GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Despre Bușteni este greu să mai scrii! Adică, cine aș fi eu să încep să povestesc ce și cum în Bușteni?! Am fost aici, cu regularitate, adică, măcar o dată la 2 ani, de pe vremea de când aveam 16 ani, adică un pic înaintea lui Burebista, pe vremea când trebuia să centrez, la cererea lui Zamolxes, fluxul energetic ce iese din Sfinx.
Eram sigur că, după atâtea mănăstiri, fie ele și din Vrancea, după ce o să vin de la Bușteni o să scriu un review de-o să rup inima târgului, webmasterul avea să mă facă ghid pe viață pentru această localitate și voi toți, prin voturile voastre, o să mă propuneți, direct, la Pulitzer Prizes... îmi și pregătisem discursul, ăla cu mulțumiri aduse mamei, prietenilor și, mai ales, mie!
Când colo, după ce am fost acolo, îmi dau seama că n-am ce să mai scriu: toată lumea fost aici, tuturor le-o fost plăcut, ce naibii să mai scriu și io?!
Despre cazare, canci, nu poci, am stat la un hotel cu circuit închis, despre peisaje, ce să mai bîigui, munții sunt cel mai frumos de văzut la Bușteni, despre Castelul Cantacuzino, nope, n-am atâtea vorbe-n vocabular să-l descriu.
Pe urmă, am fost la Sinaia unde, la fel, m-am chinuit : Cota 1400, Peleș, Mănăstirea Sinaia!
Deci, da, nu am cum să vă rup gura cu postarea asta, totul a fost frumos de-a intervenit blazarea și rutina
Mă rog, or fi și persoane cărora să nu le placă Bușteniul... fiecare are dreptul la o părere și o opinie, cine-s io să mă erijez în arbitru?!
Cel mai simplu, o să vă spun c-am ajuns la Bușteni vineri, 13.03.2015, pe la ora 14,30. Plecasem pe la 11 din Mărășești, trecut prin Focșani, luat prieteni, trecut pe Ojdula Munții Vrancei, apoi Tg. Secuiesc- Brașov- Bușteni.
Drumul bun, cu excepția ultimilor 4-5 km de pe traseul Lepșa- Ojdula, porțiune de drum în care noroiul este destul de gros ca să sară pe parbriz și ștergătoarele să nu poa' să-l șteargă.
Ajuns la Tg. Secuiesc, oprit la stație PETROM, am discutat cu fata de la casă și, cu numai 12 lei, m-am împrietenit cu băieții de la spălătoria auto unde am obținut un spălat de mașină, exterior.
Mi-au spălat băieții ăia mașina și, după ce au dat jos o basculantă de noroi de pe ea am putut să-mi revăd Fordul. Bucurie nespusă, căutat și recuperat gașca și plecat, voioși, spre Brașov.
Bușteniul este, pentru mine, deosebit. Pe vremea când teza la matematică era principalul factor de stress pe care-l aveam, mergeam, vara, pe munte. Îmi târam un rucsac ce avea vreo 25 de kile, din ăla, pe bară de aluminiu, de rama căruia atârnam cortul, sacul de dormit și o mare pătură, urcam cu telecabina și de-acolo plecam spre Vf. Omu, Crucea de pe Caraiman, Babele, Sfinxul, Piatra Arsă, mă rog, ce era de văzut. Dormit la cort, făcut mâncare la foc, cântat la chitară, ăia de știau, io behăiam doar vocal.
Pe urmă, am mai îmbătrânit, a apărut moțul de fiie-mea, nu m-am mai urcat, cu pasul. Am preferat atitudinea de pantalonar, mergeam cu mașina, urcam cu telecabina, încălțat cu pantofi de sport și un simplu rucsăcel, în care puneam câte o sticlă cu apă și vreo două sandvișuri.
Acuma-s și mai martalog, dar, deși se adună anișorii, inima e tot tânără și amintirile proaspete.
Scuze pentru divagație, cei care aruncați câte-o geană pe-aicea știți că nu concizia este talentul meu, dac-oi avea vreunul!
Spuneam deci că ne-am cazat și am așteptat și restul grupului, toți oameni serioși, cu burțile de rigoare și cheliile aferente. Normal că mă refer la bărbații grupului, cu observația că eu nu-s chel, așa vreau eu, să mă rad pe cap!
De la hotelul unde eram cazați se vedea perfect Castelul Cantacuzino așa că, seara, după ora 18, am ieșit, la pas, spre el.
Castelul Cantacuzino este tare frumos ! Stați liniștiți, nu o să vă spun cine l-a construit și de ce, găsiți astea pe siteuri, dacă știți carte puteți citi acoloșa. Dacă nu știți, puneți pe cineva să vă citească!
