GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
... și Maramureș
Am luat așadar, ca întotdeauna, colbul în copite și ne-am îndreptat către altă zonă emblematică a României, și ea plină de obiective turistice, și anume Maramureș. Tropotind noi cu elan pe E58, către Transilvania și apoi Maramureș, ne-am lovit de o veche și frumoasă stațiune, veche de pe vremea lui Dragoș Vodă, și anume Vatra Dornei. Odată cu descoperirea izvoarelor cu ape minerale, pe la 1750, istoria Vatra Dornei cunoaște o ascensiune puternică, astfel că în zilele noastre este foarte căutată pentru izvoarele sale carbogazoase, termale, sulfuroase, dar și pentru posibilitatea de a practica sporturi de iarnă. De remarcat frumosul parc al orașului, unde se poate organiza cu succes un concurs de orientare turistică cu tema "unde este w. c. -ul"!
Desigur, cei cere cunosc hărțile se vor întreba ce am căutat de la Vatra Dornei, să "coborâm" la Bistrița, și apoi să mergem în sus, spre nord, când puteam să scurtăm pe la Cârlibaba - Borșa! Ei bine, nu știu! Dar pe acolo am luat-o! Astfel că, la Șieu am făcut stânga, spre Poienile Izei. Drumul, bun, peisaje frumoase, zona deluroasă, noi - cam obosiți! Dar am ajuns!
În Poienile Izei nu prea ai ce să vezi. Dar, la fel ca zona Hațegului, sau a Arieșeniului, ai în jur - nu prea departe - multe obiective turistice. Astfel că, a doua zi, cu forțe proaste... ăăăă, proaspete, am pornit către un loc pe care nu ai cum să-l ocolești, ori de câte ori te afli prin zonă: Mânăstirea Bârsana, aflată la 14 km de Poienile Izei!
Ridicată într-un cadru natural superb, impunând imediat prin măreție încă înainte de a intra, mânăstirea este foarte veche, fiind atestată documentar de pe la 1390, iar biserica - mutată de câteva ori - a fost ridicată în anul 1711. Turnul bisericii mânăstirii are 58! de metri înălțime, având în jur și alte construcții din lemn, frumos și îngrijit lucrate, construcții ce îndeplinesc diverse funcții specific mânăstirești. Indiferent de starea vremii (am vizitat-o și pe ploaie, și pe vreme însorită) Mânăstirea Bârsana nu poate fi descrisă în cuvinte - trebuie să te duci acolo, să o vezi, să o simți, să o atingi!
În Vișeul de Sus nu te poți duce decât având o singură destinație: Mocănița de pe Valea Vaserului. Îmi doream de mult să mai merg cu mocănița, cu oricare din cele care mai funcționează. Anul trecut am ratat-o, în iunie ploua cu găleata, în această "minunată" excursie am ratat-o și pe cea din Moldovița (Mocănița Huțulca), așa că am făcut "Revoltă în port", nu de Al. Sahia, ci de puiutea: "în Moldovița n-am fost cu mocănița, trebuie să o facem măcar pe asta, că e pe listă! " "Succes! ", vorba americanilor! Cu bilete cumpărate de cineva, cu o zi înainte, am străbătut și noi cei 35,2 km fix și am ajuns în gară. Trebuie să știți că biletele sunt pe mai multe categorii, simple - doar drumul, și cu mâncare - ce se servește la excelent aprovizionatul bufet de la stația terminus, Paltin, aflat la 21 km de Vișeu. Prețul mai ține cont și de perioadele turistice (de vârf sau extrasezon). Când am fost noi, în iulie, prețul pentru transport era 55 lei, pensionarii (cu talonul la ei!), 47 lei. Cine vrea ca la final să bage în fizic (șnițel, 2 cârnăciori, pâine, o băutură), plătește între 89 și 104 lei, funcție de sezon, iar pensionarii între 87 și 89 lei, funcție de sezon.
