ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.06.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2023
DURATA: 3 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Golfuri și plaje bulgărești la Marea Neagră (I)

TIPĂREȘTE URM de aici

Porniți pe drumuri de vacanță în zilele libere prilejuite de Rusalii și 1 Iunie (vezi impresii) aveam în plan o serie de vizite în locuri pitorești aflate pe țărmul Mării Negre între Vama Veche și Balcic. O serie le-am văzut în drum spre locul de cazare Kaliakria Sea View Apartments (vezi impresii), altele pe drumul de întoarcere spre România. Drumurile au fost în general bune, nu am găsit aglomerație fiind început de sezon, am găsit locuri de parcare. Voi expune mai jos principalele informații pe scurt pentru iubitorii de frumos.

Farul din Șabla

Din șoseaua principală E87 la capătul localității Shabla se desprinde drumul 901, de calitate foarte bună, care ne conduce până aproape de mare, lângă farul vopsit în alb-roșu. În preajma farului sunt amenajate locuri de parcare acoperite cu „biscuiți” și găsiți un parc cu bănci, un fel de foișoare moderne și elemente metalice aparținând navelor (ancore, elice).

Turnul luminos e înconjurat de o zonă de protecție/interdicție dar poate fi observat foarte bine din mai multe puncte. Sunt prezente în zonă câteva panouri cu explicații istorice și un stand acoperit unde o doamnă vinde suveniruri.

Din lectura unui panou aflăm că farul este una din cele mai vechi construcții de acest gen de la Marea Neagră (chiar cel mai vechi din Bulgaria), fiind inaugurat la 1856. A fost construit de turci la ordinul sultanului Abdul Medjid, o monogramă a acestuia fiind pictată pe una din laturile turnului. De la înălțimea celor 32 de m erau supravegheate căile maritime și țărmul și, de asemenea, dirijate vasele aflate pe mare.

Sultanul Abdul Medjid este întemeiatorul orașului Medgidia (1856) și cel care a ordonat construirea fortului din Silistra (tabia Medjidvezi impresii). Sultanul a reformat profund Imperiul Otoman, printre schimbările adoptate numărându-se: aprobarea drapelului și imnului național otoman, înființarea unei forme incipiente de parlament, introducerea primele bancnote otomane, reorganizarea armatei, reașezarea sistemul fiscal, interzicerea purtării turbanului în favoarea fesului și altele.

Farul din Șabla marchează cel mai estic punct al teritoriului bulgar – Capul Șabla. În această zonă a existat o așezare bizantină cu port la mare, ruinele fiind vizibile și azi.

Am admirat farul roșu/alb de după gard, am făcut câțiva pași spre mare pe lângă pasarela ce înaintează în apă (acces interzis), am traversat parcul și pe una din aleile micii așezări apărute în jurul farului am coborât în portul cu bărci. Așezate pe șine care facilitează lansarea la apă bărcile dau savoare peisajului. Câteva vile oferă locuri de cazare, am văzut și două magazine.

Shablenska Tuzla – Lunara Beach

Atât la venire, cât și la plecare, am făcut plajă și ne-am bălăcit în mare în punctul numit Shablenska Tuzla ori Shabla Beach. Ne aflăm la circa 8 km distanță de farul din Șabla, în apropierea lacului Shablenska Tuzla, un lac sărat ce conține nămol binefăcător sănătății, într-o zonă cu mai multe campinguri, căsuțe și mici hoteluri.

Accesul e facil, șoseaua se desprinde din drumul 901 spre far (există indicator: google.com/maps/@43.54356 ... i8192?entry=ttu) și este asfaltată, calitate bună. Noi am găsit locuri de parcare în față la Lunara Beach, o plajă destul de lată cu nisip fin. Terasa-restaurant era în curs de amenajare, ca de altfel și plaja cu șezlonguri din lemn și umbrele din stuf. Abia montaseră două pentru ghidaj și foișorul salvamarului. Pe GoogleMaps sunt impresii pozitive despre această terasă și plajă.

În apropiere, pe malul înalt, se află o serie de căsuțe – Bungalows Panorama cu vedere frontală la mare care tocmai erau igienizate. Din păcate sunt învechite, atât constructiv, cât și din privința mobilierului/dotărilor.

Noi ne-am bucurat de nisipul fierbinte, de mulțimea de scoici adunate într-un brâu la marginea apei, de valuri înspumate și apă destul de caldă.

