ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.11.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 19.04.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 2 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 17 MIN

De văzut prin împrejurimile Plovdiv-ului

TIPĂREȘTE URM de aici

Ne-am prelungit sejurul la Plovdiv cu încă o noapte, pentru că fiind la Mica Basilică, aceea cu mozaicurile romane, am văzut două filmulețe în care erau prezentate cele mai importante obiective care nu trebuiau ratate la o vizită a orașului. Chiar recomand începerea vizitei la Plovdiv cu Mica Basilică din cauza acestor 2 filmulețe.

Cum spuneam, planurile cu mașina ne-au ieșit la fix. Am scăpat de costurile alea mari pentru parcare în Orașul Vechi și am lăsat mașina într-o micuță parcare free, din spatele Poștei. Am hotărât să facem opționalele în penultima zi ca să plecăm dimineața cu mașina, să ne faceam treaba și seara să o parcam în fața casei, pentru că peste 17,30 era fără costuri, urmând ca ziua următoare să plecăm din Plovdiv.

Din împrejurimi am ales să vedem una dintre cele mai importante cetăți ale Asanilor, cea de la Asenovgrad, care era la 16 km de Plovdiv pe sensul de dus, Mănăstirea Bachkovo, a doua ca importanță și mărime după Rila, până la care mai erau încă 12 km, iar pe sensul de întors voiam să ne abatem la Mănăstirea de la Arapova, despre care auzisem tot în filmulețul de la Mica Basilică.

Am ieșit din Plovdiv pe o șosea impecabilă, cu 4 benzi pe sens, au devenit 3 și apoi 2, plus bandă de rezervă, șosea perfectă de mare viteză, II86, autostradă curată.

Cetatea Asanilor de la Asenovgrad și Paraclisul Sf Atanasie

La Asenovgrad am ajuns foarte repede, ne-a plăcut micuțul orășel și am sperat că vom avea timp să-l vizităm puțin și pe el și să stăm la una din terasele frumoase pe care le-am ochit. N-a fost să fie, am ajuns prea târziu înapoi, dar oricum, să știți de el. În împrejurimile orașului Asenovgrad sunt multe mănăstiri, biserici și capele, căutate de turiști, probabil că necesită o vizită și mai lungă. Benzina și motorina erau mai ieftine decât în Plovdiv.

La ieșirea din Asenovgrad am avut indicator de 2 km către Asen’s Fortress, fortăreața medievală din Munții Rodopi ai Bulgariei. Cei mai importanți regi ai bulgarilor, Asanii, au fortărețe peste tot, așa că nu puteam să o ratăm pe aceasta, dacă eram așa aproape de ea.

Pe drumul de 2 km spre cetate sunt câteva popasuri cu restaurant, alte indicatoare de drumeții și un popas cu apă chiar înainte de cetate. Dar cel mai mult ne-am bucurat de priveliștea superbă a cetății, cocoțată pe o creastă stâncoasă înaltă, care se vede tot drumul.

Chiar la intrare spre casa de bilete este o parcare (1,50 leva/oră), însă nu sunt chiar așa multe locuri. Dar câțiva metri mai sus, pe șosea, se parchează și pe marginea drumului, gratis. Chiar dacă șoseaua este cu serpentine și în pantă sunt niște alveole pentru mașini. Intrarea a fost 4 leva de persoană cu reduceri pentru pensionari, copii/studenți sau grupuri.

Fortăreața Asanilor, cunoscută în epoca medievală sub numele de Petrici, a fost construită pe un vârf de stâncă solidă și era structurată în două părți. Cea superioară unde era castelul cu multe camere și mai jos așezarea propriu zisă. Cetatea tracică a fost de mai multe ori cucerită și de mai multe ori a revenit bulgarilor, dar distrusă a fost în timpul invaziei otomane. Există o piatră de stâncă inscripționată de unul dintre conducătorii fortăreței, Ivan Asen, la care se ajunge pe o potecuță în 2-3 minute, dar se vede și de la intrare.

Din castelul cu multe camere și toată fortăreața au rămas doar ruinele zidurilor exterioare, foarte groase, dar extraordinar de bine s-a păstrat biserica fortăreței, Biserica Maicii Domnului Născătoare de Dumnezeu, din secolele 13-14, construită pe un alt colț de stâncă, mai jos decât fortăreața. De fapt ea se vede de pe drum, cocoțată pe stâncă și nu fortăreața.

Biserica a fost folosită de credincioși tot timpul și chiar astăzi este folosită ca biserică ortodoxă. O să vedeți aici niște fresce originale din sec 14, conservate și restaurate destul de târziu.

De la biserică se urcă pe niște trepte de piatră până în cel mai înalt vârf, acolo unde se afla castelul, pentru priveliști foarte frumoase asupra orașului Asenovgrad, care și-a luat numele chiar de la Cetățuia lui Asan, dar și a zonei înconjurătoare. Pare o adevărată ascensiune acest drum, dar nu este atât de greu precum se vede.

