GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Itinerar Pastravaria Alex - Mara - Sighet - Huta Certeze
Ce minunat este Mararmuresul! O zona de basm, o oaza de liniste, oameni calzi traditionali asta am gasit a doua zi de Paste in Maramures!
Dar... exista si eternul dar... Soselele bata-le vina! Este inadmisibil sa nu existe nici un interes din partea autoritatilor sa "lucreze" la infrastructura cand zona este cautata de turisti straini si romani. Peisaje de vis, frumuseti naturale pe care nu le intalnesti la orice pas, te fura pur si simplu mirificul peisaj. si deodata hop si ditamai craterul din asfalt si iti piere cheful de viata!
Dar asta e! Sa lasam soselele perforate si sa trecem la excursia propriu zisa.
Despre Pastravaria Alex s-a scris pe acest site (click aici, click aici). Nu vreau sa insist totusi vreau sa precizez ca turistii straini prezenti acolo au fost incantati de servire, de investitia facuta de un om care stie sa atraga turistii.
Mancarea este super, de fapt in tot Ardealul se mananca bine. Pretul acceptabil noi am mancat gulas, balmos, pastrav la gratar, piept de pui la gratar si minunata paine coapta pe vatra si ne-a costat 100 de lei (2 adulti si un copil).
Ne-am continuat drumul spre Sighet.
Am trecut prin satul Mara, o adevarata demonstratie de traditie, fiind si Pastele, am admirat minunatul port popular al femeilor dar si al barbatilor. Bisericuta de lemn din satul Mare este deosebita dupa cum se vede si din fotografie. Am constatat un conglomerat de nationalitati, religii si porturi in satele si comunele prin care am trecut.
Am vazut port popular diferit de la un sat la altul, biserici ortodoxe, catolice si baptiste sau penticostale, scoli cu predare in romana, maghiara si ucraineana.
Sighetu Marmatiei un oras cochet, civilizat, am trecut doar cu masina fara sa oprim. Bineinteles ca in drum spre casa ne-am oprit la Cimitirul Vesel din Sapanta. Ce-i drept nu am fost foarte incantata, e original intradevar. Am constatat simplitatea cuvintelor asternute pe cruci, din popor cu nelipsitele greseli de ortografie, dar poate tocmai de aceea e interesant. Biserica din curtea cimitirului e in renovare. Intrarea e 3 lei de persoana.
Ultimul popas a fost la Huta Certeze si Certeze. E aici e... Incredibile casele acestor oseni! In Certeze, comuna vestita in tara pentru constructiile pompoase dar totusi arhitectural moderne chiar avangardiste iti iau pur si simplu ochii... Cu toate ca nu sunt locuite, proprietarii fiind plecati in "strainatati". Sambra Oilor se tine anul asta in 1 Mai. Pe mine sincer nu ma atrage nebunia de acolo.
Si uite asa am inceput traseul cu pastravaria Alex si am terminat cu ditamai viloacele osenilor " harnici".
Trimis de alina7laca in 26.04.11 17:00:51
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alina7laca); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
O singură nedumerire am: de ce ai pus harnici între ghilimele? ! Oşenii sunt printre cei mai vrednici, pricepuţi şi muncitori oameni din ţară, nu cred că merită asta...
Daca tu zici... Eu am parerile mele, tu ale tale. Daca esti osan scuze pentru ghilimele... Mai mult nu comentez.
”In Certeze, comuna vestita in tara pentru constructiile pompoase dar totusi arhitectural moderne chiar avangardiste iti iau pur si simplu ochii...
Îţi respect părerea că doar, de gustibus non disputandum est, dar eu monstruozităţi de genul ala n-am văzut de când mama m-a făcut. Iar mai puţin bun-gust decât în casele din Certezele, cele post-revoluţionare, n-am văzut nici pe vremea împuşcatului. După părerea mea, Certezele de azi, este cea mai urâtă localitate din ţară (şi nu numai).
@Dragos
Mulţi oşeni, care şi-au construit măgăoaiele alea de case prin Certeze şi numai, sunt foarte harnici, prin Franţa, în diverse meserii (dacă înţelegi ce vreau să spun...)
@Creivean - e şi în meseriile alea greu să te afirmi. Necalificaţii lor n-au avut nicio şansă... if you get my point... Dar cu siguranţă, majoritatea oşenilor au dovedit de ce sunt în stare în special în construcţii, pe şantiere, în condiţii de cele mai multe ori grele. Hai să nu-i punem pe toţi în aceeaşi oală cu "ăilalţi", doar pentru căteva uscături.
Despre casele din Certeze, mi-am spus deja părerea în minunatul articol al amicului RobertCodescu. Asta e... Aşa au răsărit şi "turnuleţele" din satele ţigăneşti... Să fie fiecare mai cu fală decât vecinu'...
Nu, Dragoş, ăia muncitorii (pe care i-am avut şi eu la muncă-n construcţii) sunt moroşenii (din Maramureş, zona Sighet) nu oşenii (din Satu Mare). Io aşa stiu
Sa stiti ca acu 25 de ani am fost in tabara pionierilor in Negresti Oas. Am vizitat si comuna Certeze, casele erau albastre prapadite si aveau "WC" format din 2 pari si o groapa.
Creivean, sa stii ca pe langa indeletnicirile lor nu tocmai ortodoxe de prin strainatate unii -- subliniez unii -- au importat anumite stiluri de constructii care nu sunt cu turnulete ca in Stefanesti la tiganii olteni. Dar altii intradevar au construit haotic dar FARA TURNULETE de prost gust.
Si cand te gandesti ca nu locuiesc in palatele lor doar se falesc care e mai "tare". Osenasii au lucrat si in tara in constructii in special in zona Timisoarei. Intr-adevar erau muncitori [harnici] dar nu castigau nicaieri (nici in strainatate) atat incat sa isi permita Palatele din Certeze.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Minivacanta in Maramures — scris în 06.08.23 de Keyla din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Pentru totdeauna, Maramures — scris în 07.08.23 de in_lumeamea din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Sep.2022 O vizită în satul Sârbi — scris în 21.11.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Maramureș și bisericile de lemn - un nou circuit — scris în 26.09.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Prima data in Maramures :) — scris în 31.07.20 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Prima data in Maramures — scris în 06.07.20 de bianca94 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Frumuseti maramuresene — scris în 10.10.19 de Oana07 din ALBA IULIA - RECOMANDĂ