ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.10.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2021
DURATA: 15 zile
Cuplu
2 ADULȚI
PREȚ 2400 euro
cu AVIONUL (toate taxele incluse)
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Vacanța în Creta

[fb]
NOU TIMP CITIRE: 13 MIN

Circuit de două săptămâni prin fascinanta Insulă Creta

TIPĂREȘTE

În perioada 30 septembrie – 14 octombrie am făcut o excursie de 15 zile în Insula Creta, vizitând-o pentru prima dată, de fapt este prima insulă a Greciei vizitată de mine. De ce Creta!? Pentru că acum 22 de ani am vizitat Grecia cu mașina și bineînțeles cu copiii și ajungând la Atena la Muzeul de Arheologie m-a fascinat civilizația minoică, eu fiind mare iubitoare de istorie. Mi-am propus atunci să ajung în Creta, mai am în plan Rodos, ..., anii au trecut, am avut alte priorități și de abia acum i-a venit și ei rândul.

Mulțumesc frumos colegilor de pe AFA care mi-au fost de un real folos, nu vreau să supăr pe nimeni, dar trebuie să menționez pe câțiva: @Carmen Ion, @maryka, @irinad. Am avut probleme cu avionul, cursa s-a anulat, eram într-o lipsă totală de inspirație și norocul a venit de la Carmen care m-a îndrumat să caut cursă la Ryanair, punct de aterizare Chania.

Am încercat să-mi fac un traseu variat așa cum îmi place mie, îmbinând frumusețile naturale cu cele spirituale dar și cu vestigii istorice. Am vizitat canioane și chei, peșteri, insule, frumoase mănăstiri, nu am ratat civilizația minoică, frumoasele sate cretane și mi-am clătit ochii cu cele mai frumoase plaje ale Cretei. Am vizitat Creta de la nord la sud și de la vest la est, nu mi-am imaginat-o atât de grandioasă, greu de cucerit.

Avionul și la ducere și la întoarcere a fost plin, formalitățile s-au desfășurat simplu, nu s-a așteptat mult, biletele au costat 176 euro cu prioritate și 2 bagaje de mână pentru fiecare. La întoarcere am văzut pasagerii ce veneau din România, erau tot foarte mulți, ce m-a șocat a fost timpul rămas dintre cei veniți și noi, sub o jumătate de oră, când să ai timp de dezinfectare!!?

De la aeroport am luat autobuzul KTEL, ce vine din jumătate de oră, cost 2,3 euro de persoană de la ghișeul de lângă stația de taxiuri ce merge la Autogara Centrală din centrul orașului, timp de mers 40 minute, oprește în stații și sunt multe semafoare. Am plecat pe jos, prin Square 1886 și am ajuns la capătul străzii pietonale Chalidon, sunt circa 300 metri până la cazare.

Am avut 14 nopți de cazare, toate rezervările făcute prin Booking, astfel: 5 nopți Chania la Earini Rooms And Apartments, 197 euro, 2 nopți Khóra Sfakíon la Samaria Studios, 110 euro, 1 noapte Myrtos la Mirtos Hotel, 43 euro, 2 nopți Agios Nikolaos la Creta Hotel, 82 euro, 2 nopți Heraklion la Athinaiko Hotel, 90 euro, 2 nopți Rethymno la Loggia Traditional Suites, 100 euro. Toate cazările au fost bune, ne-au oferit confort la un preț bun, au fost alese cât mai în centru, nu ne-a interesat apropierea de plajă. Trebuie să adaug că ar fi meritat stat doar 4 nopți în Chania și apoi o noapte în Palaiochora, un frumos orășel la Marea Libiei, așa ne–am întors ca să ajungem iar în sud la Khóra Sfakíon, a fost singurul lucru pe care nu l-am prevăzut cum trebuie.