Am făcut fotografii, multe fotografii. Din păcate pentru mine, am făcut doar cu telefonul și calitatea lor nu este chiar de un concurs foto. Vă spun doar că este o construcție majestuoasă. Din păcate, după ora 18, castelul este închis ca muzeu așa că am căscat ochii doar pe dinafară. La parter funcționează și un restaurant. O sticlă de vin, printre cele mai ieftine, costă 68 de lei. De unde veneam noi? De la Vrancea. Ce-aveam noi în bagaje?! Yeap, right! So, n-am beutără vinul lor!
A doua zi am plecat spre Sinaia, cu microbuzul de linie. Am plătit 4,5 lei, dus, am ajuns civilizat în Sinaia. Frumos oraș, dar, știți deja asta.
De-aicea, cu alt autobuz, hopa sus, la telegondolă. 34 de lei de om sau persoană, drumul dus-întors, până la Cota 1400. M-am gândit că ești cumva păcălit, dacă plătești 34 de lei pentru dus-întors și, la dus, instalația se prăbușește, huh? Este că ești tras în piept de 17 lei? Poi, cum vine asta, și prăbușit și cu banii luați, așa-i?
Mă rog, în cazul meu n-am fost păcălit, pen'că am apucat să mă întorc. Dar, să nu anticipez!
Știți că nu mă simt foarte în largul meu la înălțime. M-am uitat spre munte, spre șosea, spre de unde plecasem dar, tot am prins, cu coada ochiului, câte un stâlp din ăla, pe unde se susținea firul de stăteam noi atârnați de el.
Ajuns la Cota 1400. Frig ca-n frigider și zăpadă. Ba și un pic de ceață. Multă lume se dădea cu doagele sau cu placa, toți voioși nevoie-mare! Parte din grupul nostru s-a urcat până la Cota 2000, altă parte a rămas la Cota 1400. Știți ce-am făcut eu.
Vreo două ore am umplut timpul cu ce am putut : am belit ochii la ăia de alunecau pe pârtii, am beut o ciocolată, mă rog, am cherdut timpul!
După alea două ore, ne-am reunit, ca grup și-am coborât, întregi, Har Domnului, cu telegondola. Când am ajuns pe pământ mi s-a schimbat și starea de spirit, mi-a revenit culoarea-n obrăjori și umorul în fibra ființei mele.
Am luat la pas Sinaia, am mers spre Peleș unde am abuzat de aleile și terasa de lângă castel. Am făcut poze la greu și, bine-nțeles, am rămas fără baterie la telefon.
Peleșul este un must see. Poate că-n felul ăsta vom înțelege câte ceva din istoria noastră și vom înțelege de ce Regele Carol I-ul este un mare domnitor al României. Da, știu, eu-s împotriva Bisericii și sunt regalist. Așa, și?!
Am vizitat Mănăstirea Sinaia. Ce, credeați că scăpați în postarea asta de mănăstiri? Iote, niet! Frumoasă mănăstire, o să vedeți în poze!
Pe urmă, ne-am întors la Bușteni, rupți în gură de foame, motiv pentru care am stat la masă, cu toții, la sfântul grătar. Am beutără oarece tării, s-a făcut mișto de ăia de le e frică să urce muntele cu instalația. Dar eu țin la dârvală, plus că i-am anunțat că, dacă mai fac mișto de mine, ard fripturile! S-a lăsat o liniște de început de lume.
Duminică a trebuit să plecăm, am predat camerele, ne-am pupat cu administratorul, deși ăsta nu părea să vrea. N-a avut ce face, pe fete nu l-am lăsat să le pupe! :)
Am plecat direct spre Brașov, cu un ocol pe la Cetatea Râșnovului. Am vizitat Cetatea, făcut poze la greu. Am renunțat să mai vedem Peștera Valea Cetății, abia ce o văzusem prin septembrie, anul de-a fost.
De la Cetatea Râșnovului, țuști la Poiană. Separat grupul, marea majoritate plecat, cu telecabina, sus, la pârtie. Eu rămas jos, la Pizzeire. Până mi-a adus comanda, am făcut niște bolmoaje, de ceață și frig. Când ne-am reîntâlnit, ăia de urcaseră au venit mofluzi : sus era ceață deasă și n-or putut să se dea cu ce aveau la ei pentru alunecat pe zăpadă. Ba, mai era și frig. Deci, se pare că mă pricep la făcut bolmoaje așa că aveți grijă, cei care-mi citiți postarea și nu votați cu ”Foarte util” o să vedeți ce-o să pățiți!
