ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.08.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 27.07.13
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 14 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Două saptamani si o insula

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Creta este insula pe care ne-am dorit sa ajungem de ceva timp si tocmai cand luasem decizia sa o vedem si, in fine, deja platisem niste bani la agentia cu care am mers (pe care o recomand si nu o recomand in acelasi timp, voi spune de ce putin mai incolo) iata ca se pune problema cu criza din Grecia. Ne-am interesat in stanga si in dreapta la persoane care tocmai se intorsesera din Grecia si nu au intampinat nicio problema (cu ocazia asta vreau sa subliniez ca ar fi cazul sa nu credem tot ce se scrie in presa in ziua de azi).

Nu o sa mai scriu generalitati despre insula, pentru ca asta poate cauta oricine pe internet, voi scrie exact ce am experimentat noi, pe pielea noastra. Asadar, despre vreme, nu va lasati pacaliti de temperaturi:intrasem pe cateva site-uri cu o zi inainte si ziceau ceva de 30 de grade in Creta cam toata perioada sejurului nostru (adica doua saptamani) si, de asemenea, la bordul avionului, pilotul ne-a anuntat temperatura de 29 de grade la ora sosirii noatre (respectiv ora 11:30 AM) ceea ce ar parea o temperatura potrivita, cald, dar nu foarte. Eh, si cand am ajuns acolo, ne-a lovit pur si simplu :)))))). Or fi fost probabil 30 de grade, dar umezeala cred ca era de vina, nu stiu cum sa zic, transpirai stand pe loc. Asa a fost primele 2-3 zile, apoi s-a mai domolit cat de cat. Oricum, prima saptamana a fost plina de soare, niciun nor pe cer. Dar in a doua saptamana s-a intamplat ceva neobisnuit, zic eu, pentru sfarsit de luna iulie/inceput de luna august in Creta:se innorase si chiar in vreo doua zile a picurat! Dar pe noi nu ne-a deranjat, era mai placut afara si nu era incontinuu innorat oricum.

Reteaua de autobuze este bine pusa la punct, se respecta programul de obicei (cred ca puteti gasi programul la orice receptie, daca nu, interesati-va la agentiile locale, chiar am intalnit oameni foarte draguti). Am vazut ca mai circula si un trenulet care facea diferite trasee dar si un autobuz din acela cu etaj, Hop On-Hop Off. Trenuletul l-am incercat si nu pot spune ca mi-a placut prea mult:avea o viteza redusa si se zgaltaia foarte usor, probabil copiii ar aprecia mai mult o astfel de excursie, dat fiind faptul ca arata ca un trenulet din acelea din parcurile de distractie, insa era un ghid audio in mai multe limbi (evident ca nu si in romana) si asta chiar a fost o bila alba. Insula e muntoasa, drumurile sunt foarte bune, chiar unele drumuri sunt un spectacol in sine (ex: drumul dintre Heraklion si Rethymno, ultima portiune catre Elafonisi, drumul dintre Agios Nikolaos si Elounda).

Noi am stat la vreo 2,5 km de centrul orasului Rethymno, la hotelul Grecotel Plaza Spa Apartments. Am vazut ca hotelul nu se afla in lista hotelurilor la care s-a facut deja review, asa ca astept intrebari.

Avand in vedere ca am stat doua saptamani, mie mi s-a parut ca nu am vazut cate ar fi vazut altii in atatea zile, poate si pentru ca suntem putin mai lenesi si ne place sa stam pe la plaja, sa mergem prin Rethymno seara (adica in locuri apropiate) dar o sa fac oricum o lista cu ce-am vazut si ce impresii mi-au lasat:

Plaja din Rethymno (evident)

Lunga, intinsa, larga, nisipoasa. Intr-adevar, la intrare in apa se aflau pietre mai mari sau mai mici, dar nu era deranjant, cel putin pentru noi. Cand intrai, nu se adancea brusc, dar nici ca la plaja din Mamaia unde mergi nu stiu cat pana se mai adanceste. Se putea merge cu parasailingul (80 eur/persoana), cu scuterul de apa, cu banana din aceea care se rastoarna si cred ca mai erau si altele, dar nu le cunosc denumirile. In a doua saptamana, cum se innorase si incepuse sa bata vantul, am prins cateva zile cu niste valuri destul de mari si puternice; o sa atasez o imagine cu o balta facuta de un val.

