ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.08.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
PREȚ 1,5 euro de persoană
FĂRĂ transport
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Peștera Orlova Chuka [Pepelina]

NB: Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
[fb]
NOU TIMP CITIRE: 6 MIN

Peștera Orlova Chuka - aproape de granița cu România

TIPĂREȘTE URM de aici

Părăsind fascinanta lume tracică, vezi review-urile anterioare, voi continua poveștile din Bulgaria cu vizita la Peștera Orlova Chuka, o peșteră spectaculoasă care mi-a plăcut foarte mult, aflată lângă satul Pepelina, la circa 45 kilometri de Podul de la Giurgiu.

Am ajuns la Peșteră venind de la Ivanovo pe Drumul 501, circa 15 kilometri, până la Dve Mogili unde la indicatorul spre peșteră, se virează la stânga pe drumul peșterii pe care se mai merg vreo 4 kilometri până la o parcare în laterala șoselei dar se poate coborî prin stânga ei până la o altă parcare, mai apropiată de peșteră. De aici se coboară pe jos în stânga la o Casă de bilete-Cafenea, în dreapta fiind o pensiune.

Cine vine din Giurgiu trece prin Ruse și merge pe Drumul European E85 (Drumul Bulgar 5) până la Ivanovo, în total vreo 27 kilometri. De aici continuă pe traseul descris mai sus.

Peștera se poate vizita zilnic între orele 10 și 18 doar de la 1 aprilie la 31 octombrie, în rest este închisă fiind perioada de hibernare a liliecilor ce locuiesc acolo. Intrarea în peșteră se face la oră fixă, din oră în oră, ultima la ora 17, maxim 15 persoane însoțiți de ghid, cost 3 leva pentru pensionari, 6 leva preț întreg.

Am achitat taxa de intrare și, în timp ce așteptam ora 13:00 pentru vizită, au mai sosit 2 tineri bucureșteni, așa că la ora respectivă am plecat spre peșteră noi patru însoțiți de Ghidul vorbitor de franceză, vorbea destul de bine și română.

Peștera Orlova Chuka are o așezare spectaculoasă, ca un cuib de vultur printre cuiburile construite de vulturi, sub o formațiune stâncoasă la 40 de metri deasupra Canionul Rusenski Lom, de aici numele Stânca Vulturilor, este una dintre cele mai frumoase și, cu 13.400 metri, a doua ca mărime, peșteră din Bulgaria, cea mai lungă este Peștera Duhlata, dar nu este deschisă pentru turiști. Practic această peșteră este cea mai mare vizitabilă din Bulgaria….

Se pare că peștera este mult mai mare, cert este că ea a fost într-o perioadă albia unui râu subteran și fundul Mării Sarmatice, ghidul ne-a arătat pe pereți fosile și urma apei ce era cândva acolo...

Deși aflată la înălțime, la peșteră se coboară, de la Casa de bilete sunt peste 120 de trepte destul de abrupte dar amenajate cu balustradă metalică solidă, iar perspectiva oferită asupra canionului este deosebită.

Scara se termină cu un grilaj metalic încuiat deschis de Ghidul nostru, se continuă cu un Coridor construit odată cu scara pentru a facilita accesul în Peșteră. Aici Sf. Teodor, ocrotitorul Peșterii, ne-a binecuvântat din micuța lui icoană, iar Ghidul ne-a prezentat planul peșterii și ne-a spus câteva cuvinte despre ea și locuitorii ei.

Peștera a fost descoperită în anul 1941 și introdusă în circuitul turistic în 1959 când s-au construit scara de acces și tunelul de la intrare vizitându-se circa 3 kilometri ce sunt iluminați și amenajați pentru plimbare.

A fost locuită de urși de peșteră, s-au găsit schelete, și de oameni, s-au găsit vârfuri de suliță, lănci, topoare, raclete de cremene, bucăți de vase de lut din paleolitic și epocile de piatră, de cupru, astăzi este locuită de peste 10.000 de lilieci din mai multe specii dintre care una este unică în Europa, habitaclu bun, temperatura de 14 grade fiind constantă tot timpul anului.

