ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.04.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.06.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2022
DURATA: 7 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Vacanță cu plusuri și minusuri în Hurghada

TIPĂREȘTE

În deschiderea acestui review doresc să urez tuturor colegilor de pe AFA Sărbători Luminate și Paște Fericit!

HRISTOS A ÎNVIAT!

În 2022 s-au împlinit zece ani de la prima mea ieșire în afara granitelor țării. În acești ani am vizitat locuri frumoase din Grecia, Turcia, Albania (Butrint - Sarande), Italia, Slovenia (Postojna) și Ungaria (Budapesta). Și mi-am zis: „de ce nu o ieșire și în Egipt?” Mulți conationali petrec sejururi superbe în Sharm el-Sheik sau Hurghada. Nu am stat prea mult pe gânduri și am achizitionat un pachet UAI la Hotel Continental din Hurghada (vezi impresii). În acest review doresc sa descriu în linii mari cum am petrecut cele șapte zile din sejur.

Câteva cuvinte pentru început despre Hurghada. Este un oraș din Guvernoratul Marii Rosii, fondat la începutul secolului al XX-lea. Timp de mai multe decenii a fost un mic sat de pescari care devine din anii ' 80 un centru turistic important din Egipt. Se intinde pe o suprafață de aproximativ 36 km de-a lungul coastei, dar nu ajunge departe în desertul din jur. La nord de oraș de afla centrul de administrare bainului petrolier din Golful Suez. Stațiunea reprezintă o destinație pentru turiștii egipteni din Cairo, Delta Nilului și Egiptul de Sus, precum și pentru turiștii din Europa. Orașul are o populație de 248.000 de locuitori și este împărțit în partea de nord (El Ahia și EL Melal), orașul vechi (El Dahar), zona centrală (Sakala), partea modernă (El Kawsar) și zona de Promenadă (EL Mamsha) sau „Drumul Satului” - arteră pietonală cu o lungime de peste 4 km. Cea mai aglomerată zonă este Sakala, centrul orașului, unde sunt hoteluri, magazine și restaurante. Cele mai noi și mai mari locații hoteliere sunt situate în zona dintre Mamsha și Sahl Hasheish pe El Mamsha. În lunile de vară, iulie - august, temperaturile pot ajunge la peste 40 de grade în timpul zilei. Zonele din oraș sunt pustii la orele amiezii, însă, după lăsarea serii și pe timpul nopții orașul prinde viață.

La începutul lunii martie s-au ridicat restricțiile din pandemie. În sfârșit, nu mai era nevoie sa prezinți dovada vaccinării, însă autoritățile egiptene solicita prezentarea unui test PCR valabil 72 de ore de la recoltare. Zilele s-au scurs rapid pana la plecare, dar am avut parte de câteva schimbari. Inițial trebuia să zbor cu Egypt Air care preluase cursele de la TAROM, dar, cu 48 de ore înainte de plecare, agenția de turism mi-a trimis voucherele de cazare și informarea că urma să zbor cu Animawings, o subsidiară Aegean Airlines. Zborul era programat pentru ora 14:45, însă trebuia să ajung la aeroport cu trei ore înainte.

Ziua plecarii – 19 iunie, duminică. Am ajuns la ora 11:45 la Aeroportul Henri Coandă / Otopeni unde ne aștepta un reprezentant de la agenție. Un domn între două vârste care a dorit să acorde câteva sfaturi în privința vacanței. S-a referit la chestiuni legate de siguranță în primul rând. Ne-a avertizat sa nu intrăm de unul singur într-un spațiu închis și, pe cât posibil, să mergem pe străzi în grup. În cazul solicitării unui taxi de la hotel sau de pe stradă am fost sfătuiți să reținem indicativul mașinii pentru ca, în cazuri nedorite, poliția să-l prindă rapid pe taximetrist. Respectivul domn a spus că sunt multe magazine în oraș care nu au prețurile afișate la produse. Egiptenilor le place să se tocmească, dar și să te fraierească cu ușurință. Nu a recomandat să inchiriem mașini deoarece sunt foarte uzate și nesigure. Aici, ca să deschid o paranteză, am observat că majoritatea mașinilor mici erau bușite. Egiptenii conduc sub orice critică, încălcând regulile de circulație. În ultimul rând, ne-a atras atenția unde schimbăm euro sau dolari în lire egiptene (EGP); de preferat la hotel sau la o bancă.

