ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.06.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Tulcea
ÎNSCRIS: 23.10.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 12 zile
familie cu copii
4 AD. + 1 COPII -- v: 4

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Ce bunatati sa nu ratezi sa mananci in Egipt?

TIPĂREȘTE

Egiptul are atat de multe de oferit turistilor, in ciuda situatiilor tensionate care au dus la pierderi uriase turismului, iar din punct de vedere gastronomic nu se lasa mai prejos decat alte state din zona. Fiecare turist care ajunge in Egipt, indiferent daca a venit pentru relaxare in statiunile insorite de la malul Marii Rosii sau pentru atractiile antropice cum sunt piramidele, mormintele sau muzeele, va ajunge sa ia contact direct cu bucataria egipteana. Aceasta nu este atat de faimoasa cum sunt alte bucatarii ale lumii, dar trebuie sa dam Cezarului ce-i al Cezarului.

Bucataria egipteana nu este atat de extravaganta asa cum este cea franceza sau cea italiana, dar se remarca prin simplitate si mult bun gust, utilizand in cantitati uriase legumele si fructele cultivate de-a lungul Nilului. Carnea era in trecut mult prea costisitoare pentru majoritatea egiptenilor, asa ca acestia au dezvoltat un numar foarte mare de preparate facute exclusiv din legume. Maruntaiele si sandwich-urile cu ficat sunt destul de populare in randul egiptenilor, asezonate bineinteles cu o varietate considerabila de condimente. Intr-adevar in bucataria egipteana se folosesc multe, multe condimente.

Bucataria egipteana reprezinta un amestec de alte bucatarii, cu o puternica influenta in cea libaneza, turca, greceasca, palestiniana sau araba. Painea si fasolea sunt elemente de baza in bucataria egipteana, alaturi de orez, fructe, alte legume, peste sau pui. Mancarea nationala a egiptenilor este kushari, un preparat obtinut din sos de rosii, linte, orez, ceapa caramelizata, usturoi si naut. Alte preparaate specifice egitenilor: kofta (carne tocata cu ceapa si condimente), kabab, hummus, falafel, molokhiya (supa verde cu iepure sau pui) si multe altele.

Partea gastronomica ocupa un loc important in calatoriile mele. Nu stiu daca e corect sau nu, dar intr-un fel sau altul tind sa clasific un loc tinand cont de felul in care am mancat. Nu este cel mai important aspect, dar conteza in mare parte, pentru ca la urma urmei trebuie sa ne hranim atat trupul, nu doar mintea si spiritul, iar daca interactiunea cu o bucatarie este dezastruoasa, atunci si restul activitatilor noastre vor avea de suferit.

Nu pot spune despre mine ca as fi o gurmanda (sau da???), dar imi place ca atunci cand plec in diverse colturi ale lumii, sa cunosc si sa ma imprietensc cu toate aspectele culturilor respective, inclusiv deci si cu bucataria specifica fiecarui loc. Nu de putine ori imi comand de mancare mult mai mult decat as putea manca, doar asa din curiozitate sa incerc din fiecare cate putin.

Asa cum stiti probabil deja, am fost de opt ori in Egipt si-am tot incercat tot felul de preparate, unele dintre ele fiind pe gustul meu, alte nu. Asa si este firesc sa fie, pentru ca gusturile noastre sunt atat de diferite si Slava Domnului ca avem de unde alege.

Sunt cateva feluri de mancare care mi-au placut si consider ca n-ar trebui sa le ratati. Asadar sa vedem cam cu ce se mananca bucataria egipteana!

Ce mi-a placut enorm si n-am mai intalnit in alte parti la fel de bine gatita a fost Sea Food Soup. La recomandarea unei prietene romance stabilita de multa vreme in Egipt, am ajuns la un restaurant care estetic nu promitea mare lucru, dar din punct de vedere gastronomic ne-a impresionat pe toti cei prezenti. Supa are o textura cremoasa, cu un gust pronuntat de peste si cu bucatele delicioase de calamari, shrimpsi, crab si peste. Am mai incercat si-n alte parti, dar nu ca aici. Daca ajungeti prin Sharm, dati o fuga pe la Fares, in Old Sharm!

