ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.07.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 23.09.20
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2021
DURATA: 1 zile
Prieteni
7 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Păcuiul lui Soare – insula cetătii bizantine

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Arșița topește asfaltul, aerul devine mai dens, iar la sol, o pâclă fierbinte face ca imaginile tremurătore să devină lichide. Oamenii din orașe se refugiază care pe unde pot, unii s-au îndreptat către mare, alții către munte, noi am fugit la ostrovul din inima bătrânului Istru.

Se povestește că undeva, prin 1898, un vrednic architect și topograf, Pamfil Polonic pe numele lui, a notat pe o margine de hartă insula Păcuiul lui Soare cu podul de piatră.

Ce înseamnă Păcuiul lui Soare? Lingviștii spun că într-o limbă turanică (turcică, cumană, pecenegă) păcui sau pecui înseamnă loc de pășunat. Alții, spun că pecui provine din limba latină veche, însemnând insulă. C-o fi una, c-o fi alta, nu știu cine are dreptate, cert este că locul acesta există, se află în România la poalele podişului Oltina, aprope de localitatea Ostrov și la mică distanță de Dealul Dervent, fix în mijlocul Dunării, iar noi AmFostAcolo.

Calea către Păcuiul lui Soare

Nu-i simplu să ajungi aici, dar cine zice că viața-i ușoară? Dacă nu ai propria ambarcațiune, iar noi n-am vrut să investim într-una, că ș-așa ne descurcăm greu cu locurile de parcare în București, trebuie să apelezi la cei care au! Până acum, n-am găsit niciun vas de croazieră ori vreun srl, ong sau OMG (Oh My God) nimeni care să facă excursii către acest loc și prin împrejurimile lui.

Așadar, pentru că era căldură mare cum v-am spus, pentru că știam pe cineva care ne tot dădea ghes că trebuie să mergem cândva să ne arate ce locuri minunate de pescuit sunt pe malul Borcei (brațul dunărean ăl mai din nord, care se desparte de soră-sa Dunărea cu vreo 10 km în amonte de Călărași), weekend-ul trecut am cedat ispitei.

Cei ce mai citesc pe aici au aflat deja părerea mea despre pescuit și pescari - deși am ceva reminiscențe ale acestei vechi ocupații, scrise în codul genetic - astfel că treaba cu pescuitul m-a lăsat rece… dacă pot să spun așa, având în vedere fierbințeala din termometre. Sigur că ce m-a atras cel mai mult a fost excursia cu barca pe Dunăre, la vechea cetate inundată de ape, dar și promisul borș pescăresc ca la mama acasă.

Uite așa se face că dimineața pe la 10:30 ne-am urcat pe ambarcațiunea particulară, de nu pot să-i divulg proprietarul din cauze lesne de înțeles (a se citi: fiecare trebuie să se descurce cum poate, adică să facă rost de o barcă dacă nu i-a crescut vreuna la poartă) și am purces în sus spre punctul de despărțire al brațelor dunărene.

Am ieșit din oraș pe drumul de apă, trecând pe lângă plajele înfierbântate care și-au făcut loc printre vegetația bogată, am trecut de locuri în care erau amenajate silozuri sau balastiere și am privit cu uimire la malul îmbuibat de numeroase bărci, un asset care are din ce în ce mai mult succes se pare, în ultima vreme.

După ce depășim plaja amenajată cu umbreluțe de la Podul 4, pe care se mutase temporar întreaga populație a orașului, identificăm cu ușurință punctul de trecere cu bacul de la locul numit Chiciu (pentru cei interesați, aici există un magazin de vinuri al domeniilor Ostrov), apoi ne apropiem un pic de malul vecinilor să privim un hotel bulgăresc cu pretenție de castel, care își arăta terasa spre fluviu.

Facem o întoarcere largă și apucăm pe Dunărea-veche (navigabilă) ca să trecem apoi prin canalul numit de localnici Iordan-Călin, spre brațul dunărean Ostrov, cu privirile agățate de malurile cu arbustărie bogată sau uneori abrupte, cu pășuni întinse pe alocuri, unde vitele și caprele localnicilor pășteau în libertate, iar păsăretul sălbatic își găsise cuiburi.