Chiar după ce treci de casa de bilete și urmezi indicatoarele către fortăreață, am văzut un indicator în sens opus, către Capela Sf Atanasie, care se afla la 350 de m de cetate. După ce am terminat cu fortăreața ne-am îndreptat spre capelă. Drumul a fost lejer și frumos, pe o potecă prin pădure o vreme și apoi, după ce am trecut de poarta de intrare, pe niște scări cu balustrade, am coborât până la micuța capelă, care se vedea locuită, dar atunci nu era nimeni prin preajmă. I-am dat și noi roată, am inventariat acareturile pe acolo, ne-am odihnit puțin pe băncuța din față și am făcut cale întoarsă.

O vizită la Cetatea Asanilor și Capela Sf Atanasie este pentru oricine. Se ajunge cu mașina până acolo, trebuie puțină atenție la treptele de piatră dintre biserică și vârful pe care se afla fortăreața, iar plimbărica de 700 de m prin pădure, până la Capela Sf Atanasie este super lejeră.

Mănăstirea Bachkovo, a doua cea mai mare după Mănăstirea Rila

De la Fortareața Asanilor am ieșit din nou în șoseaua principală și până la mănăstire au mai fost 12 km. Drumul între Asenovgrad și Bachkovo este foarte frumos, asemănător celor de pe Valea Prahovei a noastră, cu serpentine și multe, multe restaurante, foarte frumos amplasate pe malul râului Chaya, dar multe părăsite, din cauză de pandemie, cel mai probabil.

Pe măsură ce te apropii de mănăstire sunt indicatoare suficiente (3 unul după altul, doar pentru prima parcare). Noi am făcut stânga după acestea, dar am intrat în parcarea de la începutul unei alei de vreo 3-400 de m, care duce la mănăstire. În parcare cu plată (2 leva) era un restaurant cu o cascadă și multe mese pe terasă, terasă care era arhiplină, iar aleea până la mănăstire era plină de tarabe cu mâncare, ceramică, miere, ceaiuri, suveniruri…. diverse.

De la parcare până spre alee se vedea un furnicar de oameni, om lângă om aproape. Mulți aveau pături întinse și măsuțe pliante cu scaune, în partea stângă a parcării, unde cred că este o zonă renumită pentru picnic. Un puhoi de lume, ce să mai, am vrut să facem cale întoarsă. În mod normal ne-ar fi plăcut să facem drumul acela, să mai căscăm gura la tarabe, să ne cumpărăm câte ceva, dar cu pandemia asta, ne-a cam luat cu răcori atâta aglomerație și nici o urmă de mască.

Până la urmă ne-am luat inima în dinți și am zis că este păcat să renunțăm. În puhoiul acela de lume și copii, la data aceea nu am văzut absolut nici o mască, cred că ne-au considerat nebuni când ne-au văzut pe noi. Am mers pe aleea aceea spre mănăstire, fără să ne uităm în stânga sau dreapta. Surpriza a fost să constatăm că pe măsură ce se terminau tarabele se răreau și oamenii, iar la mănăstire am găsit foarte puțini. Ne-am dat seama că toți oamenii aceea nu erau veniți la mănăstire, ci veniseră să mănânce și să se distreze în zona aceea. Nu știu dacă era vreo zi importantă pentru ei, dar totul a durat până la orele prânzului. Când am terminat noi treaba prin zonă nu mai era nici naiba prin parcare sau pe alee.

Dacă vrei să eviți zona de tarabe, de la primul indicator de parcare mai poți merge pe șosea până la parcarea mult mai apropiată de mănăstire, tot cu plată.

Mănăstire Bachkovo înconjurată din toate părțile de Munții Rodopi este a doua cea mai mare după Rila, dar nu numai ca mărime ci și ca importanță și arhitectură și a fost fondată de doi frați georgieni. Din complexul inițial a rămas doar un Osuar care se află în pădure, la aprox 300 de m de actuala construcție.

Informații foarte tehnice, inclusiv un plan al complexului unde se vede și Osuarul, cine a pictat-o sau altele, se găsesc pe un panou informativ, chiar la intrare, pe zid. Imediat cum intri în curtea mănăstirii este un arbore secular foarte aspectuos.

Complexul este destul de întins, curtea mare și frumoasă, decorată cu flori, biserica principală frumos pictată, se vede că picturile sunt foarte vechi și totul este impresionant. În Biserica Fecioarei Maria, biserica principală, este Icoana făcătoare de minuni, adusă din Georgia, la care lumea stătea la coadă.

Am intrat și în Muzeu unde sunt expuse multe obiecte bisericești, cărți, icoane foarte vechi, picturi sau manuscrise.

În afara curții, trecând printr-o poartă, se află Paraclisul Sf Nikola, o micuță capelă cu fresce cu scene din Vechiul Testament și lângă el era o minigrădină zoo cu câteva animăluțe și păsări. Mai multe cișmele sunt prin curtea mânăstirii și în fața paraclisului. Și este de reținut faptul că mănăstirea asigură locuri de cazare pentru pelerini și cred că sunt destul de multe locuri, după cum se vedea.