Avionul a decolat la ora stabilită către Hurghada. Un lucru bun având în vedere desele întârzieri sau, Doamne ferește, anulări. Zborul s-a desfășurat în condiții normale și fără turbulențe, într-un survol peste Bulgaria, Bosfor, vestul Turciei, Mediterana de Est, Cairo și Delta Nilului, Golful Suez. Am aterizat pe Aeroportul Internațional Hurghada la ora 17:45. La intrarea în terminal, în stânga, m-am așezat la o coadă pentru a achita viza de intrare în valoare de 25 dolari. Apoi, sub îndrumarea ghidului egiptean de la agenția locală, am trecut la un mic birou pentru a completa un formular tip de identificare care cuprindea: nume și prenume; țara de origine; seria de pașaport; locația de cazare și adresa; perioada șederii în Egipt. Polițiștii de frontieră nu au solicitat testele Covid.

După îndeplinirea formalităților vamale am mers să ridicăm bagajele de pe bandă după care, îndrumați de același ghid, am trecut la îmbarcarea în autocar pentru transfer la hotel. Un drum de aproximativ 5 km care a fost parcurs în circa 45 de minute. S-au efectuat opt opriri la hoteluri care mai de care aflate în centrul orașului și pe promenada Mamsha.

Deja se inserase când am ajuns la poarta de acces în resort (ora 18:55). Doi agenți de securitate au verificat actele prezentate de ghid și șoferul autocarului apoi au ridicat bariera. Orice mașina care intră în curtea resortului este verificată. De asemenea, pe aleea care face legătura intre punctul de acces și corpul principal al resortului patrulează la intervale regulate o mașină de Poliție.

Odată incheiate formalitățile de cazare, ocup camera și întreprind un mic tur de inspectțe interioară. Mă declar mulțumit și cobor la parter (etajul 1, la egipteni) pentru a merge la Restaurantul Palm' s Brasserie. După atâta drum îmi era o foame de lup. Am servit niște carne de pui cu cartofi prăjiți și murături. De la grătar am luat doi mititei egipteni denumiti„kafta” , iar ca deșert două prajiturele cu cremă de ciocolată. Toate udate cu un pahar de vin servit de la pungă.

Prima zi din sejur am încheiat-o cu o plimbare prin grădinile resortului, la lumina felinarelor, zăbovind mai mult timp pe plajă. Era pustiu aici, doar câțiva turiști se inghesuiau la mesele de La Terrace Bar&Grill și Sundeck Bar, la ultimul fiind program artistic în acordurile muzicii orientale. La orele 23:00 s-a pus punct programului artistic, iar liniștea a cuprins întreg resortul.

Ziua a doua – 20 iunie, luni. A început prin servirea micului dejun la restaurantul principal, urmată de savurarea unei cafele cu lapte de la dozator pe terasa exterioară de la Captain' s Bar. Aici am făcut cunoștință cu un motan gras și plictisit pe viață pe care l-am botezat„Faraon” . Nu știu cum îl chema și nici nu m-a interesat. Avea acces peste tot marele blănos. Odată incheiate tabieturile de dimineață am pornit către plajă. Până la orele prânzului urma să mă bucur de băile în mare și de soarele arzător. Intre doua băi treceam pe la Al Khalig Bar pentru o cafea adevărată sau un orange fruit. Apa plată era la discretie. Înainte de masa de prânz am mers în Lobby Hall pentru a ma întâlni cu reprezentanta agenției locale.

După formalitatile de prezentare doamna a pus pe masa ofertele la excursiile opționale. Care mai de care! Aveam de ales în felul următor: Cairo – Clasic; Old Cairo; Luxor – Classic; New Luxor II; Tur și Shopping în Hurghada (zi la alegerea clientului) ; Croaziera cu submarinul Sindbad (zilnic) ; Sea Luxury și Sea Scope; Croaziera la Paradise Bech; Croaziera la plaja Royal Utopia; Mega safari; Fun safari; Coaziera în insula Orange (în căutarea comorii piratilor) ; Elite Vip Cruise; Scufundari (zi la alegerea clientului); Mini Egypt; Rezervatia naturala Sharm El Naga; Sand City (zi la legerea clientului) ; Delfinariu. Din start am optat pentru excursia Old Cairo unde urma sa vizitam Biserica Sfantii martiri Serghie și Bacchus; prima moschee din Egipt și Africa, Amr Eb Elaas; Sinagoga Ben Ezra; Platoul Giza cu Piramidele și Sfinxul. A doua excursie optionala achizitionata a fost Luxor – Classic unde aveam inclusa intrarea la Templul Karnak, trecerea cu feluca pe Nil la Valea Regilor pentru vizita inclusa la doua sau trei morminte, Colosii lui Memnon, oprire la atelierul de prelucrare a alabastrului și a papirusului. De asemenea era inclus și prânzul pe malul Nlului.

