ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.01.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bacău
ÎNSCRIS: 08.01.22
STATUS: PREMIUM
LUNA
AUG-2021
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
37.50%
Mai degraba nemulțumit
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
75.83%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 11 MIN

Cum mi-am petrecut... culanța (august 2021)

TIPĂREȘTE

(Compunere ușoară cu nerv dă vacanță dă vară.)

Pur și simplu am condus-o pe ultimul drum. Drumul dintre Neptun și Olimp. Am lăsat-o acolo, la fața locului. Loc cu verdeață. La terasa Oceanic, terasă cu oarecare ștaif, carele se gudură la picioarele vilei cu același nume. Nume amintind de faimoasele reclame ce îmbiau, pe vremurile când se păpa tot din farfuriile hotelurilor sindicale, la consumul frecvent de pește congelat.

Dupe vreo două tatonări tangent întâmplătoare, ușor hămesiți, urmare atacurilor din flancuri ale valurilor, combinate demonic cu violetele alea de le zice ultra all inclusive și mângâiați sadic, până la prăjire, de jmecharaia aia de-i spune, fraierii ca mine, briză, nemulțumiți realmente de refuzurile repetate ale turiștilor de ocupație vremelnică de a elibera niscaiva locuri la mese, am considerat oportună o rezervare telefonică peste, hăt încolo, două zile.

Emoționați teribil, ca în prima zi de școală, la data precisă (an, lună, zi, oră, minut, secundă), precum medaliații la Olmpidade, nemulțumiți doar cu participarea și spiritul coubertian, privind de la înălțimile noastre de învingători către debusolații, visătorii, ageamiii, nepricepuții în ale obținerii de locuri libere, am pătruns, importanți, pe tărâmul făgăduinței.

Conduși în mica pădurice la o masă retrasă pe care pâlpâia o flacără ca de candelă rusească, ne felicitam în gând pentru perseverență și alegere. Imaginea de ansamblu și gradul de ocupare, atmosfera oarecum romantică, forfota subțire, muzica distribuită sub patronajul unui număr acceptabil de decibeli, lumina diurnă care părăsea, încet, încet, locul, lăsând ușor să pătrundă întunericul printre ramurile copacilor, toate astea veniseră să așeze o aură de certitudine peste marea majoritate a recenziilor studiate anterior despre.

Seara începuse să curgă lin, "ca o apă cristalină", deja plouase fin (în gură) dupe lecturile despre icre de știuci, rapane, morunași, tochituri dă crapi, vinuri reci și seci (ori viceversa), scoici, ("melci, raci, craci"), calamari, scrumbii, hamsii (de ce nu vii, de ce nu-mi vii?), mămăliguță, mujdei d-usturoi (să trăim și voi și noi!), calcani, păstrăvi, guvizi, lufari, creveți argentinieni etc.

Decât aici, despre blăstămații ăștia din țara lu' Pampas-Vodă trebe pentru care să compun în continuare cum a fost. Și nu numai. A mai fost un personagiu. Unic, ireal, kafkian, kamikazian, startrekian, ionescian, crevețiano-argentiniano-inepțian. Tânăr (scuzabil), bărbos (no problem), simpatic (la prima vedere), ușor prea serios (no problem), discurs mecanic, rapid, ușor neinteligibil (primele senzații de disconfort, dar încă... no problem), oarecare agitație fără rost (următoarele senzații de disconfort, dar... poate ni s-a părut, poate suntem noi ușor ciufuți... no problem, hai să ne simtem bine, nu?)

"Amintirile mă chinuiesc. Nu mai rezist. "

- Bună seara!

- Bună seara! Doriți să comandați?

- Dorim. Spuneți-ne, vă rugăm, știm că nu se obișnuiește la ora asta, dar există cumva posibilitatea de a ne oferi ciorbițe?

-A, nu, doar până la ora 15.00. Vreți să vă mai las să vă mai gândiți? (Dă să plece/fugă/zboare/dispară.)

- Nu, o să vrem, PENTRU ÎNCEPUT, o porție de icre de știucă (știu că aveți, scrie în meniu) și tot pentru început, o carafă cu vin sec, rece, alb, APOI...

- Icre dă știuci n-avem, decât dă crapi.