Navigăm la sud de insula Păcuiul lui Soare, care se întinde pe vreo 6 km din dreptul localității Ostrov până la Dealul Dervent, apoi o ocolim pe la extremitatea ei estică să ne întoarcem în amonte. Nu după mult timp, o mică plajă ițită pe partea stângă ne-a întâmpinat cu un nisip fin ca pudra. Am acostat ambarcațiunea și am pornit spre colțul din dreapta plajei, unde se zăreau niște ziduri răsărite din ape.

Povestea Cetății bizantine

Se spune că Cetatea a fost construită în urma războiului dintre bizantini și cneazul vareg Svyatoslav I al Kievului, care în urma unei expediții la sud de Dunăre, ocupase capitala Bulgariei de atunci - localitatea Preslav.

După ce l-a învins și alungat pe prințul vareg, împăratul Bizanțului, Ioan Tzimiskes, a apreciat că era vremea să întărească frontierele dunărene, așa că a refăcut cetăți precum Axiopolis (Cernavodă) Capidava, Carsium (Hârșova) și a construit noi fortificații.

Astfel s-a înălțat cetatea în perioada 972-976, singura fortăreața a Imperiului Bizantin din Europa care a rezistat peste ani. În primele decenii de existență, cetatea de la Păcuiul lui Soare a avut rosturi pur militare. Probabil că acolo staționa o parte a flotei bizantine, care avea misiunea de a apăra, în primul rând, Dorostolonul (sau Drustur/Dorostorum) zona geografică în care se află astăzi Silistra (BG) și Ostrov (RO).

După anul 1000, când cetatea își pierde rolul militar, aceasta se preschimbă într-o așezare comercială, dar și centru religios creștin. De fapt, istoricii consideră că atunci a început perioada benefică a cetății, devenind un nod comercial înfloritor în care negustorii Bizanțului aduceau mărfurile cele mai bune și mai căutate. A rezistat astfel până în jurul anului 1420, apoi a fost părăsită de locuiorii ei.

Zidurile care se văd astăzi au fost construite cu o tehnică specială, împrumutată de la venețieni și menită construcțiilor pe trenurile aluvionare. Blocurile mari de piatră fasonată, se arată vizitatorilor în ruinele rămase pe malul fluviului.

Istoricii sunt convinși că aici s-a aflat cetatea Vicina, ipotezele lor fiind susținute de documente medievale și mai multe hărți din arhivele Veneţiei şi Vaticanului. Cu toate acestea, de-a lungul deceniilor de săpături arheologice începute în anul 1956, tainele cetății n-au fost pătrunse în totalitate și n-a ieșit la iveală nicio inscripție din care să rezulte vreun nume al cetății.

Cercetările din verile secetoase au descoperit însă câteva amenajări portuare importante. Pe latura estică s-a descoperit un chei-debarcader imens cu diguri și dane, amenajat în trepte și apărat de două turnuri rectangulare masive; o poartă largă de 4 metri; o clădire cu absidă.

Un fapt surprinzător este că vechiul port se află în mijlocul insulei. Cu mai multe sute de ani în urmă au avut loc niște mișcări ale plăcilor tectonice, astfel că zona de nord a insulei s-a prăbușit iar cetatea s-a scufundat în apele fluviului, pe când zone care erau în apă, acum sunt petece de pământ.

Dacă în anii 50 cetatea era vizibilă în proporţie de circa 25%, în prezent se mai vede doar 10-15%, iar apa o afectează din ce în ce mai mult. În plus, prin lucrările efectuate în timp pe Dunăre, a fost accelerat procesul de eroziune.

Astăzi, locul s-a împădurit, iar cercetările arheologice au încetat de mult. Peisajul este întregit de o faună specifică Deltei, bogat în vegetație şi împrejmuit de canale cu apă limpede. Accesul pe insulă este posibil doar cu bărcile private, iar camparea este interzisă.

Insula are deja statut de rezervaţie arheologică deoarece găzduieşte, potrivit arheologilor, al doilea sit ca mărime şi potențial arheologic din ţară, după Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Legendele cetății Vicina

În jurul misterioaselor ziduri scoase din când în când la iveală de verile secetoase, s-au țesut numeroase legende care spun că acolo s-ar afla palatul în care domnește Știma Apelor mitologica stăpână a valurilor învolburate.

