ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.09.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sfantu Gheorghe
ÎNSCRIS: 26.08.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2024
DURATA: 3 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Ce se mai poate face in Busteni, statiunea ursilor?

TIPĂREȘTE URM de aici

Servus dragilor,

Poate va intrebati ce se mai poate face in Busteni, statiunea ursilor?  

Asa cum povestea si Tudor (gazda la care am stat - Casa Tudor 3*), ursii fac parte din peisajul cotidian. Asa cum acum un deceniu cainii fara stapan erau pretutindeni, astazi acestia au fost inlocuiti de ursi.

RO-ALERT-ul de pe telefoane nu mai sperie pe nimeni, localnicii stiu strazile si tomberoanele preferate ale ursilor si la lasatul serii, la iesirea din locuinte se asigura ca si cum te-ai asigura la traversarea unei strazi.

Pur si simplu ursii fac parte din peisaj si aproape ca nu mai sunt bagati in seama.

Casa Tudor, vis-à-vis de magazinul Lidl, e chiar langa liziera padurii, si cand se lasa intunericul, mama ursoaica si cu puii inspecteaza tomberoanele din fata unui bloc. Dupa 10-15 minute, se intorc cuminti in padure.  

Nu trebuie deranjati, fotografiati, hraniti, fluierati, speriati cu petarde sau fumigene, pentru ca din animale pasnice pot deveni agresive.

Se poate vorbi mult despre relocare, cota de vanatoare, hranire corespunzatoare, distrugerea habitatului natural, fapt e ca ursii se simt in Busteni si in celelalte statiuni invecinate ca la ei acasa.

Si atunci, mai esti in siguranta in vacanta in Busteni? Si ce activitati outdoor mai poti face?

Foarte important e sa eviti traseele impadurite, cum ar fi Busteni - Valea Cerbului, Busteni - Jepii mici, Busteni – Piatra Arsa,  Cabana Gura Diham – Cabana Diham, Cabana Caraiman – Cascada Urlatoarea etc.

Ideal ar fi sa aterizezi direct pe platoul Babele – Sfinxul, la 2200-2300 metri altitudine.

Nimic mai simplu: fie iei telecabina Busteni - Babele  (la un pret dus-intors destul de piparat, 200 lei/persoana), fie mergi cu masina pe Transbucegi (Transbabele), unul din cele mai frumoase drumuri montane din Romania.

Noi am ales a doua varianta, si bine am facut, pentru ca Transbucegi e o experienta memorabila, cu serpentine si privelisti incredibile. Inaugurat acum cca 10 ani, drumul asfaltat Transbucegi DJ713 desprins din DN71 Sinaia –Targoviste serpuieste “pe-un picior de plai/pe-o gura de rai” pana in apropierea Cabanei Piatra Arsa, cei 17 km ai sai purtandu-te pana la nori pana la o altitudine de 1925 metri.

Unde se termina asfaltul, nu departe de cabana Piatra Arsa e o parcare pietruita, iar de-acolo in cca 60 min ajungi per pedes pe drumul tehnologic, pietruit, pe Platoul Bucegilor, la statia de telecabina, la Babele si la Sfinx.

Taxa de intrare in Parcul Natural Bucegi este de 10 lei, se poate achita atat online cat si cash.

De la Cabana Babele (alt. 2206 m), noi am optat sa mergem spre Crucea Eroilor (alt. 2291 metri) de pe Muntele Caraiman (alt. 2401 m), marcaj cruce rosie, dificultate redusa, timp cca 90 min dus.

Crucea Eroilor are o inaltime de 39.3 metri, a fost construita intre anii 1926-1928 pentru a cinsti memoria celor 30.000 militari romani cazuti in luptele de pe Valea Prahovei in Primul Razboi Mondial (1916-1918).

Guiness World Records a desemnat Crucea de pe Caraiman ca fiind cea mai inalta cruce din lume amplasata pe un varf montan.

Crucea de pe Caraiman si Monumentul pe care a fost ridicata au fost renovate intre anii 2018-2021. Interiorul Monumentului poate fi vizitat de turisti si contine la cele 2 etaje o expozitie cu fotografii de epoca din Primul Razboi Mondial si din timpul constructiei Crucii Eroilor.

De pe platforma Monumentului se deschide o priveliste superba asupra Vaii Prahovei si a muntilor din jur, mai ales ca vremea a fost perfecta, insorita, fara nori si fara vant, o minunata zi de inceput de august.  