- OK, dă crapi să fie, dacă nu e altfel.

- Apă minerală dă care să fie?

- Dă care aveți?

- La trei sute sau la jumate.

- Aha, întrebam dă marcă, da' nu contează: una mică plată.

- Avem decât Dorna.

- E bine, APOI, am dori...

- Un moment, vă rog! (Scoate un carnețel mic, mic de tot, fără coperțele, ciufulit și mâzgălit și un ciot de creion, pune nește ochelari pă nas și scrie agitat faimoasa comandă de până atunci: icre, apă, vin; răsuflă ușurat și trecem la chestiunile grave.)

- Spuneți, va rog!

- Păi eu vreau o tochitură de crap iar tu? (Aici, consorțiu', ca orice consorțiu specializat în sepii, scoici, rapane și alte ființe cu carne de le zice fructe, are un mic dubiu: ori creveți argentinieni dacă sunt decorticați ori tentacule de caracatiță.)

- Eu vreau să-mi spuneți dacă e decorticați creveții ăștia argentinieni; dacă da, îi vreau, dacă nu, vreau cealaltă chestie, dar prima alegere îs ăștia. Îs decorticați? (Prima undă de șoc electric ne-a fost aplicată deja: ' mnealui se apleacă peste masă, belește ochisorii pe menu, citește descrierea la produs, se uită la poză, mai citește o dată și, cu un glas pe jumătate stins, decide: e decorticați.).

- OK, zic. Deci am stabilit, mulțumim frumos, pentru desert ne mai gândim.

- Un moment, vă rog! (Apare iarăși carnețelul, barba tremurândă, ochelarii, ciotul dă creion...) Am notat, dar va rog să ziceți și desertul, că se face la noi și durează vreo treizeci de minute.

- Bini, o porție de papanași, vă rugăm! (Carnețel, bărbiță, ciotuleț etc.) Dar PENTRU ÎNCEPUT aduceți, vă rog, vinul și icrele!

Între timp, întunericul din ce în ce mai, amplifică frumusețea flăcării candelei, care pare lumina aia de la capătul tunelului. "Timpul nu mai avea răbdare. " Vrăjeală: foamea mea nu mai avea răbdare. De sete ce să mai dzic? Întreb consorțiu': de ce o dura atât? Ori s-a terminat vinul (Doamne, feri!) ori s-a stricat frigideru' ori au prins ăștia decât crapi fără icre.

Dupe ezact (jur) aproximativ treizeci de minute, se apropie în viteză cosmică personagiu' cu o sticlă de apă plată, mică, într-o mânuță și cu carnețelul în cealaltă. Atât.

- Spuneți-mi, vă rog, ați comandat dumneavoastră o apă plată?

-... apoi ne extragem încet din consternare și, molipsiți de inefabilul momentului, ținem isonul, continuând firul inteligent al conversației: păi, da, printre altele, dar de ce întrebați?

- Păi, am notat aici o apă plată și e posibil să fie pentru altă masă și nu vreau să greșesc.

- E singura apă plată notată? (Ne era tare foame, tare sete, dar nici să ne râdem nu era de lepădat).

- Da, dar...

- Păi e a noastră atunci și chiar dacă n-ar fi, lăsați-o aici căci și noi am comandat și dacă mai e vreuna restantă pe la altă masă, le duceți altă apă pe urmă. Și aduceți, vă rog, vinul și icre, vă roooog!

"Și abia plecă bătrânul, ce mai larmă, ce mai zbucium": - cre' că e zona crepusculară, nu terasa Oceanic, ce-i oare cu băiatu' ista? - lasă că nu e un capăt de țară, dar o juma de oră pentru o apă? oare câte mese are săracu'? - îți zic io, că am studiat: cinci a câte 4 locuri, în timp ce colegii lui au mese d-alea lungi și mai multe locuri, mult mai multe; - asta e, norocul nostru.

Dupe două minute misterul se dezleagă parțial. Apare. Cu TOATE ODATĂ. Cu carafa, cu icrele, cu creveții argentinieni, cu tochitura de crap, cu porția de cartofi prăjiți (da, știu, n-am scris de asta de la început, dar era, decât că am avut, așa, o teamă că dacă scriu e prea multe și iar se încurcă tipul). Toate odată. Pe măsuță nu prea mai iera loc. În fine, deja eram acolo, în extrarealitate. Ce mai conta? Doar că...