Se mai vorbește și despre Samka Samodiva, sau Zâna cea Rea într-o traducere aproximativă, un monstru cumplit care trage în adâncuri bărcile pescarilor ghinioniști cărora le-a ieșit în cale ori pedepsește pe oricine a avut curajul să se plimbe noaptea printre ruine. Potrivit legendei, Samka aruncă cu sfere de foc care, după ce îl trăznesc pe muritor, se plimbă pe malul insulei până când se întorc înapoi la stăpâna lor.

O altă legendă atractivă pentru căutătorii de comori, spune cum că la cetatea Păcuiul lui Soare a existat o biserică ce avea cupola din aur, astăzi fiind scufundată în adâncurile fluviului.

Asaltul cotropitorilor contemporani

Ce poți să mânănci sau să bei pe insulă? Desigur, ce ți-ai adus în traistă, doar nu credeați că sunt deschise pool-baruri și terase? Noi n-am dus cu noi nimic pentru picknik, ci am avut doar ceva fructe și ronțăieli pe care le-am consumat în barcă pe drum și în plus, borșul pescăresc ne aștepta la destinație, după încheierea excursiei.

Am găsit totuși pe insulă și amatori de grătare și licori bahice care sucesc mințile și te fac să vezi viața mai roz, dar și de muzică turnată-n boxe. Noi n-am zăbovit mai mult de trei sferturi de oră cred, dar pentru cei mai serioși, care își propun să petreacă acolo o zi întreagă trebuie să se înarmeze cu device-uri de toate feluri pentru petrecerea timpului în mod util (bețe de pescuit, grătare de pregătit vânatul) sau în mod cât mai plăcut (cărți de citit, saltele gonflabile, colaci de plajă, țoluri de așternut ori – pentru cei mai mofturoși - mobilier pliabil, ca să încropești zona de dining de la liziera pădurii). Aaa... și să nu uit, dacă intrați în pădure nu uitați să vă ungeți trupurile cu autan sau altele de acest gen, că altfel, vampiroaicele vă vor găsi tare atrăgători, chiar și în miezul zilei.

O distracție devenită atât de populară la mare s-a propagat și în apele Dunării curgătoare, astfel că am asistat de pe plajă la plimbatul unei banane gonflabile trasă de o barcă cu motor, pe care doi ocupanți executau niște mișcări ritmice de tăbăcire a dosurilor datorate țopăielilor repetate pe valurile provocate de barcă.

Vicina trezește mari nostalgii, doar așa se explică urmele civilizației prin pădure, nu cele bizantine, cele contemporane, desigur! Vechiul sit arheologic (că actual, se vede treaba că nu mai este) scoate la iveală, printre ruinele medievale, comori nebănuite de peturi, pungi de plastic sau resturi dispensabile de toate felurile… Natura n-a reușit încă să le înghită pe toate, dar pentru asta probabil că este nevoie de încă ceva sute de ani.

Am lăsat în urmă Păcuiul lui Soare, acest tărâm pe care unii îl consideră colț de rai, urmând iar drumul în aval către vărsare, de data aceasta pe canalul lat și navigabil unde pe alocuri anafoarele zgâlțîie bine ambarcațiunile de mici dimensiuni.

La prima bifurcație am apucat spre stânga ca să ieșim iar pe brațul Borcea în dreptul localității Unirea, unde exista un alt loc de trecere cu bacul, destinat lucrătorilor din domeniul forestier sau agricol, întrucât este știut faptul că insulele dintre brațele dunărene sunt exploatate în acest mod.

Am urcat contra curentului până la locul din care începuse expediția noastră și am avut suficient timp să admirăm flora și fauna specific dunăreană, malurile uneori retezate drept în care zeci de lăstuni și-au săpat cuiburi mici și potrivite lor sau câte o construcție cățărată pe mal; animalele domestice lăsate la apă, completau peisajul.