Am închiriat mașină din Chania, de la o agenție aflată vizavi de Autogară, la un preț bun, prin negociere, doar ultimele 12 zile, cost 310 euro, pentru că a doua zi am mers la Cheile Samaria cu excursie achiziționată de la aceeași agenție. Mașina a fost o Skoda Citigo, de mici dimensiuni, cu un consum bun, de 6 litri la suta de kilometri, o mașină destul de nouă, nu am avut probleme. Apropo de mașină, nu mi-am imaginat cât este de reliefată Creta, numai dealuri, munți, canioane, chei, drumuri virajate, unele înguste, curbe ac de păr, se urcă și se coboară. Partea nordică este mai acceptabilă, are și porțiuni de autostradă, dar în sud se schimbă totul, mult mai spectaculos, nici nu știi ce să mai admiri. Sunt drumuri bune, unele refăcute de curând, la o populație de peste șase sute de mii de locuitori să ai asfalt peste tot, să ajungi oriunde prin satele risipite de munte...

Parcările din Creta sunt multe fără plată, trebuie doar să găsești loc și în orașe trebuie să fii perseverent și bun șofer pentru a te putea fofila printre mașinile parcate pe marginea drumului. Am plătit doar în două locuri parcarea de 3 euro fiecare, la Plaja Preveli și la Matala. Prețul benzinei a variat între 1,78 și 1,81 euro litrul.

Fiind pandemie peste tot, în spațiile închise, muzee, peșteri, restaurante, barcă ni s-a cerut certificatul verde, îl aveam pe telefon, excepție făcând cazarea. Se purta mască în interiorul clădirilor și chiar în peșteri.

Vremea a fost așa cum îmi place mie, în jur de 24 – 25 grade, cu excepția primelor trei zile când au fost în jur de 20 grade și mai bătea și vântul. În partea sudică peste tot se făcea plajă. În circuitul meu de 15 zile am întâlnit foarte mulți vorbitori de engleză, germană și franceza, mulți aflați la vârsta pensionării, mari amatori de plimbare, odihnă.

Voi scrie ce am văzut în Creta pe zile, cu excepția celor două zile de la început și sfârșit, deci vor fi 13 zile pline, poate voi fi și eu sursă de inspirație pentru alți cititori.

Ziua întâia

Am dedicat-o excursiei opționale la Cheile Samaria, un vis tot la fel de vechi ce s-a îndeplinit după 20 de ani. Costul excursiei a fost de 37 euro de persoană. A fost o zi plină cu mari satisfacții, chiar dacă puțin obositoare, bucuria visului împlinit m-a făcut să uit totul, febra musculară, așa pățesc mereu când îmi place ceva, uit orice neajuns... Soțul s-a mai văitat câteva zile, el trebuia în plus și să conducă, l-am cam solicitat în această excursie, dar i-a plăcut și lui până la urmă, venind acasă mi-a spus că Insula Creta i s-a părut grandioasă...

Ziua a doua

Am plecat la agenție și am luat mica mașină ce ne-a fost gazdă 12 zile și am mers direct în Peninsula Akrotiri vizitând Gouvernetos Monastery. De aici prin curtea mănăstirii am coborât la Peștera Ursului, apoi la Monastery Katholiko, sunt multe scări și apoi prin defileul Avlaki și printre stânci circa 20 minute la Katholiko Beach care este ca un mic fiord. Am revenit și am ajuns la Agia Triada Tzagaroli Monastery și apoi la Seitan Limania, o plajă deosebită la care se coboară în scurt, pe un drum extrem de virajat și de îngust. Am pozat-o de sus și nu am mai coborât la plajă, prima zi de la Cheile Samaria își cerea drepturile, poteca era îngustă și mergea pe deasupra unui hău... Am revenit în Chania și am vizitat centrul vechi. Chania mi-a plăcut foarte mult, este cel mai frumos oraș cretan, cu cel mai frumos port vechi, cu străduțele pe care să te pierzi, să te plimbi în voie...

Ziua a treia

Am plecat dimineața la Kissamos, circa 40 km din Chania, cam 40 minute, drum drept, iar la ieșire din localitate se află portul pentru a merge în Croaziera la insula Gramvousa și laguna Balos. cretandailycruises.com/ex ... sabalos.en.html

Am plătit la casa de bilete 25 euro de persoană, 21 euro pentru seniori, respectiv soț. Excursia din Chania costa 38 euro de persoană și ne-a convenit cu mașina și ca preț dar mai ales ca timp, nu am depins de autocar. Există o parcare gratuită în zona portului. A meritat fiecare bănuț!