O alta varianta de traseu pe platoul Bucegi e Cabana Babele – Cabana Omu, cca 120 min dus.

La Cabana Omu am fost acum vreo 10 ani, imi amintesc ca serveau un cabanos cu iahnie de fasole - o nebunie!!

Sau cotind spre stanga la Cabana Dichiu, se ajunge la Zanoaga, Lacul Bolboci, Cheile Zanoagei, Lacul Scropoasa, Lacul Bolboci, Padina, Cheile Tatarului, Pestera Ialomitei etc.  

In ziua a doua am vizitat Castelul Cantacuzino din Busteni si Castelul Pelisor din Sinaia (la Castelul Peles am mai fost acum cativa ani).

Castelul Cantacuzino ne-a placut foarte mult, mai ales ca suntem fani “Wednesday” , celebrul serial de pe Netflix, a carui actiune a fost filmata in aceasta minunata locatie.

Parcul castelului e superb si reprezinta el insusi un punct de atractie, cu fantani arteziene cu pesti, turnul de vanatoare, expozitia de sculpturi, grota, curtea interioara, biserica.

Se poate opta fie doar pentru accesul in parcul castelului, 20 lei/persoana, fie pentru vizitarea parcului si a castelului.

Se pot face la diferite tarife sedinte foto-video profesionale si semi-profesionale, de absolvire, de nunta, etc, in parc si/sau in interiorul castelului.

 Tariful de acces al vizitatorilor in castel este de 55 lei (parc + etajul 1) sau si etajul 2 (cu expozitia forta imperiului Roman), 75 lei. Tururile sunt cu ghid, din ora in ora, povestile sunt foarte frumoase, exista si un tur privat (min 5 persoane), 120 lei/persoana.  

 Castelul Cantacuzino a fost construit în 1911 in stil neoromanesc de catre Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), fost ministru al României între 1899-1900,1904-1907.

Repertoriul decorativ conferă ambianței interioare un pronunțat caracter romantic. Vitraliile, stucomarmura, consolele, plafoanele cu grinzi aparente și pictate, balustradele din lemn, piatră sau fier forjat, feroneria turnată în bronz și bogat ornamentată, reprezintă o măiestrie a meșteșugului artistic. Șemineele realizate din piatră de Albești, ornamentate cu mozaicuri policrome, împlinesc atmosfera de reședință boierească, sporind valoarea edificiului.

Castelul posedă o colecție de heraldică reprezentând blazoanele familiilor de boieri și o friză de picturi votive cu iluștrii membri ai familiei Cantacuzino din ramura munteană.

Una din povestile castelului spune ca printul Cantacuzino, “Nababul” i-ar fi cerut regelui Carol I permisiunea de a-si pava propria curte a castelului cu monede de aur. Regele i-ar fi raspuns ca ideea nu e grozava: daca boierul va calca pe monede pe stema cu insemnele casei regale, ar fi lezmajestate, daca ar calca pe reversul cu insemnele Romaniei, ar fi tradare si lipsa de onoare fata de patrie. Ar mai fi ramas varianta de a pune monedele pe cant, dar pe cant e inscris “Nihil sine Deo” , calcatul lor in picioare fiind asadar blasfemie…

O alta poveste spune ca printul Cantacuzino isi servea cafeaua in fiecare dimineata pe terasa castelului sau cu panorama spre Varfurile Caraiman si Omu, si-i transmitea vorba regelui Carol I ca orice s-ar zice, privelistea pe care o are el din Castelul Cantacuzino e mult mai frumoasa decat cea pe care o are regele din Castelul Peles – ceea ce e adevarat…

Castelul Pelisor din Sinaia a fost construit intre anii 1899-1902 ca resedinta de vara de catre regele Carol I pentru viitoarea regina Maria si sotul ei, printul mostenitor Ferdinand.

Decorațiunile interioare au fost alese personal de către regina Maria, de aceea întregul castel are un farmec aparte. Aici, cuplul regal a petrecut mult timp într-un cadru intim, alături de copiii lor, Carol (viitorul rege Carol al II-lea), Mărioara, Elisabeta și Nicolae. Camerele prinților și prințeselor pot fi admirate și acum, cu mobilierul și decorațiunile păstrate intact, exact ca pe vremuri.