Manastirea Arkadi

Aici si la Amnatos am ajuns cu trenuletul acela de care va ziceam mai sus. Manastirea este frumoasa, la intrare se ofera un ghid al manastirii si al imprejurimii. O sa las mai mult imaginile sa vorbeasca.

Amnatos este un sat traditional, aflat mai pe munte, am inteles ca avea in jur de 80 de locuitori, si aici o doamna gazduieste in propria casa un mic muzeu al obiectelor folosite de cretani chiar in in zilele noastre (in sate precum acesta, evident). Sunt sigura ca orice sat traditional ati vedea, o plimbare de 15 minute este o placere.

Plaja Elafonisi

Am ajuns aici in jurul orei 12 si nu am gasit niciun sezlong liber desi erau destul de multe. Planul era sa facem o baie, dar nu aveam unde sa stam, asa ca ne-am multumit sa facem muuuuulte poze si o plimbare pana la insulita care leaga plaja de uscat si inapoi. Nisipul nu este vizibil roz, in anumite zone ale plajei are usoare tende rozalii, deci nu va asteptati la cine stie ce din punctul asta de vedere. Trecand peste toate astea, este minunat, verde, albastru mai inchis, mai deschis, turcoaz, nisipul fin, dar fin pe bune! Iar apa era mica pana la vreo 200 m in larg. Cred ca cel mai potrivit este sa ajungi acolo dupa-amiaza sau dimineata devreme. Terase nu sunt pe plaja, asa ca mai bine veniti cu apa dupa voi. A, aveti grija si cu parcarea aici, care nu e tocmai o parcare, fiecare isi lasa masina pe unde apuca si asta nu e o problema in mod normal, numai ca aici sunt foaaarte multe, sa nu mai pomenesc de cele 20 de autocare...

Plaja Flasarna

Parcarea mult mai ok, la vreo 2 minute de mers pe jos de plaja. Apa era mai verde, foarte limpede si mai rece, tocmai bine de facut o baie dupa o zi calduroasa (da, aici gasisem sezlong si implicit, nu era chiar asa de multa lume ca la Elafonisi, dar era deja ora 4). Chiar ne doream sa ne intoarcem aici, dar de, timpul e scurt, mai ales in vacanta!

Stavros

Pana sa nimerim aici, ne-am mai oprit in vreo doua locuri crezand ca ajunsesem la plaja lui Zorba, asa ca mai bine intrebati localnicii daca nu sunteti siguri. Plaja tot cu nisip fin, nu la fel de frumoasa ca celalalte doua, si, in opinia mea, nu un obiectiv important, dar am zis sa compensam cu faptul ca nu am ajuns la Balos, ceea ce inca regret si dupa 3 saptamani.

Asta a fost o excursie facuta cu masina inchiriata (65 eur/zi cu tot cu asigurare, un Citroen Cactus). A doua excursie facuta tot cu masina:

Knossos

Am ajuns in jur de 10:30 aici, parcarea ok. La intrare o coada destul de lunga, dar a mers repede, 10 minute poate. Tot de la intrare se puteau plati niste ghizi (10 eur/persoana) si noi nu am vrut sa luam, ni s-a parut mult, fiind si un grup de 5 persoane, dar am simtit lipsa unui ghid, asa ca ori veniti cu o excursie organizata cu ghid inclus, ori va luati de acolo, ori incercati sa va descurcati cu harta in mana, asa cum am incercat noi. Este interesant chiar si asa, am avut niste carti-ghid luate din tara care ne-au fost de folos toata excursia.

Manastirea George Selinari

Frumoasa, panorama superba, manastirea a fost construita in stanca, insa nu se vizita inauntru. Nu am mai avut timp sa ajungem la manastirea Panagia Kera Kardiotissa, asa ca ne-am oprit la aceasta, fiind si in drumul nostru catre Agios Nikolaos.