Excursia noastră a durat în jur de 6 ore, dar nu-i musai să urmați același traseu ca să ajungeți la Păcuiul lui Soare. Dacă alegeți calea cea mai scurtă, atunci trebui să mergeți mai întâi la Ostrov sau la baza dealului Dervent de unde traversarea cu barca nu durează decat jumătate de oră, 45 de minute.

În loc de încheiere

Păcuiul lui Soare este insula dunăreană pe care se află Cetatea Vicina, după cum cred istoricii, unul dintre cele mai importante obiective turistice. O parte a ruinelor cetăţii se văd şi astăzi, dar cea mai mare parte se află sub apele vechiului fluviu şi se arată doar în verile secetoase atunci când acestea scad şi scot la iveala urme ale fortificaţiilor.

Păcuiul lui Soare, ținutul misterios în care adevărul istoric se împletește cu legenda, îi cheamă pe cei iubitori de vestigii istorice, de plajă şi sălbăticie, de natură virgină, de linişte sau de nostalgia trecutului.

Nouă ne-a plăcut și ne-am dori să revenim într-o vreme mai secetoasă, poate Vicina va fi mai puțin timidă și ne va dezvălui mai mult din farmecul ei.

Webmaster, vă rog sa postați: https://www.youtube.com/watch?v=zcZkHRttCRo


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Dacă alegi să-ți petreci ziua în acestă zonă a Dobrogei, mai ales dacă vizita către Cetatea de la Păcuiul lui Soare începe de pe malul sudic al Dunării, poți adăuga itinerariului și alte obiective turistice aflate în preajma Ostrovului, cum ar fi Crama Ostrov, Lacul Bugeac, Rezervația Naturală Pădurea Esechioi, Mănăstirea Dervent, ruinele Cetății Durostorum de la Silistra și multe altele.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Motive de distrație nu prea există, mai ales dacă întâlnești un ciopor de oameni care s-au mutat cu toți bașii de-i aveau în dotare pe petecul de plajă, iar pe lângă asta dau drumul și la câteva focuri ca să perpelească dejunul mult așteptat după scăldatul în apele fluviale.

Relaxare ar fi, dar nu cred că la sfârșit de săptămână și mai ales când canicula îi mână pe toți de acasă în căutarea de locuri de bălăceală și umbră mai deasă.


[fb]
---
Trimis de k-lator in 31.07.21 19:12:43
Validat / Publicat: 31.07.21 21:21:56

VIZUALIZĂRI: 829 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (k-lator); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Ruinele cetății de pe insula Păcuiul lui Soare - în pădure
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43600 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

neimportantscris / TELEFON [31.07.21 23:15:39] »

@k-lator: insula asta pare că-i ascunde pe fugarii Tom, Huck și Jim. Bolovanii ăia sunt de la temnița lui Jim. Numai Dunărea e inconfundabilă, iar Mississippi, hăt-departe, cu fro' 40 de ani...

k-lator [01.08.21 00:18:25] »

@zapacitu: ???? Ar putea sa fie așa... nu m-am gândit.

Până acum câțiva ani, insula nu mai prezenta mare interes, după ce lucrările arheologice se opriseră și ele, deci putea fi o ascunzătore bună, cu excepția finalului de iulie când mai colcăiau ceva oameni la un festival de muzică electronică: 3 Smoked Olives Island Festival. Dar cum din 2018 nu s-a mai organizat nici acesta, insula a căzut iar în derizoriu.

Mulțumesc pentru ecou.

Carmen Ionscris / TELEFON [01.08.21 08:12:18] »

@k-lator: Ce locuri interesante, de care habar n-am avut, ce povești și legende, ce ingemanare superbă a naturii cu istoria!

Bravo pentru excursie!

k-lator [01.08.21 09:46:14] »

@Carmen Ion: Sunt multe locuri interesante de care nu aflăm prea lesne pentru că accesul la ele este limitat sau acestea sunt/au fost foarte puțin mediatizate. În plus, în cazul acestei cetăți de la Păcuiul lui Soare, apele Dunării adaugă încă o barieră în calea cunoașterii.

Mulțumesc pentru ecou. Toate cele bune!