Ziua a patra

Am dedicat-o vizitării mai multor obiective. Am plecat spre Kolymvari și am mers la Gonia Odigitria Monastery cu un muzeu deosebit, apoi am vizitat Plaja Falasarna, cam pustie dimineața și am plecat prin frumoasele Chei Topolia la Cave of Agia Sofia, se urcă la ea, sunt scări amenajate. De aici am plecat Chrysoskalitissa Monastery, drum îngust, curbe ac de păr, se urcă apoi se coboară, se trece și pe lângă satul tradițional Elos, nu aveam timp de el. De la mănăstire am plecat doar pentru vizită la Plaja Elafonissi, mașini peste tot, ne-am luat un reper pentru a o găsi la întoarcere. Pe plajă era lume buluc, mulți și în apă, era în jurul orei 15. cretanbeaches.com/en/beac ... t-crete-beaches

De aici am plecat la orășelul Palaiochora care mi-a plăcut mult. Puteam să ne cazăm aici și să nu ne mai întoarcem la Chania, a fost singura breșă în circuitul meu. Recomand cazare aici, sunt multe locuri de vizitat.

Ziua a cincea

Am părăsit Chania plecând la Khóra Sfakíon, mulți îi zic Sfakia pentru a opri în satul Imbros și a parcurge Cheile Imbros, sper să scriu cât mai curând despre ele. Am ajuns la cazare și apoi ne-am odihnit în frumosul sat Sfakia unde am stat 2 nopți.

Ziua a șasea

Din Sfakia am plecat cu vaporașul la Loutro, orar și prețuri anendyk.gr. Ce mi-au plăcut aceste sate cretane!! , cosmetizate este adevărat dar frumos așezate, pete de culoare în imensitatea munților ce le înconjoară. Din Loutro am plecat pe Poteca E4 spre Plaja Glika Nera, sper să scriu și despre aceste locuri, potecă ce merge de-a lungul țărmului destul de sus dar frumos totul, auzi marea și vântul.

Ziua a șaptea

Din Sfakia am plecat la Moni Piso Preveli, drum virajat, la mare înălțime în lungul Mării Libiei. Am trecut la început și prin satul Komitades, ieșirea din Canionul Imbros iar spre sfârșit de Plakias, drum ce se lasă în dreapta. De aici am plecat la parcarea cu plată de la Plaja Preveli și am coborât la plajă dar mai ales pentru a merge prin pădurea de palmieri, sunt scări amenajate, balustrade, cam 20 de minute până acolo. Un loc deosebit pe care nu îl voi uita.

Am plecat mai departe, aveam o zi lungă, prin spectaculosul Defileu Kourtaliotikos, jos în vale curge Râul Mare care se vărsa în mare în dreptul plajei Preveli. În dreapta drumului erau multe locuri special amenajate pentru belvedere și pozare. De aici am plecat la Minoan Palace of Phaistos unde am stat circa o oră și ne-am familiarizat cu palatele minoniene, merită cu prisosință.

Am plecat apoi la Matala și am vizitat Grotele, ne-am cocoțat până la nivelul trei. De aici ultima oprire a fost la Archaeological Site of Gortyna și apoi la cazare în pitorescul sat Myrtos.

Ziua a opta

Am vizitat puțin sătucul plin de turiști, am văzut cu o seară înainte când am fost să servim cina, terasele erau pline. Am plecat spre Ierapetra, cel mai sudic oraș din Europa, cel mai „sărutat” loc de soare, unde am stat puțin, am ajuns până la fortăreață și la port, se cam terminaseră lucrările de restaurare. De aici sunt croaziere zilnice până în Insula Chrissi, nu era în programul meu.

