GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Jetstar - sau călătoria mea din sudul până în nordul Australiei
![](/images/printer_off_32.png)
Să înceapă vacanța. Așa au zis în gând și mulți australieni care au călătorit cu mine pe bordul avionului Jetstar. De văzut am văzut și eu cum erau îmbrăcați de și la Melbourne erau 11 grade Celsius: destul de sumar, șlapi, sandale, bermude, maieu, câte o placă de surf, etc. M-am pregătit și eu dacă nu chiar la bermude dar măcar la tricou. Iar slipul de baie se afla la loc de cinste în bagajul de mână și nu în cea de cală..., dacă îmi rătăcesc ăștia bagajul... am pus-o desigur... FKK (nudism) este complet interzis în Australia...
Despre Jetstar
De și inițial era vorba că voi zbura cu compania Virgin Australia s-a nimerit să petrec cele aproape 4 ore într-un avion Jetstar.
Parte a grupului Qantas compania a fost înființată în 2001 ca și o companie low-cost de Australia la început doar zboruri interne... Aeroportul de bază se află în Melbourne iar avioanele folosite sînt Airbus A320, A321 Neo și Boeing 787 Dreamliner.
Din 2015 operează totuși zboruri și din/în Noua Zelandă, acestea fiind primele zboruri externe. Ulterior s-a mai extins (de ex. zbor Bali, Denpasar, Singapore, altele exotice, etc) în fine banul dictează și destinațiile...
Rezervare și preț
Voi simula o rezervare și un preț pentru zborul meu. Reamintesc faptul că zborul meu intern făcea parte dintr-un circuit turistic neavând cunoștințe despre prețul exact (doar estimat) al zborurilor rezervate de către agenția din România.
Simulez acum pe siteul Jetstar un zbor Melbourne-Cairns-Melbourne deci dus-întors pentru data de 18 iulie 2023. În acest moment îmi arată un preț de 298 aud (894 lei) Prețul variază, cel mai mic preț l-am văzut pentru data de 31.08.2023 149 aud (447 lei) și cel mai mare 23.07.2023 375 aud. (1125 lei)
Zborul meu
Am fost preluat de un șofer de la hotelul Oaks William on Suite din Melbourne. Drumul până la aeroportul Melbourne-zboruri interne a durat cca 40 minute. Am ajuns mult prea devreme check-in pentru zborul meu nici măcar nu era deschis încă. Am avut timp să explorez puțin împrejurimile aeroportului. Parcarea este supraetajată, sînt multe magazine, zone de parc. M-am plimbat puțin în parcul de lângă aeroport și un robot de tuns iarba tocmai făcea mișcări repetitive într-o zonă cu gazonul tuns deja. Cred că s-a defectat...
La momentul check-in ului m-am îndreptat spre unul din ecranele amplasate. După numărul rezervării introdus pe ecranul interactiv mi-a ieșit biletul fizic printr-o fantă de sub ecran, după care m-am îndreptat spre banda de transport bagaje de cală... După scanarea biletului mi-a ieșit banda de carton cu autoadezivul aferent și pe care l-am lipit de mânerul bagajului. Am dat drumul la bagaj pe banda destinată bagajelor de cală. Așa se procedează aici la zborurile interne, doar la cele externe se face check-in fizic cu angajați. Dar am văzut totuși 2 angajate care ajutau călătorii care nu se descurcă cu automatele, și erau destule și de vârsta a treia dar și persoane mai tinere care nu știau cu ce se mănâncă self-checkinul.
În așteptarea avionului am putut să observ prețurile la alimentele și băuturile de la automatele din incintă. Nu sînt nici mai mici dar nici mai mari decât cele din Otopeni.
Este oarecum trist să vezi ca într-o țară în care salariul mediu se află undeva în jurul echivalent 3000 euro dar tu fiind turist de România trebuie să muncești aproximativ de 4-5 ori mai multe minute pentru același sandviș/apă de la automat decât tovarășul tău de drum australian de pe avionul Jetstar... Dar și mai trist este faptul că la Otopeni plătești la fel...
WIFI așa cum am mai povestit funcționează excelent, inclusiv apeluri video către România. La acest aeroport se necesită înregistrare cu nume, date personale, etc.
Îmbarcarea a avut loc afară în curtea aeroportului, pe jos, dar nu era distanță mare de la ușă până la avion. La distanțe mai mari se folosesc și aici autobuze. Coridoarele tip burduf se folosesc de obicei la zborurile externe dar nu ar fi o regulă generală. Cum Jetstar nu se mai poate considera o companie de zboruri doar interne la îmbarcarea într-un avion Jetstar se folosesc toate modalitățile de îmbarcare (pe jos, cu autobuzul sau prin coridor burduf)
Avionul un Airbus A321 Neo era colorat cu culorile Jetstarului (argintiu cu portocaliu și negru) și inscripționat conform modelul Jetstar. Interiorul este suficient de confortabil dar lipsesc ecranele cu divertisment. Am văzut că mulți turiști folosesc telefoane, tablete pentru a urmări un film, să asculte muzică sau să joace ceva. 4 ore sînt totuși 4 ore. Se mai vede una alta din peisaj și prin geam dacă nu este înnorat. Toaletele nu le-am folosit (probabil nu am băut destulă bere...) dar în filmulețul de la început sînt prezentate și acestea. Tot în filmulețul de la început se arată și puținele facilități privind confortul, încărcare dispozitive prin USB, suportul de telefon sau tabletă, suportul de pahar, meniu, etc.