Golful Bolata

Acest frumos golf se află la 3,5 km depărtare plecând din parcarea oficială a cetății de la Capul Kaliakra. Din șoseaua principală, mergând spre cetatea Kaliakra, după parcul eolian se desprinde o bretea spre stânga, nesemnalizată cu indicatoare, noi am fost ghidați de Waze. Din șosea sunt 2 km de parcurs până la golf, primul kilometru asfaltat, apoi după ce virăm dreapta încă un kilometru de drum îngust, betonat altădată. Atenție la cele câteva gropi mai adânci care trebuie abordate cu grijă și, de asemenea, feriți-vă de vegetația care asediază drumul și așa îngust. După ce ajungeți în golf orientați-vă după un loc de parcare lângă șosea și zona cu stuf ori chiar lângă plajă.

Golful Bolata este rezervație naturală, plaja e formată din nisip fin de origine naturală, în partea stângă există un mic râu cu vegetație bogată care se varsă în golf. Acest loc a fost inclus în diverse topuri turistice, fotografii superbe circulând pe Internet. Acum depinde din ce zonă faci fotografia, în ce moment al zilei te afli, cum e vremea etc. Frumusețea și romantismul acestui golf poate fi perceput diferit, depinde de gusturile fiecărui om.

Golful e mărginit de pereți de stâncă roșii (oxidul de fier e de vină) și protejat de două diguri care închid ochiul de apă astfel că valuri aproape nu există. Nisipul e fin, apa are o adâncime mică pe o distanță destul de mare. Deja la început de iunie erau destui vizitatori care își instalaseră corturile pe mal. Nu există nici un fel de amenajare turistică sau bar/terasă de unde să cumperi ceva.

Am escaladat câteva stânci pe latura stângă pentru a avea o imagine mai de ansamblu a golfului. Pe partea dreaptă se află o potecă cu trepte betonate care te duce sus pe creastă pentru o priveliște mai frumoasă.

Ne-a plăcut peisajul, dar copiii nu au vrut să rămână aici fiindcă nu sunt valuri și scoici. ????

Țărmul stâncos dintre Vama Veche și Balcic oferă adevărate tablouri în care mâna Naturii a trasat tușe îndrăznețe. Le vom descoperi în episodul următor...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 20.06.23 09:33:30
Validat / Publicat: 20.06.23 10:13:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 784 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Golful Bolata văzut de pe coastă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43600 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster
[20.06.23 10:13:10]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

Michi
[20.06.23 10:43:38]
»

@tata123 ???? :Si doar Amfostpeacolo de Paste dar lipsa de anteinformare se plăteşte!

Mirinda
[20.06.23 21:20:22]
»

@tata123 ????: Interesant articolul, ca de fapt toate pe care le scrii de altfel. Imi doresc si eu sa ajung in zona Balcic, unde spre rusinea mea nu am ajuns pana acum. Am citit o carte pe care o recomand Balcic-Micul paradis al Romaniei Mari de Lucian Boia si de atunci imi tot doresc sa ajung.

crismisPHONE
[21.06.23 07:04:55]
»

@tata123 ????: La Bolata există o potecuță ce urcă pe versantul din dreapta, până aproape de Observator. De acolo se vede golful maxim de frumos - mai mic sau mai mare, în funcție de înălțimea la care te-ai cocoțat. În plus, probabil că nu începuse încă sezonul, căci noi am prins acolo de fiecare dată o terasă ce vinde băuturi și ronțăieli, ba chiar și umbrele de stuf amplasate pe plajă din loc în loc.

Bolata e unul din locurile mele preferate pe litoralul bulgăresc (din motive exact inverse decât ale copiilor ????). Mi-au plăcut mult și golfulețele complexului Rusalca (se poate vizita pentru o sumă modică) și mai ales plaja Ezerets, la care se ajunge pe un drum de pământ - vai mama lui și care are ape turcoaz ca în Grecia!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[21.06.23 12:30:13]
»

@Mirinda: Mulțumesc pentru comentariu și aprecieri! Mă bucur când articolele mele sunt o bună sursă de informații.

Iată ce scrie în Cuvântul introductiv din lucrarea pe care ai menționat-o:

Una peste alta, Cadrilaterul a adus românilor mai multe griji decât motive de satisfacție. Cu o excepție: o unică și splendidă excepție. Un dar neașteptat: Balcicul.

În preajma anexării Cadrilaterului, Balcicul număra 6 641 de locuitori, dintre care vreo 3 000 de bulgari și puțin peste 2 000 de turci. În număr mai mic, trăiau aici tătari, greci, evrei, armeni și țigani. Nu lipseau nici românii: 17 în total! Un oraș comercial, port la Marea Neagră, al treilea port al Bulgariei, în ce privește exportul, după Varna și Burgas. Prelucra și exporta grâne. [… ]

Lipsește ceva din această descriere? Frumusețea locului, să zicem. Vor fi remarcat-o și bulgarii, dar cum era propriul lor țărm de mare, n-au avut motive să se lase prea tare seduși. Românii însă au căzut instantaneu sub farmecul lui. Și astfel a început legenda Balcicului: legenda românească a unui oraș turco-bulgăresc.