Am plecat mai departe spre Zachros, drumuri deosebite, unele înguste, virajate, am oprit la Etia, un frumos sat venețian refăcut cu fonduri europene și de aici la Parcarea B de la Valea Morților, aflată la ieșirea din satul Zachros. Defileul Morților sau altfel, Defileul Zakros se termină în frumoasa Kato Zakros cu plaja de cristal! Defileul este foarte frumos și de-a lungul traseului am întâlnit multe peșteri mici care, în epoca minoică, erau folosite ca morminte. creti.co/blog/top-10-crete-gorges

Am revenit la mașină pe alt drum și am plecat la Plaja Vai, doar am admirat-o de sus dintr-un punct de belvedere, păcat că nu se vizitează pădurea de palmieri. Plaja era plină de turiști, era cald și bine, noi doar ne-am plimbat pe acolo. De aici am poposit la Moni Toplou cu un muzeu deosebit dar cu un paznic vigilent, am reușit doar două poze în interior. Am cumpărat de aici ulei de măsline. Am plecat mai departe și am ajuns la cazare la Agios Nikolaos.

Ziua a noua

Am dedicat-o vizitării Insulei Spinaloga, insula venețiană trasformată în leprozerie. Am mers la Plaka și am luat vaporașul, un bilet costă 10 euro dus-întors. Taxa de acces în cetate a fost de 8 euro de persoană și 4 euro pentru seniori. După amiază am vizitat orașul Agios Nikolaos.

Ziua a zecea

Am plecat spre Biserica Panagia Kera aproape de satul Kritsa, o biserică cu trei altare, frumos pictată și apoi am vizitat satul, un sat tradițional cu case vechi și străzi înguste cuibărit ca într-un castron la poalele Munților Lassithi (Dikti). Satul este cunoscut și prin țesăturile artizanale dar și prin uleiul delicios, premiat de mai multe ori, din care am cumpărat și noi. De aici am plecat spre Platoul Lasithi, cu ale sale mori de vânt, un peisaj de neratat! Am urcat spre satul Kera, este o mănăstire Monastery Panagia Kera Kardiotissa cu un muzeu, am mai urcat puțin după care drumul coboară și merge la Psyhro pentru o vizită la Peștera lui Zeus (Diktaion Andron). Aici am avut ghinion, cu o săptămână înainte se surpaseră mai multe stalactite și peștera era închisă până la descoperirea cauzei. Am urcat până la intrare, se merge cam 20 de minute, erau și alți turiști curioși ca noi.

După amiază am vizitat puțin și Heraklion, mi-a plăcut mult Muzeul de Artă Creștină.

Ziua a unsprezecea

Această zi am dedicat-o orașului Heraklion. Dimineața am vizitat Muzeul de Arheologie, m-a încântat, apoi am vizitat Muzeul de Istorie și Fortăreața Koules, apoi și alte cunoscute locuri din oraș. Ne-am tot plimbat pe străzile pietonale, Strada Daidalou, se întinde de la Piața Eleftherias la Piața cu Lei iar 25 August, ce se mândrește cu cele mai frumoase clădiri neoclasice din Heraklion, se întinde de la Piața cu Lei la Port și până la Fortăreața Koules. După amiază am vizitat Palatul din Knossos dar am fost și la Mormântul lui Nikos Kazantzakis.

Ziua a doisprezecea

Am Plecat spre Fodele pentru a vizita El Greco Museum și apoi la Melidoni Cave, se intră fără ghid, cu o poveste tristă din timpul ocupației otomane. Am plecat mai departe la Sfendoni Cave, cea mai mare peșteră din Creta, se vizitează doar cu ghid, drumul este bun, de curând reasfaltat. Mi-a plăcut peștera, are coloane impresionante. Apoi am vizitat Moni Arkadi cu a ei poveste la fel de tristă, cea mai mare sinucidere în masă. Seara am vizitat puțin Rethymno, doar eram în centrul orașului vechi.

Ziua a treisprezecea

Plecat la Lacul Kournas, singurul cu apă dulce din Creta, așezat la poalele Munților Albi. De aici am plecat la Argiroupoli și am vizitat mai întâi Argiroupoli water springs, drumul merge spre dreapta satului. Apoi am mers în satul propriu-zis, deosebit, ne-am plimbat pe ulițele lui, are în construcția caselor resturi de zidărie romane. Am fost și la Platanul de 2000 de ani, sper să scriu despre acest lucru. După amiază am mai vizitat Rethymno, fortăreața și alte obiective turistice.

