ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.05.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    MAY-2010
    DURATA: 1 zile
    prieteni
    3 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Pestera Orlova Chuka [Dve Mogili]

    TIPĂREȘTE

    Asa cum am mai spus, am decis sa petrec un "1 Mai turistic" la Ruse. Dupa ce in prima parte a zile ne-am plimbat prin centrul vechi al orasului si am mancat la restaurantul Happy, cu aceeasi buna dispozitie, ne-am luat la revedere de la oras, si am plecat catre cea mai apropiata pestera de Bucuresti, care... asa se intampla sa fie, este in Bulgaria.

    Pestera Orlova Chuka este la 30 km. de Ruse, pe malul raului Cherni Lom, foarte aproape de orasul Dve Mogili (inseamna doua movile), pe soseau care duce spre Sofia. Drumul a fost nesperat de bun, soseaua buna si libera. Indicatoarele bilingve ne-au ajutat sa ajungem fara sa gresim drumul. Pe langa indicatoarele rutiere cunoscute, la ei exista unele mai micute, verzi, in forma de sageata dedicate obiectiveleor turistice. Soseau trece frumos printre dealuri inverzite, cultivate gospodareste. Din soseau principala, se face una mai micuta la stanga, care trece pe langa localitatea Dve Mogili si care are ca punct final zona turistica de langa pestera. Cu greu iti poti inchipui ca intr-o zona deluroasa este o pestera atat de frumoasa.

    Am lasat masina in parcare si am strabatut o mica padure (cred ca defapt liziera se numeste) in care am auzit un cuc cantand... nici nu mai stiu cati ani au trecut de cand am auzit un cuc, ultima data. O iapa si un manz pasteau intr-un luminis, si un miros de carne fripta la gratar venea din alt luminis. Glasuri de copii se amestecau cu triluri de pasari si o fetita curajoasa lua prima ei lectie de calarie. Acesta a fost tabloul pe care l-am vazut dupa ce am trecut de liziera. Grupuri razlete de turisti, stateau la iarba verde; unii pe scaunele pliante, altii pe paturi si doar zgomotele naturii tulburau linistea. Nu masini trase pe iarba, nu difuzoare din masinini din care sa „ urle „ muzica, nu betivi clatinandu-se cu sticla in mana... nimic din ce gasesti la noi la „" iarba verde si gunoaie ". In alta parte a poienitei, un grup „ international” de copii, incinsesera un fotbal, si se agitau in cel putin trei limbi; bulgari, romani si francezi se intelegeau de minune asa cum numai copiii stiu sa o faca - joaca fara frontiere - am numit imediat activitatea lor (venisera cu parintii – nu era o tabara internationala).

    Am uitat sa va spun; noi plecasem din Ruse cam pe la ora 17. 30, cand prietena mea, mai cu jumatate de glas mi-a spus, ca merge doar asa... ca sa nu zic eu ca nu am incercat, dar precis la acea ora accesul in pestera va fi interzis. Si a avut dreptate; ultimul grup intrase la ora 17. 00. De suparare, ne-am asezat pe o bancuta la terasa din zona unde se putea bea ceva si imi inecam amarul intr-o sticla cu schwepps, cand un ghid a venit la noi sa ne ajute sa ne intelegem cu vanzatoarea. Cu mine mai greu se intelegea, el vorbind franceza, eu doar intelegand dar ne mai gasindu-mi cuvintele dupa multi ani de pauza. Din fericire una din prietene a salvata situatia. Atunci am zis ca daca negocierea merge la altii (in comert) de ce nu ar merge si „ negocierea – turistica „ in Bulgaria. Eu spuneam si gesticulam, prietena traducea si asa am reusit sa il convingem sa ne duca in pestera. La inceput a spus ca ne arata doar drumul pana acolo si intrarea, ne avand voie sa mai intram. In mod normal intrarea se face in grupuri, insotite de ghid, din jumatate in jumatate de ora.

    Pentru a ajunge la ea, am coborat cam 100 de trepte din piatra, print-o mica padurice de liliac si alte cateva feluri de arbusti, care miroseau minunat. Pentru ca era tarziu si ghidul nu ar mai fi avut voie sa intre cu noi, in timp ce mergeam in pas vioi, si ne povestea cate ceva despre importanta si frumusetea pesterii, ne mai imbarbata cu un „ haide... haide „ in romaneste. De la el am aflat ca pestera este structurata pe sapte nivele, din care doar unul deschis circuitului turistic; ca are 15. km (ca lungime este a doua pestera din Bulgaria) si ca in ea s-au gasit urme ale civilizatiei din epoca de piatra si de bronz dar si urme (osemnite) ale trecerii ursului de pestera pe acolo. In cele mai indepartate sali ale pesterii traiesc lilieci (in acea zona nu ajung turistii). Pestera este strabatuta si de un mic raulet, si indiferent de anotimp si de temperatura exterioara, inauntru sunt constant 14 grade Celsius.

