ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.06.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Pantelimon [IF]
    ÎNSCRIS: 10.02.16
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    APR-2017
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii
    1 AD. + 2 COPII -- v: 4, 7

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Biserica Nașterea Maicii Domnului – Eforie Nord

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Biserica Nașterea Maicii Domnului din Eforie Nord se află pe Bulevardul Republicii la numarul 55, în centrul orășelului.

    Am găsit-o într-o zi friguroasă de aprilie. Am trecut de bazar mergând spre bulevard și am observant-o înainte să traversez.

    O biserică inspiră intotdeauna o stare de relaxare. Mi-am dorit să mă apropii, să-mi focusez atentia pe locaș și să văd ce e prin preajmă.

    Este o biserică nouă, de cult ortodox. Hramul bisericii este pe 8 septembrie.

    E împrejmuită cu un gard din bare de fier și are o curte frumoasă, îngrijită, cu alei, cu ceva floricele – multe lalele (galbene) că e sezon – și diverse construcții secundare în curte.

    De la poartă pană la intrarea în biserica aleea este scurtă, biserica fiind aproape de intrare, de trotuar și cu curtea dezvoltată mai mult stânga – dreapta.

    Pe dreapta se află o bancă verde, o mică gradiniță cu trandafiri ce nu au înflorit încă și o mică construcție termopan pentru aprins lumânări. Aici biserica propune excursii pentru drept-credincioși, aflam detalii studiind afișele de pe pereții interiori ai micii încăperi.

    Pe stânga curtea-i ceva mai amplă, tot gradiniță cu trandafiri, ceva braduț, dar și lalele înflorite frumoase, bănci, alei, imaginea Mântuitorului pe cruce într-un ansamblu frumos îngrijit, un foișor pătrat din bârne de lemn, o construcție mai micuță spre gardul din stânga și două locașuri mai mici pentru aprins lumânări, tot lângă gardul din stânga.

    În dreapta bisericii se află restaurantul Benida și în stânga o clădire de locuit.

    Biserica este foarte frumoasă, nouă, ingrijită. Are două turnuri frontale, ca doi piloni de sprijin, cumva fac asocierea cu cele doua fresce de pe peretele din fată reprezentand Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, reprezentati în mozaic, reprezentări donate de către ctitorul bisericii Leica Florentin, așa cum rezultă din mozaicul reprezentând pe Sfantul Arhanghel Gavriil.

    Aflam că privitor la calitatea de ctitor al acestei biserici au fost ceva controverse însă Sfântul Arhanghel Gavriil este la locul lui pe peretele frontal al bisericii împreună cu informarea din dreapta jos a mozaicului.

    Trebuie să recunosc, biserica este extraordinar de frumoasă însă mi-aș fi dorit să nu aflu toate detaliile pe care le-am aflat despre această biserică, facând minime săpături pe net.

    Și când mă gândesc încă – eu m-am dus și am filmat slujba acolo cu inconștiență fără să am habar că stau pe un butoi de pulbere (dar pentru că nu suntem cenzurati avem dreptul) – actualitățile mă panicheaza – nu știu însă de-aș fi reacționat altfel avand informațiile de acum în zorii descoperirii orașului Eforie Nord – să am eu anii de-altadată și minea de acum :D

    De curând am citit aici un review despre un lăcaș de cult original unde BOR nu stăpânește, la Biserica Nasterea Maicii Domnului de la Eforie Nord nu este aceeași situatie însă ctitoria nu a fost lipsită de peripeții controversate. Te duci într-un loc la nimereala și nu știi peste ce dai.

    Dar mai bine să revenim la cele sfinte.

    Deasupra intrării, spre stradă, o alta pictură murală prezintă scene biblice.

    Ușa este din lemn masiv, trei trepte acoperite cu mochetă verde la intrare, o terăsucă mică în fața intrării, ferestre patrățele de-a stânga și de-a dreapta.

    În hol, plante refreșante, aghiazmă mică, aghiasmă mică, nu știu de ce două, în fine, or fi rosturi… se bea nemâncat!

    Apoi sala principală, frumoasă, de mărime medie, cu picturi murale frumoase, se vede că-s noi. Ornamentarea interioară impresionează.

