ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.06.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 23.09.20
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Un parc cu de toate, inclusiv Mall - Parcul Alexandru Ioan Cuza -Titan

TIPĂREȘTE

Mâncarea delicioasă, bogată în arome orientale divine, pe care am savurat-o la Damascus Palace (vezi impresii), ne-a satisfăcut pe deplin pofta și gustul, dar a depășit cumva starea noastră de sațietate. Normal că trebuia să consumăm cumva acea energie așa că, deși pufoșiți, ne-am mobilizat într-o plimbare la pas către unul dintre cele mai apropiate parcuri bucureștene din această zonă.

Am mers fix în linie dreată pe str. Bucovina (din dreptul Arenei Naționale), care leagă bulevardul Basarabia de strada Baba Novac și după 5 minute am ajuns pe buza parcului. Locul era full de mașini, parcate care pe unde apucaseră, așa că ne-am felicitat pentru ideea de a lăsa mașina acolo unde parcasem, adică lângă restaurant.

Parcul Alexandru Ioan Cuza - Titan este o întindere verde de peste 80 de hectare, care închide în mijloc singurul lac natural din București, Lacul Titan. Parcul este despărțit în două zone de podul Liviu Rebreanu, cunoscute cu ceva ani în urmă ca Reconstrucții – partea dinspre str. Baba Novac (astăzi secțiunea Alexandru Ioan Cuza) și Flax – partea dinspre Camil Ressu (astăzi secțiunea Titan).

Amenajarea acestui parc a început încă din anul 1965, pe locul unei fabrici de cărămidă, proiectul fiind făcut după un model parizian. Locul în care astăzi se află statuia lui Al. I. Cuza (la intrarea de la intersecția străzilor Baba Novac și Câmpia Libertății) era zona în care se înălța hornul fabricii de 40 m, care a fost demolat în 1970. Amenajarea ulterioară și progresivă a secțiunii denumită Titan, a fost încununată de inaugurarea vaporașului de agrement, în vara anului 2015.

Astăzi, Parcul are de toate, iar ca să vedeți că nu vă păcălesc, o să vă povestesc în cele ce urmează ce am găsit în acea duminică, dar și cu alte ocazii când l-am mai vizitat, pentru că nouă ni se pare un loc absolut minunat, bogat, diversificat și complex, unde poți să petreci câteva ore bune.

Am atacat parcul pe intrarea din str. Baba Novac, cea din apropierea Teatrului Metropolis - Sala Gloria, cunoscută în trecut ca fiind Cinema Gloria, apoi după ce am coborât pe aleea care înconjoară lacul, am început traseul către dreapta.

Insulele de pe Lacul Titan

În mijlocul Lacului Titan există cinci insule, dintre care una este virgină – Insula Rațelor, habitatul păsăretului din zonă, o faună diversificată și prietenoasă care a învățat să conviețuiască alături de oameni și obiceiurile lor uneori deranjante și obositoare; aici găsim rațe sălbatice, lișițe, lebede dar şi familii întregi de broaște țestoase. Celelelate patru insule au fost amenajate pentru bucureşteni şi se numesc Insula Pensionarilor, Insula Artelor, Insula Câinilor și Insula Pescarilor.

În drumul nostru am trecut pe lângă Insula Pensionarilor, și am lăsat pe dreapta caruselul și Curtea Păunilor – un loc îngrădit, în care altădată am văzut și păuni albi, apoi am trecut pe sub podul Liviu Rebreanu ca să ajungem în secțiunea animată și tinerească a parcului Titan. După ce am depășit locul cu aparate de fitness, amplasate cu vedere la lac, am ajuns la zona culturală a parcului.

Scena de spectacole

Acoperită cu o structură metalică arcuită și îngustă, scena găzduiește tot felul de spectacole tematice de dans și muzică de toate genurile; inclusiv de Revelion au performat aici numeroși artiști consacrați și formații de muzică.

Tot în apropiere, se află Insula Artelor pe care au loc evenimente foarte diverse, printre care spectacole de teatru și muzică pentru copii sau ateliere de pictură și desen, vizionări de filme în aer liber – care cu câțiva ani în urmă erau organizate pe Insula Pensionarilor.