Cascada Bachkovo

La vreo sută de m înapoi, pe aleea pe care venisem spre mănăstire, se fac niște scări și în capătul lor, spre stânga, pe lângă o troiță, este un drum care duce spre Osuar. Plimbânu-ne pe maps ca să vedem unde este Osuarul, am văzut că la mică distanță de unde ne aflam, undeva în pădure, este marcată o cascadă. Când am dat pe poze să vedem ce-i cu ea, am rămas cu gura căscată. Cascada arată demențial în poze, seamănă cu Beușnițele noastre când sunt pline de apă, parcă mai ceva. Și pentru că eram atât de aproape n-am mai stat pe gânduri, cu toate că eram după o secetă lungă și ne așteptam să nu fie atât de spectaculoasă, cum o vedeam în poze. Dar voiam să vedem măcar locul, și el ni se părea deosebit.

Am purces pe lângă troiță, Osuarul era închis, n-am zăbovit și am luat-o pe potecă, spre pădure, fiind siguri de direcție pentru că așa ne arăta maps, dar nu este nici un indicator către cascadă nici la începutul drumului, nici pe parcurs și nici cascada nu este marcată în vreun fel.

Așa că, dacă ajungeți la mănăstire o să vedeți scările și troița de care zic, care sunt pe aleea spre mănăstire, urcați scările, o luați la stânga pe lângă troiță, și urmați poteca. Ea vă va duce la cascadă și sunt cam 20-30 de minute de mers lejer. Va fi un singur semn de întrebare la un moment dat când poteca se ramifică în V.

Acolo am dat și noi cu banul și am hotărât să ne lăsăm pe latura din stânga. N-aveam pe cine să întrebăm și nu sunt marcaje, cum spuneam. S-a dovedit că am ales bine pentru că nu după mult timp am ajuns la cascadă. Nici potecuța cealaltă n-o fi fost degeaba acolo, o duce ea undeva, sau tot la cascadă, cine știe…

A fost așa cum bănuiam și cascada nu arăta ca în poze pentru că nu avea apă. Dar locul este spectaculos, merită să ajungeți. Mai multe stânci acoperite de mușchi, pe care apa și-a făcut loc, cade în mai multe trepte și se adună jos într-un lac cu apă cristalină, exact ca Ochiul Beiului al nostru. Nu este doar o singură cădere de apă, peste tot se scurge apa. Mi-aș dori mult să ajung într-o primăvară, mi s-a părut un loc extraordinar.

Mănăstirea de la Arapova

De la mănăstirea și cascada Bachkovo ne-am întors spre Plovdiv și la vreo 200 de m de indicatorul spre cetatea Asen, pe partea opusă, adică pe sensul nostru de mers, era indicator către Mănăstirea de la Arapova, despre care auzisem tot în filmulețul de la Mica Basilică. Ne-am dus spre ea pentru frescele originale pe care le văzusem în filmuleț, dar și pentru locul în sine, care ni s-a părut deosebit.

De la șosea până la mănăstire au fost 13 km de drum prin câmpie, searbăd, nici pe departe ca cel spre Bachkovo, dar când am intrat în curtea mănăstirii nu ne-a părut rău. Interiorul bisericii este alb, altfel decât în alte biserici.

Acolo am găsit și un muzeu etnografic, cu 2 etaje, cu camere vechi, mobilate în stil traditional, bucătărie, port traditional, unelte și alte acareturi. Nu am găsit pe nimeni, am vizitat singuri dar la intrare era un bilețel că nu există taxă, dar puteam contribui pentru întreținerea muzeului cu orice sumă, ceea ce am și făcut.

Ne-am oprit puțin și la magazinul de suveniruri pentru că ne-a atras atenția un afiș care ne îndemna să cumpărăm vin din podgoria proprie. Am cumpărat un bidonaș de 2 l de vin bisericesc, pe care am dat 12 leva.

A fost o zi foarte plină, în care nici nu am reușit să mâncăm decât câteva prostioare și înghețată, pentru că acolo unde voiam să ne așezăm ni s-a părut prea aglomerat. Am ajuns târziu la Plovdiv, unde singurul loc de parcare din fața casei ne aștepta pe noi.

Cum spuneam, planurile ne-au ieșit la fix cu mașina, în sensul că n-am plătit parcare, dar era să dăm cu bâta în baltă. Binențeles că am întârziat peste 8,30, ora de la care nu mai ai voie să parchezi în centrul vechi și la ora 9,09 când am terminat de dus bagajele și ne pregăteam să intrăm în mașină, au parcat, exact în fața noastră, cei care blocau și ridicau mașinile. La mustață am scăpat. Ne-am gândit noi că n-or veni ei pe teren chiar la 8,30 dar dacă faceți ca noi e bine să luați în calcul maxim 30 de minute de grație.