Pe la 15,30 am plecat din Poiană și ne-am dus la Brașov. Căscat gura prin Piața Sfatului și la Biserica Neagră, mers prin magazine, fetele, stat la bere, toți, mai puțin șoferii, adică eu și Sorin, de conducea ailaltă mașină.
De-aicea am plecat, separat, spre Focșani : ei, prin Onești, noi, pe la Siriu. Văzut, iarăși, viaductul de la Stânca Teherău, barajul de la Nehoiu. Apoi, ață, până la Focșani, unde m-am descotorosit de famila de era cu noi și apoi, at home, în orașul istoric Mărășești.
Nu v-am descris locurile pe unde-am fost, o să postez fotografii. Și pe astea o să mă uit până la vară, când o să mă duc, iarăși, la Bușteni. Și-atuncea o să urc până la Urlătoarea, la Babe și Sfinx, până la Crucea Caraiman. Și, probabil o să vă mai stresez cu un alt review. De-oi mai fi până atunci!
Haidi, pa!
Trimis de Yersinia Pestis in 17.03.15 21:16:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUȘTENI.
30 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
30 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@căpcă1 - Deciii, io nu ma risc! Mi-e frica de bolmoaje Am auzit ca vrancenii is cei mai tari in mosmoande si bolmoaje, asa ca, de la mine (deshte scurte, deh!) ai un F. Util maaare! Ca meriti, d-aia! Altfel, neah! Nu capatai tu! Da' meriti!
Frumos asa ca pentru week-end.
Drumul ala (nu pot sa-i spun altfel) dintre Focsani si Targu Secuiesc este trecut pe harta ca fiind Drum National adica (DN 2D), este execrabil il cunosc asa de cel putin 8 ani, nu-mi vine sa cred ca pe harta este trecut DN. Bine ca ai reusit sa-ti coafezi masina imediat, oricum cred ca te-a indispus intamplarea.
Vacante frumoase!
Se poate spune că a fost un weekend în care nu v-ați plictisit! Apropo, drumul pe Siriu ridică ceva probleme? Știu că anul trecut au fost perioade cu oarece căderi de pietre de pe versanți.
@Zoazore: Mulțumesc! Sau, chiar ți-o fi fost frică de bolmoajele-mi?!
@adrianbogdan: Ei, nu, cel puțin partea vrânceană a drumului este foarte bună. Ultimii 6 km sunt neasfaltați dar drumul este bun. Eu am avut ghinionul să vin după ploi și, de aceea m-am umplut de glodul patriei. Pe timp uscat drumul este bun, o spun cu mâna pe inimă! Am văzut că lucrează și la ultimii km, acum făceau podețele. Când va fi gara drumul și traseul vor fi printre cele mai frumoase din țară!
@Crazy_Mouse: Nicio problemă, drumul perfect, peisajele, la fel! De câte ori mă duc sau vin de la Brașov mă folosesc de ocazie pentru a trece pe-aici!
@căpcă1 - Ba chiar mi-a placut, ce ce sa mint? Ca oricare dintre scriiturile lu' talica! Pe bune!
Cu bolmoajele... de mine nu se prea prind, dar tot e bine sa ma feresc! Paza buna...
”Știu că anul trecut au fost perioade cu oarece căderi de pietre de pe versanți
@Crazy_Mouse - Căderi de pe versanţi au fost, sunt şi mai mult ca sigur vor mai fi şi de acum încolo. Din fericire însă, în toamna trecută, după agravarea (din nou) a situaţiei, într-un final s-a revenit la un proiect mai vechi şi s-a luat decizia de a se construi o galerie care să protejeze drumul naţional. Şi, surprinzător pentru România, lucrările au evoluat într-un ritm extrem de rapid - cel puţin, s-a lucrat intens pentru a nu ţine circulaţia blocată.
Am trecut în iarna asta de mai multe ori prin zonă (chiar şi de curând) şi am constatat că deşi lucrările încă nu erau finalizate, se circula fără nici o problemă.
Uite, am găsit aici un filmuleţ în care apare noua amenajare (vezi la 13:50) - asta doar aşa, ca idee, în cazul în care nu o ştiţi, să vedeţi cam despre ce este vorba.
@Zoazore: Stai cuminte, nu-s atât de bun la bolmoaje!
@urjanclaudiu: deci, da! Drumul e bun și peisajele frumoase!
@rmnk: Și ține cont, am și nickname-ul pe care-l am!
E atat de reala povestea ta sau incursiunea in timp. Cort, rucsac, drumetii, tabere, bocanci candva - azi telecabina, masina, pensiune, adidasi. Ma regasesc din plin!
Dan
@căpcă1 - Nu mi-e frica de bau bau, nu mi-e frica, nu mi-e frica de bau bau!