Vizita a început în Anticamera care datorită acusticii sale foarte bune se mai numește și Sala de concerte. Aici în fiecare an, excepție anii din urmă, în timpul sărbătoririi Peșterii din luna august, are loc un concert festiv, dar permanent poate fi văzută cea mai mare coloană din Peșteră. Am trecut pe la Cascada, liniștită, pe la Piramidele de pe tavan și ne-am oprit la Izvorul Dorințelor despre care povestea spune că dacă te speli sau bei din apa lui și îți pui o dorință aceasta se îndeplinește, ne-am spălat și noi, cei patru turiști, simpaticul Ghid nu, probabil nu mai avea dorințe de pus. Am văzut apoi Domurile și alte formațiuni și ne-am oprit la un „Loc de pozat” , tinerii noștri tovarăși s-au pozat, noi am mers la Marea Coloană, are peste 3,5 metri înălțime și un diametru de 50 centimetri, de care spuneam mai sus. Priviri, poze, răsuciri în jurul ei, alte poze, Ghidul a mers mai departe și ne-a invitat la „Spectacol” , a cântat în română și franceză, s-a acompaniat la „stalacton” , (stalacton o denumire mai puțin uzuală pentru coloana din peșteri) ….

Am trecut pe lângă Femeia căsătorită și am ajuns la alt „Loc de pozat” , aici am pozat și noi, am trecut pe la Peștera lui Aladin și am ajuns la Coridorul spre Izvoare, Bulevardul Champs Élysées a fost numit de Ghidul nostru, pe care ne-am plimbat și am cântat toți cinci Les Champs Élysées, cunoscuta melodie a lui Joe Dassin, în anii 1970. Este cea mai lungă sală din Peșteră, un adevărat bulevard…. A urmal Labirintul, unde Ghidul ne-a lăsat să rătăcim singuri dar să nu ne rătăcim, a cântat la muzicuță până ne-am regăsit.

Aici plimbarea noastră s-a terminat, fără să vedem și celelalte săli, o parte din ele fiind locuințele liliecilor sunt închise, am revenit la intrarea în Peșteră unde ne-am despărțit de amabilul și simpaticul nostru Ghid, el rămânând acolo, venise un alt grup, de fapt 2 persoane, noi ne-am întors la Casa de bilete unde ne-am despărțit de cei doi tineri companioni. Plimbarea prin Peșteră a durat cam 45 de minute, în total am stat acolo circa o oră și jumătate. Am mers la mașină și am continuat circuitul bulgar. În Peșteră nu se intră cu mască, am păstrat distanța, oricum noi eram vaccinați…

Peștera merită văzută, este interesantă prin forma sălilor, galeriilor săpate de apă, forme ciudate, nu am mai văzut așa ceva, are și concrețiuni deosebite dar nu atât de multe și spectaculoase ca alte peșteri văzute în Bulgaria. Este așezată într-o zonă deosebită, cu priveliști spectaculoase asupra Canionul Rusenski Lom. Mergeți acolo și nu veți regreta!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Cadru natural deosebit, Canionul Rusenski Lom, cea mai mare peșteră vizitabilă din Bulgaria...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 10.08.21 20:31:02
Validat / Publicat: 10.08.21 21:13:18
VIZUALIZĂRI: 539INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
 • Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Peștera Orlova Chuka, Cascada
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 55900 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  11 ecouri scrise, până acum

  webmasterscris / TELEFON [10.08.21 21:24:04] »

  Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

  — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

  — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

  Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

  (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

  mprofeanu [10.08.21 21:25:48] »

  @webmaster: Mulțumesc frumos!

  nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA [10.08.21 23:59:23] »

  @mprofeanu:

  Felicitări pentru plimbare şi pentru prezentarea interesantă a unei peşteri pe care eu am ratat-o!

  În Peșteră nu se intră cu mască, am păstrat distanța, oricum noi eram vaccinați…

  Mi-ai oferit, din nou , răspuns la nedumeririle mele legate de vizitarea peşterilor în pandemie. Este ok, grupurile fiind mici şi doritori puţini, iar din poze văd că încăperile sunt destul de înalte. Şi noi suntem vaccinaţi, dar încă evităm aglomeraţia.

