GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De la Palais Garnier până la Notre Dame de Lorette
Era o dată ca niciodată Ion și Maria.
Cum nu reușeau a avea copii s-au dus la un preot reenumit și priceput să-i ceară sfatul.
Preotul a spus că ar trebui să se ducă la Paris și să aprindă o lumânare la catedrala Notre Dame.
Ion și Maria a urmat sfatul preotului.
După vreo 6 ani preotul având ceva treabă în satul în care stăteau Ion și Maria, se hotărește să le facă o vizită, să vadă cum o mai duc, dacă au reușit să facă copii.
Acasă la Ion și Maria ușa o deschide o fetiță de 5 ani.
-Bună ziua, mama este acasă
-Nu-i acasă, e la spital să aducă pe lume al șaselea copil
-Dar tata?
-Nu-i nici el, s-a dus la Paris să stingă o lumânare
Am fost și eu pe acolo dar nici pentru a aprinde, nici pentru a stinge o lumânare, doar pentru o vizită în scopuri absolut turistice. Și mi-am făcut o idee despre Paris, pentru mai mult decât o idee mai trebuie o vizită.
În articolul care urmează voi prezenta mai întâi clădirea palatului Garnier voi continua cu biserica Sf. Treime (Eglise de la Trinite), Marele Sinagogă din Paris (Grande Sinagogue) și voi termina cu biserica Notre Dame de Lorette (Eglise Notre Dame de Lorette, alta decât Notre Dame de pe Ile de la Cite, acolo unde s-a dus Ion sa aprinda lumanarea). Bineînțeles că și de această dată am mai descoperit obiective turistice suplimentare și m-am bucurat că sînt atâtea pe metru pătrat în Paris. Va fi penultimul articol de genul de la... până la... din Paris, eu zic că am povestit deja destule despre capitala Franței.
Palais Garnier
Am ajuns cu metroul circulând exact 2 stații de la locul meu de cazare, de și pe jos mi-ar fi luat nu mai mult de 10-15 minute. Dar având în posesie acel bilet valabil pentru toate mijloacele de transport plus comoditatea din dotare am ales calea cârtiței să ajung până acolo. Dar cum am ieșit din gura de metrou de la stația Opera linia 7 roz am rămas uimit de fațada impozantă a clădirii construite în 1875 în stil ecletic și neo-baroc. O părere personală: nu zic că restul clădirii nu este importantă și frumoasă dar fațada este cea care pune în valoare clădirea operei Garnier, denumit după creatorul său arhitectul Charles Garnier. Și ca să dăm și niște detalii tehnice pentru că sînt interesante, dimesiunile au nu mai puțin de 150x70 m iar înălțimea în cel mai înalt punct (statuia Apollo din vârf) este de 56 m.
O curiozitate despre această operă este că până în 1989 (anul în care s-a construit o altă operă mai mare) a fost cea mai mare din lume cu capacitatea sa de 1900 spectatori. În afară de bilete de teatru, opera este vizitabilă și în afara spectacolelor, acest lucru este posibil plătind o taxă de 12 euro (8 euro redus) și se pot admira interioarele splendide cum ar fi sala de spectacole, scările principale, holurile principale și alte încăperi accesibile turistului.
Galeries Lafayette
Făcând turul de onoare în jurul operei Garnier aflat în rombul alcătuit din Rue Auber, Rue Scribe, Rue Gluck, Place Jacques Roche și piața Opera am dat de un sens giratoriu de pe bulevardul Hausmann care are și un nume Place Diaghilev de unde am observat celebrele galerii Lafayette la dreapta și la stânga Rue de Mogador. Theopile Bader un fost om de afaceri francez a fost cel care a dat naștere la acest supermagazin începând de jos cu un magazin mic. Galeriile Lafayette de pe bulevardul Hausmann au fost gata în 1912 în prezent spațiul pentru vânzări are o suprafață de 70000mp. Magazine Lafayette s-au deschis în multe locuri din lume printre care și Beijing, Dubai, Jakarta, dar și New York acesta din urmă s-a închis. Intrând în magazin mi-am dat seama că principalele produse sînt de îmbrăcăminte femei, bărbați și copii. Dar nu lipsesc cosmeticele, bijuteriile, obiectele decorative, restaurantele și tot felul de servicii. Prețurile sînt pe măsură nici nu mă așteptam la altceva.