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [01.08.21 17:32:19] »

@k-lator: Despre Păcuiul lui Soare și despre Cetatea Vicina am citit de mult. Am aflat tot atunci că accesul acolo este dificil, doar pe calea apelor și de aceea mi-am luat gândul că voi ajunge vreodată să văd ceea ce a mai rămas din vechile ziduri de piatră.

Am citit cu nesaț articolul tău care m-a lămurit în multe privințe. Legende, istorie, actualitate... Sunt și mai convinsă de faptul că nu voi putea ajunge acolo vreodată. De aceea îți mulțumesc pentru rândurile tale!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
k-lator [01.08.21 19:18:33] »

@iulianic: Din păcate, ăsta este adevărul, accesul nu este prea facil. Mă bucur că am fost de ajutor în lămurirea unor lucruri și sper să fie util pentru mulți care vor să-și facă o idee despre respectivul obiectiv.

Într-adevăr, când oricare utilizator găsește aici ceva care să îi satisfacă curiozitățile, să-i lămurească enigmele sau să-l ajute să ia deciziile potrivite, se cheamă că scopul acestui site a fost îndeplinit.

Mulțumesc pentru apreciere. Mie mi-a făcut plăcere să împărtășesc experiența!

Toate gândurile bune și călătorii minunate!

crismisscris / TELEFON [02.08.21 07:14:13] »

@k-lator: He-he... În P03 este hotel Drustor din Silistra. Un hotel cotat la 5 stele (un pic cam uzate), cu prețuri absolut rezonabile. Dovadă că acolo ne-am început epopeea turcă acum 3 ani. Și tot acolo am prins un minunat apus de soare pe Dunăre! (vezi impresii)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
k-latorscris / TELEFON [02.08.21 07:55:57] »

@crismis: Da, acela este hotelul. Nu stiam mimic despre el, pana când cineva cunoscut si-a aniversat acolo împlinirea celor 25 de ani de căsnicie. Așa am aflat și că se numește Drustar , iar acum l-am pozat si din mijlocul Dunării.

Mulțumesc de vizită și ecou.

Toate bune!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [02.08.21 10:17:34] »

@k-lator: „Cetatea scufundată” reprezintă al doilea sit arheologic ca întindere și potențial arheologic după Ulpia Traiana Sarmizegetusa; din păcate accesul e greoi (trebuie să plătești un barcagiu să te ducă, fie de la Dervent, fie din Călărași) iar valorificarea turistică e inexistentă deși planuri au tot existat.

Construcția cetății bizantine în secolul al X-lea pe insula Păcuiul lui Soare, alături de refacerea vechilor castre romane, a constituit baza politicii defensive a împăratului de la Constantinopol împotriva invaziilor kieviene. Debarcaderul e obiectivul principal al cetății consolidând ipoteza istoricilor precum că aici se afla o importantă bază navală.

La Păcuiul lui Soare a ajuns și celebrul cercetător Jacques-Yves Cousteau - nu m-am lămurit dacă în 1977 sau în 1991.

Mai este mult de lucru...

Mulțumim pentru prezentare și fotografii!

webmaster [02.08.21 10:34:34] »

Mutat în rubrica "Păcuiul lui Soare - insula cetății bizantine, #EXCURSII şi CĂLĂTORII" (nou-creată pe sait)

-

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

k-lator [02.08.21 10:44:47] »

@tata123: Într-adevăr, Jacques-Yves Cousteau ar fi ajuns pe insulă de două ori, prima dată în 1966 și a doua oară în 1977. Se spune că el ar fi venit cu o soluție pentru scoaterea la lumină a cetătii Vicina, dar oficialitățile Române nu ar fi dat aprobările necesare, iar proiectul nu a avut loc.

Pare-se că tot lui Jacques-Yves Cousteau îi datorăm faptul că insula Păcuiul lui Soare a fost inclusă în Rezervația Mondială a Biosferei Delta Dunării, pe la inceputul anilor ' 90.

Mulțumesc pentru aprecieri și ecou.

Toate cele bune!

k-lator [02.08.21 11:01:07] »

@webmaster: Multumesc!

webmaster [02.08.21 11:07:49] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, iulianic, k-lator, neimportant, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂPăcuiul lui Soare - insula cetății bizantine Vicina:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073168992996216 sec
    ecranul dvs: 1 x 1