ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.07.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Vulcanii Noroiosi - o minune a naturii

TIPĂREȘTE URM de aici

In curand se implinesc 11 ani de cand nu am mai fost la Vulcanii Noroiosi. Nici acum nu cred ca as fi ajuns sa revad aceasta minune a naturii daca programul nostru de vizite in Tinutul Buzaului n-ar fi inclus si acest obiectiv. In tot periplul buzoian, Statiunea Sarata Monteoru si Vulcanii Noroiosi au fost singurele obiective turistice la care mai fusesem anterior. Revederea a fost benefica si chiar placuta, mai ales in cazul Vulcanilor Noroiosi.

Daca in 2011, atunci cand am fost (cu masina personala) la Vulcanii Noroiosi, drumul ne-a dat ceva batai de cap privind orientarea si starea caii de rulare (vezi Drumul spre Vulcanii Noroiosi), de asta data grija drumului nu a mai fost grija noastra. Experimentatul sofer al autocarului a stiut pe unde si cum sa ne conduca, noua neramanandu-ne decat sa admiram peisajele prin sate cu case si gospodarii ingrijite si printre dealuri verzi, cu vegetatie abundenta.

Aceleasi panouri informative indicand Paclele Mari - la stanga si Paclele Mici - inainte, ne-au intampinat si acum. Autocarul a virat la stanga si a urmat drumul de 2 km, un drum sinuos, in urcus, spre Paclele Mari. Popasul turistic era pustiu la ora sosirii noastre acolo. Doar administratorul zonei, in ghereta lui cu sticlute si borcanele de tot felul (cu produse locale care asteptau sa fie vandute vizitatorilor), ne-a intampinat cu biletele de 4 lei/persoana - adulti. La intrare sunt afisate toate taxele de vizitare (2 lei/persoana - studenti si 1 leu/persoana - elevi), programul de vizitare (zilnic, intre orele 8.30-20.00), succinte informatii privind vulcanii si vizitarea lor, precum si o harta a judetului Buzau cu cateva trasee turistice din zona.

Ne-am urmat ghidul care ne-a condus pe platoul arid, brazdat de crapaturi uscate, pana la micile cratere cu noroi bolborosind, unde ne-a spus cate ceva despre minunea naturii langa care ne aflam.

Aceste formatiuni naturale se comporta ca niste vulcani adevarati, atata doar ca "lava" lor este un amestec de apa si argila trimis la suprafata (de la 3000 m adancime) de gazele din subsol. Namolul care bolboroseste in aceste mici cratere nu este fierbinte asa cum poate ca ne-am astepta. Ar trebui sa-i credem pe cuvant pe specialistii care spun ca namolul ajuns la suprafata este rece. Nu este indicat sa-l atingem cu mana si nici sa calcam prin noroiul care se prelinge din vulcan. Nu impartasesc curiozitatea celor care se apropie foarte mult de crater lasand amprenta incaltamintei pe pamantul jilav din jur si nici cu cei care fac mici deschideri in conul vulcanului pentru a genera o prelingere mai masiva, mai aspectuoasa, a noroiului format din apele freatice si solul argilos din strafunduri. Natura trebuie lasata sa lucreze asa cum stie ea.

Namolul se revarsa in ritmul lui, se depune si se intareste pe sol, in timp dand nastere unor forme spectaculoase, de peisaj selenar.

Stiati ca pe Glob exista in jur de 1100 de vulcani noroiosi si ca cel mai mare si mai activ vulcan noroios este Lusi? Situat pe una dintre insulele indoneziene, vulcanul Lusi arunca la suprafata 7000-125000 m³ de namol pe zi, suficient cat sa ingroape sate intregi.