Drumul care urcă pe aleea din fața scenei, ne-a condus către zona în care se găsește Mall-ul ParkLake, dar nu înainte de a trece pe la cea mai impresionantă lucrare de artă a parcului:

Calul Titanilor

Este una dintre cele mai înalte statui din Romania, măsoară 7 metri și jumătate fară piedestal este construită din oțel și cântărește 1.600 kg. Am admirat-o de multe ori, fiind expusă din 2013 când a marcat deschiderea Taberei de Creație - Sculptura mileniului 3 ECO - MUSIC -ART, un mixaj de sculptură, muzică și ecologie. Cu această ocazie, alți șase sculptori au realizat tot atâtea sculpturi, din marmura, lemn și oțel, amplasate și ele în acest parc.

Am lăsat în urmă Calul Titanilor și ne-am îndreptat către Mallul ParkLake apoi am coborât iar către lac, pe o alee lungă cu multe trepte, care ajunge în apropierea grădinii botanice… da, ați citit bine! O mini Grădină Botanică amenajată încă din 2015 adăpostește o colecție de plante exotice. De data asta nu am vizitat-o.

Biserica Pogorârea Sfântului Duh

Biserica de lemn în stil maramureșan, a fost construită între anii 1994-1996, după un proiect realizat de colectivul de proiectare Arhitect Constantin Joja. Turla sa înaltă de 45 m, de formă piramidală, cu cruce în vârf, este vizibilă de peste lac și reprezintă un reper important al cartierului Titan. Are ca hramuri Pogorârea Sf. Duh și Nașterea Maicii Domnului, pe care le serbeaza în ziua de Rusalii.

Activități sportive și agrement

Plimbare acvatică

Tot mergând pe aleea ce înconjoară lacul, am ajuns la debarcaderul hidro-biciletelor în formă de lebădă, a căror închiriere chiar avea success. Puteți să vă bucurați de o plimbare pe lac, în timp ce admirați păsările și broscuțele țestoase, de miercuri până duminică, între orele 10-20. Indiferent că sunt clasice sau sub formă de lebădă, o hidrobicicletă se închiriază pentru 15 lei/oră.

Vaporașul inaugurat în 2015, din păcate, stă tras pe mal, în dreptul debarcaderului aflat în secțiunea Alexandru Ioan Cuza, de pe latura cu biserica maramureșană. Nu l-am mai văzut la apă de câțiva ani.

Terenuri de Sport

Din calea ce împrejmuiește lacul, poți să vezi locurile cu aparate de fitness, pe care le folosesc oameni de toate vârstele (dar în acea după amiază de duminică nu prea erau amatori), mesele de ping-pong sau tabăra celor de la Kayak Champions a clubului de sporturi nautice, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Acesta este deschis zilnic între orele 15:30-21:00.

Ca să ajungi însă la terenurile de fotbal sau baschet, trebuie să părăsești malul lacului și să urci un pic, acestea fiind mai retrase în inima de verdeață. Pe timp de iarnă, zona terenurilor de baschet devine un patinoar foarte căutat de locuitorii din zonă.

Skatepark Titan este un loc de aproximativ 50 m lungime, amenajat cu suprafețe înclinate, concave și convexe, balustrade și cam tot ce trebuie pentru împătimiții de skateboarding, role, biciclete și multă adrenalină.

Locuri de joacă

Tot parcul este presărat cu locuri de joacă pentru copii, îngrădite sau libere, dotate cu diverse aparaturi, leagăne și topogane, sfori de cățărat sau mers în echilibru, cumpene, balansoare și câte și mai câte. Sunt de asemenea amenajate patru locuri cu tiroliene, o trambulină cu sfori elastice de siguranță, un carusel și multe locuri cu mașinuțe muzicale bâțâitoare, acționate la comandă pe bază de monede de către părinții disperați de insistența prichindeilor care nu se dau duși de acolo cu niciun chip. Aaaa, tot pentru ăștia mai piticuți, există și un castel gonflabil cu topogane, tunele, plase de siguranță și piscine cu bile de plastic.

Restaurante și terase

Desigur, dintr-o asemenea oază, nu pot lipsi gheretele cu dulciurele, înghețată, porumb fiert, gogoși aromate, licori dulci sau apă rece, presărate cam peste tot, dar și câteva cafenele sau terase la care se găsesc mâncăruri și băuturi mai serioase. În secțiunea Alexandru Ioan Cuza am părăsit din nou aleea de pe lângă lac în favoarea tarabelor cu produse tradiționale de-ale gurii, doar ca să aruncăm un ochi pe-acolo... nu ne-a atras absolut nimic - ce înseamnă” să mergi mâncat la târgurile de gastronomie!” :)

Din când în când, mai dai și de câte un eveniment cu mâncare de te lingi pe degete, cum este Festivalul Turcesc, un eveniment care promovează atât cultura cât și arta gastronomică.