Agios Nikolaos

Este un oras frumos, mai liber insa decat celalalte capitale de prefecturi. Chelnerita de la restaurantul unde am mancat ne-a povestit ca oamenii nu vin pe aici decat atunci cand au croaziera catre Spinalonga. Imaginea din Agios Nikolaos cu panorama asupra lacului este bine cunoscuta si exact asa arata si in realitate. Despre lac se spune ca are o adancime de 64 m, iar pe vremuri, Atena si Artemis obisnuiau sa isi spele parul aici, insa despre povestea asta eu nu stiu ce sa zic :). Nu mancati la restaurantele de pe marginea lacului, sunt preturi chiar duble fata de alte restaurante aflate la 1 straduta mai incolo. Chiar am apreciat putina liniste in acest orasel curat si cochet.

Elounda

Aceasta statiune se afla in golful Mirabello, golful din Creta cu cea mai limpede apa. Nu am stat prea mult aici, am facut doar o baie si apoi am plecat.

Heraklion

Am parcat undeva langa Plateia Eleftherios, de acolo am luat-o drept pe bulevardul Dikeosinis pana am dat de fantana Morosini, pe partea dreapta, de acolo am luat-o tot inainte, am trecut de Loggia venetiana si am intrat in biserica Agios Titos (Agios Titos este si protectorul insulei). Am continuat apoi sa mergem pana am ajuns in port:in fata era fortareata, in dreapta Arsenalul venetian, si in stanga apusul. Centrul vechi din Heraklion este renovat, orasul este frumos si merita o plimbare pe stradutele lui, ca pana la urma e capitala insulei, nu?

In alta zi am fost cu autobuzul in Chania si vorba vine "autobuz" caci era autocar in toata regula. Probabil pe distante mai mari erau autocare (in care nu se primeau calatori mai multi decat locurile disponibile), iar pe distante mai mici erau autobuze.

Chania

Statia unde ne-a lasat autobuzul nu este departe de centrul vechi, la vreo 5 min de mers pe jos. Dupa ce am "intrat" in centrul vechi am facut dreapta pe Odos Skridlof, straduta intesata de magazine de haine, de suveniruri, de costume de baie etc. Si de aici, tot in plimbare am tinut-o. Am ajuns in port (chiar iti da senzatia ca ai fi in Venetia), am intrat in Moscheea Ienicerilor care gazduia o colectie de cateva picturi contemporane, am intrat si in Catedrala Ortodoxa. Poate povestesc intr-un mod sec, dar orasul este superb, nu stiu cum sa ma exprim altfel. Noi am facut in asa fel incat sa ajungem pe la 6 in Chania, ca sa prindem apusul acolo, dar si pentru ca sa vedem orasul pe inserat, are alt farmec. Am vrut sa urcam si in far sa vedem orasul de la inaltime (chiar daca nu era una prea mare) insa am inteles ca nu se poate vizita.

Rethymno

Aici am ajuns de doua ori. Prima oara am intrat in zona veche pe Porta Guora. Am trecut pe langa Moscheea Nerandzes (candva fusese biserica catolica insa turcii au transformat-o in moschee) si am urcat la fortareata (intrarea este 4 eur/persoana). Turul ne-a luat cam o jumatate de ora; ai panorama asupra orasului, muntilor si marii. Dupa aceea, am ajuns si la fantana Rimondi si Loggia Venetiana

A doua oara cand am ajuns in Rethymno am luat-o pe jos de la hotel si am vazut portul vechi pe seara. De asemenea, nu va recomand sa mancati in port, la fel ca la Agios Nikolaos, preturile sunt mari, iar pestele nu este proaspat chiar daca au vitrina cu peste si fructe de mare expuse.

Intr-o seara am luat parte la o seara cretana la Poliou House in satul Asteri. Mancarea foarte buna, au venit si niste dansatori si dupa ce si-au facut ei numarul te luau si pe tine pe sus. Restaurantul era in curtea din spate a casei proprietarului, iar din fata casei se vedeau dealurile si marea.