Circuitul s-a încheiat în ziua următoare la Chania după un parcurs total de circa 1.440 kilometri. De aici am luat autobuzul spre aeroport.

Concluzii

Creta mi-a plăcut foarte mult, nu mi-o imaginam așa de spectaculoasă, de stâncoasă, atât de încrețită și în imensitatea munților să vezi satele risipite, albe, strâns unite, oaze de viață în ariditatea locurilor. Creta este și verde, dar măreția reliefului îi estompează această trăsătură. Creta are plaje frumoase, are peisaje naturale și urbane deosebite. M-au impresionat orașele ei, mi-aș permite o ierarhie, Chania, Rethymno, Agios Nikolaos și apoi Heraklion. M-a impresionat sudul ei, satele sunt de poveste, mi-au plăcut și impresionat bisericile lor cu două altare, sunt deosebite. Doar mergând și stând acolo înțelegi de ce ai vrea să mai revii măcar o dată, deși eu nu mă prea repet. Da, aș mai reveni în Creta, aș vrea să stau și să pierd timpul în aceste sătucuri de la Marea Libiei. A fost un circuit deosebit, am văzut multe minuni ale naturii și ale omului, un circuit pe care îl recomand fără ezitare!

Citește și CONTINUAREA aici
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 24.10.21 16:26:38
Validat / Publicat: 24.10.21 18:42:20
VIZUALIZĂRI: 6073INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Neos Marmaras, Salonic, Atena, Delphi, Micene, Nafplio, Meteora
 • Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar, China, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Singapore, Iordania, Israel, Iran, Turcia, Armenia, Georgia, Grecia, Muntenegru, Serbia, Croația, Italia, Spania, Germania, Franța, Portugalia, Sardinia, Sicilia, Cehia, Ungaria, Tenerife, Azore, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Elveția, Ungaria, Cehia, Rusia, Brazilia, Argentina, Uruguay
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Creta, Chania, Portul Vechi, Farul în plan îndepărtat,
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 49700 PMA (din 53 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  23 ecouri scrise, până acum

  webmaster [24.10.21 19:18:17] »

  Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

  mprofeanuscris / TELEFON [24.10.21 19:34:32] »

  @webmaster: Mulțumesc frumos!

  maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [24.10.21 21:50:51] »

  Uau! Am citit cu nesaț, eram atât de curioasă... așteptam cu nerăbdare impresiile, fiind prima insulă grecească vizitată, să nu fiți dezamăgită!

  Dar, pe măsură ce citeam, am rămas uluită de tot circuitul ce a ieșit atât de bine, atât de complex, ați acoperit insula cum nu se poate mai bine! Practic aș putea spune că ați „reunit” toate impresiile noastre, ați cules toate „bunătățile” și le-ați luat la pas!

  Mulțumesc pentru că ne-ați pomenit, mă bucur că poate v-am fost de folos!

  Atâtea defilee, iar pentru Imbros, vă invidiez! Abia aștept să ne povestiți totul pas cu pas! Mi-a plăcut maxim că ați început cu cel mai greu obiectiv-defileul Samaria! Mai erau leandrii roz înfloriți?

  Mă bucur că v-a plăcut și Palaiochora! Și Loutro, Sfakia, Agia Roumeli, clar, dar și drumul spectaculos spre sud, nu?

  Iar pozele, superbe! Mi-a plăcut mânăstirea Katholiko, unul din regretele mele că n-am fost și eram atât de aproape! Dar, sper să mă reîntorc cândva în Creta!

  Felicitări, minunat circuit, este un mare ghid pentru doritorii de Creta!

  mprofeanuscris / TELEFON [24.10.21 22:04:55] »

  @maryka: Am citit cu interes ce s-a scris despre Creta, am avut sfătuitori pe măsură. Și ai dreptate mi-am făcut un circuit din cele văzute de tine și de colegi la care am mai adăugat și eu câte ceva. Mi-am dorit să văd Cheile Samaria, nu mai erau leandrii înfloriți dar am prins o vreme tocmai bună pentru lunga drumeție, maxim 20 de grade spre prânz.