Muzicieni ocazionali

Deseori, pe aleile parcului întâlnești muzicanți de ocazie mai mult sau mai puțin talentați, care performează la instrumente muzicale de toate felurile. În acea zi noi am dat peste doi băieți tineri, care își desfăcuseră partiturile pe un stativ și cântau dumnezeiește la vioară.

În secțiunea parcului Alexandru Ioan Cuza, primăria a refăcut foișorul pentru fanfară, în care bucureștenii se puteau bucurau de mici spectacole. Nu știu dacă s-a mai păstrat încă acest obicei.

Toalete

Parcul dispune de câteva toalete ecologice destul de întreținute, însă găsești și grupuri sanitare, construite separat și decorate cu motive florale. Noi am identificat două astfel de locuri.

Ca de fiecare dată, în parc erau alergători echipați pentru această activitate, tineri cu role și biciclete, iubitori ai sporturilor nautice cu caiace și padele pe lac, dar și persoane cu câini de companie care îi plimbau în lesă sau îi lăsau să alerge liberi pe zona special amenajată din Insula Câinilor.

Vizita noastră în această oază de verdeață și divertisment s-a încheiat în același loc din care am început, ne-am relaxat și am inspirat aerul curățat de vegetația luxuriantă și ne-am încărcat de energie debordantă.

Un parc foarte frumos, căruia nu-i lipsește mai nimic, iar dacă nu v-am convins și credeți că nu este suficient, adăugați și o vizită la ParkLake Mall, care este practic parte integranta din Parcul Alexandru Ioan Cuza – Titan.

Astfel chiar le veți avea pe toate!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Parcul este situat în partea central estică a Bucureștiului, în sectorul 3.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

De toate genurile


[fb]
---
Trimis de k-lator in 19.06.21 23:23:34
Validat / Publicat: 20.06.21 09:03:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1502 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (k-lator); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Anul acesta, cuplul are trei puișori
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31250 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Daisy Petal
[28.06.21 10:32:44]
»

Iată că Parcul IOR surprinde plăcut de fiecare dată, în fiecare anotimp. Îmi place că articolul surprinde aspecte pe care nu le-au putut exemplifica articole anterioare. În ce privește vaporașul... ei, bine, nici anul trecut nu funcționa. La fel și trenulețul. Pe vremuri, la începutul primăverii-verii (mai-iunie), lucrătorii parcului curățau lacul de plantele subacvatice, care ar fi blocat elicea vaporașului. Probabil că acum mai are cine să-l curețe, ori poate că nu mai există vreun căpitan de vas. Mi-a plăcut articolul și mi-au plăcut și pozele. Felicitări”

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
k-latorPHONEAUTOR REVIEW
[28.06.21 11:55:01]
»

@Daisy Petal:

Multumesc pentru apreciere si ecou! Așa este, parcul acesta îmi place foarte mult, este bine îngrijit și chiar are multe lucruri de oferit, atat pentru relaxare cât și pentru distracție sau în materie de sport.

Uneori, dimineața devreme, în perioada de vară, când se tunde iarba și miroase a fân cosit, este o plăcere sa te plimbi pe alei!

Toate bune și o zi minunată.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adsoPHONE
[30.06.21 21:21:09]
»

@k-lator: Este interesant si ce se afla sub parc, nu doar ce vedem in parc. Statia de metrou Titan este una dintre preferatele mele, alături de Politehnica si de... Piata Romana (ciudata tare!).

Mai multe despre asta:

https://turismistoric.ro/titan-cea-mai-impresionanta-statie-de-metrou-din-bucuresti-realizata-printr-o-metoda-inedita/

k-latorAUTOR REVIEW
[30.06.21 23:13:16]
»

@gpopa: Da, foarte interesantă tehnologia folosită în premieră la noi în țară pentru construirea acestei stații de metrou. Chiar nu îmi mai aduc aminte dacă și cum a fost mediatizat acest lucru în anii respectivi (1977- 1981).

Oricum, mulțumesc mult pentru completare, probabil puțini își mai amintesc sau cunosc chestiunea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adso
[31.03.24 12:21:48]
»
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daisy Petal, k-lator
Alte impresii din această RUBRICĂParcuri bucureștene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.084810018539429 sec
    ecranul dvs: 1 x 1