Ziua a treia – 21 iunie, marți. Zi dedicata plajei și bailor în mare. După masa de prânz și siesta aferentă, în jurul orelor 16:00 am ieșit la plimbare pe Promenada Mamsha. Nu era aglomerație mare și doar câteva magazine deschise. Am mers la pas către partea unde se afla Steigenberger Pure Lifestyle Hotel, apoi m-am întors către cealaltă parte spre Swiss Inn Resort.

Vroiam sa găsesc un magazinaș de unde pot cumpăra mici suveniruri. Jale mare cu egiptenii ăștia! Nici unul nu vorbea fluent engleza și vindeau produsele după principiul „clientul nostru fraierul nostru” . De exemplu, intr-una dintre locatiile aflate lângă Misha Bazar băiatul care se afla la vânzare ne-a cerut 1800 EGP (100 euro sau 500 RON) pe trei magneti din piatră și o ministatueta cu zeița pisică - Bastet care chipurile era din granit, dar mai întâi s-a interesat de unde suntem. „Ahaaaaa... Romania 1” . Evident, am refuzat să-i achit suma cerută. Toată marfa nu făcea mai mult de 100 EGP, iar ministatueta era din ghips colorat. A început să scadă din preț, negocieri mai ceva ca la bazar: 1500 EGP... 1000 EGP... ântr-un final lăsând toată marfa la 700 EGP. Refuz! La revedere! Am plecat la alt magazin unde băiatul de acolo aflase deja că suntem din Romania (se anunța unii pe alții prin telefoane, și ne-a cerut pe patru magneti din piatră, doi scarabei și o figurină cu zeița pisică – Bastet din granit suma de 15 euro (300 EGP). Aici nu am negociat nici un cent. Tipul vroia sa-și vândă marfa.

Cea mai mare surpriză am avut-o când am trecut pe lângă un magazin denumit Secret of Cleopatra. Nu aveam de gând să intru, dar un tip insistent a tras de mine să-i trec pragul prăvăliei. Din start mi-a cerut să nu fac poze în magazin. Mi-a oferit o gamă largă de uleiuri, mirodenii, cosmetice și ierburi cu efect afrodisiac. A spus că sunt unicat și doar la magazinul său le găsesc, însă trebuia sa merg cu el într-o încăpere strâmtă și cu lumină difuză pentru a le încerca. I-am mulțumit pentru amabilitate. Pentru siguranța mea, am părăsit locația și, fără să mă uit în urmă, m-am îndreptat cu pași repezi către hotel. Gata! M-am lamurit și cu promenada.

Ziua a patra – 22 iunie, miercuri. O zi petrecută în incinta resortului, plajă, băi în mare și plimbări la debarcader și pe insuliță. După masa de seară, m-am retras la cameră pentru odihnă deoarece după miezul nopții urma să plec în excursie la Cairo.

Ziua a cincea – 23 iunie, joi. Excursie la Cairo. Nu intru prea mult în detalii deoarece voi scrie un review separat despre această experiență. Am văzut Biserica Sfinții Martiri Serghie și Bacchus din Cartierul Creștin-Copt și Platoul Giza (Piramidele și Sfinxul) . În plus, am fost conduși la două magazine tradiționale: unul de esențe de parfum și celălalt de îmbrăcăminte din bumbac 100%. Am revenit la Hotel Continental din Hurghada după miezul nopții frânt de oboseală.

