ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.10.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2016
DURATA: 4 zile
Prieteni
4 ADULȚI -- v: -
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Splendidul Complex Mănăstiresc Santa Chiara din Napoli

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Îmi place ceramica la fel de mult ca marmora, la fel ca piatra sau porfirul. Citisem despre frumoasa grădină ornată cu plăci de ceramică (majolica) a Complexului Mănăstiresc, chiar înainte de plecarea spre Napoli.

    Deși se făcuse ora 16.00 când am ieșit din Capala Sansevero (vezi impresii) și oboseala își spunea cuvântul, nici gând să acordăm timp pentru odihnă, imediat ce am poposit în fața Complexului Mănăstiresc ce doream să-l văd. Acesta se află chiar pe Via Benedetto Croce, prima din cele trei Via ce compun Spaccanapoli, strada dreaptă ce desparte în două orașul vechi.

    Complexul Santa Chiara format dintr-o biserică și o mănăstire a fost construit în prima jumătate a sec. al XIV-lea de Robert Înțeleptul sau Robert de Anjou, regele Napoli, pentru soția sa Sancha de Mallorca, la dorința acesteia.

    Cunoscut oficial sub numele de Complesso Monumentale di Santa Chiara, încă de la intrare o plăcuță indicatoare ne informează că frumoasa mănăstire este compusă din

    1. Complexul monumental biserică și mănăstire.

    2. Grădina sau curtea interioară decorată cu majolica și

    3. Museo dell' Opera împreună cu arealul său arheologic și un mic muzeu cu o bibliotecă religioasă.

    Complexul biserică-mănăstire

    Când am ajuns noi, curtea era pustie. Biserica are o fațadă gotică prevăzută cu o mare rozetă dantelată. Interiorul are 82 m lungime, un aspect simplu, franciscan, fără absidă iar în spatele altarului se află mormântul regelui Robert de Anjou. Deasupra acestuia o fereastră cu un vitraliu cu insemnele Ordinului Sainte Clare, numit și Ordinul Clarisse.

    De-a lungul anilor, dar mai ales în sec. al XVIII-lea biserica a suferit unele modificări luând un aspect baroc. La bombardamentul din al II-lea război mondial, în mare parte a fost distrusă, inclusiv frescele marelui Giotto, din care au mai rămas doar câteva petece în spatele altarului. Biserica a fost restaurată în întregime, exact după planul său gotic, de unde și aspectul de azi.

    Curtea interioară.

    Aici e toată frumusețea! Am ocolit biserica pentru că în spatele ei se află curtea de formă pătrată cu logii și stâlpi în arcade, pereți cu splendide fresce ce prezintă imagini din Vechiul Testament și grădina propriu-zisă cu vegetație tipic mediteraneeană. La renovarea de după bombardamentul din 1943, arhitectul a încercat o reamenajare a fostei grădini, așa cum a fost ea, cu două alei în cruce, care o împart în patru sectoare. Stâlpi de formă octogonală cu capiteluri, îmbrăcați în plăci de faianță, mărginesc aleile pavate cu gresie și alternează cu băncuțe îmbrăcate tot în plăci de faianță pictată. Culorile care predomină din rafinatul amestec de galben, albastru pal și gri, dau farmec și unicitate întregului complex. Frunzele de viță de vie, lămâile și iedera crescute în voie sunt pictate pe ceramica stâlpilor octogonali. Picturile și ornamentele băncuțelor, rod al talentului fraților Giuseppe și Donato Massa realizate în sec. al XVIII-lea, au o tematică variată pornind de la legende, scene de vânătoare, scene navale, aspecte urbane sau din viața de zi cu zi într-o mănăstire.

    Ne-am plimbat în voie, am fotografiat, am admirat și ne-am odihnit, nu pe băncuțele „majolicate” că nu era permis, ci în spațiul de sub logii, la adăpostul frescelor lucrate în sec. al XVI-lea de un artist necunoscut, care, pe unele locuri au fost crunt deteriorate de modificările aduse prin spargerea unor pereți și montarea de uși. Crimă!

    Museo dell' Opera

    Mai întâi am admirat macheta întregului ansamblu mănăstiresc. În muzeu sunt adăpostite obiecte de decor, statui și bucăți din diverse materiale rămase după bombardamentul din 1943. Mai sunt expuse și alte lucrări din diverse biserici franciscane.

    Este prezentat în copie, un stâlp torsionat, model fidel după stâlpii palatului lui Solomon din Ierusalim. Sau bucăți din marmoră cu frumoase ornamente, frize ce au ornat interiorul bisericii.

    Pe un perete, de la un capăt la altul, s-a încercat reconstituirea unei frize cu puținele resturi și bucăți rămase din friza originală. Multă muncă, migală, răbdare, dăruire, cunoaștere și pricepere pentru arheologi și muzeografi.

