ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.12.2009
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    APR-2008
    DURATA: 9 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CAZARE [camere etc]:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    PLAJA şi MAREA:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    99.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Pasii mei au trecut peste pasii faraonilor

    TIPĂREȘTE

    Egiptul cucereste prin antichitatile arhitectonice ce amintesc intr-un mod extrem de vizibil gloria unui imperiu colosal de la inceputul civilizatiei.

    I-a uimit in vechime pe greci si pe romani si continua sa uimeasca generatii intregi.

    Intr-un context in care monumentele istorice coexista armonios cu viata actuala, moderna, aceasta tara ofera turistilor varietate in explorare: croaziere pe Nil, scufundari in Marea Rosie sau calatorii la peninsula Sinai.

    Am ajuns in Egip in primavara anului trecut. Am stat in Hurghada la Hotel Empire. Cazare buna, camere curate, mancare buna si piscina curata.

    Dar cum scopul calatoriei nu a fost sa stau prea mult la Soare si sa ma relaxez, am plecat inca de a doua zi in excursii optionale.

    Astfel in prima zi in drum spre Luxor am vazut Colosii lui Memnon, Templul Reginei Hatshepsut, apoi am avuns in Valea Regilor dupa care am traversat Nilul cu feluca si am vizitat Templele de la Karnak.

    Colosii lui Memnon sunt singurii supravietuitori ai templului funerar al lui Amenhotep III care, conform noilor descoperiri, a fost cel mai vast templu din Karnak. Atat de vasta incat chiar cu o imaginatie bogata... tot ar fi greu sa ti-l inchipui.

    Colsii fara fete stau in fata primului pilon cu spatele la munte. Ei reprezinta suveranitatea maiestuasa a faraonului stand pe tronul sau. Complexul funerar, din care n-a mai ramas nimic, a fost cel mai mare de pe malul de vest al Nilului. Numele Memnon inseamna "Domnitorul Zorilor".

    Apoi am ajuns la Templul Reginei Hatsepsut (Teba)

    La poalele unui munte semet de calcar din desertul Tebei se afla uimitorul templu terasat al reginei Hatsepsut. Hatsepsut a fost cel mai mare faraon femeie din Egipt si a reusit sa tina la distanta barbati pretendenti la tron timp de peste 20 de ani, timp de pace si prosperitate.

    Partial incastrat in munte, templul are aproape 40 de metri latime. Colonadele tip fagure de miere preiau liniile si intreruperile naturale ale muntelui. Templul lui Hatsepsut este in principal o extensie a templului lui Mentuhotep II dar mult mai mare. Cele doua temple se imbina atat de bine incat de la departare nu se disting. Este fantastic si impunator. Dupa ce am stabatu marele platou si am urcat toate treptele pana la templu am avut un sentiment ciudat; am simtit ca fac parte din suita aceste marete regine a Egiptului. Priveam statuile ce mai pastreaza inca culorile cu care au fost vopsite pentru a reda cu fidelitate chipurile si hainele zeilor ce ii reprezinta si ma simteam in alta lume... mareata, fastuoasa, deasupra lumii marunte pe care o domina aceasta regina din inaltul ei templu. Am parcurs drumul inapoi, simtin parca cum pasii mei calca peste pasii reginei si cum parca am fost martora unei importante procesiuni.

    Am plecat mai departe, spre Valea Regilor - Teba.

    Retrasa si enigmatica, Valea Regilor isi ascunde bine secretele. Marile piramide construite de faraonii anteriori s-au dovedit prea tentante pentru jefuitorii de morminte si prin urmare, 26 de faraoni (din dinastiile 18 - 20) s-au decis sa-si construiasca mormintele in vale. Sapand mormitele in roca muntelui, greu de ajuns, mormitele lui Tutankamon, Ramses cel Mare si Tutmes III odihnesc in aceasta necropola ce te lasa fara cuvinte.

    Apoi am traversat Nilul pe malul celalalt pentru a admira templele de la Karnak. In perioada puterii tebane acesta era cel mai importat loc religios din tot Egiptul. A fost construit, daramat, reconstruit, marit si decorat de diversi faraoni. Este un complex de sanctuare, obeliscuri si coloane dedicate gloriei faraonilor.

    Este un loc de o suprafata gigantica - 1. 5 km / 800 m.

    Imposibil de descris, acest monument imens trebuie vazut pentru a te convinge ca exista. desii acum nu se desfasoara nici o procesiune, totul te copleste prin maretie si frumusete.

    Dupa o zi de odihna si plaja, am pornit in nordul Egiptului, spre Cairo, pentru a atinge Sfinxul si Piramidele si pentru a vizita unul din cele mai faimoase muzee din lume; cel de egiptologie.

    Cea mai mare, mai veche si mai frumoasa dintre piramide este a lui Cheops, cunoscuta ca "Marea Piramida". Pana la sfarsitul secolului 19 a fost cea mai inalta structura din lume (145 m).