  Mi-a plăcut Creta, cred că creează dependență, sau poate Grecia, încă nu știu... Voi scrie, iarna este lungă dar mai am ceva restanțe din Bulgaria.

  Mulțumesc frumos pentru ecou și pentru aprecieri!

  Cu mare drag, !

  irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [25.10.21 07:19:03] »

  Wow, ce vacanţă minunată aţi avut! Felicitări! Un circuit complet, cu tot ce era important de văzut în Creta! Da, două săptămâni mi se pare şi mie o perioadă cel puţin necesară pentru a putea parcurge insula dintr-o parte în alta, sau de la nord la sud. În multe locuri din cele pe care le-aţi vizitat am fost şi noi în decursul vacanţelor noastre cretane. Mi-a plăcut mult să văd că aţi fost în Cheile Samaria care mi-au rămas la inimă, precum şi pe poteca E4 care străbate Creta de la vest la est, până la plaja Glyka Nera care a stat şi în atenţia mea, dar nu a fost să fie. Am parcurs doar un segment din E4 de la plaja Elafonisi, la plaja Kedrodasos.

  Aştept detalierile, ştiu că vor veni.

  În altă ordine de idei, mă bucur că şi articolele mele, alături de cele ale colegelor menţionate, au fost o mică sursă de inspiraţie pentru vacanţa dvs.

  O zi frumoasă!

  Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [25.10.21 08:52:55] »

  @mprofeanu: Ce circuit splendid și... solicitant! Nefiind amatoare de plajă, ca mine, ai hălăduit și ai văzut mai multe decât am reușit eu în trei săptămâni. Te invidiez... colegial și nu-mi rămâne decât să te felicit!

  Am recunoscut în descrierea din review și din poze mare parte din locurile vizitate de mine, dar și altele noi pe care aștept cu interes să ni le prezinți.

  Mulțumesc pentru menționarea numelui meu printre userii care te-au inspirat la alegerea traseului și mă bucur că ți-am fost de folos.

  mprofeanuscris / TELEFON [25.10.21 09:29:45] »

  @irinad: Ti-am citit articolele, multe m-au inspirat. Nu am avut timp să vizităm și satul Elos deși am trecut pe lângă el, dacă dormeam în Palaiochora ne încadram. Poteca E4 este întreținută, am întâlnit mulți turiști pe ea.

  Mi-am dorit atât de mult să văd Cheile Samaria încât le-am pus primele pe listă, este adevărat că depindeam și de închirierea mașinii.

  Am reușit acest circuit pentru că noi nu am făcut plajă, doar am vrut să cunoaștem Creta ca simpli turiști.

  Mulțumesc frumos pentru ecou! Cu mare drag, !

  mprofeanuscris / TELEFON [25.10.21 09:44:41] »

  @Carmen Ion: Când am început documentarea cred că vreo 2-3 zile am citit și spicuit din ce s-a scris pe AFA mai ales în ultimii patru ani, știam că ai fost acolo, inclusiv în acest an.

  Când vedeam un obiectiv îmi aduceam aminte de ce văzusem la tine. Firma de închiriere mașini pe care ați folosit-o nu avea punct de lucru in Chania, cu greu am reușit să găsim ceva acceptabil.

  A fost un circuit solicitant, se merge cu viteză mică, doar în Sfakia am avut și noi câte o după amiază de odihnă. A fost la jumătatea excursiei și ne-am mai încărcat bateriile.

  Mulțumesc frumos pentru ecou! Cu mare drag, !

  Mika [25.10.21 10:10:47] »

  @mprofeanu: Un adevărat tur de forță, felicitări! Și mie mi-a plăcut mult Creta, imi doresc să revin, dar incă nu am găsit timpul necesar. Frumoase fotografii, am recunoscut câteva locuri văzute de mine cu ceva timp in urmă.

  mprofeanuscris / TELEFON [25.10.21 13:02:34] »

  @Mika: Mulțumesc frumos pentru ecou! Mă bucur dacă ți-am adus aminte de frumoasa Creta!

  Cu mare drag, !