Meniu avion
La zborul intern aveam inclusă o gustare și o băutură. Nu era cine știe ce dar mi-a ținut de foame. Aveam inclus în limita a 15 aud (45 lei) dacă comanda depășea această sumă se plătea. În avion ca și peste tot se plătește cu cardul, dar se accepta și cash.
Meniul arăta în felul următor :
diferite sandvișuri sau chicken wrap 11 aud (33 lei)
paste 7.5 aud (22.5 lei)
prăjitură diferite sortimente 5 aud (15 lei)
diferite snackuri (pringles, crackers, chips, etc) 5 aud (15 lei)
Me Time Combo (o sticlă 0.375l vin, pringles, măsline, salami strickers) 18 aud (54 lei)
sucuri cu sau fără carbogazoase 4 aud (12 lei)
tării (vodca, whisky, gin, etc) 12 aud (36 lei)
bere 0.33 l 10 aud (30 lei)
vin 0.375l 12 aud (36 lei)
cafea, ceai 5 aud (15 lei)
meniu pui cu orez (încălzit) 14 aud (42 lei)
meniu (altele, paste etc) 13 aud (39 lei)
La zborul spre Cairns am mâncat un sandviș dublu (2x) ambalat frumos într-un carton + băutura răcoritoare aleasă, iar la întoarcere spre Sydney un Chicken Wrap + cola, în ambele cazuri a fost suficient pentru mine. Cu acest meniu m-am încadrat și în preț, 15 aud. În filmulețul de la început ne arată la un moment dat meniul cu pui și orez. Pliantul prezentat este la fel cu cel găsit de mine în buzunarul scaunului.
Ca în orice avion low-cost se mai pot cumpăra și altele, jucării, seturi de călătorii, etc. Ca și idee privind prețurile pentru noi ar costa foarte mult aceste gustări, băuturi dar în Australia un salariu mediu lunar de muncitor este aproximativ 3000 euro (15000 lei)
Alte observații
Am observat în avioanele Jetstar (și în toată Australia în general) că nu toate stewardesele sînt tinere. La zborul meu de exemplu era una tânără și una despre care cred că era în pragul pensionării. Cu toate astea a făcut treaba excelent probabil și având experiența pe mulți ani. Acest lucru pot să spun și cu ghizii avuți în Australia, toți cu părul alb dar cu serviciile exemplar făcute.
Am interacționat cu alți pasageri, inclusiv cu cei de lângă mine. Era o pereche mai în vârstă. Mergeau în vacanță. Am povestit de unde sînt, au ascultat cu interes. Domnul avea un catalog colorat în mână Old Cars, era pasionat. Văzând că și eu sînt oarecum interesat de aceste mașini vechi mi-a dăruit catalogul. Un mic gest dar interesant căt de bine te poți înțelege uneori cu australienii.
Aterizat în Cairns și ieșind din avion m-a întâmpinat o căldură de 31 grade Celsius. Aeroportul din Cairns este decorat specific zonei, te întâmpină o atmosferă de vacanță.
Iar în aeroport când ieși cu bagajele pe poarta pe care scrie mare și colorat Welcome to Cairns parcă aștepți fetele să-ți agațe în gât ghirlanda cu flori exotice...
Întoarcerea a avut loc la fel de confortabil, la decolare am putut observa verdele pădurilor tropicale din jur, iar la aterizare skylineul Sydneyului. Sydneyul fiind puțin mai aproape de nord zborul a durat 3 ore.
 
Rog WM acest video este o experiență asemănătoare cu a mea, mulțumesc
Trimis de AZE in 07.07.23 18:28:52
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRALIA & N.Z..
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@AZE: Am citit şi două episoade pe care le sărisem. Nu că aş reţine multitudinea de informaţii pe care le-ai dat dar am intrat în atmosfera generală. Eu aş cataloga reviewurile tale ca Maxighid.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 Pe urmele aborigenilor din Australia — scris în 28.01.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 Featherdale Wildlife Park, un zoo altfel — scris în 08.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 Leura, Blue Mountains — scris în 07.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 Blue Mountains, o experiență de neuitat — scris în 03.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 Mâncare, transport, vizite-turist în Australia — scris în 23.05.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 Zborul meu spre Australia (plus câteva informații utile) — scris în 12.05.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 Al cincelea continent — scris în 10.05.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