ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.10.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2018
DURATA: 8 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Încrengături de drumuri în vestul Corfului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Cine își închipuie că poate bifa într-o săptămână tot ce e de văzut pe insulă se înșală amarnic. Aveam să mă conving de asta la fața locului, când planurile mele de a ajunge în nord la Sidari și Canal dʼAmour s-au dus de râpă și am fost nevoită să ”mă mulțumesc” doar cu Paleokastritsa.

Distanțele în sine nu sunt mari, însă problemele apar atunci când vrei să ieși de pe șoseaua principală ce leagă Lefkimmi cu Corfu Town și pe acesta din urmă cu Paleokastritsa. Deși în stare relativ bună, multe din drumuri sunt montane, inevitabil sinuoase și înguste și, mai ales, sunt multe!

Să mă explic.

Din Igoumenitsa am cumpărat o hartă a insulei și imediat am sesizat că fiecare localitate, dar și multe plaje și plăjuțe izolate sunt legate de celelalte prin cel puțin un drum, așa încât, pentru a ajunge din punctul A în punctul B ai de obicei la dispoziția mai multe variante. Toate bune și frumoase, dar ce te faci când indicatoarele te îndrumă spre punctul B fără a preciza satele de pe parcurs sau dacă localitatea specificată nu se găsește nici pe harta tipărită și nici pe Google maps descărcate pe telefon, făcând până și GPS-ul inutil :( ? Ca să nu mai spun de indicatoarele plasate după intersecții și de șoferii localnici care l-au scos pe Adrian din sărite prin faptul că, după părerea lui, conduc prea încet sau dimpotrivă, se angajează în depășiri riscante fără a semnaliza.

Corfu arată ca o pânză de păianjen cu întretăieri de drumuri extrem de dese și încrengătura aceasta, folositoare fără îndoială pentru rezidenți, pune la grea încercare pe turiști. De rătăcit n-ai cum să te rătăcești, la un moment dat tot vei ajunge acolo dacă mergi cât de cât în direcția bună... ;) , dar pentru a respecta un traseu dinainte stabilit ar trebui să stai cu nasul în telefon tot timpul, ceea ce am făcut și eu în prima parte a excursiei care ne-a dus la Paleokastritsa, pentru ca în a doua parte să renunț și să mă dedic admirării peisajului.

La urma urmei eram în vacanță! :)

Așa că pot și eu să confirm ceea ce s-a scris aici pe AFA: Corfu este o insulă frumoasă, cu un relief variat care combină văile populate de sate mici cu case albe cu dealurile împădurite, livezile de măslini și plantațiile de viță de vie cu țărmurile stâncoase și golfurile cu nisip auriu sau pietre scăldate de apele limpezi ale Mării Ionice. Pentru a-i descoperi frumusețile naturale și a înțelege totodată stilul de viață al locuitorilor din zonele interioare, mai puțin atinse de turism, îți trebuie însă, categoric, câteva săptămâni bune.

În ciuda acestor frustrări, câte ceva am văzut și vreau să vă împărtășesc și vouă.

Traseul pe care l-am urmat într-o dimineață a pornit, evident, din Agios Georgios Argyradon, mica stațiune care ne-a fost gazdă, spre nord pe șoseaua principală, din care ne-am desprins pentru a ajunge, pe un drum secundar, la Agios Mattheos, un sat măricel cu case colorate, cuibărit pe pantele Muntelui Gamilios, un loc liniștit și autentic grecesc în apropierea căruia, la fel ca în multe alte așezări cipriote, se află o făbricuță de ulei de măsline.

De aici, pe niște drumuri șerpuitoare prost semnalizate am reușit totuși să nimerim la Agios Gordios.

Stațiunea, una dintre cele mai cunoscute din Corfu, are cu adevărat o așezare superbă, înconjurată fiind de o vegetație bogată în care predomină pădurile de conifere. De pe șoseaua înaltă se zărește golful pitoresc străjuit de Ortholithi, stânca ce se ivește din ape, ca și o parte din plaja lungă de cca. 1,5 km cu nisip fin și ceva pietre mari, vizavi de care se înșiră vile și hoteluri șic, taverne și supermarketuri - în fine, de toate pentru toți, inclusiv stațiile autobuzului care, presupun eu, face legătura atât cu Corfu Town, cât și cu Paleokastritsa.

După acest intermezzo sută la sută turistic ne îndreptăm spre Sinarades, alt sat de munte cu căsuțe din piatră și lemn și câteva biserici. La fel ca Argyrades, și el datează din sec. X, de pe vremea bizantinilor, și deloc de mirare, aici se află un muzeu de folclor.

Deși aș fi vrut să ne continuăm drumul pe țărm spre o altă stațiune, Glifada, o dau în bară în calitatea mea de copilot :( și ne trezim pe o șosea principală, la Agia Triada, alt sat din interiorul insulei. Nu are rost să facem cale întoarsă, așa încât înaintăm și peste câțiva kilometri străbatem Agios Ioannis.