Eglise de la Trinite
Ieșind din galeriile Lafayette am avut parte de o scena în aproperea Palatului Garnier, un posibil atentat din fericire a fost o alarmă falsă, o mulțime de forțe de ordine antitero, pompieri și altele erau prezente, bulevardele și străzile închise (între Rue Gluck și bulevard Hausmann) iar angajații și clienții din clădiri scoși afară din clădiri. Dar așa cum am zis alarmă falsă din fericire iar eu mi-am continuat drumul spre biserica Sf Treime, Eglise de la Trinite cum zice tot francezul. Ieșind de pe Rue Mogador am ajuns la bulevardul Rue Saint Lazare și am observat biserica cu un mic părculeț în față. Acolo la dreapta este și stația de metrou 12 Trinite d, Estienne Orves. Piața din fața bisericii se numește la fel Place d, Estienne Orves. Arhitectul Theodore Ballu a fost cel care a proiectat această biserică în stilul renașterii franceze. Anul finalizării a fost 1867. Câțiva artiști renumiți care au contribuit la decorul interior și exterior Aristide Cavaille Coll (orga) Paul Nicod (vitraliile) Felix Joseph Barrias (picturi), Farcisque Joseph Durret (sculpturi), Francois Desiree Laugee (picturi). Toate acestea le-am admirat și am stat aproximativ 15 minute înăuntru.
Grande Synagoge de Paris
Ieșind din biserica Trinite am luat-o pe Rue de Chateaudun continuarea Rue de Saint Lazare înapoi spre locul de cazare de această dată pe jos și cu destinați precisă de a vizita biserica Notre Dame de Lorette. Numai că aproape de acest lăcaș de cult am dat de o sinagogă și nu orice sinagogă ci Grande Synagogue de Paris. Sinagoga din 1874 a fost opera arhitectului Alfred Philibert Aldrophe. Construcția a devenit necesară datorită faptului că vechea sinagogă a devenit neîncăpătoare iar în cea nouă încap 1800 persoane, dimensiunile generoase sînt 44 m lungime, 38 m înălțime dar numai 17 m lățime. Clădirea am admirat-o de afară
Eglise Notre Dame de Lorette
La 5 minute de locul meu de cazare este o biserică Notre Dame de Lorette care seamănă oarecum cu biserica Madeleine. Louis Hyppolyte Lebas a creat acest lăcaș de cult în 1836. Fațada cu cei 4 stâlpi de aduce aminte de o bazilică romanică. În față este o mică piață curtea din fața bisericii este împrejmită cu un gard cu grilaj metalic cu 3 porți. Scările exterioare ocupă toată lățimea fațadei. Turnul clopotniță se află în spate de tot. Poarta principală din mijloc este imensă, accesul se face pe cele 2 porți laterale mai mici. Interiorul este foarte frumos, am observat imediat orga lui Aristide Cavaille Coll (se pare că a fost constructorul de orgi al întregului Paris atât de des am observat numele lui menționat) Dar dacă discutăm de vitraliile excelent pictate din biserică atunci putem discuta și despre artistul Pierre Delorme. Eglise Notre Dame de Lorette a fost prima vizitată de mine în Paris (având în vedere apropierea de locul meu de cazare) Stațiile de metrou aici sînt Peletier (7) și Notre Dame de Lorette (12)
Arondismentul 9 unde am locuit are farmecul său, și pentru mine obiectiv turistic în sine. Terasă lângă terasă, restaurant lângă restaurant, spectacolul străzii (așa cum îmi place mie să spun) cu miile de biciclete, motorete, mașini electrice dar nu numai, pietonii, forfota până seara târziu (am lăsat fereastra deschisă intenționat) mi-a plăcut tot de acolo. nu prea departe de biserică mai este un parc se numește Place Montholon din 1862, are vreo 4000 mp și este amenajat predominant pentru odihnă, recreere dar și pentru joaca copiilor. Fântâna cu sculpturile de bronz din piață este creată în 1942. Stația de metrou aici este Cadet sau Poissonniere (7).
