ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.11.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
TIMP CITIRE: 8 MIN

Palatul Copiilor - la un pas de desființare

TIPĂREȘTE

Palatul Național al Copiilor

Copiii văd magia din lucruri pentru că o caută. – Christopher Moore - scriitor

Adresă: Bulevardul Tineretului 8-10, București 040353

Link Youtube: click aici

Pagină Facebook: click aici

Website vechi: click aici

Website nou: click aici

În anul 1975, la Palatul Cotroceni se desfășurau mai multe cercuri pentru copii: de muzică, literatură, coregrafie, teatru, cultură şi civilizaţie, activităţi tehnico-apli­cative, ecologie, biochimie, ma­chete, modelism, aeromodele, navomodele, automodele, racheto-mo­dele, electronică, radiotelecomunicaţii, dans sportiv, fotbal, tenis, gimnastică de mai multe feluri, judo, karate, orientare sportivă. Asta nu a reprezentat o piedică pentru schimbarea destinației clădirii în reședință a șefului de stat, atunci începând procesul de renovare.

Lucrările s-au prelungit pe o perioadă de 10 ani și au costat peste 2 miliarde de lei. Tot cam atât a durat și construcția noii clădiri promise de Nicolae Ceaușescu șoimilor și pionierilor patriei, care au fost mutați, între timp, într-o clădire de pe strada Sfinții Apostoli însă costul a fost incomparabil mai mic, de circa 120 de milioane de lei.

Clădirea, concepută pe direcția liniilor hexagonului și compusă din 17 corpuri, cu rosturi de tasare între ele, datorate dificultăților geotehnice de teren cu caracteristici specifice luncii Dâmboviței, a fost finalizată în 1985, iar de la 1 septembrie copiii și-au început activitățile în noul spațiu.

Pe Ceaușescu îl așteptau cu mic, cu mare, în data de 15 septembrie, la inaugurarea oficialã, dar acesta n-a mai apãrut, lăsând copiii cu ochii-n soare. Se luase cu alte treburi, așa că inaugurarea oficială a fost amânată aproape un an și jumătate.

De 1 iunie, ziua Copiilor, în anul 1986, este inaugurat Palatul Copiilor din București, în prezența soților Ceaușescu. Clădirea, cu ce are o suprafață totală de 17.700 mp, a purtat până în 1989 denumirea de „Palatul Pionierilor și Șoimilor Patriei” .

____

Clădirea este împărțită în mai multe secții:

1. Tehnio - Științifică care cuprinde informatica, tehnoredactarea, protecția mediului, machete construcții, radiocomunicații, astronomie, chimie, karting, atelierul fanteziei, meteorologie și automodelism

2. Cultural - Artistică care cuprinde coregrafie, educație muzicală, arte vizuale, limbi străine / literatură, teatru, jurnalism și artă decorativă

3. Sport care cuprinde atletism, arte marțiale, fotbal, dans sportiv, gimnastică, tenis, baschet

Prin munca asiduă și devotamentul unor cadre didactice, acest loc reușește să supraviețuiască. De ce spun că supraviețuieste? Din cauza descentralizării din învățământ.

Din păcate Palatul Copiilor nu are bază sportivă drept urmare, toate activitățile ce implică necesitatea unei săli, sunt realizate în cadrul altor săli de sport aparținând unor școli, licee, etc.

____

România... educată??

Încă din vară a izbucnit un scandal național, legat de profesorii din palatele copiilor. Dincolo de o posibilă încercare de a da un tun imobiliar, prin transferul clădirilor către primării, cu posibilitatea de a li se schimba destinația peste zece ani, această descentralizare propusă de Ministerul Educației mai înseamnă și pierderea statutului de profesor pentru cei care acum lucrează în palatele copiilor.

Cadrele didactice au lansat o petiție online care a strâns deja peste 20.000 de semnături. Ele îl contrazic pe ministrul Sorin Cîmpeanu care susține că descentralizarea nu le va aduce modificarea de statut.

Profesorii care predau în aceste palate și cluburi din toată țara spun că descentralizarea, cu trecerea acestor instituții în subordinea administrației locale, chiar va conduce către desființarea lor, preluarea clădirilor de către UAT-uri, pentru a le schimba destinația, iar statutul de profesor se va pierde chiar înainte de desființarea definitivă a acestora. Administrarea de către consiliile locale înseamnă, în primul rând, lipsa fondurilor necesare pentru finanțare, ceea ce s-a mai întâmplat și cu alte instituții care au fost cedate către primării.