@Dan&Ema: Păi, de-aici și melancolia! Bine, nu chiar de " pușca și cureaua lată" dar, tot melancolie se cheamă!
@rmnk: Bau-Bau e pentru copii, căpcăunul e și-n mitologia românească recunoscut drept personaj negativ, deci, nu fii atât de convinsă cu frica!
@căpcă1 - Eii, noroc ca v-am citit mai toate articolele, si nu pareti deloc un capcaun, nici macar unul mic!
@căpcă1 - HA? Cine ti-a zis tie asta?
Iaca, de capca1 nu mi-e frica (dar... poti sa stii?)
Mi-e frica, in schimb, sa nu cumva sa-nceteze sa scrie!
@rmnk: Am observat persoana a doua, plural, în modul de adresare, bănuiesc că mă citiți, cel puțin, câte doi, odată! Păi, ce sunteți voi, cenaclu literar?! Eu sunt căpcă1, ar fi culmea să te formalizezi față de personajul negativ! Nu de alta dar, în acest caz trebuie să fac și eu asta ori nu e economic: " dumneavoastră" are mai multe litere decât " tu".
@Zoazore: ei, am promis, trebuie să mai scriu despre, cel puțin, trei locuri din Vrancea, nu le spui de frica lu' Crazy Mouse, că se duce înaintea mea ! Pe urmă, mai vedem!
@căpcă1 - Da, da, te citim, eu si fimiu simultan! Culmea, nici nu el crede ca ai fi vreun personaj negativ, dar te las cu impresia asta!!! Sttt, sa nu mai auda nimeni!!!
@rmnk: Deci nu reușesc să sperii pe nimeni! Se pare, atunci, că o să trebuiască să-mi schimb nicknameul! "Zâna Bună" ca-n Pinnochio, ar fi o variantă, deși, am fizic și meclă de raket rus! O să creadă lumea că-s sub nume ascuns!
@căpcă1 - Aha! Deci colindăm pe furiș... Abia aștept să vază și ochiul meu pe unde!
@Crazy_Mouse - Tu aștepți? Să mă vezi pe mine!
@căpcă1: Când am văzut impresii despre Bușteni, m-am gândit că mâine poimâine voi citi un review și despre apartamentul meu . Apoi m-am gândit, stai așa, că pentru bucureșteni Bușteniul este la îndemână, dar pentru restul țării…
Când am văzut că e scris de un căpcăun, am spus să încerc. Și mi-a plăcut la nebunie, căci ai stilul acela humuleștean, de care nu te dezbari nici măcar pe Valea Prahovei. De aceea nu e bine să pleci de la idei preconcepute .
”Haidi pa
@Dabator: Bre, m-ai lăudat așa de mult că, de curiozitate să-mi văz talentul, m-am apucat să citesc reviewul scris de mine. Ideea finală este doar una: ești amabil cu mine, în exces! Deci, urmărești ceva, aflu eu ce! Astea-s idei preconcepute, căpcăunești.
@căpcă1 - Deci, urmărești ceva, aflu eu ce!
Ha! Te prinsasi! Iaca-ti zic io ce urmareste: si @Dabator face parte din marea gashka a celor care nu vor sa te lase sa pleci, care vor sa ne mai scrii, d-aia!
Mie nu mi s-au parut "amabilitati in exces". Iti zice omu' adevarul si tu devii banuitor? Stiam eu ca adevarul doare, dar ajuta! Adevarul e ca le ai cu scriitura, asa ca nu mai banui tu nimic, si pune de mai scrie, ca noi asta urmarim!
@Dabatoare, zi tu ca n-am dreptate!
@Zoazore: E clar, tu vrei să te-mprumut cu bani de mă lauzi atâta! Știam io că urmărești ceva, nu mă duci, tu , pe mine : ”monsieur” se scrie ” monsieur” se citește !!!
@căpcă1 - Io? Bani di la tini? Neah! Vin, frate! Vin bun vrancean. Banii se duc...
Dai vin?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Ce se mai poate face in Busteni, statiunea ursilor? — scris în 07.09.24 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Peisaje extraordinare, oraș în paragina, scump și neîngrijit — scris în 02.07.24 de Calatorvechi din BUCURESTI - nu recomandă
- Aug.2021 Mini-Circuit pe Valea Prahovei — Poarta Bucegilor — scris în 16.08.21 de Mihnea-Alexandru din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 In Bușteni după 22 ani — scris în 10.08.21 de djcioko din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Telecabina Busteni-Babele? — scris în 08.08.21 de leonasch din BUZăU - RECOMANDĂ
- May.2021 Bușteni. Și-atât! — scris în 14.10.21 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Nesimtirea si aroganta angajatilor de la Telecabina Busteni — scris în 06.10.20 de doru78 din TULCEA