ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.10.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2016
DURATA: 4 zile
Prieteni
PREȚ 220
cu AVIONUL (toate taxele incluse)
Raport PREȚ/CALITATE: EXCELENT
"ECHIPA" A INCLUS:
4 ADULȚI -- v: -

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE REZULTATĂ
95.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Napoli şi împrejurimile

AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm www.ghidroma.com
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. 0039 324 981 3672
 • O după amiază târzie în Piazza del Gesu Nuovo, Napoli

  TIPĂREȘTE URM de aici

  După o zi extrem de încărcată, din care jumătate am petrecut-o numai în Muzeul Național de Arheologie (vezi impresii), apoi în Muzeul Cappella Sansevero (vezi impresii) și Complexul Mănăstiresc Santa Chiara (vezi impresii), am stat în cumpănă dacă să mai intrăm sau nu și în Basilica del Gesu Nuovo aflată în piața cu același nume. Imensa fațadă decorată în stilul arhitectonic „vârf de diamant” ne făcea parcă semne și ne invita să intrăm, să-i cunoaștem „păsul” .

  Suntem pe Via Benedetto Croce, în Piazza del Gesu Nuovo, în dreptul Guglia dell' Immacolata (Obeliscul Sfintei Fecioara) . Citisem că, privită dintr-un anume unghi, imaginea Fecioarei pare complet distorsionată, percepută privirii ca „doamna cu coasa” cu sceptrul în mână. Am dat roată, am privit cu multă atenție lucrarea din marmoră albă aflată în centrul pieței și am înțeles că legenda e legendă, chiar și atunci când e plină de... adevăr istoric. Din punctul meu de vedere, nici vorbă despre asemenea imagine. Poate nu posed eu un simț de observație mai dezvoltat!

  Se zice că familia nobiliară pe terenul căreia a fost amenajată biserica, nu l-ar fi dat cu deschidere sufletească și drept răzbunare au ridicat obeliscul împotriva a toate normele creștine.

  De fapt, povestea stă cam așa; Clădirea în care se află biserica a fost Palatul familiei Sanseverino, ridicat la 1740 pentru Roberto Sanseverino, prinț de Salerno, fapt consemnat pe o plăcuță mică, mică ascunsă privirilor, printre „vârfurile de diamante” ale fațadei. Palatul era renumit pentru frumusețea interioarelor sale, a camerelor cu fresce și a splendidei sale grădini. Fiul prințului a participat la o conspirație împotriva ocupației spaniole și a încercării acesteia de introducere a Inchiziției în Regatul Napoli, conflicte politice care au dus la confiscarea întregii sale averi, inclusiv a palatului care, a fost vândut Ordinului Catolic al Iezuiților.

  La hotarul între sec. al XVI-lea și al XVII-lea ei au reorganizat palatul ca biserică, au distrus interioarele și au păstrat doar fațada și portalul din marmoră renascentist, ba chiar l-au completat cu coloane și îngerași.

  Basilica del Gesu Nuovo a primit acest nume întrucât mai exista în oraș o alta, numită Gesu Vecchio, tot a Ordinului Iezuit.

  Este una din cele mai impunătoare și mai împodobite biserici în stil baroc, din oraș. Ea se află între Palatul Congreselor și Palatul Professa, ambele la ora actuală, instituții de învățământ.

  Pe fațadă se află placa UNESCO pentru centrul istoric al orașului, obiectiv de patrimoniu mondial, care zice că, ... amenajarea străzilor, bogăția clădirilor sale istorice... conferă sitului o valoare universală de neegalat... .

  Intrarea a fost gratuită. Aspectul interior este unul grandios, începând de la paviment și până la cupola decorată geometric, ce a înlocuit o frumoasă frescă de Giovanni Lanfranco, frescă pierdută în urma a două incendii și un cutremur.

  Altarele, atât cel principal, cât și cele din capelele laterale, sunt adevărate minunății. În jurul lor se află basoreliefuri în bronz, fresce, statui și alte lucrări artistice, printre care o copie după Cina cea de taină a lui Leonardo da Vinci.

  Opus Altarului, deasupra ușii de intrare se află o frumoasă pictură de Francesco Solimena intitulată Expulzarea lui Heliodor din Templu. Acest Heliodor a fost un scriitor elen din Emesa, autor al unei lucrări intitulată Aethiopica (Poveste etiopiană) . Ajuns episcop, cenzura vremii a concluzionat că de fapt o scrisese înainte de a fi fost creștinat. Să fie ăsta motivul alungării?

  Stâlpii ce susțin altarul au tot felul de ornamente. Capelele laterale sunt una mai frumoasă ca alta. Pavimentul mozaicat cu bucăți de marmoră de diferite culori, stucaturile, frescele, băncile pentru credincioși (dar și pentru cei obosiți ca noi!), totul prezintă lumea artistică napolitană din sec. al XVI-XIX-lea și emană liniște într-un oraș așa de aglomerat și gălăgios ca Napoli.

  În una din Capele se află o urnă din bronz cu rămășițele pământești ale Sf. Iosif Moscati (1880-1927) profesor de Biochimie la Universitatea din Napoli și medic de excepție la Spitalul Incurabililor din oraș. A fost sanctificat de Papa Ioan Paul al II-lea. Se mai află un bust din bronz al doctorului și o lucrare în relief de un anume Angelo Bernini în semn de recunoștință, probabil după o intervenție grea.

  În Capela Crucifixului se poate admira un frumos Crist lucrat în lemn, iar în alta, două mari relicvarii cu 70 busturi de sfinți și mucenici realizate în 1617 de un meșter lemnar local.

  Am ieșit din liniștea bisericii în gălăgioasa Piazza del Gesu Nuovo și apoi în ritmul alert al Via Toledo.

  Nu evitați când vremurile vor permite, o călătorie de agrement la Napoli și împrejurimile sale.


  despre DISTRACȚIE & RELAXARE

  Un loc de relaxare și odihnă.

  Citește și CONTINUAREA aici

  ---
  Trimis de mihaelavoicu in 18.10.20 21:34:25
  Validat / Publicat: 18.10.20 22:05:50
  VIZUALIZĂRI: 119INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: diverse orașe
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Prin Europa
  SESIZEAZĂ
  greșeală / conținut, limbaj
  Adn. FAVORIT

  NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
  Poze atașate (se deschid în pg nouă)
  EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

  Puteți VOTA acest articol:

  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
 • Niciun abonat la acest review, încă...
 • Alte impresii din această RUBRICĂ:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
  pagină generată în 0.068962097168 sec
  ecranul dvs: 1 x 1