locuri vizitate m-as reîntoarce în Saraievo.

Calatorii frumoase si interesante!

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yolanda in 07.11.23 21:39:51
Validat / Publicat: 08.11.23 06:37:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIRCUITE MULTI-ȚARĂ.

VIZUALIZĂRI: 407 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Saraievo la pas
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[08.11.23 08:18:43]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mprofeanuPHONE
[08.11.23 09:46:10]
»

@Yolanda: Un circuit frumos prin mai multe țări din Balcani! A fost cum bine ai precizat foarte condensat, Belgrad, Sarajevo, Mostar, Split, Dubrovnic, Tirana, Ohrid, Skopje, Sofia, cred că am mai omis câteva...

Mă tentează și pe mine zona, mai ales Macedonia de Nord și Bosnia Herțegovina, prin Croația, Serbia, Muntenegru am fost. Acum citindu-te aș mai adăuga și acel castel cu renume, Kruje din Albania.

Ca în orice excursie trebuie să fie și cineva recalcitrant, bine că nu au fost mai mulți. Autocarul devine a doua casă și toți ar trebui să fie toleranți...

Importante sunt amintirile, pozele și suvenirurile, frumoasele perle de Ohrid.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂCircuit în Peninsula Balcanică:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050564765930176 sec
    ecranul dvs: 1 x 1