- Păi ați spus că argentinienii sunt decorticați (se revoltă consorțiul schimbând totalmente soarta războiului) !?!?

Stupefacție. Moment tensionat. Tăcere interminabilă. Armata inamică pare că a pierdut. Pare. E doar o bătălie pierdută. Nu războiul. Se regrupează strategic. Imediat. Cea mai bună apărare e atacul. Se întinde și se apleacă iar peste masă. Nasul e aproape în farfuria cu arătări din țara tangoului. Ochelarii stau sa cadă în. Nu înțeleg nimic: e deja întuneric beznă. Personajul ridică lămpița și se repoziționează în farfurie. Specialista insistă: sunt nedecorticați, am zis că dacă sunt așa, nu-i vreau, ci cealaltă variantă. Omul negru nu zice nimic. Absolut nimic. Stă deasupra farfuriei. Încerc decontaminarea situației. "Păi, zic să aduceți celalalt fel! ". Se ridică.

- Doriți să vă aduc altceva? (Asta tocmai zisesem/dorisem/visasem, nu?)

- Tentaculele alea, cum am zis de la început.

- Merg să întreb la bucătărie.

- Ce să întrebați?

- Dacă îmi primește.

- Ce să primească, domnule?

- Creveții înapoi.

- Glumiți?

- Nu.

- Și dacă nu-i primește?

- Păi, dacă nu, asta e. Eu am crezut că mă întrebați dacă sunt curățați, nu decorticați.

-... Domule, mergi și întreabă! (Cre' că se observă incapacitatea de a mai susține tonul politicos).

Dupe trei minute (încă nu gustasem lichide, solide etc.)...

- Am întrebat, nu primește bucătăria creveții înapoi. Doriți să comandați altceva, doamnă?

- Nu înțeleg. Dacă nu primește creveții, cum să comand altceva?

- Păi rămân și ăia și mâncați altceva, ce doriți.

-...

Știu, știucă, știu că pare ficțiune, tare era bine să fi fost, să mă fi putut lăuda cu imaginația și cu "vocea și talentul meu" dă scriitor dă vagoane, dar nu: din păcate, nimic ficțional, totul e dăncilian, dăn viață, nimic inventat. Și nici măcar n-a fost asta tot. Consorțiul a decis, spre liniștirea "serii la marginea mării", că, în fond, creveții e creveți și că va opera personal, în farfurie, ceea ce era de operat asupra "frumuseților" alea cu mustăți, picioare și cartilagii infinite. Carnețelul a oftat cu un șuierat blând și s-a retras învingător, transpirat și mulțumit că toate e ochei (și bucătăria, și clentul, și masa pe care n-ar mai fi încăput o scobitoare, și argentinienii rămași, deocamdată, nedezbrăcați) și (nu pot jura, poate aici să fi intervenit vreo brumă de imaginație proprie și personală) parcă a și șoptit, depărtându-se în fugă, un "poftă bună! " ce mie mi-a părut, mai curând, un "' za mamii voastre! "

N-apuc, în continuare, să înmoi dumicatul de mămăliguță în sosul din farfurie (dacă trecuse un minut de la "fuga în Egipt" a carnețelului, e mult, mă jur!), consorțiul începuse a se lupta cu primul crevețel la luminile înfrățite ale candelei și ale telefoanelor deștepte (chiar, ați decorticat careva ceva pe întuneric în vețile voastre lipsite de aventure?) și ("din vina mea, din prea mare vina mea") n-am astâmpăr, ridic privirea din strachină să cuprind în razele vizuale toată imaginea splendidă a grădinii înțesate de lămpițe și beculețe, și remarc silueta agitată a omului cu bărbiță care se precipita dinspre faimoasa zonă de preparare a bucatelor spre mica grădină în care, alături de alte patru mese, se afla și cea pe care o onorasem cu prezențele noastre indicibile.

- Cum ar fi (încerc să fac o glumă cu consorțiul) să vină tot la masa noastră și să aducă și farfuria cu papanași, acum, că dacă tot n-am apucat să începem, poate vrem să schimbăm ordinea, sa avem de unde alege?

