GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Hanul Paprika din Ozun– ispita de pe drumul spre Brașov

„Călătorului îi șade bine cu drumul” , așa se zice din bătrâni — și mare dreptate au avut! Pentru unii, drumul e o aventură, pentru alții o nevoie, dar pentru noi, ăștia cărora ne arde pământul sub tălpi când stăm prea mult într-un singur loc, e o stare de spirit. Numai că, oricât de romantic ar suna hoinăreala, la un moment dat ți se aprinde beculețul roșu de „low battery” . Și atunci, frate, e clar — ești caz de urgență gastronomică!
Când ești acasă, știi cum e: dai fuga la cambuză și faci atacul la rezervele de hrană, de te-ai chibzuit să le ai. Dar când ești pe drum… ei, atunci începe adevărata provocare. Ce faci? Evident, cauți o cârciumă, o bodegă, un restaurant, o oază culinară unde să-ți reîncarci bateriile și sufletul deopotrivă.
Și cum le alegem pe cele în care merită să intrăm? Simplu — din poveștile altora, ale celor ce-au trecut pe-acolo înaintea noastră și au lăsat urme în cuvinte. Ei bine, m-am gândit că, dacă tot am și eu darul (sau năravul) de-a povesti, să vă zic de o crâșmă ce chiar merită vizitată oricând aveți prilejul.
Că doar nu degeaba zic unii că-s zână bună — chit că nu m-ajută mecla — și, ca moldovean veritabil, mâncău din fire, despre mâncare pot vorbi până vă ia somnul și pe mine foamea!
Hanul „Paprika” din Ozun – loc de pierzare pentru pofticioși
Lăcomia e un păcat grav, zic sfinții, dar dacă treci pe la Hanul „Paprika” din Ozun, iertarea ar trebui să fie inclusă în meniu! În mod obișnuit, ajung destul de des la Brașov. Avem, io și Adriana mea, o slăbiciune pentru orașul ăsta — care, deși e în Ardeal, cică a fost populat în exces de moldoveni, un fel de Timișoara pentru olteni.
Drumul nu e lung: din orașul nostru și până în Brașov, condus domol, cu grijă la șoșoneală, faci cam două ore și-un pic. De regulă, plecăm pe la 9 dimineața, așa că pe la 12 suntem deja în zonă. Numai bine — ora magică la care șoriceii din stomac încep să tropăie cu lingura în străchinile de metal și fac un tărăboi de nu mai poți ignora.
Și-atunci, normal, începe vânătoarea după miros de mâncare bună. La început te oprești la întâmplare, dar cu timpul, după câteva experiențe memorabile, îți formezi un soi de reflex pavlovian: cum te apropii de Ozun, stomacul începe să cânte de bucurie. Căci acolo, la Hanul „Paprika” , e loc de pierzanie pentru oricine are un pic de poftă și un dram de curiozitate culinară.
Hanul este un restaurant care gătește în stil secuiesc, și, între noi fie vorba, nu văd cine-ar putea spune că mâncarea secuiască nu e bună! E cu gust, cu inimă și cu porții din alea care te fac să zici: „No, ajunge, dar mai pune oleacă!” .
Locația e fix în mijlocul satului Ozun, n-ai cum s-o ratezi decât dacă ești foarte hotărât să te prefaci că n-o vezi. Nu e o clădire impunătoare, nu are turnulețe sau panouri luminoase care să țipe din depărtare, dar are ceva mai valoros: forfotă și miros de mâncare bună. Iar dacă nu te ghidează nasul, te ghidează ochiul — că cel mai simplu o recunoști după numărul de mașini parcate în față și pe lângă.
Parcarea nu e mare, zic să-ncapă vreo 8, hai, 10 mașini, dar doritori sunt mereu mai mulți. Și nu doar autoturisme, ci și TIR-uri! Iar aici vă zic din experiență, că-s mai bătrân ca voi și, recunosc, mai lacom: unde vezi camioane trase pe dreapta, acolo sigur se mănâncă bine! Șoferii ăștia de cursă lungă au flerul lor — și rar greșesc.
Poate unii or să bombăne: „Ei, dar restaurantele de camionagii n-au stil!” . Ei bine, aici vă contrazic fără ezitare. Hanul „Paprika” are stil, are gust și are suflet. E un loc în care tradiția secuiască se întâlnește cu pofta de viață moldovenească — o combinație care nu dă greș niciodată. Vă spun eu: odată ce i-ați trecut pragul, n-o să mai vreți să mâncați altundeva când treceți prin zonă.
Gulașul secuiesc și alte păcate omenești
Ultima noastră oprire la Hanul „Paprika” a fost spre sfârșitul lui septembrie. De obicei, când vine vorba de mâncare, ne mai învârtim, ne codim, ba vrem una, ba alta. Dar de data asta și eu, și Adriana mea știam exact ce vrem: gulașul tradițional secuiesc. Băi, e atât de bun, că dacă s-ar putea, l-aș pune pe masă de ziua mea în loc de tort!