Abea coborâsem din autocar și am simțit imediat un miros ce-mi amintea de copilărie - cel de lemn-cărbune ars, care m-a transportat la mocănița de pe Valea Arieșului, de acum 50 de ani. M-a întrerupt din visare un animal cu coarne, pe două picioare, care - tot dând înapoi ca racul - și-a lăsat cele 120 kg drept pe degetul meu unde aveam o unghie încarnată! Urletul meu (și "urările de bine") au fost acoperite doar de sirena locomotivei trenului nr. 3, ce se pregătea de plecare! Precum sergentul din poezia cu același nume a lui Alecsandri, m-am târât către "conductor", pentru a afla unde să ne urcăm. "Înăuntru sau afară? ", suntem interogați. Acumaaaa, ... noi fusesem avertizați că e frig dimineață în vagoanele deschise, dar sunt sătul de mijloacele de transport închise cu care circulăm. Și ne-am urcat pe platformă. Și am plecat. Ne-am așezat pe partea dreaptă, neștiind că cei care îngrijesc de calea ferată au ras-tuns-frezat vegetația de pe marginea căii ferate exact la nivelul vagonului! Și, neatent fiind, când scoteam puțin capul afară, (mai ales la început), mi-am luat niște "mângâieri" peste ochi, de n-am văzut bine 2 zile!
Cât despre traseu... e greu de descris în cuvinte! Pe stânga urmăm Vaserul, admirând gospodăriile înșirate de-a lungul drumului, dar și munții înverziți ce ne înconjurau. Atmosferă plăcută, intimă oarecum, fiecare vorbea cu fiecare, se făceau poze la greu. O experiență ce trebuie neapărat trăită, nici chiar pozele nu pot reda atmosfera traseului.
Opriri, au fost două, w. c. -uri, vreo 6, destul de curate, iar după locomotivă, dintr-un vagon, niște cetățeni vindeau la greu cafea (cu gust de cafea), palincă (cu gust de palincă) și vișinată (cu gust tot de palincă!) :D
După vreo două ore am ajuns la Paltin, unde era puhoi de lume, adunate din 5 trenuri (că au mai sosit și după noi vreo două!) Toată lumea mânca, bea, și se uita la tinerele perechi ce dansau cu foc pe o scenă improvizată! O atmosferă de petrecere populară, cu specific "Maramu' "!
După aproximativ o oră, am făcut drumul înapoi, dar cu spatele către direcția de mers, că n-au avut ăia unde să întoarcă trenul! Două sfaturi: 1. luați locuri în vagoanele deschise și 2. îmbrăcați-vă bine!
Trecând prin Bogdan Vodă, (fost Cuhea, până în 1970), ne-am oprit să vedem și Biserica de lemn din Bogdan Vodă construită din lemn de molid, din această localitate. Se află chiar în mijlocul localității, în apropierea statuii Voievodului Maramureșului și întemeietorului Moldovei. A fost ridicată pe la 1718 și este (de puțin timp) o biserică greco-catolică. Păstrată excelent, se remarcă prin înălțimea turlei - cam de 25 de metri - și prin picturile interioare, pictate în anul 1754.
La câțiva kilometri de Borșa se află Cascada Cailor. Mai fusesem de două ori dar, la fel ca și în cazul Mânăstirii Bârsana, nu poți să te afli în zonă și să nu le vizitezi. Cum ajungi acolo? Din Stațiunea Borșa iei un mijloc de transport cu care eu m-aș plimba toată ziua, și anume telescaunul! Pentru aceasta, trebuie să introduci mâna în buzunar și să extragi 30 lei (bibinacii sub 12 ani 15 lei). Ai grijă de bilet, că la coborâre îți trebuie din nou! , Programul "trotinetei" este între orele 9 și 18, dar se poate coborâ - cine poate - pe un drum destul de bun, sau chiar mai direct.
"Dupe" aproximativ 20 de minute ajungi sus. Eeeee, se schimbă treaba, vremea și hainele! Aici, la înălțime, este mai răcoare decât jos, în stațiune. Ai grijă de bilet, că la coborâre îți trebuie din nou! . Nu vă opriți acum la stâna din stânga stației, să mâncați brânză, că nu mai ajungeți la Cascadă! Mergeți înainte, iar la bifurcație, o luați pe drumul din dreapta, care vă va duce la Cascadă. Drumul a fost amenajat, în comparație cu anii trecuți, întărindu-se șanțurile de scurgere a apei dinspre pantele din stânga, la vale către dreapta. Se construiesc locuri de popas, iar ceva mai aproape de Cascadă a fost captat un izvor. Drumul urcă ușor, o parte din lungimea lui, apoi coboară - uneori mai accentuat - până la baza cascadei. Dar Cascada o vezi cu mult înainte, încă de pe ultima culme! O poți admira în toată lungimea căderii ei - 90 de metri - cădere în trepte, lucru care o face și mai spectaculoasă! La fel ca și în cazul Mânăstirii Bârsana, cuvintele sunt sărace, trebuie să vii s-o vezi! Și mai ales, Ai grijă de bilet, că la coborâre îți trebuie din nou!
