GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ne-am stabilit din Romania un traseu care sa includa Laguna Balos, Vai Beach si Spinalonga cu plecare din statiunea Hersonissos. De frica drumului forestier care ducea catre Balos am decis sa inchiriem un Suzuki Jimny pt 2 zile. Din cate am cercetat preturile erau destul de diferite intre companiile de inchirieri auto si am incercat sa cautam cea mai buna oferta. Si am gasit una de 90 euro cu "full insurance" si GPS pt 2 zile. Surpriza neplacuta a fost in dimineata cand sa luam masina tipul ne-a zis ca defapt costa 160 euro cu “complete insurance” si cea pt antifurt etc si ca pretul de 90 de euro era doar pentru o asigurare care presupunea ca noi sa platim primii 1000 euro in caz ca se intampla ceva si compania de asigurari va plati restul. Ca sa se asigure ca detii acesti 1000 de euro iti cer un numar de card care sa contina aceasta suma. Ca sa nu va pacaleasca ca pe noi, trebuie sa fiti foarte atenti ce va spune si sa cereti pretul final cu toate asigurarile + antifurt si unele din companii au cost suplimentar si pt inchirierea de GPS. Trebuie sa rezervati masina cu o zi sau doua inainte si va trebui sa achitati un avans (la noi a fost de 20 de euro). Noi, pentru ca dadusem deja avansul si pentru ca nici nu mai aveam timp sa mai rezervam alta masina am fost nevoiti sa o inchiriem la 160 de euro.
Ziua 1: Cu un gust amar dupa intamplarea nefericita am plecat in prima zi spre laguna Balos care se afla la ~210km de Hersonissos. Cam 200 km sunt pe drumul principal al insulei care este un drum european nou construit ce are unele portiuni de autostrada. In localitatea Kissamos se termina si mai sunt cam 10 km din care in jur de 7km reprezinta drumul forestier. Acesta se afla pe o peninsula si este o zona protejata asa ca se plateste o taxa de 1 euro de persoana la intrare. Drumul este urat si se merge destul de incet 10-15km/h.
Am vazut multi care erau si cu masini mici, dar din cate am inteles se risca destul de mult astfel pentru ca eventualele daune care le poate produce drumul masinii nu sunt incluse in nicio asigurare. La finalul drumului este o parcare care este tot neasfaltata si cu mult mai multe denivelari decat drumul pana acolo. Noi am ajuns in jurul orei 13 si era aproape plina. De acolo se face o carare de 1-1.5km de mers pe jos pana coborati la laguna Balos.
Aveti grija ce purtati acolo pentru ca solul la greci Terra Rossa pateaza si se spala destul de greu. Pe carare se poate circula si calare pe magari (8 euro pe sens). In timp ce coboram ni s-a aratat incet incet laguna si parca tot gustul amar anterior a disparut la vederea ei. Chiar era ceva deosebit. Nisipul este alb cu zone roze de la scoicile distruse si contrasteaza perfect cu marea. Culoarea marii este diferita, fiind in unele zone turcoaz deschis si in altele albastru marin, in degrade. In zonele cu albastru marin, culoarea este data si de adancime dar si de anumite alge de pe fund. In fiecare an plaja arata altfel datorita nisipului plimbat de valuri. Ne-a uimit foarte tare vantul puternic din zona, chiar si dupa plaja. Ca facilitati plaja avea toalete publice, o “cantina municipala” ca vindea sandwich-uri si bauturi si undeva in coltul vestic al plajei era si un restaurant la care o portie de fel principal costa 6-8 euro.
Am plecat apoi inapoi spre Chania. Chania este al doilea oras ca marime din Creta si principalul punct de atractie este vechiul port. Sunt indicatoare care va ghideaza spre el si in apropierea lui este o parcare mai mare si gratuita. Am vizitat portul contruit in stil venetian unde sunt taverne, magazine cu suveniruri si chiar trasuri cu cai (te plimba pe 2 trasee unul mai scurt (15 euro) si altul mai lung (30 euro).
Portul este impresionant prin faptul ca a reusit sa-si pastreze inca culorile originale si caracterul istoric prin sarmul moscheii turcesti in mijlocul cladirilor in stil venetian. Se spune ca este cel mai pitoresc asezamant urban din Creta.