Apropo, ziua mea tocmai ce-a fost și, uite, n-am avut gulaș, dar Adi mi-a făcut tort. Cred că zâmbetul ei a fost un pic forțat când l-a adus la masă — cred că, mai degrabă, i-ar fi plăcut să aducă coliva! Dar, deh, chiar dacă am împlinit o vârstă, tot mai am chef să merg mai departe. Scuze, am deviat de la subiect...
Hanul are o terasă mare, acoperită, numai bună de stat la povești și ferită de soare. Dar și în interior e tare plăcut — rustic, fără fițe, pe stilul locului, cu lemn, ștergare și o atmosferă caldă. Am fost întâmpinați imediat de o domnișoară care ne-a invitat să luăm loc. Inițial voiam terasa, dar, cum vremea era rece și hainele puține, am tăbărât în interior.
Crâșma era plină ochi: familii, boracii de rigoare, mese întinse, râsete (se râdea pe ungurește, să știți!) și farfurii pline. Ne-am aliniat și noi tendinței — am comandat două porții de gulaș secuiesc, patru mici (care, apropo, nu-s mici deloc, sunt adolescenți dezvoltați!), plus două beri fără alcool, că am conștiință.
Porțiile? Nu-s mari. Imense! Cât îs eu de nehalit, tot am ridicat steagul alb la final. „Game over” , cum s-ar zice. Mai aveam și doi mici de răpus, dar am făcut ce face orice român adevărat: am apelat la bere, ca să-i împing la vale.
Aaa, și pâinea! Bună rău. M-am jurat că nu mă ating, dar am dat iama-n ea ca gâștele-n orz. Nu mint și nici nu mă laud, dar recunosc: am luat o felie și cu mine, de poftă, la pachet.
Concluzie – Loc de popas și de păcat culinar
Am stat acolo cât ne-a ținut pofta și răbdarea, până când ne-a lovit gândul că, totuși, avem drum spre Brașov și n-ar fi frumos să ne prindă seara tolăniți în Han. Ne-am ridicat, am mai privit o dată mesele pline și am oftat adânc — că plecam, dar cu burta fericită.
La plecare, aveam două variante: ori fug și o las pe Adriana să spele vasele, că poate se achita datoria cu o perie și un burete, ori mă comport ca un adevărat gentleman. Așa că am ales varianta a doua — am chemat pe domnișoara care ne servise și am achitat paguba. Prețul? Mai mult decât onest. Vreo 135 de lei pentru două persoane ghiftuite și cu zâmbetul pe față, inclusiv cei 15%, că doar merita — avea ochi frumoși și, când zâmbea, parcă se lumina toată sala. Așa-s unguroaicele... urâte, toată lumea știe asta! Off, off, off!
Una peste alta, Hanul „Paprika” din Ozun e loc de pierzanie pentru orice om cu papilele gustative funcționale. Mâncarea e gustoasă, atmosfera caldă, utilitățile necesare, adiacente restaurantului sunt funcționale și e curat, oamenii veseli și prețurile cinstite. Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul ăsta, deja aud lingura bătând în strachină și stomacul cântând: „Hai, măi, omule, când mai mergem?”
Acuma, gata, vă lăs, să știți că n-am mințit , iotă, vă recomand locul, chiar dacă nu vă este foame, tot merită, v-am spus, au chelnerițe frumoase! Toate ălea de bine, haidi, pa!

AmFostAcolo fără reclame?
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
- Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub -- citește mai mult
Trimis de Yersinia Pestis in 23.10.25 12:20:30
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SFÂNTU GHEORGHE [CV].
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Yersinia Pestis: Confirm cele scrise de tine, hanul este știut pentru bucate gustoase secuiești... și recunosc, gulașul este preferat iar aici este gustos... Când era aglomerat și nu aveam nici o șansă la un loc la masă, luat gulaș la pachet... Asta făceam când ajungeam prin zonă în drumurile spre Brașov... și au fost...
Apropoo, pe ulița din dreapta este acces rutier spre alte câteva locuri de parcare și tot acolo este și terasa în curtea din spate... nu știu acum cum este când se răcește vremea... dar vara este tare frumos!!!
Să vă fie de bine!
Hai că mi-e foame!!!
@Yersinia Pestis:
"Așa-s unguroaicele... urâte, toată lumea știe asta! Off, off, off! "
Un ardelean ar spune ioi, ioi, ioi!
Să vă fie de bine!