  Michi [25.10.21 16:01:25] »

  @mprofeanu: Superfelicitări pentru traseul făcut şi pentru Macroghidului prezentat. Noi am fost de două ori în Creta în 2005 şi 2012 ,dar nu am văzut nici jumătate din ce ai prezentat. Ţine-ţi-o tot aşa, postările tale după nişte zeci de ani îti vor reda cu bicurie amintirea locurilor vizitate iar pentru cei care doresc o excurie în Creta, un excelent ghid de informare

  mprofeanuscris / TELEFON [25.10.21 17:19:11] »

  @Michi: Mulțumesc frumos pentru ecou și pentru aprecieri! Aveți dreptate, acest drag site are mai multe roluri printre care și acela de a ne putea așterne impresiile din excursiile trăite.

  Dacă nu citeam aceste impresii de la colegi poate nu îmi era mai ușor să mă documentez.

  Acum am aici scrise și amintirile mele și sper să ajut și eu la rândul meu. Cu mare drag, !

  Aurici [26.10.21 17:49:27] »

  Acum am aici scrise și amintirile mele și sper să ajut și eu la rândul meu

  Pe mine mă vei ajuta sigur pentru că îmi place tare cum îți structurezi informațiile. Aștept și eu să iasă Creta dar încă n-am găsit 2 săptămâni legate, pentru că știu sigur că dacă mă încumet la una nu o să mai ajung. Și din tot ce am citit pe aici, Creta merită mai mult.

  Ai făcut exact ce îmi place și mie să fac într-o vacanță. Felicitări, am pus articolul la răboj.

  Rodel [26.10.21 18:28:40] »

  Vacanța ta în Creta a fost un circuit de care eu, în general, mă feresc. Dar a fost un circuit bogat și bine structurat. Cheile Samaria sunt spectaculoase, eu nu m-am încumetat să le iau la pas. Te felicit pentru excursia făcută, impresiile împărtășite nouă și superbele poze!

  mprofeanuscris / TELEFON [26.10.21 19:04:37] »

  @Aurici: M-aș bucura dacă aș fi și eu sursă de documentare. Creta merită măcar două săptămâni, am ascultat-o pe Carmen și de la început mi-am făcut programul astfel, mă refer la orarul avionului.

  Mi-am adus aminte cum te-am mai citit în primăvara asta când am fost prin Dobrogea și Bulgaria.

  Știu cum iți place vacanța, cu de toate, natură, mișcare, monumente.... și mie la fel

  Mulțumesc frumos pentru ecou! Cu mare drag, !

  mprofeanuscris / TELEFON [26.10.21 19:10:39] »

  @Rodel: Mulțumesc frumos pentru ecou și aprecieri! Cu mare drag, !

  krisstinnascris / TELEFON [26.10.21 19:28:49] »

  @mprofeanu: Să zicem că nu vă cunosc. Să zicem! Și, mă apuc să citesc articolul. Și citesc, citesc, citesc. Nu mă mai satur citind. Apoi văd pozele, revăd multe dintre cele vizitate de mine, in trei zile de Creta. Da, și alea cu balamuc, cu scandal mi-am luat soțul sa vizitez un pic.

  Așa...

  Termin de citit și privit și zic: "sunt tineri, normal că îi țin picioarele, sunt sănătoși, nu ca mine"

  Deci, cine nu vă cunoaște, asta își spune după ce citește acest mini-ghid. Clar, nu am dubii!

  Si ce? Nu sunteți? Eu așa zic

  Imi amintesc cum am urcat singură la peștera Agia Sofia iar soțul m-a așteptat jos, la restaurant. Îmi amintesc (nu cu drag) cum am reușit sa îl conving sa coboare la Melidoni (peștera Bătrânului), îmi amintesc (nu cu drag) cum am putut să arunc 30 euro la minotaur, nefiind pasionata de istorie, când puteam sa îmi cumpăr niște rochițe Îmi amintesc cum am fost refuzata când am vrut sa vizitez cea de-a treia peștera, cea mai mare și mai frumoasa din Creta.

  O singura întrebare am: de cati ani nu ați făcut plaja și baie? Chiar nu va atrage apa?