Ziua a șasea – 24 iunie, vineri. M-am deșteptat puțin năuc de cap. Deh! Oboseala după excursia la Cairo. Micul dejun servit mai mult cu ochii închiși, dar mi-am revenit după două cafele strong servite la barul de pe plajă. Gândurile mele zburau deja către următoarea excursie, la Luxor, și mai erau doar câteva ore până la plecare. Tot traseu de noapte, dar aveam deja experiență. Din nefericire primesc mesaj de la reprezentanta agenției locale, doamna care îmi vânduse excursia, că nu mai plec din motive tehnice. Adică sunt mai mulți turiști decât locurile disponibile în autocar. Offfff! Adică s-au apucat să vândă excursia fără să se asigure de mijloacele de transport. Încercând să salveze situația și să rămână cu banii incasați, doamna a încercat să-mi gasească loc prin alte autocare cu turiști români sau străini, însă trebuia să cedeze cineva locul pentru a-l ocupa subsemnatul. Nu s-a putut rezolva situația și am rămas fără o excursie pe care doream s-o fac demult. Nu știu dacă voi mai ajunge vreodată acolo. Ghinion curat!

Ziua a șaptea – 25 iunie, sâmbătă. O zi anostă petrecută fără prea mult chef. Am fost sub efectul loviturii primite în ziua precedentă și doream să treacă orele cât mai repede pentru a pleca către casă. Către seară mi-am făcut bagajul, iar după servirea cinei am efectuat o ultimă plimbare prin grădinile resortului.

A venit și clipa plecării către casă. Duminică, 26 iunie, la orele 06:15 a sosit autocarul care a făcut transferul către aeroport. Șoferul mi-a inmânat banii pe excursia ratată și a prezentat încă odată scuze din partea agenției pentru situația creată. Le-am acceptat, dar doar cu jumătate de gură. La aeroport, conform normelor în vigoare, am înfoliat bagajul de cală la un preț de 5 euro. Până la ora îmbarcării m-am plimbat prin incinta aeroportului. Pot spune că este destul de mare și extrem de curat. La magazine mărfurile au prețuri afișate în lire egiptene, dolari sau euro. Zborul a durat trei ore, decolare la 09:20 și aterizare la 12:30, în condiții normale. La aterizare am putut spune: „aventura mea egipteană s-a încheiat!”

În concluzie recomand să vizitați Egiptul deoarece aveți multe opțiuni la îndemâmă. Zilele de plajă pot fi alternate cu ieșirile la obiectivele turistice în care se poate descoperi civilizația și cultura Egiptului Antic. Sper să nu aveți ghinion ca mine în ratarea unor excursii. Tot ce aveți de făcut este să respectați indicațiile oferite de reprezentanții agențiilor locale.

Vă doresc să aveți parte de vacanțe minunate în acest an!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ovidiuyepi in 15.04.23 18:13:50
Validat / Publicat: 15.04.23 20:43:06
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în EGIPT

VIZUALIZĂRI: 2386 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P26 Aeroportul Internațional Hurghada.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42300 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[15.04.23 20:44:54]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în Hurghada, HURGHADA (orașul)" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Sfaturi utile pentru vacanța în Hurghada]

nela b
[16.04.23 15:33:17]
»

ADEVARAT A INVIAT!

votat cu drag!

webmasterPHONE
[16.04.23 15:57:52]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mprofeanuPHONE
[16.04.23 16:21:40]
»

@ovidiuyepi:

Adevărat a Înviat!

Mă bucur pentru excursia ta în Hurghada și pentru că ai văzut Cairo și Platoul Giza.

Ce prețuri exagerate cereau de la 1800 la 100 cât spui că faceau suvenirurile! Cam neserioasă agenția să ofere mai multe bilete decât locuri, am citit că legea le permite și ei profită... ai pierdut Luxor, poate altă dată.

În enumerarea locurilor văzute de tine ai uitat Malta, știu că ai fost acolo, te-am citit cu interes.

Paște Luminat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ovidiuyepiPHONEAUTOR REVIEW
[16.04.23 21:57:28]
»

@mprofeanu: Multumesc pentru aprecieri. Intr-adevar, am omis Malta! Nu stiu cum mi-a scapat! Poate o sa ajung la Luxor cu alta ocazie.

Paste Luminat!

ovidiuyepiPHONEAUTOR REVIEW
[16.04.23 22:00:55]
»

@nela b: Multumesc!

Paste Luminat!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
hlli, mprofeanu, nela b, ovidiuyepi
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Hurghada:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063961982727051 sec
    ecranul dvs: 1 x 1