  Canicula asta care nu se mai termină m-a făcut să-mi doresc răcoarea plăcută din interiorul peşterilor, dar am greşit cerând lămuriri cuiva care habar nu avea de situaţia actuală, acel articol fiind doar o făcătură, un potpuriu de vechituri din era pre-COVID, datat eronat 2021.

  k-lator [11.08.21 10:37:52] »

  @mprofeanu: Poza P22 este super amuzanta Mi-a placut!

  Mulțumesc pentru acest articol, foarte utl pntru mine. Intenționăm să facem o ieșire spre Veliko Tarnovo si imprejurimile lui, asa ca orice informatie despre obiectivele pe care le-am intalni în drumurile de dus/întors este mai mult decât utilă.

  Toate cele bune! Vacanțe cât mai plăcute.

  tata123 🔱 [11.08.21 10:40:20] »

  @mprofeanu: Interesante formațiuni în adâncul peșterii; de altfel, bulgarii au câteva peșteri frumoase (unele spectaculoase chiar), iar cea de față nu e prea departe de graniță - se poate combina cu alte obiective din zonă (Mănăstirea Basarabovo, bisericile rupestre de la Ivanovo, cetatea Cherven) într-un traseu de o zi peste Dunăre.

  Găsiți aici un material turistic oficial referitor la peșteri elaborat de bulgari: bulgariatravel.org/wp-con ... tion_5759_2.pdf.

  Mulțumim pentru articol și informațiile actuale oferite. Călătorii frumoase!

  mprofeanuscris / TELEFON [11.08.21 11:22:18] »

  @nicole33: Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou! Peștera merită văzută, este mai aproape de București decât de Pitești!

  Cu mare drag, !

  mprofeanuscris / TELEFON [11.08.21 11:31:48] »

  @k-lator: Am avut un ghid foarte simpatic, cam la 60 de ani, ne-a cântat din muzicuță dar și cu vocea. Vorbea franceza, engleza dar și româna. Tinerii cu care am vizitat peștera nu au scăpat și i-a pus să se pozeze în mai multe locuri, așa că si soțul a recidivat...

  L-am filmat puțin pe ghid cum cânta, dar mi-a ieșit filmul pus greșit și nu știu cum să-l retușez.

  Sigur vei ajunge acolo, merită!

  Cu mare drag, !

  mprofeanuscris / TELEFON [11.08.21 11:43:04] »

  @tata123: Bine ai precizat ce se poate vedea în Bulgaria foarte aproape de Giurgiu. Toate obiectivele enumerate de tine le-am vizitat și eu. Mulțumesc pentru materialul trimis, am văzut că sunt prezentate 13 peșteri, 4 le-am văzut și eu. Sper să mai ajung în Bulgaria poate împreună cu altă țară și atunci mă voi orienta ce să mai văd în trecere.

  Mulțumesc frumos pentru ecou și pentru informațiile de preț! 😀

  nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA [11.08.21 12:01:22] »

  @mprofeanu:

  Peștera merită văzută, este mai aproape de București decât de Pitești!

  Ştiu unde şi cât de aproape este şi tocmai din acest motiv mi-a părut rău că am ratat-o, iar articolul tău m-a convins că merită cu adevărat vizitată

  Deborah77 [22.08.21 13:46:55] »

  Este f frumoasa, am vizitat-o si eu anul acesta prin iunie. Noi am intrat la 11.00, intr-o zi de duminica, si am fost gen 10-12 persoane. Cand am iesit, venisera vreo 4 autocare, erau peste 100 de persoane la intrare. Nu stiu cum s-a descurcat ghidul cel simpatic cu asa puhoi de lume

  mprofeanuscris / TELEFON [22.08.21 15:20:22] »

  @Deborah77: Doar presupun că a micșorat durata turului, era limită și la numărul de persoane. Sincer nu m-am gândit la acest aspect, cu mulți turiști...

  Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  Deborah77, k-lator, mprofeanu, tata123 🔱
  Alte impresii din această RUBRICĂ:

   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2022 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.0858361721039 sec
  ecranul dvs: 1 x 1