Este foarte posibil sa fi intalinit prin restaurantele de tip fast-food din toata lumea, dar in special cele cu influente arabesti, niste crochete vegetale facute din fasole fava maruntita sau naut ca si ingrediente de baza si condimentate cu tot felul de mirodenii. Sunt foarte bune si le-am intalnit peste tot prin Egipt la mic dejun in general. Falafel-ul, pentru ca despre el este vorba, este un preparat de origine egipteana, perfect pentru vegetarieni, precum si pentru aceia care duc dorul chiftelelor noastre din carne de porc. Nu se aseamana decat poate prin aspect, dar credeti-ma sunt foarte gustoase! Alaturi de un sos de iaurt sau puse intre doua felii de paine, acestea reprezinta o gustare perfecta.

Baba Ganoush este un preparat pe care-l intalnim si pe la noi, dar sub un alt nume bineinteles. Mai exact acesta consta intr-o salata de vinete coapte, curatate, tocate si amestecate cu usturoi, ceapa si diverse condimente, servindu-se pe pita (lipie). Mie-mi plac vinetele, asa ca acest Baba Ganoush s-a gasit de foarte multe ori in farfuria mea.

Cu totii am auzit si probabil am mancat macar o data-n viata de Shawerma. De origine turca, egiptenii au imprumutat reteta si au elaborat una proprie, amestecand carnea fripta la grill-ul vertical si tocata, cu legume si diverse sosuri, asezand-o intr-o paine dospita in forma de bagheta, sau pe lipie. Cea mai buna shawerma pe care am mancat-o in Egipt, a fost in Sharm el Sheikh, in Soho Square mai exact langa pationoar. Sunt acolo o multime de terase si restaurante, in care se servesc preparate delicioase. Iar conditiile, atat de curatenie cat si financiare sunt foarte aproapiate de cele din Europa.

Ador placintele! Indiferent cu ce-s umplute, dar daca-s dulci, cu atat mai bine. Egyptian pie este un alt preparat care mi-a placut enorm, ce-i drept am luat contact destul de tarziu cu el, abia la a 6-a tura de Egipt. Placinta asta se face cu carne de vita in general, sau cu pui, cu legume si mult cascaval. Felul in care o fac baietii priceputi de la Gad, este un real spectacol. Cu o indemanare capatata cu mult exercitiu, acestia invart un aluat subtire doar in maini, ungand blatul si mainile foarte foarte bine cu ulei. Am incercat ambele variante, atat cea cu vita cat si cea cu pui, prima placandu-mi mai mult. Si daca ajungeti, rugati sa va puna extra branza! Veti simti diferenta!

Exista si o varianta indulcita, o placinta cu crema de vanilie, iar dupa ce se coace in cuptor, peste ea calda se toarna lapte proaspat si mult zahar pudra, dupa care se lasa asa sa se abureasca! Mmm!!!

Ca veni vorba de dulciuri, n-am cum sa nu aduc aminte de deserturile egiptene. Mai mult sau mai putin egiptene, cu puternice influente turcesti si arabe, se gasesc la tot pasul o multime de patiserii si cofetarii in care se pregatesc tot felul de baclavale sub tot felul de forme si umpluturi. Cu nuci, fistic, arahide… toate-s extrem de dulci si gustoase. La El Zahra, in Hurghada am gasit o multime de dulciuri bune, bune de tot. Ce torturi si prajuturi am vazut aici. Mmmm imi ploua-n gura!

Fiind o tara cu o deschidere atat de larga la mare, nu doar la una ci doua, Marea Rosie si Marea Mediterana, iar pe deasupra dispunand si potentialul unui fluviu atat de mare cum este Nilul, nu se putea altfel decat ca pestele sa fie vedeta. Indiferent unde va veti afla, posibilitatile de a savura niste preparate din peste sunt uriase. Sub toate formele si modurile, pestele alaturi de faimoasele fructe de mare, sunt atat de bine pregatite, incat chiar si celui mai mare (ne) doritor de peste i se va face foame, cand se va apropia de un loc unde se gateste peste. In toate restaurantele se vor gasi in meniu specialitati pescaresti, dar cea mai autentica experienta este din punctul meu de vedere, o masa pregatita direct in piata de peste. Aici ai posibilitatea de a-ti alege captura si ai de unde alege, nu gluma. Prajit in baie de ulei sau fript pe pat de sare, pe plita veti avea parte de o experienta originala. Veti vedea cum toti turistii va vor arunca priviri curioase cand va vor vedea savurand alaturi de localnici.