Ne aflăm practic în mijlocul insulei și este realmente amuzant să văd bărbații satului stând la mese în taverne și cafenele (în timp ce soțiile trebăluiesc acasă =)) ), o imagine „clasică” a Greciei care îi însoțește pe turiști de fiecare dată când se abat din zonele aglomerate și deopotrivă dovada vie că unele lucruri nu se schimbă niciodată...

Din Agios Ioannis traversăm Valea Ropas, renumită pentru plantațiile de viță de vie și vinul kakotryghi. Ne oprim la una din numeroasele ferme de pe drum. În fața porții o doamnă vinde la o masă vin. Cumpărăm și noi o sticlă de 750 ml - 12 euro (scump, domʼle, scump =)) ), pe care o vom bea seara acasă: vinul mi s-a părut prea dulce și prea aromat, dar nu mă pricep, așa că nu mă băgați în seamă.

Rulăm cale de încă vreo 15 km și ajungem, în fine, la Paleokastritsa.

Considerată de mulți drept cea mai frumoasă stațiune corfiotă, Paleokastritsa, locul în care celebrul Odiseu a întâlnit-o pe Nausica (cu toate că alți cunoscători l-au identificat drept Ermones), m-a impresionat prin așezarea neobișnuită, cu vile și hoteluri fie răspândite pe dealurile verzi, fie concentrate în apropierea țărmului, în jurul celor șase golfuri ce formează două peninsule. Întinsă de-a lungul a cca. 4 km, Paleokastritsa nu are un centru propriu-zis, ci e compusă din străduțe ce coboară către marea care capătă aici splendide irizații azurii și turcoaz.

Din câte am văzut și citit, doar unul din cele șase golfuri, și anume Agios Spiridon, are plajă cu nisip, celelalte sunt cu pietricele, dar neajunsul este probabil compensat de multiplele facilități, dacă e să judec după aglomerația de prosoape și șezlonguri ocupate, ca și după mulțimea de ambarcațiuni.

Ținta noastră a fost, desigur, mănăstirea cu hramul Panaghia (Sfânta Fecioară), aflată în extremitatea sud-vestică a stațiunii. Drumul te duce singur, chiar n-ai de ce să-ți faci griji că o poți rata. După ce se trece de Agios Spiridon Beach, se ajunge la o parcare foarte mare, unde opresc autocarele cu turiști. Tot aici se află și Acvariul și imediat înaintea acestuia a fost montat un semafor care facilitează accesul alternativ către și dinspre mănăstirea poziționată pe culmea dealului Agios Spiridon. Câteva serpentine, mulți leandri, măslini și chiparoși, și în 3 minute eram sus, în parcarea mănăstirii.

De aici se urcă numai pe jos, e o pantă scurtă și ușoară ce trece pe lângă un magazin cu ”hand made natural products from Corfu” unde la loc de cinste figurează gemurile și lichiorurile din kumquat, faimosul fruct local, precum și miere, ulei de măsline și vin.

Ne apropiem de intrare și în stânga zărim câteva vaci și un măgăruș. :) Le dăm binețe și pătrundem prin poarta de pe care veghează imaginea Fecioarei cu Pruncul în curtea interioară cu arcade. În stânga se află un magazin de unde se pot achiziționa suvenire și produse locale și care expune o presă manuală de ulei de măsline și butoaie în care se depozitează această licoare.

Urcăm câteva trepte și ajungem într-o altă curte, ”înecată” în bougainvillea și cu șiruri de ghivece cu mușcate lipite de ziduri. Aruncăm un bănuț în fântâna dorințelor și admirăm clopotnița tipic corfiotă, apoi intrăm în biserică. Pe acest loc a existat un așezământ monahal încă din 1228, însă construcția actuală datează din sec. XVIII. Este de mică dimensiune, cu o singură navă și tavan din lemn pictat.

Cer permisiunea să fotografiez (fără bliț, desigur) unui călugăr care vinde lumânări și reușesc câteva cadre acceptabile cu tavanul, catapeteasma și icoanele bisericii. Deși sunt mulți vizitatori de diverse nații, inclusiv români, peste tot domnește o atmosferă de liniște și reculegere.

Un scurt popas facem și la micul muzeu, unde intrarea este gratuită, ca în întreg complexul monahal. Aici sunt expuse cele mai valoroase posesiuni ale bisericii: icoane bizantine și post-bizantine, veșminte religioase brodate, manuscrise bisericești cu anluminuri. De mare atenție se bucură un schelet imens de ”monstru marin” și o scoică de dimensiuni uluitoare.

Ieșim din biserică și vizavi, la taverna Skeloudi, bem câte un frappé și încercăm fără succes să intrăm în vorbă cu cei trei câini somnoroși :) care s-au aciuit la umbră, sub masa la care un călugăr bătrân cu barba albă se întreține, la un pahar de Coca-Cola, cu doi mireni.

Nu ratez ocazia și mai fac câteva poze la foc automat, din alte unghiuri, cu Marea Ionică și nuanțele sale albăstrii aproape ireale iar în fundal, munții împăduriți. În această alăturare constă de fapt șarmul Paleokastritsei, de care nu mă mir defel că atâția colegi AFA-iști s-au lăsat cuceriți.