    Dar piramida lui Kefren (fiul si succesorul lui Cheops) face o prima impresie mai puternica. Este construita pe un teren mai inalt iar placile de calcar din varf sunt intacte. Arata mai somptuoasa, chiar daca e mai mica (cu 4 metri).

    Cea mai mica este a lui Mikerinos.

    Marele sfinx de la Giza, cu cap de om si trup de leu este cea mai veche reprezentare de super fiinta din Egipt. Este si cel mai usor de recunoscut. Initial a sculptat sintr-o singura bucata gigantica de calcar iar prima parte a existentei sale a fost tencuit si vopsit. Dar apa vanturile si nisipul de pe platoul Giza si-au facut "datoria" si au distrus tencuiala.

    O data, demult, Sfinxul avea si o barba faraonica. O parte din ea este in Muzeul Egiptean iar cealalta parte este la British Museum in Londra.

    A urmat Muzeul Egiptean din Cairo.

    Stand in umbra cladirii moderne a primariei din Cairo, eleganta cladire rosu-coral cu cupola de cupru ofera o imagine blanda. Exteriorul neo-clasic francez nu anunta nimic din fabuloasele comori ce sunt inauntru. Comori si minuni ale antichitatii astepata in liniste in spatele ferestrelor arcuite.

    Cand intri in sala principala te intampina statui impozante, de la colosii ai lui Amenhotep III pana la statuia in marime naturala a regelui Djoser. Galeriile de la parter te poarta intr-o calatorie in timp, fiecare incapere este incarcata de splendori ale marelui regat. Bogatia culturala a egiptului antic razbate si din multitudinea de artefacte ce dezvaluie maiestria vechilor artizani. Dar cele mai mari valori le intalnim la etaj. Galeriile dedicate lui Tutankamon gazduiesc peste 1000 de piese inclusiv faimosul sau sarcofag descoperit in Valea Regilor.

    Muzeul Egiptean este de neegalat cu cele peste 136 de mii se exponate ale sale, fara a mai mentiona sutele de mii de piese adapostite la subsol. Aceste comori dateaza inca din anul 3100 IH (inceputurile Egiptului unit). Muzeul este renumit pentru cele mai bune colectii din lume de arta antica egipteana. Muzeul a devenit neincapator, atat pentru exponatele care isi maresc numarul de la an la an darorita permanenteleor descoperiri; car si numarului mare de turisti din intreaga lume ce il viziteaza. In curand va fi mutat in alta cladire mult mai mare.

    Si dupa atata istorie se simtea nevoia si de putina relaxare, am facut timp de o zi si o plimbare cu vaporasul pe Marea Rosie. Fantastica; calma, limpede, verde sau albasta dupa cum o mangaie Soarele, plina de pestisori colorati si de corali.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 12.12.09 12:41:38
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în EGIPT
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2227 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 [fără descriere]
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
    PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 800 PMA (din 7 voturi)
    NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

    ECOURI la acest review

    5 ecouri scrise, până acum

    luci_matache*
    [12.12.09 21:35:49]
    »

    Foarte frumoase randuri. Felicitari.

    dianastefanescu*
    [15.12.09 20:51:18]
    »

    Buna Diaura! Z-mi si mie in afara de pretul sejurului cat au costat excursiile optionale, ca vrem sa ne facem si noi buget pentru la anul. Si, spune-mi daca stii, daca se fac si scufundari! Mersi frumos si felicitari pt felul in care ai povestit! Chiar m-ai facut sa ma decid sa vizitez si eu aceasta tara!

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [15.12.09 21:36:48]
    »

    Din cate excursii optionale se pot face eu am facut doar patru. Costa inte 35 - 90 Eur.

    Sigur se fac scufundari. Recifele de corali si pestisorii colorati atrag mii de scufundatori. La scufundari primesti costum si echipament complet si vei fi insotita de un instuctor care te va tine de mana. Nu au voie turistii sa se imprastie prin toata marea, unde vad ei ceva frumos...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
    Miss Butterfly
    [01.01.10 17:58:36]
    »

    primul paragraf: http: //harta.infoturism.ro/Africa/Egipt/Egipt.php

    al doilea paragraf: http://2005.informatia.ro/index.php?name=News&file=article&sid=105436

    restul paragrafelor: http://www.util21.ro/voiaj/vacante-de-vis/46-vacante-de-vis-Egiptul-despre-Nil-piramide-beduini.htm

    http://www.sejuregipt.ro/obiective-turistice/monumente/monumente.htm

    http://egiptvirtual7b.blogspot.com/ sau http://www.sejuregipt.ro/obiective-turistice/temple/temple.htm

    Admin
    [01.01.10 18:10:01]
    »

    retras punctajul automat acordat review-ului.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    dianastefanescu*, Diaura*, luci_matache*, Miss Butterfly
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Egipt:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.1751079559326 sec
    ecranul dvs: 1 x 1