După părerea mea, la Cascada Cailor trebuie să-ți rezervi o zi întreagă. Admirarea cascadei - de mai departe sau mai de aproape - peisajul din jur, aerul parcă mai deosebit, cer un timp mai îndelungat de vizitare. Mai mănâncă omul (dacă are ce!), mai bea o bere (dacă și-a cărat cu el!), face o groază de poze, ce mai, trebuie o zi întreagă! Întoarcerea este un lung urcuș, uneori destul de accentuat (mai ales în prima parte), dar cu răbdare, mergînd mai încet, mai făcând o pauză de țigare (tutunul în exces dăunează grav buzunarului), mai urcând o porțiune, mai făcând o pauză de bere (dacă n-ai băut-o jos, la cascadă), ajungi la stână! Și mai ales, Ai grijă de bilet, că la coborâre îți trebuie din nou! :D Cumperi - sau nu - ceva brânză, urdă și alte alea, te oprești puțin la mesele din lemn de lângă telescaun, și apoi, dacă ai avut grijă de bilet, te urci în telescaun și începi să admiri întreaga vale ce se desfășoară în depărtare.
Nu departe de Borșa, se află localitatea Moisei. Pe lângă Mausoleul eroilor de la Moisei, ridicat în cinstea celor uciși de trupele lui Horty în 1944, se poate vizita Mânăstirea Moisei. De remarcat în această mânăstire este biserica de lemn, construită în 1599! Călugărul-ghid ne-a spus legenda conform căreia biserica a fost ridicată pe locul unde, dintr-un copac, se auzeau gemete și tânguiri, presupuse ca fiind ale fiului dispărut al unei înstărite familii din sat. Fiul presupus mort a apărut și, călugărindu-se cu numele de Iosif (nume care apare și în vechea biserică, scrijelit pe o bârnă) a ridicat această biserică. Ni s-a spus că piciorul mesei din altar ar fi trunchiul copacului din care se auzeau gemetele! Așa spune legenda!
Mânăstirea din Moisei a fost un loc de învățătură atăt pentru preoți cât și pentru cei care au devenit pictori de biserici sau de icoane.
Ultima zi a fost cea în care am luat colbul în copite către casă. Și, ca o "tușă" finală, de ce să o luăm noi de la Sighișoara spre Sibiu, și să coborâm pe Transfăgărășan? Nu, mai bine o luăm pe super-ultra-multi aglomerata Vale a Prahovei!
Deși nu a fost o excursie mare, ca cea pe care am făcut-o singuri (ce bine!!), al cărui traseu l-am postat în reviewul "Circuit prin țară" pentru a fi, poate, tentant pentru alți colegi, totuși a fost - cu bune și rele - o excursie frumoasă!
Vă doresc sejururi multe și frumoase!
 
Web, am rugămintea de a face un link între acest review și cel anterior - Impresii de prin Bucovina. Multe mulțumiri!
Și ceva vesel, la începutul reviewului: https://www.youtube.com/watch?v=IrTYWB76_yo&list=RDtaNDevfEpnk&index=4
Trimis de puiutea in 14.10.17 20:09:40
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (puiutea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Maramureșul, #EXCURSII și CĂLĂTORII" (deja existentă pe sait)
=
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@puiutea:
Foarte frumosă excursie ș povestită la fel de frumos.
Sănătate multă vă doresc și la următoarea excursie să găsiți vișinată cu gust de vișinată!
@puiutea: Se supara cineva daca spun doar EXCEPTIONAL despre zona vizitata? Aceasta plimbare vine dupa ce saptamana trecuta doamna @mishu mi-a scos peri albi (de necaz ca nu am fost si eu acolo) cu articolele sale despre Maramures. Si pentru ca mai ramasesera cateva fire de par nealbite, colegul @puiutea desavarseste opera de albire. Ce sa mai zic?