    Am gasit biserica joi după-amiază și era inchis. Doar am admirat de afară. Vineri după-amiază doar treceam pe acolo, cu grabă însă am auzit slujba în difuzoare și am gâdit că nu mă costă mult o vizită – pay me a visit! Nici n-a costat. Mi-a placut să particip la slujbă, preotul nu s-a supărat că l-am filmat și tocmai când mă pregăteam să ies că mă grăbeam ne-a invitat la mir. N-am putut să refuz. Am luat mir (cu Luca-n brațe).

    Această biserică, desi de cult ortodox, are bănci pe care stai când asculti slujba, la fel ca în bisericile catolice, pentru că așa a dorit ctitorul însă între timp acestea au devenit mărul discordiei și mult scandal pentru asta. Mie mi-au plăcut – dacă nu prea am obsesii…

    Biserica Nasterea Maicii Domnului de la Eforie Nord se prezintă destul de activă pe fb astfel că aflăm – recent au mai plecat dintre noi câteva personalitați locale.

    Timpul curge (cu repeziciune aș putea spune) și evenimentele se succed fără oprire, orice-am face… spre cugetare – te provoacă…

    AmFostAcolo la câteva zile după Pastele Blajinilor, așa cum informează pagina bisericii: https://www.facebook.com/parohiaeforienord2/ - o pagină bogată în informații, ce ne anunță despre evenimentele religioase din Eforie Nord:

    “ ✝️ Luni 24 aprilie - "Paștile blajinilor" - orele 6-13 - Parastase și colivi în cimitir. ”

    Ierom. Petru Pruteanu ne explica ce este Pastele Blajinilor:

    “Ce este „Paştile blajinilor”?

    “Hristos a înviat! Văzând sau auzind diverse ştiri şi comentarii pe internet despre „Paştele blajinilor”, mi-a fost dat să aud idei mai mult sau mai puţin trăsnite cu privire la această zi; păcat că unele chiar de la clerici ai Bisericii Ortodoxe. Cea mai şocantă dintre ele a fost la Radio Moldova unde „o tanti prezentatoare” a zis că această zi (parafrazez): este închinată „spiritelor celor morţi”, care „în această zi se întorc pe pământ” şi se bucură alături de cei veniţi la cimitire să-i cinstească.

    De aceea cred că este util să amintim puţin istoria şi însemnătatea acestei zile. Ea nu este chiar atât de simplă cum cred unii, dar nici foarte complicată încât să nu fie reţinută chiar de fiecare creştin.

    În vechime, mai ales prin părţile noastre, exista obiceiul ca chiar în ziua de Paşti, la întoarcerea de la Biserică, creştinii să treacă pe la cimitir (mai ales că multe cimitire sunt chiar în preajma sfântului locaş) şi îi salutau pe cei adormiţi cu acelaşi salut „Hristos a înviat”. În legătură cu acest obicei se cunosc şi diferite semne minunate, cum a fost de exemplu în Lavra Peşterilor din Kiev, când un călugăr a intrat în peşterile unde sunt aşezate moaştele cuvioşilor adormiţi, şi la salutul „Hristos a înviat! ”, cei adormiţi au răspuns toţi odată: „Adevărat că a înviat”. Deci Învierea ne adună pe toţi şi, practic, distruge zidul dintre cei vii şi adormiţi.

    Apare însă întrebarea, de unde acest „Paşte al blajinilor” şi de ce este sărbătorit el anume acum?

    În primul rând trebuie să explicăm termenii. «Пасха блаженных», numită la ruşi mai des «Радоница», a dat în româneşte numele de „Paştele blajinilor” care s-ar putea traduce cu „Paştile celor fericiţi” sau mai simplu – „Paştile celor adormiţi”. E acelaşi Paşti, dar extins şi sărbătorit în două locuri: în casele noastre, când masa este pentru cei vii; şi în cimitire, la morminte, când masa şi darurile sunt servite în cinstea celor adormiţi.