Rog WM să atașeze, mulțumesc
https://www.youtube.com/watch?v=pwBCPWskDzk
Trimis de AZE in 12.09.17 21:59:30
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@AZE: Cred ca pentru mine Parisul se identifica cu astfel de cladiri. Minunate poze, felicitari pentru articol, votat cu mare placere.
@AZE: Felicitări și pentru partea introductiva si pentru toate articolele din Vacanta la Paris ????
@mishu: Mulțumesc
Așa este cum zici, și pentru mine la fel.
Paris am vrut, Paris am avut și acum după mai mult de 4 luni după excursie nu mai reușesc să termin o dată cu povestitul. Mi-a plăcut foarte mult și la o viitoare ocazie n-o să zic nu la acest oraș.
Curând o să termin cu reviewurile despre Paris (deja eu m-am săturat) dar ce să fac dacă mi-a plăcut trebuie să povestesc.
Se pare că ați stat destul de aproape de locurile care, musai, trebuie vizitate la Paris, D_le AZE!
Despre Opera Garnier am citit și văzut poze (superbe interioare!), dar nicio poză atașată de Dvs. Nu este permisă fotografierea?
Despre Galeriile Lafayette nu pot să spun decât că am trecut pe lângă ele, nu le-am vizitat din lipsă de timp, în primul rând, și apoi pentru că auzisem de prețurile lor, care ar fi făcut găuri serioase în buzunarul meu și-așa destul de micuț. Am preferat să le admir pe dinafară.
De pe „Net” am văzut niște imagini cu interioarele lor, superbe și ele.
Și, în încheiere, spun că mi-a plăcut bancul de la început! (este un mod atractiv de-a captiva atenția pentru citirea review-ului)
Felicitări pentru articol, am votat cu drag!
@doinafil: Mulțumesc
Mulțumesc pentru vizită și ecou, pe lângă asta știu că vă place Parisul.
Am stat aproape de obiectivele turistice principale. Este vorba despre hotelul Monte Carlo, dar am avut o cameră minusculă single. Am plătit în ianuarie în jur de 40 euro pe noapte cu mic dejun, a fost mult pentru mine dar știam că în sezon va fi mult mai scump. La data vizitei prețul afișat era dublu fără mic dejun. Așa că nu mă pot plânge.
Se poate face foto în opera dar eu n-am fost înăuntru. (Lipsă de timp și bani, oricum am reușit să vizitez și să acopăr destul obiective turistice cât să îmi fac o idee). Partea bună în Paris față de România de exemplu este lipsa taxei foto. Același lucru am observat în New York și în China dar dacă facem comparație cu taxele de vizitare care în occident sînt mult mai mari, deci în România biletul de intrare la un obiectiv + taxa foto poate fi mai mic decât biletul la un alt obiectiv din occident fără taxă foto.
Galeriile Lafayette le-am văzut și pe dinăuntru doar că nu am cumpărat nimic (din motivul enumerat mai sus) prețurile, am observat și eu sînt prohibitive, acum nu zic există oferte, chiar am observat câteva doar că tot n-am luat nimic.
Cât despre bancuri, în general îmi plac bancurile și mai încep câte un articol cu un banc cât de cât potrivit, dar nu mă ridic de exemplu la nivelul dlui utilizator Yersiniapestis care are de regulă trei bancuri (început, mijloc și sfârșit) Din acest punct de vedere sîntem cam pe aceeași undă.
În încheiere vrea să mai scriu că Parisul mi-a făcut o impresie excelentă și oricând m-aș întoarce pentru o nouă vizită.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 O vacanță « coquette » (Sau nu prea…) - Paris — scris în 19.06.24 de Sclemby din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Mirobolantul Paris — scris în 15.04.24 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Paris, un vis împlinit — scris în 25.12.23 de Dida2017 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Informaţii practice despre Paris — scris în 31.07.20 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Vacanta la Paris III - Aventura continua — scris în 23.02.20 de baron din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Vacanta la Paris II - Fugariti de Paris Museum Pass — scris în 08.02.20 de baron din IAşI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Paris - minivacanta de iarna — scris în 11.02.19 de Mihaela 27 din TIMIşOARA - RECOMANDĂ