Am mai spus-o, dar trebuie sa repet, ca am fost in iulie 2009, intr-un concediu de 7 zile in dulcea Bucovina, cu cazare in Vatra Dornei, de unde am facut in fiecare zi cate o excursie in imprejurimi. Fiind cu masina imprejurimile au fost si mai departate, pana la Gura Humorului, de exemplu. Asa ca drumul de la Moldovita la Vatra Dornei, apoi spre Bistrita, pana la Prundul Bargaului, l-am facut si noi. Si nu pot spune ca nu a meritat. De fapt tot ce am vazut in acel concediu, chiar daca uneori drumul a fost cel putin prost, a meritat. Ca puteati ajunge de la Vatra Dornei la Borsa pe un drum mai scurt e adevarat. Este vorba de celebrul DN 18. Spun celebru pentru ca nu am auzit inca pe cineva sa nu se planga de calitatea drumului. Noi am facut de la Iacobeni pana in pasul Prislop, circa 30 de kilometri, in aproape doua ore. Fara a lua in calcul opririle pentru admirarea peisajului.
Dar pentru ca sunteti pregatit sa admirati peisajele si sa nu luati in seama mici amanunte, ca starea drumului, (nici eu nu sunt mai breaza la capitolul asta), sunt convins ca frumusetea peisajelor a fost mai presus ca orice nemultumire. Iar pozele atasate vorbesc mai mult decat orice descriere.
Dar ca sa nu va plictisesc cu vorbaraia, va felicit si va doresc numai bine si calatorii placute!
@puiutea:
Un parcurs deosebit. Locuri deosebit de dragi mie. Barsana mi-a placut mult.
Cascada Cailor o cunosc de pe vremea cand nu exista telescaunul. Si ai dreptate, merita sa iti uei tim sa savurezi peisajele din zona. Poiana Dtoil. Pe stancariile de langa cascada am vazut flori de colt, astazi rare. Din pacate in Statiunea Borsa am vazut copii vanzand flori de colt, care plantuta special e ocrotita. Dar...
Drumul spre Bistrita e si el pitoresc, eu cand l-am parcurs ultima data din pacate a fost dureros pentru suspensiile masinii.
Maramuresul / Bistrita sunt zone unde timpul curge altfel, mie imi place “sa admir linistea” de aici.
In antiteza cu linistea sa pomenesc de o Sf Marie la Moisei unde este cea mai mare sarbatoare din an si atunci converg oameni cu carutele (mai nou probabil cu masini) catre Moisei si apoi zeci de km inapoi.
Superb!
Ce articol fain! Felicitari! ????
@Dan&Ema: Mulțumesc pentru review și vot! Maramureșul este o zonă aparte, unde cred că, dacă ar dispare tradițiile prin alte regiuni - aici vor rămâne! Este mare sărbătoare pe 15 august pentru că este și hramul Mânăstirii Moisei, cu a sa bisericuță de lemn. Cât despre Floarea de Colț, Floarea de Piatră sau Floarea Reginei... totul ține de educația populației din zonele unde se găsește aceasta. Dacă s-ar duce o campanie de conștientizare a valorii ei, poate nu ar fi jaful acesta! Toate cele bune și multă sănătate întregii familii!
@liviu49: Am citit și eu articolul colegei @mișu, tocmai de aceea am postat, în glumă, obsedantul anunț despre bilete! . Cât despre plictiseală, nici vorbă, este o zonă - printre multe altele! - despre care să tot vorbești!
Mulțumesc pentru vizită și vot, vă doresc numai bine!
@elviramvio: Mulțumesc mult pentru aprecieri și vot! Cât despre vișinată... poate prin alte părți, că oamenii de prin zona vizitată pun palincă și-n ciorbă (glumesc, au pus "doar" un pumn de jumări) doar atât căt să termini cutia de colebil! . Vă doresc toate cele bune!
@puiutea: Frumoasă plimbare ați făcut prin Bucovina (am citit și articolul anterior) și acum prin Maramureș.
Am surprins umorul micilor neplăceri a excursiei cu autocarul dar și a accidentelor, independent de voința dvs. (un animal cu două coarne de 120 kg ???? a dat, pardon v-a călcat pe picior).
Nu am înțeles explicația de la poza 17, ... @purcelul din dotare???!!! .
Totul este bine când se termină cu bine (sper că nu v-a căzut unghia ????).
Toate cele bune.
@ANILU:
”Nu am înțeles explicația de la poza 17, ... @purcelul din dotare???!!! .
Hai că îţi explic eu: @purcelul este username-ul ales pe AFA al doamnei (soţia) lui nea Puiutea.
Citeşte ce a scris pe site şi vei vedea o asemănare, acelaşi stil vesel şi glumeţ.
@nicole33: Mulțumesc pentru explicații.