- Nu, e imposibil (dzice consorțiul), nu poate fi chiar atât de tolomaco-nepriceput, nu mai exagera și tu chiar așa!

Dupe zece secunde...

- V-am adus și desertuuul, papanași ați comandat, nu?

-... Tinere, tu-ți bați joc de noi? Chiar nu ai habar de nimic? Cum să aduci, domnule, toată comanda odată?

- Păi, n-ati dorit și desert?

- Am dorit, dom' le, dar PE RÂND, ca la un restaurant "a la carte" cum e și ăsta, nu ca la cabană, la "împinge tava" ori la "bufeuri" suedeze!

- Știți, de la bucătărie mi-a dat...

- GATA! Lasă pe masă, dacă ai unde, desertul și dispari! Să nu mai treci decât când te chemăm! La plecare o să vreau să vorbesc și cu "bucătăria" aia care te sperie, și cu șeful dumitale. Nu se poate așa ceva.

- Păi, știți, bucătăria...

- Pleacă, domnule de-aici, n-auzi?

După cum am scris chiar sus, sus de tot, ezact așa mi-am "petrecut" culanța. Pur și simplu, am perdut-o, a murit ș-am îngropat-o acolo, în grădină, supt masa pe care pâlpâia, creștinește, lămpița aia.

Acu', pentru respectarea adevărului istoric: n-am făcut niciun rău bărbiței ăleia (nici n-am vorbit cu șefu, nici n-am investigat "bucătăria"), da' tips-ul chiar nu am avut puterea să-l ofer.

Pe de altă parte, tochitura aia a fost bestială, nedecorticații cică era ochei, papanașii grăbiți a fost buni, dar or fi fost excelenți dacă aștepta, la rând, calzi.

Care aveți drum, vreodată, pân zonă, nu ocoliți, totuși, terasa Oceanic. E k lumea.

Ocoliți, din toate puterile, decât carnețelul cu bărbiță.


[fb]
---
Trimis de edulup25096 in 09.01.22 11:57:33
Validat / Publicat: 09.01.22 12:49:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în NEPTUN / OLIMP.

VIZUALIZĂRI: 1869 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (edulup25096); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39000 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[09.01.22 13:29:22]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

crismisPHONE
[09.01.22 13:47:25]
»

@edulup25096: Omule, ești maxim!!! Am râs, și-am râs, și-acuma râd... Și m-oi repausa oleacă, și-oi mai citi o dată, să mă veselesc toată ziua! ????????????

Te rog io frumos: știu că ia timp și energie, dar te rog mult de tot, mai scrie!!!

neimportantPHONE
[09.01.22 14:24:54]
»

@edulup25096: Jos pălaria, pentru stil, savoare și lipsă de încrâncenare. Când te vei obișnui cu site-ul, încarcă rogu-te și niște poze.

edulup25096PHONEAUTOR REVIEW
[09.01.22 14:40:05]
»

@crismis: nu promit, da' cine știe? Mulțu și duminică plăcută!

edulup25096PHONEAUTOR REVIEW
[09.01.22 14:42:14]
»

@zapacitu: ok. Mulțumesc!

krisstinnaPHONE
[09.01.22 19:38:28]
»

@edulup25096: Excelent povestit!

Felicitari! Nu neaparat pentru alegerea cârciumioarei ci pentru cuvintele așternute aici.

Si totuși... unde ai stat ascuns până acum? De ce nu ai scris nimic? Abia acum ai descoperit saitul?

Stiu, cam multe întrebări

edulup25096PHONEAUTOR REVIEW
[09.01.22 20:13:24]
»

@krisstinna: Mulțumesc frumos! N-am ascunzișuri. Decât sunt leneș.

ux129526
[01.07.23 13:26:47]
»

Mâncare foarte gustoasa, porții bine proporționate, servire impecabila, atmosfera de vacanța. Felicitări, Alexandru!

-

BY WEBM: Text trimis spre publicare ca review. Neîndeplinind condițiile impuse de Regulament pentru publicarea ca articol distinct, a fost mutat de echipa tehnică aici, ca ecou.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, edulup25096, neimportant
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Olimp?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071314096450806 sec
    ecranul dvs: 1 x 1