Pentru obiectivele de mai sus am mai rămas încă o zi în Plovdiv. Erau prea aproape ca să le ratăm. Ele sunt în direcția Greciei, dar și când am plecat spre casă, cu escală la Veliko, am văzut că pe drumul dintre Plovdiv și Veliko, de aprox 200 de km, sunt destule de văzut.

Obiectivele de pe traseu sunt multe și nu mai sunt chiar opționale din Plovdiv pentru că distanța este mai mare puțin și pot fi făcute din alte locuri mai apropiate. Noi le-am făcut pe parcursul unei zile întregi, mergând pe drumul dinspre Plovdiv spre Veliko Târnovo, unde ne-am oprit pentru o noapte și le menționez aici pentru inspirație.

Cascada Suchurum din Karlovo

La 59 de km de Plovdiv ne-am oprit al Karlovo pentru Cascada Suchurum situată la poalele muntelui Stara Planina. N-am mai fost la Karlovo, dar cu ocazia asta am văzut că sunt mai multe de făcut în zonă, iar la 10 km sunt niște băi termale alimentate de 9 izvoare. Ar merita și Karlovo o altă atenție...

Cascada pe care o căutam se află chiar la marginea localității. Am ajuns la un părculeț, de unde nu mai aveam voie să mergem cu mașina, am parcat și apoi am luat-o pe jos trecând prin parc, pe lângă restaurante, piste de biciclete și foarte repede am intrat în pădure, mergând pe firul apei.

Drumul nu este lung, poate 10-15 minute până ajungi la o minihidrocentrală, iar în spatele ei este cascada. De după gardul care înconjoară stația am văzut cascada dar era o perioadă a zilei nepotrivită, soarele ne venea exact în ochi, nici n-o vedeam bine și nici fotografii nu puteam să facem.

În dreapta se vedea o scară metalică și ne gândeam că poate ea ne-ar duce mai aproape de cascadă, dar văzusem la intrarea în curtea hidrocentralei mai multe locuri de acces spre apă. Ne-am întors așadar ca să o luăm pe malul apei și să ajungem exact sub cascadă.

Când am ajuns la curba dinaintea cascadei, mergând tot pe pietrele de pe malul apei, pe o stâncă imensă, prăvălită în apă am văzut niște haine și un rucsac și ne-am imaginat că cineva stă la plajă. N-am mai făcut doi pași că se ridică în capul oaselor, pe piatra aia, un moș libidinos, gol pușcă, care își îndrepta de zor oasele în fața noastră că poate nu-l vedeam bine. În spatele nostru mai era un bunic cu 2 nepoțele care au făcut cale întoarsă imediat. N-am mai înaintat nici noi, trebuia sa trecem la nici jumătate de m de el și ni s-a făcut lehamite. Văzusem practic cascada doar că nu am putut face poze care să ne mulțumească.

Am făcut drumul înapoi prin părculețul frumos, ne-am tot abătut pe lângă râu, la alte căscăduțe și podețe și am revenit la mașină. Este o plimbare scurtă și foarte plăcută.

Memorialul Hristo Botev din Kalofer

Hristo Botev s-a născut în Kalofer, a trait în exil la București și a murit foarte tânăr, la 28 de ani pentru eliberarea țării sale. După ce am citit lucrurile astea ne-am propus să vedem și noi monumentul dedicat lui în Kalofer.

De la Karlovo am mai făcut 23 de km până la Kalofer. Ne-am oprit în centrul localității, într-o parcare din mijlocul unui parc și ne-am dat seama că aici sunt toate punctele de interes. Uriașul monument de pe deal îți atrage privirea dar în zonă mai sunt 2 muzee, cea mai veche școală din Bulgaria (a tatălui lui Hristo Botev) și Casa Muzeu a lui Hristo Botev. Noi nu am intrat și în ele pentru că așa nu mai ajungeam la Veliko.

Am urcat scările până la Memorialul Hristo Botev, reprezentând niște revoluționari bulgari și o statuie uriașă a lui Hristo Botev și ne-am bucurat de panorama de acolo.

Parcarea se află chiar la baza scărilor pentru monument, acolo unde sunt câteva terase și tarabe cu suveniruri, muzeele, cafenea dar și o piețișoară cu fructe și legume.

După ce am terminat cu vizita am mâncat la una din terase 2 ciorbe de burtă (3 leva), 2 foccacia și o salată cu brânză, o cremă de brânză cu ardei copți și în total am plătit 14 leva (aprox 35 de lei amândoi). Excelentă a fost mâncarea aia, iar de ieftin ce să mai zic.

Monumentul Libertății de pe Vârful Shipka

De la Kalofer am ținut direcția Gabrovo prin pasul Shipka. Noi am mai trecut pe acolo pentru că în primii ani când mergeam spre Istanbul, am traversat munții prin pasul Shipka și am ieșit numai pe la Kapitan Andreevo. Ne-am mai oprit în vârful muntelui, în pas, acolo unde sunt restaurantele și cafenelele, dar niciodată nu ne-am abătut și la monumentul care era foarte aproape.