Legat de mancare, sau mai bine zis desert, am vazut in mai multe locuri o prajitura cretana, bougatsa, este ca un cremsnit, numai ca e mai usoara si mai putin dulce crema si se pune scortisoara deasupra. Vedeti ca mai peste tot, se ofera din partea casei, inainte sa iti aduca ce ai comandat, niste aperitive:masline, tzatziki si alte preparate traditionale; de multe ori ni s-a oferit si desert (tot din partea casei):inghetata de lamaie, budinca de vanilie, pepene rosu, iaurt cu miere etc

Restaurantele pe care le recomand:

-Lemono Kipos/Lemon Tree Garden (in Rethymno, pe Odos Antistaseos; este intr-o gradina de lamai, dupa cum spune si numele, muzica placuta, nu mai vorbesc de calitatea mancarii)

-1+1 (e in afara Rethymnoului, aici am mancat de cele mai multe ori, fiind aproape de hotelul nostru)

-La Strada (in Agios Nikolaos, pe Nikolaou Plastira)

-un restaurant aflat pe partea dreapta pe drumul de intoarcere de la Elafonisi; nu avea multe feluri de mancare, dar acelea erau foarte bune

Unde am mai fi vrut sa ajungem:

-manastirea Panagia Kera Kardiotissa

-Balos (nu am mers pentru ca nu se putea cu masina, ultima portiune fiind neasfaltata, iar croaziera nu am vrut sa facem fiindca se statea 2 ore la o cetate si apoi 3 ore la Balos ca sa faci plaja in miezul zilei ceea ce noi nu facem niciodata)

-Cheile Samariei

-plaja si manastirea Preveli (desi am auzit ca pe plaja sunt multi tantari iar in apa multe meduze)

-platoul Lasithi si grota Dikti

-plaja Seitan Limania

Si acum sa vorbesc despre agentie si agentii in general:mi-a palcut ca totul a fost super bine organizat, transferul de la eroport la hotel, ghizii de la agentie amabili, dar cand a fost vorba de excursii, preturile erau duble fata de agentiile locale, sa nu mai vorbesc despre inchirierea unei masini pe o zi :130 euro in conditiile in care, asa cum am zis, am luat-o cu 65 din alta parte.

Asadar, plimbarea cu trenuletul, seara cretana si masina inchiriata le-am gasit cu preturi mult mai bune la o agentie locala (nu cred ca am voie sa dau nume).

Cam asta a fost cu vacanta in Creta, ne-a placut mult si ne-am intoarce oricand deoarece Grecia este ceva foarte apropiat sufletului nostru.

Iarasi am scris o gramada, dar sper sa fie de ajutor.


[fb]
---
Trimis de Maria V. in 25.08.15 17:22:11
Validat / Publicat: 25.08.15 19:36:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 5000 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Maria V.); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P27 Lacul Voulismeni din Agios Nikolaos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster
[25.08.15 19:34:14]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

gettyy
[25.08.15 20:13:56]
»

@Maria V. :

Un review foarte bun, cu informații utile, bine structurat!

Nu am fost încă în Creta dar o voi face în curând!

Minighidul tău îmi va fi de un real folos.

Te felicit pentru vacanța ta frumoasă şi pentru felul cum ai reusit să ne-o împărtăşeşti si nouă!

papone
[25.08.15 21:04:25]
»

@Maria V. - Wooow! O placere sa citesc articolul asta! Bravos!!!

PS: Si cum laudele astea vin de la mine, se pun dublu

mirmicu
[25.08.15 22:08:44]
»

Este onoarea mea să vin cu superbonusul!!!

Sau a fost papone? Oricum nu contează, reviewul este excelent!!!

webmaster25
[25.08.15 22:21:44]
»

Noi am stat la vreo 2,5 km de centrul orasului Rethymno, la hotelul Grecotel Plaza Spa Apartments.

@Maria V. -ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

[În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc) ]

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

Maria V.AUTOR REVIEW
[26.08.15 00:11:08]
»

@gettyy: Multumesc si va urez o vacanta cel putin la fel de frumoasa ca a mea si daca scrieti un review sa puneti poze, ca deja mi s-a facut dor

Maria V.AUTOR REVIEW
[26.08.15 00:13:18]
»

@papone: Multumesc, a fost o placere sa il scriu

Maria V.AUTOR REVIEW
[26.08.15 00:15:45]
»

@mirmicu:Multumesc pentru laude

webmaster13
[26.08.15 10:48:13]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[27.08.15 17:53:07]
»

@Maria V. - Informaţii excelent sistematizate şi "asezonate" cu fotografii pe măsură. Felicitări!

Maria V.AUTOR REVIEW
[27.08.15 20:56:32]
»

@Carmen Ion: Multumesc, doamna "senator"!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, gettyy, Maria V.
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Creta:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050549030303955 sec
    ecranul dvs: 1 x 1