Orice problemă financiară va avea o localitate care va avea în subordine aceste instituții se va reflecta în stoparea finanțării pentru palatele și cluburile copiilor, fiind prioritare alte sectoare de activitate. Dacă vor aparține în continuare de Ministerul Educației, finanțarea va fi asigurată, indiferent de problemele localităților, nefiind puse în pericol de desființare.

____

Decăderea unui simbol

Ca orice clădire grandioasă din era comunismului, nici Palatul nu a scăpat de nepăsarea democrației. După aproape 40 de ani, clădirea și-a păstrat toate dotările originale, nefiind inițializat nici un proiect serios de modernizare sau reabilitare pentru aducerea ei în secolul curent.

Pentru că fiica mea este înscrisă în mai multe cercuri ce sunt (încă) organizate la Palatul Copiilor, am avut ocazia să mă plimb de mai multe ori pe holurile palatului.

Am constatat cu tristețe că toate se deteriorează, bucăți din fațadă cad, căldura este oprită, panourile de informare sunt sparte, scaunele sunt rupte, pereții sunt murdari, se decojesc, scările sunt rupte, toaletele sunt vechi, murdare și friguroase iar exemplele nepăsării pot continua.

Cea mai recentă vizită la palat, a fost chiar weekendul anterior. Afară erau 7-8 grade, iar în interior cred că maxim 17-18. Geamurile sunt cele de acum aproape 40 de ani, iar sistemul de încălzire era oprit. Un anunț tipărit pe o coală A4, menționa că lipsa căldurii este în grija Companiei de Termoficare București (adică Primăria Municipiului București) care nu furnizează agent termic, deși afară sunt temperaturi scăzute. În interior mai toată lumea stătea îmbrăcată ca afară.

Am luat la pas câteva din holurile Palatului și parcă m-am teleportat în trecut. Nimic, dar nimic din ce am zărit, nu mă ducea cu gândul la ceva recent, mai puțin anunțurile de la intrare. În rest, același mobilier vechi, aceleași calorifere cu elemenți, aceleași panouri de informare de pe stâlpi.

Toate geamurile sunt vechi, nu se mai închid ermetic iar acum în prag de iarnă, frigul se simte peste tot. Cel mai mult au de suferit copii. În majoritatea claselor sunt puse fie radiatoare electrice fie aere condiționate, care mai încălzesc puțin pereții reci și umezi.

De curând am observat că au început să înlocuiască geamurile de la etajele superioare cu unele moderne, din tâmplărie PVC cu geam termopan. Nici nu vreau să mă gândesc ce costuri sunt și ce firmă a câștigat licitația. Nici nu am căutat că nu vreau să mă enervez.

Așadar în curtea palatului stă martoră nepăsarea. Un autocar inscripționat cu PALATUL NAȚIONAL AL COPIILOR este abandonat de multă vreme aici. Ruginit, cu înscrisurile uscate de la atâta soare și cu roțile îngropate în asfalt, așteaptă probabil să mai fie pornit dar cu siguranță va ajunge cândva la fiare vechi... cine să-l mai repare? Cu ce bani? Totuși de remarcat că cea mai mare sală din palat are 800 de locuri! Dar și ea a rămas prinsă în trecut... scaune vechi, murdare, tocite, lumini arse, elemente decorative rupte, zgâriate, etc.

Tot pe lângă autocar mai sunt și 2 microbuze cu numerele de înmatriculare PNC (palatul național al copiilor - ca și autocarul) care la fel stau nemișcate de ceva vreme. Pe lângă aceste mașini abandonate sunt altele mai noi și moderne, probabil ale personalului administrativ sau ale profesorilor care predau aici.

Mai departe dau de amfiteatrul în aer liber. În jurul lui sunt geamuri imense, mari, care dau spre el. Din păcate scaunele sunt rupte majoritatea, iar scena nu pare să mai fi fost folosită de curând, probabil din cauza riscurilor ridicate... totul este deteriorat iar sus în capătul scărilor observ 2 mese de fotbal cred că donate de Mega Image (erau stickere pe ele) care erau abandonate acolo și ploua direct pe ele. Păcat...

Am fost și la una din toalete. În toalete cred că erau 10-15 grade maxim, geamurile fiind deschise pentru a mai contracara cu mirosul de... wc. Ușile nu se închid, hârtie nu există DAR erau montate boilere care dădeau apă caldă la robinet. Faianța, gresia, cele vechi de aproape 40 de ani. Nu am mai făcut poze pentru că mi se făcea rău de cum miroasea acolo. Groaznic! Rușinos!