De data asta am făcut așa. Eu am luat-o pe scări, prin pădure (aprox 700 de scări) și am urcat și tot urcat până la monumental de piatră, sub forma unei piramide, iar soțul a luat-o cu mașina, pe șosea, aprox 1,5 km, pentru că el nu este amator de urcat scări decât dacă e musai.

Am urcat în monument pentru 3 leva de persoană. Sunt mai multe etaje organizate ca un muzeu și la fiecare sunt poze și mărturii din timpul războiului de independență din 1877. De sus, de pe terasa monumentului ai o panorama excelentă asupra Vârfului Shipka, a serpentinelor și împrejurimilor.

Încă de pe drum dar și de sus, de pe Monumentul Libertății se vede și Marele Monument Rusesc, care se află puțin mai jos, un omagiu adus sdoldaților ruși dar și Monumentul Buzludzha care se află pe vârful cu același nume, la 1432 de m și arată ca un OZN. Între cele două monumente erau 10-12 km de serpentine, dar am zis că vom merge cu altă ocazie, pentru că mai avem treabă în zonă.

Am plecat din pasul Shipka și am mers 15 km de serpentine cu izvoare dese și apropo de izvoarele amenajate prin pădurile bulgarilor, nu am cumpărat apă în sejurul ăsta.

Biserica rusească din Shipka

Din pasul Shipka până la Veliko Târnovo aveam peste 60 de km. Când am ieșit din serpentine ne-a atras atenția o biserică cu turle aurii care străluceau în soare de nu-ți puteai lua ochii. Pusă fix în mijlocul dealului din fața noastră, înconjurată de pădure și cu toate că nu era în plan, ne-am îndreptat spre ea.

Nu mai zic că am trecut pe lângă indicatoare de Valea Regilor Traci sau mormântul tracic de la Kazanlâc sau Valea Trandafirilor și ne-am dat seama că încă mai avem multe de făcut prin Bulgaria vecină.

Biserica în stil rusesc din Shipka a fost înălțată în memoria celor care au murit în timpul războiului de independență ruso-turc, la care și noi am dat o mână de ajutor. Fondurile au fost mai ales rusești, de aceea a fost proprietate rusească, dar apoi a fost donată statului bulgar.

Am parcat mașina într-un spațiu amenajat, dar cu pandemia asta nu mai erau alte mașini acolo și am urcat scările (multe) către biserică. Ce ne-a impresionat de pe drum, dar când ne-a apărut în fața ochilor chiar am rămas fără cuvinte.

Biserica este extrem, extrem de aspectuoasă, i-am dat roată ca să o admirăm pe toate părțile, am admirat mozaicurile, domurile aurii, clopotnița, culorile… și ne-am tot așezat pe câte o băncuță din jurul ei ca să ne săturăm de privit.

Am intrat și înăuntru dar nu mi s-a părut ceva wow, așa cum ne-a impresionat exteriorul. Am mai zăbovit un pic prin zonă, am luat un suvenir, am băut ceva la cafeneaua de la intrare și ne-am văzut de drum mai departe.

Sper ca pozele să vă atragă atenția asupra unuia sau altuia dintre obiectivele astea și să le alegeți dacă vă ies în cale în drumurile voastre.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

În jurul Plovdiv-ului sunt multe lucruri de făcut. Țineți seama și de asta când alegeți un sejur acolo.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Aurici in 24.11.20 13:48:20
Validat / Publicat: 24.11.20 16:51:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 2912 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aurici); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 De la biserică spre vârful dealului, acolo unde a fost castelul.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42500 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion
[24.11.20 18:05:18]
»

@Aurici:  Excelentă combinație: frumuseți naturale, monumente, biserici...

Bravo! ​

irinad
[24.11.20 21:00:53]
»

Am citit cu atenţie şi am constatat că multe dintre obiectivele vizitate de voi au stat şi în atenţia noastră, cel puţin teoretic în plimbările noastre prin Bulgaria, sau au rămas la stadiul de dorinţă. Însă mi-au atras atenţia pasul Shipka pe unde am mers şi noi de câteva ori, Monumentul Libertăţii în care am urcat şi ne-a plăcut mult ce am văzut la fiecare etaj, mai cu seamă priveliştea de sus, dar şi biserica Shipka, foarte arătoasă. Bulgaria este foarte ofertantă şi merită vizitată, mai ales că localnicii mi-au lăsat o impresie bună în privinţa ospitalităţii şi amabilităţii.

​Păcat că momentan a trebuit să ne luăm gândul de la Revelioanele din ultimii ani petrecute la bulgari şi e drept că suferim un pic pe tema asta. Dar, sănătoşi să fim şi să trecem cu bine spre o viaţă mai aproape de normalitate.

