ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.07.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2023
DURATA: 14 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Alger un oraș mediteraneean neașteptat de interesant si de frumos. Partea I

TIPĂREȘTE URM de aici

Citatul zilei: "Călătoriile aduc o uşurătate a fiinţei zburată printre fusuri orare, peste ţinuturi cu energii diferite".

Astăzi vreau să vă vorbesc despre capitala Algeriei, Alger. Știu nu au fost foarte inspirați în alegerea numelui capitalei, aproape la fel cu cel al țării, dar se mai găsesc asemenea situații în lume e drept destul de rare. În Afară de orașele stat gen San Marino ori Luxemburg, mai putem aminti de capitala vecinei Tunisia, respectiv Tunis, de Brazilia cu capitala Brasilia sau eventual de Mexic care are capitala Mexico city. Dar acest lucru este doar un fapt divers și contează mai puțin.

Programul agenției a fost cam alambicat. Cu toate că am petrecut cinci nopți în capitala țării, nu am avut vreodată două nopți consecutive. Am stat numai pe drumuri. Asta din cauza orarului se zbor, deoarece nu existau conexiuni convenabile între cele mai importante orașe ale țării și de fiecare dată trebuia să ne întoarcem în Alger. A fost foarte obositor acest program. Timp liber de explorat nu am prea avut. La fiecare oprire mai vedem ceva împreună cu ghidul local.

În capitala Alger am avut doar o cazare centrală la un hotel mai slăbuț, de care am scris anterior (vezi impresii), în rest am fost cazați la un super hotel situat departe de zonele de interese, așa că eram dependenți de mașina agenției locale. Despre acest super hotel o să povestesc mai multe în articolul următor.

Alger este cel mai mare oraș al țării cu o populație metropolitană de peste 3,5 milioane locuitori. Este un important port la marea Mediterană și un important centru cultural, comercial și administrativ. Numle provine de la Al jazeer denumirea inițială care înseamnă insule și a fost redenumit Alger de către spanioli și francezi.

Fondat de către fenicieni Alerul a avut o istorie tumultoasă. A fost sub dominatie arabă, spaniolă, apoi otomană, a fost un important port al piratilor, pentru ca în final să fie sub stăpânire franceză, până în anul 1960 când și-au căpătat independența dupa lungi și sângeroase lupte.

Algerul din ziua de azi poartă urmele ad»ânci ale istoriei. Există un cartier arab denumit Casbah, un cartier francez, dar și o zonă modernă. Evident că am vizitat tot ce se putea vizita în acest oraș încântător. Ca un fapt divers este unul din puținele orașe din Africa care are metrou. Asta arată cât de dezvoltat este.

Primul obiectiv turistic vizitat a fost catedrala Notre Dame a Africii. Aceasta a fost construita de către francezi în anul 1872. După independența țării a fost lăsată în paragină, pentru ca apoi să fie renovată în anul 2010 cu scopul declarat de a atrage turiști străini. Este situată în partea nordică a capitalei Alger sus pe o stâncă, la o înăltime de 124 de metri față de nivelul mării. Datorită acestul lucru peisajul care se vede de sus este absolut superb.

Această clădire este construită în stilul neobizantin și este într-adevăr o adevărată bijuterie arhitectonică, dacă îi pot spune așa, o adevărată operă de artă.

Notre Dame d’Afrique este o biserică catolică. Cu toate astea există un mesaj controversat inscripționat pe ea, respectiv: Doamna noastă din Africă roagă-te pentru noi și pentru musulmani. Cu toate că reprezentanți ai ambelor religii consideră că acest mesaj ar trebui șters, un mare număr de musulmani ori de creștini sunt de părere că acest mesaj are darul de auni comunitătile. De altfel se spune pe bună dreptate că: fiecare dintre noi are un Dumnezeu și depinde numai de noi cum îl venerăm, iar un simplu text nu poate avea darul de a ne îndepărta sau de ane apropia de acesta.

În altă ordine de idei biserica Notre Dame d’AFRIQUE este recunoscută că a apropiat comunitătile crestină și musulmană din zonă, astfel capitala Alger, dar și țara Algeria au un foarte mic grad de discriminare religioasă.

Notre Dame d’Afrique este o construcție absolut superbă situat într-un cadru natural de vis și în cazul unei vizite în Algeria nu trebuie ratată.

A urmat o plimbare pe faleză și o vizită a cartierelor franceze din centru. Cartierul francez este o zonă ticsită de resturante, terase și cafenele și o promenadă aici este similară cu una de pe oricare oraș mediteraneean european. Sincer o plimbare seara pe această faleză este foarte relaxantă, nici nu spui că ești undeva în nordul Africii. Aici am admirat portul unde există ferry care vine direct din Marseille, Franța costă aproximativ 100 euro de persoană în cabină și durează aproximativ 24 de ore. Interesant este că poți veni direct cu mașina.

Ne-am plimbat prin cartierul francez, am admirat o mare moschee doar pe afară, am degustat dulciuri din renumita bucătărie franțuzească, am admirat clădirile cu apartamentele largi și spațioase, chiar am visat la un moment dat la un așa apartament!!!

