ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.07.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 20.02.09
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUN-2015
DURATA: 4 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Turist în Maramureș

TIPĂREȘTE

Pentru anul acesta ne-am propus un concediu de 4 zile în Maramureș iar înainte de acesta o zi pelerinaj la mormântul Părintelui Arsenie Boca.

Ne-am propus să vizităm câteva obiective turistice din Borșa, Sighetul Marmației, Săpânța și Vișeul de Sus, iar pentru aceasta am căutat să ne cazăm cât de cât central, dar să și găsim o pensiune agroturistică pentru a simți atmosfera maramureșeană, iar după o informare pe AFA, ne-am hotărât la pensiunea Boroica din Poienile Izei, despre care am scris aici - vezi impresii și unde ne-am simțit excelent. Cred că în majoritatea pensiunilor agroturistice despre care s-a scris aici pe site, atmosfera este asemănătoare.

Prima zi am făcut următorul traseu: Poienile Izei – Bârsana – Sighetul Marmației – Săpânța și retur. Acest traseu are 120km (dus/întors), am plecat la ora 09.00 și ne-am întors în jurul orelor 20.00.

Am vizitat în Bârsana, mânăstirea care impresionează prin liniștea sufletească care te cuprinde odată cu intrarea în perimetrul acesteia, iar biserica din curte mânăstirii cred că este una dintre cele mai frumoase din țară datorită construcției din lemn și a picturilor pe fond alb nemaivăzute (de noi) în alte mânăstiri din țară.

Foarte frumos este și muzeul aflat în partea stângă față de intrare (să nu il ratați dacă ve-ți ajunge aici) precum și întreaga curte plină de flori frumoase, foarte curată și atent îngrijită, precum și întreg ansamblul de clădiri care întregește această minunată mânăstire.

În Sighetul Marmației am vizitat:

-Muzeul Satului Maramureșean, aflat exact la intrarea în Sighet, pe partea dreaptă, cum veniți dinspre Bârsana (există indicatoare turistice). Acesta este dispus pe un deal și are numeroase tipuri de gospodării începând cu anii 1600, precum și o biserică. La intrare este o hartă cu dispunerea acestuia, se plătește o taxă de intrare (parcă 4 lei) iar pentru doritori sunt și ghizi (30 lei) care vă pot îndruma pe ”ulițele satului”.

- Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, aflat în centrul Sighetului, și acesta bine semnalizat cu indicatoare turistice. Am văzut pe site că s-a scris destul de mult despre acesta. Este un muzeu foarte bine documentat ce nu trebuie ratat și căruia ar fi trebuit sa îi alocăm cel puțin 4-5 ore dar așa este prima dată în Maramureș (cred), vrei să vezi cât mai multe obiective turistice (și nu numai). Nu vreau decât să trag o concluzie. Pentru cei care încă mai cred că, comunismul a fost un regim bun să vină să viziteze acest muzeu măcar odată în viață.

-Muzeul Etnografic, tot în centrul îl găsiți, pe sensul unic dinspre Săpânța. Aici vă recomand un ghid (tot 30ron), care va pune în lumină întreg muzeul cât și o parte din istoria foarte frumoasă a Maramureșului, începând de la oalele aflate în copacii din curțile unde sunt fete de măritat (dacă oalele sunt roșii fetele sunt tinere, în schimb dacă oalele sunt maro fetele sunt ceva mai în vârstă) până la celebra ladă de zestre a fetelor, care cu cât era mai mare cu atât pretendentul trebuia să fie mai bogat.

În Săpânța am vizitat:

-Cimitirul Vesel. Impresionează prin acele versuri/catrene care însoțește fiecare cruce a celor decedați dar, ce m-a frapat a fost puterea acelor părinților care au îngropați în acel cimitir copii tineri și au avut tăria de caracter să scrie și pe crucile acestora catrene despre cum s-a rupt firul vieții lor.

-Casa Memorială Stan Ioan Pătraș. Din păcate aceasta nu este pusă deloc în valoare de către cei care doar stau și te taxează la intrare fără să iți dea un minim de informații despre istoria acelor sculpturi.

-Mânăstirea Peri, impresionantă și aceasta, construită în același stil ca și mânăstirea Bârsana.