Noi am folosit intrarea dinspre Casa Diham, adică cea din spate, intrarea principală fiind cea dinspre Monumentul Eroilor Militari Căzuţi în Teatre de Operaţii.

Cât m-am învârtit eu pe holurile din zona respectivă, nu am găsit nici un automat cu cafea, cu senvișuri ceva... nu uitați că există un hol de așteptare unde de obicei stau părinții și așteaptă copiii de la cursuri. Ziceam că poate ne mai încălzim dar de unde...

La subsol este și o bucătărie, am fost pe acolo și scria ceva de catering... nu am înțeles pentru cine gătesc pentru că nu am văzut vreun bufet pe undeva. Tot pe unul din holurile de jos, am găsit mai multe vitrine cu medalii, cupe și tot felul de machete construite de copii.

În interior, aproape de amfiteatrul de afară, este un mic amfiteatru care are mai multe pânze din perioada comunistă, cu copii. Foarte nostalgică treaba. Vedeți fotografiile.

Lângă palat există și o parcare publică imensă, ieftină (parcă 50 de bani ora iar prima jumătate de oră este gratuită.

Povestea Palatului Copiilor din București nu este singulară. Tot ce am scris mai sus se aplică mai mult sau mai puțin și celorlalte palate ale copiilor din România...

Vă las în articol mai multe fotografii de la fața locului. Mulțumesc pentru atenție.


[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 21.11.22 15:16:47
Validat / Publicat: 21.11.22 17:31:05

VIZUALIZĂRI: 493 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Imaginile decorative din interiorul Palatului deasupra unui mic amfiteatru.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21 PMA (din 21 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[21.11.22 17:29:54]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Filozofări de suflet (mai puţin turistice), DE LA LUME ADUNATE - COMUNITATE" (deja existentă pe sait) - rubrică cu regim de votare +/-1PMA

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

neimportantPHONE
[21.11.22 20:06:31]
»

@⭐ValentinB_88⭐: destul de tristă prezentarea! La fel ca Palatul Copiilor din București, cel din Rm. Vâlcea ține de M. E. N., prin Insp. Scolar Județean. Eu cred că situația tristă se datorează și managementului aplicat la fața locului. Bunăoară, la noi, au fost investiții destul de serioase care au reabilitat fosta Casă a Pionierilor (iar mai înainte, conacul fam. Lahovary), actualmente Palatul Copiilor. Au fost oameni care s-au implicat serios, de la solicitarea fondurilor, până la lucrările propriu-zise. A ieșit frumos, respectând liniile vechiului conac boieresc. Problema trecerii clădirilor la alt stăpân (primării), cred că îi sperie pe cei care momentan conduc astfel de palate ale copiilor. Eu cred că ei sunt în spatele lobby-ului cu status-quo-ul la M. E. N. De ce spun asta? Pentru că tu însuți, prin text pomenești de starea jalnică a situației actuale de la P. Copiilor București. Asta se datorează subfinanțării ministeriale, împletite atât de potrivit cu nepăsarea implicării manageriale. Palatul Copiilor din Vâlcea e situat în Parcul Mircea cel Bătrân aflat în patrimoniul municipalității. Parcul e țiplă, curat, populat cu oameni de toate vârstele. Avem avantajul că la noi, municipalitatea și cei din educație, nu-și prea scot ochiii, cel puțin nu pe față și nu în parc și palat. Pax vobiscum!

Mi-a plăcut filosofarea ta, a scormonit prin straturile unei situații de actualitate...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
MichiPHONE
[22.11.22 17:21:24]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Nu inteleg de ce l - ai încadrat la " filozofări- off" si nu la "la pas prin Bucuresti"? S-a mai scris aici despre palate cu alţi locatari: palatul Elisabeta, palatul Cotroceni, palatul Stirbey, etc şi au fost încadrate în alte rubrici. Te-ai consultat cu şeful?

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[22.11.22 17:29:45]
»

@Michi: Eh de ce... am filozofat eu prea mult. Pare că diploma aia pe care o am pentru Filozofie, a dat roade. ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, neimportant, Yoda, ⭐ValentinB_88⭐
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări de suflet (mai puţin turistice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058371782302856 sec
    ecranul dvs: 1 x 1