Cea mai importantă clădire din această zonă era cea a Poștei, care momentan este închisă în vederea renovării și transformării eventual într-un muzeu. Chiar în fața acesteia se află un parc terasat. Chiar este o zonă tare faină din capitala Algeriei o zonă în care m-aș întoarce cu mare drag.

Drumurile noastre multe de la aeroport la hotel si viceversa ne-au dus de fiecare dată pe lânga Grande Mosque o constructie imensă care poate rivaliza fără nicio problemă cu numita Casa Poporului de la noi din țară. Moscheea are cel mai înalt minaret din lume, cu o înălțime de 265 m și este a treia moschee ca mărime din lume. Zona de rugăciune are o capacitate de 120.000 de persoane. Tot acolo mai există o școală și o bibliotecă care poate găzdui 6000 de persoane simultan. Un set de candelabru grandios cu diametrul de 14 metri însoțit de 90 de candelabre cu diametrul de 1,4 metri și 300 de unități de iluminat sunt aranjate în interior și în exterior pentru a ilumina locul spiritual într-un mod care evidențiază detaliile împodobite ale moschei. Un candelabru grandios coboară din cupolă pentru a adăuga frumusețe holului; 339.068 de piese de cristale Swarovski sunt folosite pentru a împodobi candelabru din mijloc cu diametrul de 14 metri și înălțimea de 7,21 metri. Toate părțile metalice ale candelabrelor sunt placate cu aur de 24K. Fabricarea capodoperei a necesitat 2.500 de ore de muncă și dedicare. Nu am avut acces să o vizităm am admirat-o doar pe afară. Nu sunt un mare fan al acestor construcții megalomane, așa ca nu am avut niciun regret.

Tot pe drumul oraș aeroport se afla un mare parc de distracții si o zonă de plajă. Traversarea străzii intens circulate se face pe un imens pod pietonal. Am parcurs si noi acest traseu, dar din pacate nu am avut ragazul necesar să facem o baie în mare. De altfel niciun localnic nu o făcea. Să ai marea la botul calului si să nu intri deloc în apă, aiurea, total aiureaîntr-o altă zi am ales să ne pierdem pe straduțele întortocheate dincartierul arab. Acesta se numește Casbah sau Citadela si este situat sus pe un deal cu o frumoasă vedere la mare. În vârful dealului se află vechiul complex regal complexul de palate în care locuia bey-ul de Alger cu administrația. Bey erau așa numiții guvernatori ai provincilor. Din pacate palatul la ora actuală se află într-o avansată stare de degradare, dar sunt semne timide că se încearcă restaurarea acestuia.

De la palat am coborât pe străduțele întortocheate și înguste ale Casbahului. Am dat de clădiri în spații înguste multe dintre ele cu tencuiala căzută, dar am admirat și ceva artă stradală dată de desenele tip grafitti. La un moment dat am intrat într-un așa zis riad pentru a urca pe terasă și a admira orasul de sus, oraș căruia i se mai spune că este ca o doamnă ce iese din mare.

Închei aici prima parte a incursiuni în capitala Algeriei, Alger pentru că am multe poze și nu le pot pune pe toate doar într-un articol.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 20.07.23 09:33:26
Validat / Publicat: 20.07.23 10:16:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].

VIZUALIZĂRI: 516 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 vedere de sus de la catedrală
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39700 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[20.07.23 10:15:30]
»

Mutat în rubrica "Descopră Algier (Alger), ALGIERS (ALGERS)" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Algeria]

webmasterPHONE
[20.07.23 10:53:30]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

robertPHONEAUTOR REVIEW
[20.07.23 12:49:35]
»

@webmaster: mulțumesc frumos!

k-lator
[20.07.23 19:21:02]
»

@robert: Doar 2.500 de ore de muncă? Puțin dom' ne, puțin! Nu le-a trebuit nici un an să dea gata moscheea. Tari algerienii ăștia, nu? ????... Glumesc! Cred ca este vorba de 25.000 de ore de muncă, având în vedere că am citit că a durat 7 ani construcția acestei moschei gigantice.

Altfel, dacă îmi arătai doar pozele și mă puneai să ghicesc, mai c-aș fi jurat că este vreun oraș de prin Europa. Da cum te știu umblăcios prin locuri mai exotice... mă mai gândeam dacă să jur strâmb ????. Bravos! Ai ajuns iar pe continent African...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robertPHONEAUTOR REVIEW
[20.07.23 19:33:20]
»

@k-lator: 2500 ore de muncă doar imensul candelabru! Construcția moscheii imense a durat multi ani! Doar o clădire faraonică! Cum spunea cel de la Taxi: Dumnezeu iubește spațiile mici. Si io la fel!

Mulțumesc frumos pentru vizita si comentariu! Da am ajuns iar pe continentul african. Cu toate astea preferata mea este Africa neagră. Nordul Africii este foarte diferit de restul continentului.

P.S. hai că m-ai făcut să râd, cu ghicitoarea! ;-)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[06.08.23 12:01:28]
»

Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

robertPHONEAUTOR REVIEW
[06.08.23 13:25:44]
»

@webmaster: mulțumesc frumos!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
k-lator, robert
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Algier (Alger) :

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058810949325562 sec
    ecranul dvs: 1 x 1