  Draga mea, va felicit! Eu nici într-o mie de ani nu aș face un așa circuit!

  mprofeanuscris / TELEFON [26.10.21 21:01:09] »

  @krisstinna: Știu că ai fost în Creta, am citit ce ai văzut acolo și Peștera Melidoni a fost un reper pentru mine. Dacă mergeați mai departe la cealaltă peșteră la Sfendoni drumul spre ea s-a reasfaltat vara aceasta și este foarte bun acum, atunci însă. Citisem impresiile unora pe googlemaps și se văitau de drum, am zis să riscăm și am avut noroc.

  Cât despre vârstă mă simt măgulită, soțul a fost pus la grea încercare, ce de drumuri virajate a parcurs, mai ales în sud că la un moment dat cred că ne învățasem... La venire acasă mi-a spus că Transfăgărășanul este lejer față de Creta, oricum și pentru mine a fost o surpriză mare, una este când citești și una când ești acolo...

  Baie în mare că în rest avem grijă de noi🤣 am făcut în 2011 în Tenerife, apoi în Muntenegru și ultima dată în 2012 în Croația. Sunt deci 9 ani.

  Când eram tânără stăteam intinsă pe plajă cu orele, acum am trecut în extrema cealaltă, nu mă mai atrage nici apa nici plaja, doar să le văd și atât...

  Mulțumesc frumos pentru ecou! Cu mare drag, !

  Dana2008scris / TELEFON [27.10.21 19:14:23] »

  @mprofeanu: WoW! Am rămas fără cuvinte în fața atâtor frumuseți din Creta!

  Felicitări pentru articol și pentru fotografiile minunate!

  Trebuie să ajungem și noi acolo, mai ales că avem la Tg Mureș curse directe.

  Îmi plac atât de multe locuri prezentate de tine... cred că ați fost foarte ocupați cu explorarea insulei, ați bifat foarte multe plaje, obiective turistice... felicitările mele din nou!

  Bravoooo!!!

  Călătorii plăcute! Numai bine!

  mprofeanuscris / TELEFON [27.10.21 19:51:01] »

  @Dana2008: Este excelent dacă sunt curse directe de la Târgu Mureș spre Creta! Chiar merită o excursie acolo.

  Este adevărat, a fost o excursie destul de intensă, a fost un tur de forță pentru noi. Nu îmi pare rău, chiar a meritat.

  Mulțumesc frumos pentru ecou! Cu mare drag, !

  calatorul [28.01.22 21:51:14] »

  @mprofeanu: Felicitari pentru frumoasa vacanta din Creta si multumim pentru impresiile si informatiile impartasite. Si pe mine Creta m/a impresionat cel mai mult din toata Grecia, mi/am numit relatarea Discovery, si as vrea sa ma reintorc dupa mai mult de 10 ani sa vad ce nu am putut atunci. Ce/i drept noi am stat si mult la plaja si in mare, fiind vara, dar imi doresc sa revin sa ajung la Balos si in sud/vest la Elafonissi Vacante frumoase pe mai departe

  mprofeanuscris / TELEFON [29.01.22 19:53:51] »

  @calatorul: Ți-am citit articolul tău despre Creta văzută acum 13 ani, ați văzut destule stând în același loc cred. Noi am făcut practic un circuit ce a ocolit toată insula... Fiind iulie ați stat la plajă și baie, mai puțin de văzut obiective turistice, noi am fost în octombrie pentru că nu am vrut să prindem căldură mare, nu suntem doritori de plajă...

  Vă doresc să mai mergeți acolo, merită din plin!

  Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!

  calatorul [29.01.22 21:27:14] »

  @mprofeanu: Si eu multumesc pentru raspuns, atentie si lectura. Ma bucur ca putem impartasi astfel si afla lucruri interesante si utile despre locurile pe care vrem sa le vizitam candva.

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  Aurici, calatorul, Carmen Ion, irinad, maryka, Michi, Mika, mprofeanu, Rodel
  Alte impresii din această RUBRICĂ:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2022 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.111756086349 sec
  ecranul dvs: 1 x 1