In Europa, majoritatea vulcanilor noroiosi se afla sub mari (in special sub Marea Caspica si Marea Barents). In Romania, intre localitatile Scortoasa si Berca, exista 4 zone cu vulcani noroiosi - La Fierbatori, Paclele Mari, Paclele Mici si Beciu. Rezervația Vulcanii Noroiosi, locul unde "pamantul fierbe", se intinde pe aprox. 30 ha. Pe langa vulcani, in zona exista si o vegetatie adaptata acestui tip de sol, pe care ghidul a tinut sa ne-o semnaleze. Gardurarita (Nitraria Schoberi), o planta specifica Asiei Centrale, este unica in tara noastra si se gaseste la limita vestica a platoului.

Vulcanii Noroiosi din Intorsura Buzaului au fost remarcati intaia oara de francezul H. Cognard, in 1867, cu prilejul unor prospectiuni petroliere, cea mai veche zona de extractie a petrolului din tara noastra aflandu-se aici (o mentiune privind exploatarea pacurii in zona dateaza din 1517). Declarata rezervatie naturala in 1924, zona Vulcanilor Noroiosi a fost inclusa in Registrul national si european in anul 1995.

Ghidul nostru - profesor la Facultatea de Geografie a Universitatii din Bucuresti - a subliniat si faptul ca - in mod eronat - numele "Paclele Mari" este atribuit celor care de fapt sunt mici si invers. Desigur, pentru specialisti acest aspect este foarte important. Oamenii de rand, turistii de weekend, se multumesc sa vada si sa se bucure de bolboroseala micilor vulcani indiferent daca acestia se afla in zona mai mare sau mai mica a rezervatiei. Sau daca ei insisi sunt mai mari sau mai mici decat cei din cealalta zona.

In timpul pe care l-am avut la dispozitie pentru prospectiuni individuale in zona, am ramas pe platoul selenar, in bataia soarelui, cercetand rand pe rand fiecare crater. Am asteptat cu sufletul la gura bulboana exploziva, incercand sa o surprind in fotografie. Nu a fost tocmai usor.

La marginea platoului, acolo unde crevasele sunt mai adanci, m-am apropiat cat am putut scrutand zarile si dealurile impadurite din departare, in vadit contrast cu peisajul arid in care ma aflam.

Vulcanii Noroiosi alcatuiesc un peisaj in continua schimbare. Poti ramane langa ei ore in sir urmarindu-le bolboroselile, bulele ca de mamaliga in fierbere, izbucnirile nervoase sau mai molcome, precum si revarsarile micului torent de noroi cu urme negricioase, de petrol. Craterele de dimensiuni variate, sunt joase sau inalte, formand conuri. Nu este recomandat sa te apropii prea mult. Stropii nervosi il pot rasplati in mod nefericit pe cel prea curios. La fel ca si mirosul de gaz adus la suprafata.

Apreciez ca pentru un weekend in perioada de vara, Vulcanii Noroiosi sunt o varianta la indemana, mai ales pentru cei care locuiesc in jumatatea sudica a tarii. Daca aveti si copii (nu prea mici, desigur), aceasta expeditie de o zi poate fi chiar instructiva.

Nu uitati ca zona este deschisa, expusa soarelui, deci se impune protectia capului, ca si o incaltaminte adecvata drumetiilor usoare. Nu trebuie sa va lipseasca apa. In rezervatie nu veti gasi nimic in afara de vulcani si de peisaj arid.

Mai retineti ca in rezervatie nu se fumeaza si nici nu este permis accesul pe timp de ploaie sau imediat dupa ploaie, solul argilos facand potecile impracticabile.

Cum se ajunge la Vulcanii Noroiosi?

Drumul este destul de intortocheat si de prost semnalizat, asa cum am si mentionat. De aceea este bine sa aveti o harta a zonei sau un dispozitiv de orientare la masina.

Traseul este: Buzau - DN10 - Satuc - Berca - Paclele Mari si Paclele Mici.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 05.07.22 11:45:34
Validat / Publicat: 05.07.22 12:31:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂGURA & BERCA.

VIZUALIZĂRI: 1547 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Vulcanii Noroiosi - Un con vulcanic.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[05.07.22 14:32:40]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂVulcanii Noroioşi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071353912353516 sec
    ecranul dvs: 1 x 1