Cu bucuria de a fi văzut asemenea priveliști minunate ne-am luat rămas bun de la această perlă corfiotă și pe la 12.30 am pornit înapoi spre casă, alegând acum o rută mai ”cuminte”, pe șoseaua principală, către capitala Corfu Town, pe care reușim în ultimă instanță să o ocolim (o vom vedea... oarecum cu ocazia viitoarei excursii), și de aici tot înainte pe cea mai importantă cale rutieră din insulă, de-a lungul țărmului estic și mai departe până la Agios Georgios Argyradon.

Dar înainte de vă spune și vouă Αντίο! până la proxima întâlnire virtuală, vă invit să priviți fotografiile atașate, care spun mai mult decât am reușit eu prin cuvinte, ca și filmulețul preluat de pe youtube cu imagini din Paleokastritsa.

Că prea este frumoasă și tare mi-a plăcut! :*

Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 30.10.18 19:01:41
Validat / Publicat: 30.10.18 20:23:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 6812 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Agios Gordios - se vede stânca Ortholithi.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44300 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[30.10.18 20:22:51]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&Ema
[30.10.18 20:26:07]
»

@Carmen Ion:

Am prins si eu un Start vot! ????

Carmen IonAUTOR REVIEW
[30.10.18 20:29:15]
»

@webmaster45: Mulțumesc

Carmen IonAUTOR REVIEW
[30.10.18 21:23:21]
»

@Dan&Ema: Mersi, Dane!

Rodel
[30.10.18 21:30:49]
»

Superbe imaginile cu Paleokastritsa!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[30.10.18 21:32:48]
»

@Rodel: Stațiunea e așa de fotogenică, încât nici nu a fost nevoie să fac vreun efort ca să obțin poze bune

Rodel
[30.10.18 21:36:49]
»

@Carmen Ion: Frumoasă și-n poze, frumoasă și-n realitate! Unul dintre cele mai frumoase locuri văzute de mine în Grecia!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[30.10.18 21:40:00]
»

@Rodel: De acord

crismis
[31.10.18 08:52:08]
»

@Carmen Ion: Dacă ați fi urcat deasupra Paleokastritsei vreo 4-5 km, ați fi ajuns în satul Lakones, cu o stradă principală atât de îngustă, încât sunt montate semafoare la capete, trecerea făcându-se alternativ, din fiecare sens, tot la 7,5 minute! La taverna din sat am mâncat anul trecut absolut demențial!

Iar puțin mai încolo, la vreun km după ieșirea din Lakones, e complexul Golden Fox, unde ne-am cazat și de unde ai cele mai frumoase priveliști cu salba de golfuri a Paleokastritsei!

Pentru Paleokastritsa m-aș mai întoarce în Corfu! Și pentru Kassiopi, de pe coasta nord-estică.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[31.10.18 08:57:02]
»

@crismis: Știam de Lakones, ți-am citit reviewul, locul e de altfel menționat în toate ghidurile turistice, dar nu am reușit să-l conving pe Adrian să ne abatem un pic din drum.

Paleokastritsa e o stațiune cu așezare foarte frumoasă, dar unde eu nu m-aș caza, atât din cauza plajelor înguste și aglomerate, cât și a pantelor. Și nu m-aș întoarce în Corfu numai pentru ea...

mprofeanu
[31.10.18 10:21:51]
»

@Carmen Ion: Un review deosebit, cu informații proaspete despre o insulă pe care sigur o voi vedea și eu. Îmi place amestecul de stâncă, verde, albastru, alb din loc în loc... Pozele și filmulețul spun totul!

Am reținut informația despre drumurile lor întortocheate...

Trecut la favorite!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[31.10.18 12:03:14]
»

@mprofeanu: Mulțumesc pentru aprecieri.

Corfu este cea mai ofertantă dintre insulele Ionice în privința obiectivelor turistice iar noi nu am văzut decât o foarte mică parte.

In același timp, mă repet, au fost multe lucruri care m-au deranjat. Voi încerca să le sistematizez in următorul review (ultimul consacrat insulei)

DOINITA
[01.11.18 07:52:27]
»

Cum sa nu-ti placa asemenea locuri, cu o joaca de culori naucitoare... ? Superba insula si minunat povestit totul! Sa va fie de bine si sa repetati, chiar daca drumurile v-au creat mici probleme!

Ai spus ca stateai cu ochii in telefon si mi-am amintit ca in anii 90-2000, cand nu aparuse sistemele de navigatie, noi am vazut mare parte din Grecia cu harta pe bratele mele si cu comentarii de genul:"prima straduta la stg, apoi imediat la dreapta" si asa ne-am trezit la un moment (in Peloponez eram) in fata unui cuptor de paine din curtea unui localnic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen IonAUTOR REVIEW
[01.11.18 08:14:39]
»

@DOINITA: Mulțumesc de vizită și comentariu.

Așa e, peisajele din Corfu sunt frumoase, drumurile relativ bune, deși nu ca-n palmă, dar semnalizarea proastă făcea în unele locuri inutil GPS-ul.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, crismis, Dan&Ema, DOINITA, mprofeanu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Corfu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10750985145569 sec
    ecranul dvs: 1 x 1