    Doar nu va imaginati ca am negociat cu ghidul, doar ca sa ne arata intrarea in pestera si sa ne spuna cateva povesti. Odata ajunse acolo, l-am convins sa intram; ca doar i-am „ gadilat orgoliul „ domnului profesor, spunand ca am venit special din Bucuresti pentru a vedea minunea (si nici nu minteam).

    Pestera este un mare labirint de sali, coridoare si galerii; este mare, aerisita, bine luminata si este comod de vizitat. Din cand in cand, culoarea luminilor din interior se schimba; din verde in rosu, alb sau albastru. Diferitele Sali prin care am trecut poarta nume din cele mai nastrusnice; Regele, Cerul Instelat, Paradisul, Marele Bulevard Champ Elysee, etc.

    In foarte putine locuri a fost nevoie sa ma aplec, in rest este suficient de inalta incat am mers foarte bine „ la verticala”. Chiar daca nu este o alee betonata sau o pasarela din lemn, se merge bine, fara a fi nevoie de un echipament special; iar faptul ca este formata in calcar da pesterii un aspect curat, alb. Mi-a placut tare mult.

    La iesirea din pestera am observat crengile arbustilor de langa scara de piatra, pline cu snururi de martisoare; la ei este o traditie ca fetele dupa ce nu mai poarta martisorele sa le agate de ramura unui copac. Se spune ca asa cum copacul va inflori si va fi frumos, tot asa vor fi si ele frumoase tot anul.

    Eram atat de incantate, incat nici nu ne-am data seama cand a trecut jumatatea de ora alocata vizitei. I-am multumit frumos ghidului si am plecat multumite spre casa, nu inainte de a mai admira putin natura si de a ne amuza de copiii care parca erau niste iezisori in iarba. Si ca o picanterie, daca noi am iubit natura acelor locuri, doua soparle mici... se iubeau intre ele.

    Asa s-a incheiat o frumoasa zi de primavara, petrecuta si in mijlocul naturii, la vecinii nostri bulgari.

    Parerea mea este ca daca vi se face dor de o pestera, daca vreti sa aratati copiilor ce inseamna o pestera sau daca doar sunteti in trecere prin Bulgaria, faceti cativa km pana la Orlova Chuka. Veti fi incantati.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 04.05.10 22:42:42
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 10984 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P02 Bulgaria - In drum spre pestera Orlova Chuka
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7800 PMA (din 13 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    10 ecouri scrise, până acum

    georgiana
    [04.05.10 23:01:12]
    »

    Mi-a placut ca ati reusit sa o vizitati pana la urma! Felicitari!

    Pai ce bulgar ar fi putut sa-i reziste Diaurei??? Doar unul orb si surd, cred!

    biancuta
    [05.05.10 07:54:59]
    »

    Foarte frumoasa descrierea ta, tot mai multe descoperim la Bulgari. Felicitari!

    alinutzza140*
    [05.05.10 09:53:08]
    »

    Diaura ai avut ceva maruntis in buzunar cand ai auzit cucul cantand? Se spune ca daca ai bani in buzunar atunci cand auzi cucul pentru prima data in anul respectiv o sa fii" bogata" tot anul ).

    Un vot de la mine .

    webmaster77
    [05.05.10 10:07:43]
    »

    avand in vedere ca pestera se afla in imediata apropiere a orasului Ruse (deci se poate vizita lejer daca esti cazat aici) am mutat review-ul la "Descopera Ruse". Sters noua sectiune creata.

    zangela69
    [05.05.10 10:42:12]
    »

    foarte frumos si foarte interesant. Vecinii nostrii ne ofera tot mai multe de vazut. Bv lor. Un vot cu drag

    magdalena
    [05.05.10 11:20:08]
    »

    Ruse ma uimeste din ce in ce mai mult! Bravo!

    ancamariagadea*
    [05.05.10 11:30:38]
    »

    Chiar regret ca am stat atata amar de vreme in Bucuresti si nu am fost niciodata la Ruse. Pe acea vreme era mult prea important jobul chiar si in zile de sarbatoare.

    Mi-a placut mult ceea ce ai scris. Mi-ar placea sa vad pestera si sa trec prin paduricea de liliac! Frumos!

    Maria Smeu
    [06.05.10 13:30:43]
    »

    Gata, m-ai convins! In primul weekend iti calc pe urme. Iar acum, ca stiu, iau si martisoarele cu mine... poate, poate...

    sbacau
    [11.05.10 19:51:01]
    »

    si daca tot ajungeti la Ruse, vizitati si cafeneaua din varful celui mai inalt turn de televiziune din Europa, are 206 m fara antena, deci senzatii garantate! Se spune ca pe vreme buna se vede si Giurgiu de acolo...is curios chiar

    webmaster26
    [01.08.16 20:02:50]
    »

    @Diaura - Mutat în rubrica "Peștera Orlova Chuka [Pepelina], RUSE" (nou-creată pe sait)

    ===

    Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    Mulţumesc.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alinutzza140*, biancuta, georgiana, magdalena, Maria Smeu, sbacau, zangela69
    Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Orlova Chuka [Pepelina]:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.095546007156372 sec
    ecranul dvs: 1 x 1