Nu recomand aceasta experienta acelora dintre voi care tine foarte mult la eticheta unei mese curate. In piata, conditiile nu sunt deloc primitoare, dar daca incercati sa vedeti partea plina a paharului, va veti aminti multa vreme de gustul unui peste proapspat, bine pregatit.

Se spune ca pentru a intelege pe deplin un oras, o natiune, trebuie sa-i pietele. Acestea reprezinta punctul central al activitatilor zilnice, iar egiptenii sunt recunoscuti a fi buni comercianti. Confirm treaba asta! Aflandu-ma de multe ori printre localnici, am incercat sa simt si sa inteleg stilul lor de viata, modul in care isi duc ei existenta de zi cu zi. Amabilitatea si ospitalitatea lor este iesita din comun, uneori prea mult. Curiozitatea lor si dorinta de a interactiona cu turistii, face ca uneori sa exagereze, agansadu-i pe strainii veniti sa descopere aceasta natiune.

Pietele sunt intr-adevar locuri pe care n-ar trebui sa le ocoliti. Chiar daca nu intentionati sa cumparati ceva, macar pentru paleta interesanta de culori ce-o veti intalini, merita un efort. Munti intregi de fructe si legume va vor intampina inca de la intrare si comercianti dornici sa va vanda ceva. Fructele sunt cu adevarat gustoase, portocalele si bananele sunt deosebite, capsunile, guavele sau merele nu va vor lasa sa plecati cu mainile goale.

Daca in alte parti ale lumii, mancarea stradala ocupa un loc fruntas, ei bine in Egipt situatia nu sta chiar asa. Veti vedea adesea, tonete la care se vand lipii, fructe si legume sau un soi de dulciuri ca niste acadele facute din zahar si grasime. Am mai cumparat lipii ori fructe si odata am luat de la un localnic cartofi dulci copti.

Mancarea din restaurantele hotelurilor sunt un capitol aparte, unul care trebuie tratat separat. In functie de clasificarea acestuia si conditiile de cazare iti poti face o idee si despre restaurant. In Egipt, majoritatea hotelurilor, in special cele de la malul Marii Rosii, vin in intampinarea turistilor cu un regim de masa all inclusive. Un sistem destul de extins si bine elaborat, in functie de fiecare hotel in parte, serviciul de servite tip bufet suedez este cel mai intalnit. Din mancarurile pre-gatite si asezate in dispozitive care le pastreaza calde, fiecare turist isi ia ce si cat ii pofteste stomacul. Meniul este in general diversificat si se schimba zilnic, dar baza ingredientelor sunt cam aceleasi: cartofi, orez, paste, fasole, peste, pui sau vita. Salatele, fructele si dulciurile sunt si ele de asemenea prezente sub tot felul de forme si gusturi.

Desigur, exista multe alte preparate pe care ar trebui sa le incercati si sunt sigura ca sunt deosebite, dar eu cam atat mi-am amintit, din cele care mi-au placut in mod deosebit. Va recomand sa incercati mancarurile locale, in defavoarea celor internationale. Veti intalni si aici KFC si Mc Donald’s, dar serios… ar fi pacat sa va limitati doar la fast-food-urile pe care oricum le intalnim peste tot in lume!


[fb]
---
Trimis de angela_tudose in 10.06.17 14:17:44
Validat / Publicat: 10.06.17 20:03:39
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în EGIPT.

VIZUALIZĂRI: 13108 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (angela_tudose); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Guavele se gasesc aici in cantitati uriase
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX [10.06.17 20:03:05] »

Bune recomandările...

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Egiptul, #Circuite şi croaziere EGYPT" (deja existentă pe sait)

webmaster [10.06.17 22:51:36] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&Ema [11.06.17 09:28:50] »

@angy12:

Multumim pentru bunatatile oferite!

OlteanMarina [02.03.18 22:32:12] »

Am o intrebare offtopic, am voie cu o drona in bagaj in Egipt, si daca da, oare am voie să o pilotez pe malul mării de exemplu?

angela_tudose [03.03.18 09:12:40] »

Eu cred că da, dar să nu existe un alt regim cu dronele. Să trebuiască declarate la vamă, poate? Nu pot să-ți răspund.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
angela_tudose, Dan&Ema, OlteanMarina
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Egipt:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051186084747314 sec
    ecranul dvs: 1 x 1