Seară bună şi felicitări pentru plimbare!

mprofeanu
[24.11.20 21:12:41]
»

@Aurici:  Citit cu plăcere și atenție despre frumusețile naturale și umane din împrejurimile orașului Plovdiv!

Mi-a plăcut mult Mănăstirea Bachkovo fondată de doi georgieni și icoana făcătoare de minuni dar și cascada, Beușnițele noastre sunt mai verzi... a meritat și mica plimbare până acolo...

Mi-a plăcut cum se vede biserica Asanilor de sus de la cetate...

Frumoase locuri, merită ajuns acolo!

AuriciAUTOR REVIEW
[24.11.20 23:51:05]
»

@Carmen Ion:  Așa este, am combinat obiectivele în cele 2 zile astfel încât să fie cât mai variat dar și lejer. Aveam o listă destul de lungă, n-a fost greu să alegem.

@irinad:  Am citit, nu de mult, că Bulgaria ar fi pe locul 3 în Europa în ceea ce privește numărul de obiective, după Italia și Grecia. Am cam pus la îndoială informația, dar după atâția ani de când îi tot vizităm înclin să cred că așa este, pentru că obiectivele astea parcă se înmulțesc. Vara asta am petrecut vreo 14 zile pe la ei și de fiecare dată am găsit mult mai mult decât ne dusesem să căutăm. Asta nu-i rău pentru că ne rămân la îndemână când nu mai știm încotro.

Da, s-au dus pe apa sâmbetei revelioanele, întâlnirea găștii noastre care s-a întrerupt după mulți, mulți ani, dar așa este, să trecem cu bine peste nebunia asta că le facem noi pe toate după aceea. Mă gândesc să-mi iau un an sabatic după pandemia asta.

@mprofeanu:  Cascada aceea arată demențial în poze, dar eram după mai bine de 2 luni de secetă. Tare mult mi-ar plăcea să ajung într-o primăvară, locul mi s-a părut fain de tot. Avem de văzut o grămadă pe la frații noștri, abia aștept să ne povestești și tu de altă escapadă la ei.

Fetelor, vă mulțumesc mult pentru vizită și pentru cuvintele voastre. Vă pup pe toate, noapte bună!

DB-01-VINPHONE
[18.12.20 10:12:43]
»

Acum am gasit mail de AFA cu link-ul dvs. Nu stiu când a fost scris, îmi rămăsese "uitat" printre alte mailuri. Acum l-am deschis & citit cu mare interes- multe amintiri frumoase din zonă. Cascadele (mai mici sau mai mari) sunt de mare efect. Si da, Bg. e pe podiumul țarilor din UE ca nr. de obiective turistice. Au un potențial uriaș mai ales dacă facem comparație cu țara noastră care este de peste 2 ori mai întinsă).  

În încheiere vă mărturisesc ca am aflat de la un alt user AFA (secret????) cu care sunteti prietenă ca vă numiți Aurelia????​. Este numele cel mai apropiat mie pt. că îi apartine bunicii mele care "mi-a dat startul în viață" & de la care am învățat foarte multe lucruri utile. Numai bine vă doresc din toată inima!

AuriciAUTOR REVIEW
[18.12.20 10:43:10]
»

@DB-01-VIN:  Dacă mă iei cu dvs nu mai vorbesc cu tine. Pe aici suntem călători înrăiți și împărtășim din experiențele noastre, nu suntem la ședință, așa că nu e cazul să ne formalizăm. În plus te-oi fi uitat la vârsta mea dar să știi că e doar în buletin.

Ăsta-i numele meu, n-am fost chiar inspirată când am ales nickname-ul pe AFA. Dar mă bucur mult că te gândești la bunica. Și pentru mine bunica a fost omul deosebit din viața mea și moartea ei (la 94 de ani) m-a făcut să restabilesc lista de valori. Și să-mi dau seama că trebuie să le dedicăm timp celor dragi cât îi avem. După aceea putem să facem potecă la cimitir, este fix degeaba. În fine... o luăm pe arătură.

O informație nevinovată din articolul tău despre Musala (aceea că prietena ta este din Sibiu), m-a dus și pe mine cu gândul la orașul acela, unde i-a rămas inima soțului de pe vremea stagiaturii și unde avem prieteni, pe care îi vedem regulat.

Și noi suntem fani Bulgaria de ceva ani și suntem uimiți de câte descoperim mereu. N-aș fi crezut, nu dădeam nici doi bani pe ei.

Ai mai aflat ceva de la prietena/ul meu de pe AFA? Ca să știu ce trăncăn pe aici, să mă mai cenzurez și eu .

Toate bune și ție și călătorii cât mai spectaculoase pe care să ni le mai povestești și nouă.