Ziua 2: A doua zi aveam de vizitat estul insulei si ne-am indreptat catre satul Plaka care este cea mai apropiata localitate de insula Spinalonga, unde am ajuns cu barca pt 8 euro/persoana (plecarile cu barca sunt din 30 in 30 de minute). Cele 2 sunt principalele locatii figurate in romanul “The Island” de Victoria Hislop scris in 2005 dupa care grecii au facut si un serial (se numeste "To Nisi" in greaca). Va recomand sa citit cartea inainte sau sa vizionati serialul (se gaseste pe internet cu subtitrari in engleza) pentru o experienta mai deosebita. Noi am vazut cateva episoade inainte sa plecam si ni s-a parut extraordinar ca putem sa urma traseul celor trimisi pe insula Spinalonga din Plaka
Pe insula este prezentata in detaliu toata istoria ei. Pe scurt, a fost sub ocupatie romana apoi otomana si in perioada 1903-1957 au fost exilati bolnavii de lepra. Se pot vedea pe insula ruinele construite in cele 3 perioade. Satul are si cateva taverne unde am luat si noi pranzul.
Dupa aceea ne-am indreptat spre Vai Beach. Dupa ce am trecut de Agios Nikolaos drumul european trece prin munti cu urcusuri si coborasuri si cateva serpentine cam 70 de km. Apoi se trece prin orasul Sitia si de acolo incep sa apara indicatoare catre Vai de unde mai sunt 20 de km. Cu 1-2 km inainte sa ajungem in Vai incepea cea mai mare padure naturala de palmieri din Europa. Se poate parca masina pe marginea drumului undeva in apropiere dar noi am gasit plin si am continuat pana la parcarea cu plata care era 2.5 euro pe zi.
Padurea se termina pe plaja si sunt sezlonguri si printre palmieri. Exista si un restaurant pe plaja si se poate urca putin pe un munte pentru a vedea mai frumos plaja de sus si pentru a face poze. In parcare sunt dusuri, toalete si cabine de schimb. Mai sunt tarabe si am gasit pe cineva care avea plantatie de banane in apropiere si vindea cu 2 euro/kg. Pe noi ne-a impresionat plaja Vai si a fost un argument decisiv in favoarea inchirerii unei masini contra excursiilor optionale.
Noi nu am vazut nici la agentia noastra, nici la cele din statiune excursie la Vai, ceea ce mi sa parut incredibil. Ofereau excursii pe o insula vecina, celebra Santorini, dar nu iti aratau minunile din Creta. Sentimentul ca stai la umbra palmierilor si auzi valurile pe fundal ne-a facut sa ne simtim ca in paradis. Te simti exact ca pe o plaja tropicala, inconjurat de palmieri, nisip fin si insulite mici in mare.
Va recomand din toata inima sa va faceti timp pentru ea, ca si pentru Balos, merita din plin. Plaja este cu nisip in intregime, chiar si sub palmieri. Se pot inchiria sezlonguri contra cost dar puteti sta si pe prosop sau rogojina. Plaja este mare si nu se pune problema de inghesuiala sau lipsa locurilor sub palmieri. La intoarcere, cand am ajuns din nou in orasul Sitia, GPS-ul ne-a directionat spre un drum cu accesul interzis. Amuzant a fost ca mai aveam inca 2 masini in spate care au fost la fel directionate. Deci aveti grija ca mai poate gresi!
Va doresc o vancanta placuta tuturor!
Trimis de FloreS in 07.08.13 18:27:29
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Riviera Olimpului, Thassos, Corfu, lLefkada
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (FloreS); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Creta in 7 zile (partea de Vest) — scris în 27.05.24 de HelloAlex din NORWICH - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Circuit de două săptămâni prin fascinanta Insulă Creta — scris în 24.10.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Creta in Septembrie — scris în 27.10.20 de Donat_O din IAşI, - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Creta — scris în 16.11.19 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Creta de Vest de la nord la sud și... de la est la vest. Aspecte organizatorice — scris în 09.07.19 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Cateva impresii despre prea putine dintre minunatiile Cretei — scris în 02.08.19 de Maria29 din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Creta - insula soarelui — scris în 09.08.18 de Anita40 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