ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.06.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 05.01.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
team-building

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Parcul Natural Vanători Neamt - Zimbrii din “Pădurea de Argint”

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

De treci codrii de aramă, de departe vezi albind / Şi-auzi mândra glăsuire a pădurii de argint sunt versuri pe care le-am învăţat în copilărie cu convingerea că sunt doar rezultatul imaginaţiei lui Eminescu. Până recent habar nu aveam că aceste locuri, codrii de armă şi pădurea de argint, există cu adevărat în ţara noastră, făcând parte din Parcul Natural Vânători Neamţ, situat în Munţii Stănişoarei.

“Pădurea de Argint” este o pădure foarte veche de mesteceni, unii având peste o sută de ani. Pădurea se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 2, 5 hectare, pe raza comunei Agapia, şi este argintie datorită culorii frunzelor de mesteacăn.

„Codrii de Aramă” sunt tot pe raza comunei Agapia, întinzându-se pe o suprafaţă mai mare decât „Pădurea de Argint”, ocupând peste 10 hectare, fiind o arie protejată alcătuită în majoritate din gorun, alături de care mai sunt prezente alte aproximativ 300 de specii de plante. Cei mai în vârstă arbori au în jur de 135 de ani, iar culoarea lor arămie a dus la denumirea “Codrii de Aramă”.

La poalele “Codrilor de Aramă” se află Grădina Zoologică “Dragoş Vodă”, un parc care găzduieşte o rezervaţie de zimbri şi alte animale din fauna carpatină: cerbi, căprioare, urşi şi diverse specii de păsări.

Cum intri în grădina zoologică, pe stânga se poate vedea, pe fundalul “Codrilor de Aramă”, “Lacul Zimbrărie”, amenajat pentru pescuit, fiind doar unul dintre iazurile din rezervaţie, adăpostind exemplare de crap, caraş, şalău, ştiucă sau biban.

Pe dreapta încep să se vadă ţarcurile animalelor: căprioarele, cerbii şi nişte păuni care, la vederea vizitatorilor, nu au ezitat să se umfle în pene şi chiar să “danseze” unduindu-şi penele ca nişte dansatoare de cabaret.

Bineînţeles, atracţia parcului o constituie zimbrii. Rezervaţia din judeţul Neamţ este doar una dintre cele patru ale ţării noastre, celelalte fiind la Neaga - Bucşani, în judeţul Dâmboviţa, la Haţeg - Slivuţ, în judeţul Hunedoara, şi la Vama Buzăului, în judeţul Braşov.

Mai văzusem zimbri în copilărie, la Haţeg, dar la Vânători-Neamţ am avut ocazia să văd mai mulţi, mai bine şi mai de aproape. În ciuda masivităţii lor, zimbrii sunt frumoşi şi par atât de liniştiţi şi de paşnici încât îţi vine să sari gardul şi să te duci la ei ca să-i mângâi! Sunt nişte animale superbe şi au o ţinută frumoasă, demnă, de parcă ar fi conştienţi de valoarea lor, de faptul că sunt rari ş preţioşi, ca nişte aristocraţi care se trag dintr-un neam mare şi vechi.

Primi zimbrii ai rezervaţiei din Neamţ au fost aduşi din Polonia, la început fiind trei, care s-au înmulţit, numărul fiind sporit şi anul trecut cu încă patru femele aduse din Suedia. Dintre cei 28 de zimbri existenţi în prezent, doar şase, doi masculi şi patru femele, sunt găzduiţi în scop turistic de Zimbrăria “Dragoş Vodă”. Restul “familiei” se află în parcul de aclimatizare ce se întinde pe o suprafaţă împrejmuită de 180 de hectare de teren. Am avut noroc că, deşi au la dispoziţie un perimetru destul de larg, zimbrii veniseră aproape de gard, să se adăpostească la umbră.

Deşi zimbrii sunt punctul forte al rezervaţiei, preferatul meu din toată grădina zoologică a fost un ursuleţ – destul de “mărişor”, de altfel – care părea tare necăjit. La început s-a apropiat prietenos de gard, împingându-şi boticul printre zăbrele, dar prezenţa unor copii veniţi în excursie şi ţipetele lor isterice l-au cam iritat, începuse să se agite, după care s-a aşezat resemnat şezând ca un căţeluş cuminte.

Vizitarea Parcului “Vânători-Neamţ” a fost o experienţă foarte plăcută, care mi-a amintit – oare a câta oară? ! – ce locuri frumoase avem prin ţară şi de care mulţi dintre noi nu au habar, eu însămi dând dovadă de ignoranţă, prin însuşi faptul că habar n-aveam că Eminescu descria nişte locuri minunate care chiar există în realitate şi sunt aici, în ţara noastră.


[fb]
---
Trimis de corinka in 30.06.10 14:47:17
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2525 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (corinka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Grădina Zoologică "Dragoş Vodă" face parte din Parcul "Vânători Neamţ".
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3000 PMA (din 5 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

corinkaAUTOR REVIEW
[30.06.10 15:06:58]
»

Am şi muzica potrivită, dacă binevoiţi...

http://www.trilulilu.ro/razadelumina/96e7e1fdd5a00f

Mulţumesc!

webmasterXY*
[30.06.10 15:09:54]
»

Un fond sonor mai mult decat potrivit pentru aceste randuri. Felicitari @corinka!

webmaster77
[30.06.10 15:11:45]
»

fiind vorba de un obiectiv relativ apropiat geografic de Piatra-Neamt si avand in vedere ca avem destul de multe sectiuni de calatorie la Moldova/Bucovina, am mutat acest review la "ORASUL PIATRA NEAMT SI IMPREJURIMI" si am sters noua sectine creata.

webmaster26
[07.03.17 10:00:35]
»

@corinka: Mutat în rubrica "Parcul Natural Vânători-Neamț / Rezervația de Zimbri 'Dragoș Vodă', TÂRGU NEAMȚ" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
corinka
Alte impresii din această RUBRICĂParcul Natural Vânători-Neamț / Rezervația de Zimbri 'Dragoș Vodă':

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050426959991455 sec
    ecranul dvs: 1 x 1