Am crezut că este o glumă, dar username pe AFA?!!! Nu m-am gândit.
Am să citesc ce a scris @purcelul pe AFA.
Seară bună.
@puiutea: Revin la ecou, pentru ca am uitat sa punctez ceva care mi-a lasat o impresie puternica de admiratie. Am vazut in pozele atasate mai multe cladiri din lemn, sau cu acoperisuri din lemn. Se poate remarca faptul ca aceste cladiri, chiar daca sunt mai noi, respecta traditiia si specificul zonei, asa cum, din pacate nu s-a intamplat in alte locuri (vezi balamucul din Ranca). In poza 12 am admirat o cladire cu mai multe turnulete. Cata deosebire fata de acele turnulete din tabla cu care suntem agasati in alte locuri! Si am mai remarcat in poza 14 un simbol maramuresean, cu care m-am mai intalnit si eu in 2009 la intrarea in judetul Maramures, dupa Carlibaba, pe DN 18.
Numai bine si calatorii placute!
@ANILU: Mi-a luat-o înainte dna @nicole33 cu explicația! Deși nu arată așa, ca un purcel, e doar un nume de alint! Chiar glumeau unii colegi anul trecut, în apropierea Crăciunului, ce se va alege de purcelul!
A scris la început câte ceva, dar nu prea le are cu tastatura, trebuia să iau eu la mână textul, a zis până la urmă că dacă iau eu cele mai frumoase poze, scriu eu reviewuri și avem cam aceleași gusturi, ea renunță! Mai intră din când în când să mai citească câte ceva! Vă urăm toate cele bune!
@liviu49: Am mai spus eu că, dacă vor muri tradițiile în țara asta, asta nu se va întâmpla și în Maramureș! Păcat că ei cam pleacă la muncă dincolo, nu mai construiesc în stilul strămoșesc, deci... au cam luat-o spre vilele din occident! Mare păcat!
@nicole33: Mi-ați luat-o înainte cu explicația, mulțumesc mult! Din motive "tehnice" - lipsă poze (le-am luat eu), neândemănare în folosirea tastaturii, corectura mea după terminarea reviewului - purcelul s-a "cerut afară" de la scris! Iar eu am scăpat de-o grijă! Iar purcelul a scăpat de Crăciunul ăsta și de cel viitor! Multă sănătate și toate cele bune!
@puiutea: Cu toate bunele si cu toate relele, a fost o excursie frumoasa. Deh, dependenta de un grup, de-un program, adaptarea la ele e mai dificila, dar si distractia e mai buna in grup.
V-au trecut degetul si ochii?
@Zoazore: E foarte bună distracția în grup, cu condiția să fie grupul potrivit! Cât despre nas, gât, urechi, deget, etc. am și uitat de ele! "Cele rele să se spele, cele bune să se adune! " Să auzim numai de bine!
@puiutea: Am avut o retraire a celor vazute de mine in Maramures si le multumesc celor ce m-au pomenit pe aici in ecourile lor.
Revin la Mocanita si sunt de acord cu cele spuse aici mai putin factorul vreme, daca i-ai fi vazut pe cei din vagonul deschis cum aveau ca paravane umbrelele si cam tot degeaba, cred ca alegerea vagonului trebuie sa se faca dupa ce privim putin cerul sau stim prognoza meteo .
Iar cu biletele de la Cascada Cailor numai eu stiu cum ma trecusera toate apele cautand biletele, mai ceva decat atunci cand am urcat panta , asa ca atentie mare.
Un articol minunat, mi-am adus aminte de vara si de linistea locului, felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Mulţumesc pentru aprecieri şi pentru vot! Cât despre vreme, a fost cam rece, dar nu urâtă, a fost o vară mai atipică. Mă bucur că v -am reamintit de lucruri şi locuri frumoase! Multă sănătate şi... să nu pierdem biletele!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Minivacanta in Maramures — scris în 06.08.23 de Keyla din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Pentru totdeauna, Maramures — scris în 07.08.23 de in_lumeamea din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Sep.2022 O vizită în satul Sârbi — scris în 21.11.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Maramureș și bisericile de lemn - un nou circuit — scris în 26.09.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Prima data in Maramures :) — scris în 31.07.20 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Prima data in Maramures — scris în 06.07.20 de bianca94 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Frumuseti maramuresene — scris în 10.10.19 de Oana07 din ALBA IULIA - RECOMANDĂ