Un lăcaș de cult unde merită să petreci o oră sau chiar două pentru a admira frumusețile locului și a ne reculege în frumoasa sa biserică.

A doua zi am mers pe traseu Poienile Izei – Borșa și retur, aproximativ 100 km tur/retur.

Am mers în Borșa special pentru a vizita Cascada Cailor. Pentru a ajunge la acesta am urcat timp de aproximativ 20 minute cu telescaunul (20ron dus/întors), pe un traseu de vis prin pădurea de brazi ce părea că nu se mai sfârșește. De la telescaun se mai merge ”perpedes” aprox. 30 minute până se poate observa o cascadă de o frumusețe deosebită. Am înțeles că ar fi cea mai mare ”cădere” de apă din România (aproximativ 45 metri). Ca și traseu de mers pe jos este relativ greu m-ai ales la întoarcerea de la cascadă datorită faptului că se urcă permanent (nu abrupt dar se urcă). Trebuie luat în seamă faptul că telescaunul nu pornește decât dacă au cel puțin 15 clienți, dacă nu, pățiți ca și noi, am m-ai stat pe sensul de coborâre în jur de 1 ½ ore pentru a ajunge la minimul de clienți necesari pornirii telescaunului, dar nu ne-a părut rău am admirat peisajul și am depănat amintiri.

La coborâre am savurat un păstrăv la grătar de la o păstrăvăria aflată la aprox. 1000 m de telescaun, lângă pensiunea Fulg de Nea. Foarte bun, recomand.

A treia zi am fost în Vișeul de Sus aproximativ 45km dus/întors.

Am ajuns până în ora 08.00 pentru a ”prinde” prima Mocăniță. În final au fost trei mocănițe care au plecat la interval de 30 minute între ele, prima a plecat la ora 09.00. Biletele sunt destul de scumpe 51 lei/adult, 38 lei/copil iar la destinație pentru a servi ceva de mâncare costă destul de mult (recomanda masa la pachet). Traseul acesteia este de aproximativ 22km. ce se parcurge în 2 ore dus, 2 ore întors și 2 ore staționarea. Concluzia este că Valea Vaserului este frumoasă dar plină de gatere pe tot traseul mocăniței, merită mers o singură dată pentru că traseul se parcurge destul de lent iar a doua oară eu cu sigur mă voi plictisi (cu toată frumusețea locului).

A patra zi am rămas în Poienile Izei pentru a asista la slujbă (fiind duminică) și a observa cu sătenii vin la biserică îmbrăcați în straie populare maramureșene (foarte frumos).

Am vizitat și biserica veche aflată în apropierea bisericii noi și ca bonus am beneficiat de un ghid (de fapt o doamnă) foarte bine informată care a reușit să ne fascineze cu verva ei și modul în care ne-a prezentat semnificația fiecărei picturi din biserica veche de peste 400 ani.

Știu că nu am apucat să vizitez multe din frumusețile locului dar pentru timpul avut la dispoziție mă declar mulțumit.

Pentru cei care încă mai oscilați dacă să vizitați sau nu Maramureșul, vă recomand să mergeți cât mai repede pentru că ”nu știți ce pierdeți”.


[fb]
---
Trimis de bobyrodin in 06.07.15 16:32:13
Validat / Publicat: 06.07.15 17:09:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 2582 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bobyrodin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 gard de nuiele si case maramuresene di muzeul satului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[06.07.15 18:49:42]
»

Frumoase obiective despre care mi-a facut placere sa imi amintesc ca nu demult le-am vizitat si eu

tata123 🔱
[06.07.15 19:29:42]
»

@bobyrodin - Frumoasă zonă ați ales pentru concediu, cam scurt cei drept, dar cu zile pline. Ați reușit să vedeți în 4 zile principalele obiective ale acelei părți de Maramureș.

Observ că biserica din Cimitirul Vesel încă are schele pe ea... e în renovare de atâția ani, nu se mai termină lucrările.

Mă bucur că ați beneficiat/luat ghid... acesta, dacă e bine pregătit, ne aduce în lumină aspect pe care singuri nu le putem înțelege.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Maramureș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054814100265503 sec
    ecranul dvs: 1 x 1