DB-01-VINPHONE
[18.12.20 13:36:03]
»

@Aurici:  Am auzit doar de bine, vă garantez????. Aveti destui prieteni pe AFA, o parte m-au sunat sa ma felicite nu doar pt. review-uri ci si pt. faptul că am avut curajul sa îi raspund unei pers. indezirabile multor membri AFA care comentează pe lângă la multe impresii postate pe site. Majoritatea au renunțat sa îi mai raspundă mai ales datorită faptului că aceasta are si ceva atributii administrative pe AFA. Iar în acest context mi s-au dat exemple printre care si cazul dvs conform careia:" Si Aurelia a pățit la fel​ cu... ". Nu am stiut la cine se face referire; atunci mi s-a tradus nickname-ul aurici = Aurelia. Dar să lasăm personajele acestea si sa revenim: nu am intrat pe contul tău, nu am timp în primul rând. Este o deformație profesională- la întâlnirile de afaceri mă văd cu parteneri mai în varsta decat mine, unii ar putea să îmi fie părinți. Ulterior mă tutuiesc cu (unii dintre) ei cum înteleg ca este si cazul tău????

​ Multumesc și îți intorc urarile. In privința review-urilor, prefer sa le citesc pe ale voastre, membri vechi AFA. As avea multe de scris despre locații inedite însa:

1: timpul nu imi permite (ca sa scriu aici un review tre sa renunț la multe alte chestii;

2: persoanele care comenteaza ​cu reaintenție (chiar nu mai am timp sa diger angoasele existențiale ale altora);

3: în multe din locațiile unde am ajuns, stat, mâncat, etc am fost oaspete al proprietarilor respectivelor hoteluri​.

​Automat realizez ca parerea mea nu poate fi una oboectivă si pertinentă.  

Sa iti dau un ex. concret: dacă X -patronul unui hotel din Duni​ (sau Sunny Beach, etc) îmi oferă 1 săptamână cazare (cu mese incluse) intr-unul din apartamentele mai deosebite, unde toți angajații îmi zambesc pt. ca au fost informați de sederea mea acolo ca oaspete al șefului, etc ce percepție corectă pot avea eu? Sunt abonat la anumite destinații tocmai ca să citesc ce pareri aveti voi, turistii locației respective care ați platit pt. niste servicii si aveti poate anumite asteptări. In majoritatea cazurilor, turistii sunt mult mai nemulțumiți decat am fost eu după șederea la respectiva locație. Citesc, schițez un zâmbet, nu comentez nimic (nici de bine & nici de rău) si trec la utmătorul review. Acum poate te intrebi de ce propr. unui hotel este generos cu mine? Activez și in domeniul constructiilor (civile & industriale), pe lângă dans si mașini construcțiile sunt o altă pasiune de-a mea (din care fac bani). Construiesc de la zero hoteluri sau piscine (exterioare sau centre spa pt. interior) pt. hoteluri, amenajez săli de cinematograf (pt. Mall-uri inclusiv din Bucuresti). În portofoliu am si ceva lucrari în Bulgaria sau Grecia, iar în Turcia nu am construit nimic de la zero dar am amenajat interiorul unor receptii sau restaurante ale unor hoteluri de 4 si 5 stele.

În curând imi voi lua si diploma de designer interior (sunt pasionat de așa ceva​ & cand faci ceva din pasiune în primul rând rezultatele se vad mai ales in feedbackul beneficiarilor serviciilor mele).

Când echipa mea reusește sa termine cu brio lucrarea mai repede si fară reproș de la aripa B a hotelului Iberostar de ex, proprietarul este mai mult decat mulțumit. Ca rasplată si gest sincer de apreciere​ îmi oferă posibilitatea sa stau practic câte zile vreau în orice perioadă a respectivul hotel. De obicei aleg maxim 7 nopți cazare...

​Dar experienta mea (foarte bună mai mereu) nu are nici o legatură cu ce trăieste turistul normal la acel hotel. Asta este realitatea: nici in Grecia sau Turcia nu am citit reviewuri de foarte bine despre locații unde am stat ca oaspete... Nici in Ro situația nu este diferită, dimpotrivă.

Sper ca nu te-am plictisit dar numele Aurelia pe mine mă acaparează ​total????????

Mă voi gandi si voi scrie niste reviewuri care sper sa aducă ceva inedit acestei comunități... ​

krisstinnaPHONE
[18.12.20 17:01:18]
»

@Aurici:  Auzi tu, sa nu mai spui ca nu-i frumos username-ul tău! Mie îmi place tare mult, vi se potrivește și ție și domnului... Aurici ​​

​​E chiar super, sunteți ca doi licurici, jucausi și plimbăreți ​​

​​Vă salut cu drag!

AuriciAUTOR REVIEW
[21.12.20 20:31:37]
»

@DB-01-VIN:  Asta este cea mai aglomerată perioadă a mea, scuze de întârziere...

Eiii, păi tu joci în altă ligă, noi nu avem norocul tău. Eu trag cu sapa tot anul ca să merg în vacanțe. Glumesc, și eu sunt o norocoasă.  Nu atât de norocoasă ca tine, dar foarte mulțumită cu ce mi-a oferit viața.