@Flaviu: Ar trebui să știi : Mărășești e-n Vrancea, iar cea mai importantă baladă populară a lu’ poporu român ne zice că” cel vrâncean” și cu ăl ” ungurean” , mări, se vorbiră și se sfătuiră, ca l-apus de soare, ca să mi-l omoare pe cel moldovean... cred că i-au dat să mănânce până n-a mai putut stomacul moldoveanului să proceseze.
Io, ca vrâncean n-o să spui” Ioi, ioi, ioi!” , inițial or să mi se scurgă ochii, dar la modul civilizat, știi cum se spune : ” Poți să te uiți dar să nu pui mâna!” , apoi o să-mi șoptesc :” Buei, mă leși?!” , dar, așa, admirativ!
Ce vrei, ochii văd, inima cere...
@ANILU: Eu știu restaurantul ăsta de prin 2015, sau, poate, un pic mai devreme. Dintotdeauna a avut mâncare bună, doar că de ceva ani au aflat și alții, de aici aglomerația asta.
Am mâncat odată, într-o perioadă de post, niște sarmale atât de bune, chiar dacă de post, de nu te mai săturai. În general, cam orice mâncare am luat de acolo a fost bună, te lingeai pe bot și pe dește. Dar, de câțiva ani, gulașul ne place, este bun tare de tot!
Aproape că ne programăm câte-o ieșire spre Brașov și pentru că știm că vom opri acolo să mâncăm!
Eu-s lacom, nu pot aștepta s-ajung acasă ca să mănânc ce-am luat la pachet, m-așez în genunchi în fața lor să mă servească acolo, plâng, mă dau cu fundul de pământ... ce vrei, am demnitate!
@Yersinia Pestis: Confirm și io!
Îl știam de mult, din vorbite, pe hanul ăsta, dar nu s-a întâmplat să-i trec pragul decât prin primăvara de trecu. Eram în trecere spre Bran, plecaserăm din Galați de dimineața, dar am ocolit pe la Bârlad să-i pescuim pe fini și asta ne-a întârziat (nu că ne-am fi grăbit undeva, doar eram în vacanță!). După ce am trecut munții, ne-a pălit pe toți o foame! ; dar așa, dintr-o dată! Finii au zis: mâncăm la Paprika. Am pus pe GPS să văd cât mai facem până acolo; juma de ceas. Ok. Frate, parcă nu mai trecea jumătatea aia de oră!!!
În sfârșit, am ajuns, n-am găsit loc în parcare, desigur, dar am înaintat pe dreapta, pe uliță și am parcat la oarece distanță. Cu ocazia asta am remarcat terasa laterală, care nu era funcțională (din motiv de frig, cred). În schimb era terasa din față, acoperită; dar ce folos, că era plină. La fel parterul-interior, așa că am fost îndrumați la etaj, unde într-adevăr erau câteva mese libere.
Am mers pe mâna finului și nu am regretat: pălincă de gutuie (Dumnezeule!), gulaș de fasole cu ceapă roșie și pâinea aia demențiala (am dosit în traistă ce a rămas). Mi s-a părut cam puțin (hi-hi, ce țeapă aveam să-mi iau, că, la fel ca tine, n-am reușit să termin porția) și am comandat din start și găluște Somloy, o chestie pe care mi s-a pus pata și tot încerc să găsesc locul unde se prepară rețeta perfectă.
Evident, dacă abia am dovedit gulașul, ce să mai meargă desertul?! L-am luat și pe el în vacanță cu noi, că doar nu era sa-l lăsăm acolo. Atât de mare a fost porția, că am mâncat eu și fina de 2 ori din ea! Despre gust... Gata, nu mai caut, am găsit!
... Am vrut să scriu și eu atunci despre Paprika, dar... Nu mai știu de ce n-am făcut-o. Fără nicio reținere, locul chiar merită un popas când ai prilejul! Nouă nu ni s-a mai arătat deocamdată, dar sper... în curând...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 [Restaurant Hunyadi Csarda] Experiență ok - de revenit și pentru alte preparate — scris în 01.11.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 [Restaurant Hunyadi Csarda] De neuitat — scris în 29.08.22 de Carmen Jiunona din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 [Restaurant Han Paprika [Ozun]] Excelent — scris în 31.10.21 de ux122876 din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Aug.2021 [Restaurant Szentgyörgy Pince / Pivnița] Pivnița Sfântul Gheorghe sau Szent György Pince Restaurant — scris în 23.08.21 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2021 [Restaurant Hunyadi Csarda] Experienta ingrozitoare la Hunyadi Csarda — scris în 08.02.21 de papadie din BUCURESTI
- Aug.2020 [Korzo Irish Pub] Terasa Korzo – Irish pub, o terasa pe placul nostru — scris în 11.09.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 [Restaurant Szentgyörgy Pince / Pivnița] Szentgyörgy Pince, sau mai pe romaneste - Restaurantul Pivnita Sfantu Gheorghe — scris în 04.09.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