Spre deosebire de castelul Peleș, care are 160 de camere, Pelișorul este semnificativ mai mic, având numai 99 de încăperi. Castelul, amenajat după planurile concepute de regina Maria, în stil Art Nouveau, poate fi vizitat în cadrul unui tur ghidat.  

Cele mai interesante camere sunt Dormitorul de Aur, decorat cu mobilă sculptată din lemn de tei aurit, Camera de Aur, cu pereții decorați cu frunze de ciulini, floarea națională a Scoției, și Biroul reginei Maria. Holul de onoare este de asemenea impresionant, fiind lambrisat cu lemn de stejar.

Din anul 2015, caseta cu inima reginei Maria a devenit parte a colecției Muzeului Național Peleș, iar din 2020, prețioasă casetă a fost așezată, în urma unei ceremonii impresionante, în Camera de Aur de la Pelișor, acolo unde bătuse pentru ultima dată.  

Vacante faine sa aveti!

cantacuzinocastle.com

stirileprotv.ro/stiri/act ... u-vizitare.html


[fb]
---
Trimis de raducondurache in 07.09.24 01:09:52
Validat / Publicat: 07.09.24 07:49:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUȘTENI.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Franta, Italia, Anglia, Austria, Germania, Grecia, Spania etc

VIZUALIZĂRI: 321 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raducondurache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 La Castelul Cantacuzino
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15300 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

BristenaBradPHONE
[07.09.24 14:37:39]
»

Servus.

Pana la urma v-ati intalnit cu ursul?

Pentru mine, amatoare de drumetii montane, fara masina si fara Netflix, inmultirea mos Martinilor si schimbarea comportamentului lor reprezinta o adevarata problema.

Vara trecuta am indraznit totusi o drumetie prin padure, de la Gura Diham la Poiana Izvoarelor si Pichetul Rosu, placuta dar sub teroarea unei intalniri cu o mama ursoaica.

Altfel castelul Cantaczino minunat, asa cum il descrieti.

raducondurachePHONEAUTOR REVIEW
[07.09.24 19:52:55]
»

@BristenaBrad: buna, da, in a treia seară am vazut ursoaica cu puii la tomberoane, chiar pe strada cu pensiunea. Ne-am uitat la ei din poartă, se inserase deja dar din balconul unui bloc din apropiere o persoană îi lumina cu o lanternă. A venit o mașină ISU cu girofarele pornite când urșii erau deja înapoi in pădure

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.09.24 20:00:43]
»

@raducondurache:

... fapt e ca ursii se simt in Busteni si in celelalte statiuni invecinate ca la ei acasa. Si atunci, mai esti in siguranta in vacanta in Busteni?

Într-o situație asemănătoare m-am aflat și eu acum doi ani când – în vizită, singură, la Predeal, am vrut să merg la Cabana Trei Brazi. Cum trenulețul care pleacă în sezon turistic de lângă gară nu mai făcea curse din lipsă de solicitări (era 1 noiembrie când am fost eu), mi-am zis că 5 km pe șosea, prin pădure, nu e mare lucru pentru mine și am decis să plec pe jos. Am întrebat la punctul de informare turistică dacă este vreo problemă cu urșii în Predeal și m-au asigurat că nu coboară urși în stațiune (deși eu – în drum spre Hotel Belvedere – văzusem garduri electrice și o mulțime de afișe care avertizau în legătură cu prezenta urșilor în zonă).

În seara precedentă plecării, m-a sunat sora mea care mi-a spus că tocmai a văzut un reportaj la TV având ca subiect urși care și-au făcut apariția în Predeal. A insistat să nu plec la Cabana Trei Brazi, prin pădure, singură, iar eu am ascultat-o și nu am mai plecat. Am amânat pentru o dată viitoare, dată care habar nu am dacă va mai veni vreodată.

Din ce în ce mai multe “povești” cu urși am auzit în ultima vreme. I-am văzut și eu pe Transfăgărășan cerșind mâncare la marginea drumului, urcați pe parapet. Eram în mașină și... nu eram singură.

Vacanțe frumoase oriunde, oricând și... fără peripeții!  

raducondurachePHONEAUTOR REVIEW
[08.09.24 21:30:34]
»

@iulianic: Mulțumim, la fel!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
BristenaBrad, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Bușteni:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.71933388710022 sec
    ecranul dvs: 1 x 1