Se pare că prietenii mei de pe AFA știu mai bine decât mine ce mi se întâmplă. În afară de o îmberbeceală de început, justificată sau nu, dar nepotrivită pentru scopul meu pe aici, nu-mi amintesc să fi avut vreun conflict deschis. Prietenii, că d-aia sunt prieteni, sunt liberi să facă scenarii, dar eu îți spun că sunt pe saitul ăsta ca să mă relaxez nu ca să mă înnebunesc. Ca și tine nu am mereu timp. Uneori sunt foarte prezentă, alteori trec zile întregi când nu intru, niciodată în vacanțe și foarte rar în week-end, ... dar când o fac, îmi place să descopăr locuri alături de cei care scriu. Și atât.

Știu că pe AFA marea majoritate a articolelor sunt scrise cu atenție, dar prin ecouri se mai scrie și impulsiv și cum nu ne întrece nimeni în a face analiză pe text, mai ies și scântei. De aceea n-am eu FB, Instagram... sau altă rețea din multele. Pentru că îmi este mult mai ușor și prefer să vorbesc decât să scriu. Așa că, cel mai probabil, oi fi scris și eu ceva ce a deranjat de-a lungul timpului și oi fi lăsat loc de interpretare, dar nu mă întreba după ce a trecut, pentru că resetez lucrurile care nu mi-au influiențat viața.

Hai că nu mai filozofez că nu spun nimic de interes turistic.

Numai bine, mulțumim că împarți cu noi din experiențele tale turistice și te așteptăm cu articolele promise.

AuriciAUTOR REVIEW
[21.12.20 20:44:00]
»

@krisstinna:  Hai că n-o să mai spun .  

Domnul Aurici n-a avut niciodată curiozitatea să citească ce scriu eu pe aici. Îi mai zic câte ceva când are chef să asculte. S-a amuzat când i-am zis de domnul Aurici, încă de când ai zis tu prima dată. ​Și o să-i aduc la cunoștință noile complimente.

Și noi vă salutăm cu drag​, zile liniștite!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
DB-01-VINPHONE
[22.12.20 08:40:45]
»

@Aurici:  Impresiile mele despre Bg. sunt bazate si pe relatia economică pe care a am cu această țară, nu doar turistică. Insa nu de la inceput a fost legată de imobiliare si constructii: acum aprox. 16 ani pe când mă ocupam cu "fier vechi" (am optat pt. această exprimare pt. că la noi așa e cunoscută desi activitatea presupune colectarea & valorificarea deșeurilor/resturilor metalice feroase & neferoase) am ajuns în Bg. care chiar și in Sofia era o țară mult inferioară Romaniei. Am vazut în tot acest răstimp cum ei, mai puțini decât noi, la fel de "batuți de soartă" si sub multe influente nefaste ale unor țări, cu o corupție cel puțin egală față de Ro, au evoluat mult mai mult decât noi. Ca si tine, nu am avut inițial nici o afinitate  sau interes pt. Bg., era un imens "ținut al nimănui", asa mi se părea cel puțin... Lucrurile s-au schimbat radical de atunci (în bine pt. ei, 50/50 pt. noi- adică pt. fiecare lucru bun si evoluție, în țara noastra a fost si ceva negativ care a contrabalansat pt. o impresie generală controversată). Si acum ajungem si la scopul siteului- turismul, impresiile de călatorie: bulgarii au înțeles ca turismul este salvarea lor, pe când noi încă ne folosim de el ca să luam banii turistilor. E o mare diferență.

​Mă gandesc ca intr-un nou review sa ating si aspecte de acest gen, sunt un mare patriot (de aceea încă locuiesc in Ro si nu am plecat desi as putea locui oriune în lumea asta), însă vecinii nostrii de la Sud merită aprecierea mea.

​O zi faină Aurelia????

AuriciAUTOR REVIEW
[27.12.20 15:03:25]
»

Chiar dacă din nou târziu, o zi faină și ție, Radu, sărbători fericite, alături de cei dragi și un an nou, bogat turistic dar și în afaceri și să nu uiți să mai treci și pe aici cu povești despre locurile în care ajungi.  

DB-01-VINPHONE
[28.12.20 08:23:39]
»

@Aurici:  Sărbători fericite Aurelia???????? Azi plec în Bg. la schi, revin pe 5 ianuarie. Partea interesantă este că am descoperit cum să procedez ca la întoarcerea în Ro sa nu stau în izolare????. Poate despre această metodă ar trebui să fac un review, poate ajută plimbăreții prin Europa sa evite izolarea la revenirea în țară. La mulți ani!

AuriciAUTOR REVIEW
[28.12.20 11:05:58]
»

@DB-01-VIN:  Așteptăm review-ul, m-am necăjit tare când s-a ajuns în situația asta cu izolarea. Și pentru noi era o alternativă Bulgaria dar am abandonat din această cauză.

Vacanță frumoasă, La mulți ani! ​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, DB-01-VIN, irinad, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Plovdiv și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10937094688416 sec
    ecranul dvs: 1 x 1