Balcicul atrage ca un magnet...

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[21.06.23 12:40:41]
»

@crismis: Aceste locuri de pe țărmul bulgăresc al Mării Negre sunt deosebite și e de la sine înțeles că atrag persoanele iubitoare de frumos. Am vrut neapărat să vedem Golful Bolata și ne-am îndeplinit dorința; citisem despre poteca de pe versantul din dreapta (cel cu fosta bază militară de supraveghere) dar timpul scurt alocat vizitei și căldura din miezul zilei nu ne-au lăsat să urcăm. ????

Ei bine, zona Bolata era cunoscută de români de multă vreme. Citez acum o descriere a profesorului geograf și naturalist Raul I. Călinescu care efectuează o călătorie de studiu în 1935 în acest areal:

După câteva ceasuri de mers, un aspect grandios şi cu totul neaşteptat, rupe brusc monotonia, oferindu-ne o privelişte de neuitat: podişul se crapă deacurmezişul, ca un abis, până la nivelul mării, lăsând loc unei văi destul de largi. Este celebra vale a Bolatei. De o parte şi de alta se înalţă sălbatice prăpăstiile de piatră roşie ale pereţilor văii, pe care coborîm cu greutate, căţărându-ne ca pisicile, ca în cea mai sălbatică vale din Carpaţi.

Jos, nimic nu mai aminteşte de netezimea ca in palmă a podişului de deasupra. Suntem în plin peisaj carpatin. Fundul văii este acoperit cu nisip şi e ocupat in parte de o mlaştină cu stuf, care se scurge încet spre mare printr-un mic pârâiaş. Gura văii e şi ea cotropită de nisip, care formează un fel de cordon litoral şi o minunată plaje spre mare.

Deşi mică, această plaje e foarte propice pentru băi şi te îmbie insistent la scăldat — mai ales că atmosfera e supraîncălzită.

Din fericire turismul şi publicul amator de distracţiuni banale, nu au profanat-o încă de joc.

Nu se găsesc aici nici plutoanele de cabine, nici odiosul cazino, iar ochiul nu e încă legat de nici una din meschinăriile vieţii balneare.

Lipsită cu totul de oameni, mica plaje de la gura Bolatei este de o atracţie profundă pentru iubitorii de singurătate şi frumos. („Dimineața”, august 1935)

O descriere care corespunde în cea mai mare măsură cu stuația din secolul nostru.

Călătorii frumoase!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[21.06.23 12:48:58]
»

@Michi: Nu trebuie să vă supărați, ați reușit în timpul sejurului de Paște să vedeți multe locuri interesante în zona litoralului bulgăresc și să ni le prezentați pe AFA. Felicitări!

Zonele prezentate de mine în cele două articole sunt intens promovate de călători pe canalele media de tot felul, fapt ce a sporit considerabil numărul de vizitatori în toate aceste golfuri și porturi, pe plaje altădată sălbatice, la ruine străvechi.

Încă sunt multe de văzut la vecinii noștrii, în zona de litoral.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[20.08.23 17:04:30]
»

@tata123 ????: Azi, 20 august, se serbează Ziua Internațională a farurilor de coastă. Încă de acum două zile autoritățile din Bulgaria au deschis porțile Farului din Shabla pentru vizitatori (observ în imagini că a fost aranjat în interior un mic muzeu tematic: bta.bg/en/news/bulgaria/5 ... -holds-open-day).

Încă de anul trecut cel mai vechi și înalt far de pe coasta bulgărească a Mării Negre a fost restaurat și pregătit pentru organizarea unei expoziții muzeale și deschiderea pentru public. În august 2022 la ceremonii a participat și unul din paznicii farului, în vârstă de 101 ani, care a fost în serviciu peste 50 de ani (armymedia.bg/2022/08/26/% ... %B1%D0%BB%D0%B0).

Felicitări vecinilor pentru inițiativă, farul este un obiectiv pitoresc pe malul Mării Negre.????

crismisPHONE
[20.08.23 17:05:43]
»

@tata123 ????: wow, ce mi-ar fi plăcut să fiu acolo!... Mulțumesc pentru informații!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Michi, Mirinda, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂHai-hui prin nordul litoralului bulgăresc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052264928817749 sec
    ecranul dvs: 1 x 1