    Dacă e să abordăm problema doar din punct de vedere spiritual, acest „Paşti al blajinilor” poate fi sărbătorit odată cu Paştele propriu-zis sau imediat după acesta. Dar întrucât creştinii nu doresc doar să servească o masă sau să facă milostenie în cinstea celor adormiţi, ci să facă şi rugăciuni de pomenire pentru ei – ceea ce e foarte bine şi recomandabil, a fost nevoie ca „Paştile blajinilor ” să fie mutat cu o sătămână mai târziu. Tipicul bisericesc interzice pomenirea morţilor în toată Săptămâna Luminată, inclusiv în Duminica Tomii, prima de după Paşti. De aceea, a fost obligatoriu ca această zi de pomenire a morţilor să fie mutată cel mai devreme posibil – şi această zi este luni, în săptămâna care urmează după Săptămâna Luminată.

    Acest „Paşte al blajinilor” e ţinut doar în Biserica Rusă şi în puţine regiuni în Moldova din dreapta Prutului. Restul ortodocşilor îi pomenesc pe adormiţi în celalte zile prevăzute în calendar pentru astfel de pomeniri. Deci, putem spune, „Paştele blajinilor” e un obicei local.

    Iată în câteva cuvinte originea acestei sărbători. Este o sărbătoare de bucurie pentru Hristos cel Înviat. Este o afirmare a credinţei şi nădejdii noastre în învierea morţilor. Este şi o zi de pomenire a celor adormiţi, dar una plină de optimism şi bucurie, pentru că prin Îniverea lui Hristos, moartea nu mai este un sfârşit fatal, ci doar o trecere spre viaţa veşnică alături de Hristos şi de toţi sfinţii şi drepţii care au bine-plăcut Lui. ”

    Sursa

    http://www.ortodoxia. md/2015/04/ce-este-qpatile-blajinilorq/

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de danaeldreny* in 12.06.17 22:44:38
    Validat / Publicat: 13.06.17 08:53:49
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în EFORIE NORD.

    VIZUALIZĂRI: 5134 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danaeldreny*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P05 Biserica Nașterea Maicii Domnului, Eforie Nord, Bulevardul Republicii, nr. 55
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
    PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 21 PMA (din 21 voturi)
    NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [13.06.17 08:52:38]
    »

    Articol catalogat de echipa de moderare ca fragmentare excesivă, nejustificată - se publică hors-concours, fără PMA STD (se poate vota, însă doar simbolic)

    mishu
    [13.06.17 09:45:40]
    »

    @danaeldreny: Se vede ca biserica este noua, picturile au acea culoare puternica pentru ca in timp ea sa se estompeze si dupa cum se vede in poze existau si enoriasi la slujba.

    Eu de obicei evit fotografierea in timpul slujbelor pentru a nu deranja atat preotul cat si enoriasii.

    Mai am cateva zile si ajung si eu la Eforie, astept sa vad orasul la 10 ani de cand nu am mai stat acolo (chiar daca hotelul va fi ok).

    Felicitari, votat cu placere.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
    Radu Tudoran
    [13.06.17 10:11:21]
    »

    Am vizitat biserica cu aproape 15 ani inainte, pe cand era noua. Am recunoscut-o mai mult cand ai amintit de banci precum in bisericile din vest. Atunci am aflat ca donatorul a cerut amplasarea bancilor. Lucru pe care l-am apreciat foarte mult.

    Calatorii frumoase pe mai departe.

    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [13.06.17 11:15:27]
    »

    @mishu: Sărumâna,

    Vacanță minunată și la Eforie și oriunde!

    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [13.06.17 11:21:16]
    »

    @Radu Tudoran: Mulțumesc, asemenea!

    elviramvio
    [13.06.17 14:31:24]
    »

    @danaeldreny:

    Interesanta taina blajinilor.

    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [13.06.17 15:03:17]
    »

    @elviramvio: M-a impresionat

    webmaster26
    [25.06.17 12:03:31]
    »

    @danaeldreny: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    ===

    Pe viitor te rog să-mi dai un PM și să-mi spui că ai trimis filme. Acel cont îl verific doar în urma unor ''avertizări''!

    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [25.06.17 19:38:13]
    »

    @webmaster26: Mulțumesc!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    danaeldreny*, elviramvio, mishu, Radu Tudoran
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Eforie Nord:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053405046463013 sec
    ecranul dvs: 1 x 1