ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.08.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Roșiori de Vede
ÎNSCRIS: 16.04.13
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Mănăstirea Coșoteni - important pilon al credinței ortodoxe pentru românii din vechiul târg al Rușilor de Vede și împrejurimile acestuia

TIPĂREȘTE

Duminică, 01.08.2021, o zi care se anunța, cum altfel, deranjant de călduroasă, caniculă în toată regula! Cu toate acestea, ne-am propus să mergem la slujba de duminică la Mănăstirea Coșoteni, vechi așezământ monahal din județul Teleorman, situat la numai 4 km. de mun. Roșiorii de Vede, localitate atestată documentar încă din 1394.

După ce am traversat podul peste râul Vedea și ne-am delectat privirea cu frumoasele peisaje ale pădurii cu același nume, am ajuns în satul Coșoteni, care aparține de comuna Vedea. Din drumul principal am virat dreapta pe o străduță îngustă, am mers încă 150 m. și am ajuns la locul de parcare al mănăstirii, drumurile sunt asfaltate, sunt indicatoare, se ajunge ușor aici.

Mănăstirea Coșoteni, care în trecut s-a numit și Drăgănești, este situată pe valea râului Vedea, la marginea satului Coșoteni, având hramul „Sf. Dumitru” . Satul Coșoteni este locul de naștere al vestitului cărturar Radu Grămăticul, cel care în anul 1574 a tradus un Tetraevangheliar, care în prezent este expus la British Library. Am coborât pe treptele care duc spre mănăstire, printre vegetația pârjolită de căldura năucitoare a ultimelor zile, ajungând exact când a început slujba, care s-a ținut afară, zăpușeala din interiorul mănăstirii împiedicând acest lucru.

Ctitorie a domnitorului Matei Basarab, în vechiul stil românesc specific secolului XVII, mănăstirea a fost ridicată în anul 1647, pe locul unui vechi schit construit în timpul domniei lui Negru Vodă. Construcția lăcașului de cult a durat doar 30 de zile, așa cum este menționat în pisania care se află la Muzeul de Artă al României: „Această mănăstire, anume Drăgăneşti, Io Matei Basarab, cu mila lui Dumnezeu domn şi voi (vo) d a toată Ţara Românească şi ştiind dă ctitoria noastră despre mumă-mea şi văzând-o veche şi stricată, redicată-o-am den temei însă den preun (ă) cu rudele noastre ce ni se trag despre mumă-me, anume jupan Diicul marele spătar şi jupan Drăguşen marele paharnic; şi (o am z) idit de piatră întru slava lui Dumnezeu şi întru lauda marelui mucenecului Dimitrie şi în (tru) pomeana părinţilor noştri ş-a noastră de vec (i) amin. În anul 7155 de la facerea lumii (1647), iar al domniei noastre al cincisprezecilea; s-a început în iunie, 30 zile şi s-a isprăvit în luna august 1 zi” .

Pentru o scurtă perioadă, aici a funcționat o școală, de altfel printre primele din Teleorman, unde învățau copiii boierilor din localitățile apropiate. În anul 1708, mănăstirea a fost refăcută de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, care a transformat-o în metoc al Mănăstirii Văcărești, rămânând cu acest statut până în anul 1864, când a redevenit mănăstire de sine stătătoare, dar fără averi. Alte lucrări de restaurare au avut loc în anul 1841, ca urmare a distrugerilor provocate de cutremurele din anii 1802 și 1838, dar și în perioada 1935-1941.

În prezent, din vechiul complex monahal mai există doar biserica, aceasta fiind restaurată în urma unor ample lucrări începute în anul 1997, totodată depunându-se eforturi pentru construirea unui corp de chilii și alte anexe. Din anul 2014 lăcașul a redevenit mănăstire, cu obște de călugări.

Am suportat cu greu căldura, dar am stat până la sfârșitul slujbei, plecând de acolo cu o stare de bine, încântați de faptul că am vizitat un lăcaș de cult vechi, care a dăinuit și a fost martor la numeroase evenimente de-a lungul veacurilor, dacă aveți drum prin Teleorman vă invit să veniți și să-l vizitați.

Vacanțe frumoase vă doresc!


[fb]
---
Trimis de Safta Radu in 02.08.21 13:59:56
Validat / Publicat: 02.08.21 14:31:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ROȘIORI de VEDE.

VIZUALIZĂRI: 958 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Safta Radu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Biserica, văzută de pe treptele care duc spre curtea acesteia.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX [02.08.21 14:29:12] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Roșiori și împrejurimi, ROȘIORI de VEDE" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [02.08.21 14:58:02] »

@Safta Radu: Câtă simplitate emană biserica albă din acea vale a satului Coșoteni! Clopotnița se integrează atât de bine în peisaj! Dacă ai ști de câte ori am privit fotografii cu acest monument și mi-am spus că trebuie să ajung până acolo!

Un prim sondaj arheologic s-a desfășurat în 1992, apoi în anii 2017-2018 s-au efectuat mai multe săpături cu scopul descărcării arheologice a terenului în vedere construirii unui corp de chilii și a unei stăreții. Cercetările arheologice au scos la lumină un bogat inventar datând din epoca neo-eneolitică, epoca bronzului, epoca geto-dacică (piese de silex,monede, ceramică, obiecte de fier, podoabe și piese de port) până la urmele unui cimitir de sfârșit de secol al XVIII-lea - început de secol al XX-lea.

Intereant că în timpul acestor săpături nu au fost descoperite urmele unui ansamblu mănăstiresc (fundații de clădiri, ziduri etc.) care să ateste o viață religioasă intensă ci doar urmele unor clădiri de suprafață (lemn, chirpici) care denotă o locuire temporară a clericilor.

Biserica Mănăstirii Coșoteni e un obiectiv valoros pentru zestrea cultural-religioasă a județului Teleorman. Mulțumesc pentru fotografii!

Safta Radu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [02.08.21 15:13:22] »

@tata123: Când vei dori să ajungi, contactează-mă și putem merge împreună, dacă vrei bineînțeles. Ai dreptate, e un obiectiv valoros, dar din păcate e prea puțin cunoscut, nici nu prea s-a scris și nici nu a fost pus în valoare așa cum s-ar fi cuvenit.

Mulțumesc pentru completare și pentru vot.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Safta Radu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Roșiori și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058064937591553 sec
    ecranul dvs: 1 x 1