    Au fost recondiționate și puse în valoare tapiserii, relicvarii, o coroană regală, mobilier, multe statui din lemn și marmoră, vechiul clopot, ba chiar doi lei ce susțineau două coloane din marmoră. Dar cele mai reprezentative exponate sunt cele două busturi ale Regelui Robert de Anjou și a soției sale Sancha de Mallorca, pentru care a fost ridicat întreg edificiul dedicat Sfintei Clara, de unde Ordinul Clarisse și nenumirea de Complesso Monumentale di Santa Chiara.

     

    Biblioteca aflată în cadrul muzeului prezintă cărți vechi, Evanghelii, îmbrăcăminte frumos meșteșugită pentru Evanghelii, cărți rare de muzică religioasă.

    Arealul arheologic bine protejat, prezintă tot ce s-a găsit în materie de arheologie, în special resturile primei construcții, cea din sec. al XIV-lea, ridicată peste ruinele unei băi termale romane din sec. I

    La ieșirea din Complexul Santa Chiara încă era lumină și la doi pași, în Piazza Gesu Nuovo se află măreața biserică Gesu Nuovo, una din multele, foarte multele biserici din Centro storico a Napoli. Să intrăm, să nu intrăm? Am intrat! Și ce dacă s-a făcut târziu și am umblat noaptea pe Spaccanapoli!!

    Recomand o plimbare pa Spaccanapoli, când dihania aia mică și încoronată nu se va mai opune dorințelor noastre.


    despre DISTRACȚIE & RELAXARE

    Este o încântare să te pierzi în timp prin frumoasa grădină ornată cu plăci de faianță.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de mihaelavoicu in 04.10.20 21:18:29
    Validat / Publicat: 05.10.20 08:35:49
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Diverse orașe

    VIZUALIZĂRI: 960 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P20 Complexul Monumental Santa Chiara, Napoli. Curtea interioară și bancile din plăci de faianță.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [05.10.20 10:57:31]
    »

    @mihaelavoicu:  Cel mai frumos (și mai spectaculos) locaș de cult napoletan, cu o curte interioară și un claustru extraordinare!

    Felicitări pentru review și poze!

    doinafil
    [05.10.20 11:43:34]
    »

    Este foarte frumos acest Complex Mânăstiresc din Napoli, de la fațada gotică, cu rozeta dantelată, până la Curtea interioară, din spatele ei! .

    Majolica este un material meșteșugit lucrat, care împodobește, prin modelele și picturile (sau ornamentele ei), orice loc unde este este plasată!

    Mi-au plăcut atât stâlpii octogonali cât și băncile „îmbrăcați/e” cu ea!

    Ce-mi place la majolică este că ea rezistă în timp, este mai puțin alterată de trecerea lui, în comparație cu frescele - de ex. - care se deteriorează mai repede, indiferent cu ce vopsele sunt făcute!

    Felicitări dragă Mihaela, din felul cum descrii - și pozezi - se vede că ești o mare iubitoare a artelor, mai ales al celei italiene!

    maryka
    [05.10.20 18:20:08]
    »

    Foarte frumos tot ce-am văzut! Superbe frescele dar mai ales faianța de pe bănci și stâlpi. Mi-este cunoscută mai ales faianța colorată, am admirat-o îndelung anul trecut în insula Ischia. Mi-e dor de multe locuri, îmi pare rău că atunci n-am avut mai mult timp pentru Napoli. Sper să ne revenim cât mai curând să putem admira frumusețile lumii!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [05.10.20 19:18:24]
    »

    @Carmen Ion:  Da, curte interioară este un loc magic! Mai, mai să nu mai plecăm.

    Mulțumesc și toate bune! ​

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [05.10.20 19:23:56]
    »

    @doinafil:  Așa mizerabil și murdar cum știm că este orașul Napoli, ai zice că „nu mă duc, nu am ce căuta!” Are nște valori excepțiomale! Ca un om urât pe afară și frumos pe dinăuntru.

    Te îmbrățișez și numai bine! ​

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [05.10.20 19:26:02]
    »

    @maryka:  Ai avea cam multe motive să mai faci un zbor spre sudul insulei. Poate o fi să fie!

    Te îmbrățișez cu drag! ​

    mishu
    [05.10.20 22:21:45]
    »

    @mihaelavoicu:  Cred ca au spus colegii mei mult mai mult decat as fi putut spune eu. Eu am admirat pozele si am ramas fara glas, asa ca nu am sa spun decat felicitari, votat cu mare drag.

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [05.10.20 23:39:31]
    »

    @mishu:  Mulțumesc dragă Mihaela! Să fim sănătoși!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    doinafil, maryka, mihaelavoicu, mishu
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Napoli şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059121131896973 sec
    ecranul dvs: 1 x 1