GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Tg. Muresul nu-i un oras mare, iar zona centrala e inghesuita, sufocata de trafic. Discutiile pentru o sosea de centura sunt vechi dar inca nimeni n-a indraznit sa sacrifice 2 hectare de padure din jurul orasului. Ecologistii s-au opus. E-un oras sugrumat pe de o parte de raul Mures si pe de alta parte de niste dealuri impadurite ce formeaza Platoul Cornesti. Printre acestea toate, urbea noastra se strecoara si ea cum poate. Raul Mures si dealurile limiteaza extinderea lui. In centrul mic au aparut multe hoteluri, restaurante, fast-food-uri, cafenele, covrigarii si terase. Vara, oamenii isi servesc cafeaua sau hamburgerul “aproape” printre tevile de esapament ale masinilor. Intr-unul din capetele orasului, la iesirea spre Reghin, e vestitul Spital Judetean. In acesta zona unde nu e bine sa ajungi niciodata se afla insa si cateva locuri de agrement unde e bine sa ajungi mereu. Complexul de relaxare "Week-end" cu cateva restaurante si terase bune, Complexul de agrement de la Platoul Cornesti, care are si o gradina zoologica, si unde ajungi de la Spitalul Judetean, prin padure, urcand 111 trepte si, la 5 Km distanta, tot spre Reghin, se afla Baile Sarate de la Sangeorgiu de Mures (50 de lei intrarea in week-end). Industie nu prea are orasul, dar pensiuni, terase si restaurante, are din plin. Ceea ce e interesant e, ca aproape fiecare restaurant sau pensiune si-a introdus (de obicei de luni pana vineri) cate 1-2 “meniuri pensiune”, cu pret fix, in general, de la 12 la 14 lei. Exista chiar si la “Mall”-ul din centrul urbei, restaurantul “New-Yorker”, sau cum il mai numim noi “dai 15 lei si manaci cat vrei, intre douaspe si trei”, care are un mare succes, pentru ca bucatele sunt afisate zilnic pe interenet si “stii ce te asteapta”. Dar cel mai mare succes il au terasele din jurul punctelor de relaxare estivala, adica cele doua stranduri cu apa dulce si sarata: “Complexul Week-end” si “Baile sarate Sangeorgiu de Mures”. Sa studiem cateva dintre ele.
Se afla in complexul “Week-end”, functioneaza cu motoarele din plin vara si cu ele in relanti iarna dar nu se inchide niciodata. Tot asa, mai exista vreo 3-4 restaurante in acest complex, care raman deschise si dupa ce apa din cele 5 bazine, plus cel de barci, s-a golit. La “Queen Pub” ne facem noi, de obicei intalnirile anuale cu liceul. Programul de functionare - e de la 10 dimineta pana la 12 noaptea. E un local mare, care are un spatiu de deservire interior si doua exterioare, unul dintre ele situat pe-o terasa acvatica. Acesta, seara cand lampioanele se-aprind, e deosebit de feerica. Preturile sunt moderate. Aici se servesc preparate gatite, pe la ora 10 in fiecare dimineata, un gratar mare incepe sa sfaraie si pe el apar mici si fleici. Eu am mai mare incredere in ceva ce vad ca se pregateste sub ochii mei. Ultima data am aniversat o onomastica pe terasa acvatica. Terasa e invelita intr-un plastic transparent ca sa nu fii batut de vant dar sa observi joaca ratustelor ce se-nvart in jurul tau pe apa. Daca e rece afara, exista si resouri mari care incalzesc atmosfera. In acea seara de vara, am ales, acel local, pentru ca e mai retras, mai silentios, nu e chiar langa malul Muresului, unde avea loc un festival de muzica tanara. N-am auzit galagia decat focurile de atificii. Am comandat griluri si salate si cartofi prajiti si bauturi fine si bere neagra. Vreau sa va zic ca peste tot unde am fost prin oras, se serveste deja cel putin o varietate de bere neagra. Cand venim ziua, servim grill cu cartofi si o melba (sub 20 de lei fiecare). Dupa 15 septembrie, accesul in Complexul Week-end e gratuit, vara, intrarea costa 6 lei pentru adulti si 3 lei pentru copii si pensionari. Complexul e gestionat de primarie.
Dar, pentru ca focul a izbucnit la Queen Pub, sa-l lasam pe trimisul nostru special la fata locului, Adelin Petrisor, corespondent de razboi, sa ne relateze evenimentul”. “Buna ziua dragi ascultatori. Ma aflul in frumosul complex Week-end de pe malul Muresului din Tg. Mures. E ora 10 fix. Pe una din terasele Queen Pub din Tg. Mures, s-a declansat focul. Fara avertisment. Nimeni nu s-a speriat, nimeni n-a intrat in panica. Nu mai suntem in ’89. Nu s-a tras in multime, care asteapta, cuminte, ca jarul si apoi focul sa se inteteasca. Dupa cate vad, pe-aici se trage doar cate o dusca de palinca. Lumea zice ca asa e la “Queen Pub” in fiecare dimineata si nimic nu-mi miroase mie a razboi pe-aici, ci mai degraba a grill de porc, a cartofi prajiti si a mititei, care se razboiesc intre ei, ca nu prea incap pe gratar. Cred c-am fost trimis degeaba. Terminat. Andreea ai legatura! ”.
Acum sa nu credeti ca totul e parfum de roze pe-aici prin complexul acvatic. Eu si amicii mei ne intalnim des pe la Week-end, vara, toamna sau chiar iarna. Vara nu facem insa baie. Daca e prea cald, facem un dus. De ce? Chiar daca apa e recirculata non-stop si tratata cu clor, adeseori seara tarziu, dupa ce parasim terasele, observam grupuri-grupuri de oameni care fac baie si se mai si spala prin apa din piscine. Chestia asta nu prea mi-a placut. Sunt prea putini paznici si oamenii sunt multi, nu poti sa-i impiedici sa intre in apa. Vara asta am inotat doar o singura data in bazinul mare si apoi, o vreme, am asteptat cu infrigurare, sa vad daca o sa ma manance peielea. Nu s-a intamplat nimic. Deci apa era curata dar acea imagine noctura cu oameni ce se spala in piscina, mi-a ramas totusi in memorie.
Sunt doua, una este nu departe de centrul urbei Tg. Mures, langa sala Polivalenta. A devenit vestita prin servirea “ciorbei de fasole in farfurie de paine” si a inghetatei servita intr-o felie de pepene galben. E-un restaurant mai scump dar c-un design placut si e foarte populara. Seara, o formatie de lautari trece de la o masa la alta si interpreteaza muzica de pahar sau “la cerere”. Aci se pot organiza mese festive, atmosfera e placuta. Rezervarile se fac doar la mesele din interior, nu si la cele de pe terasa. Restaurantul are si un hotel langa el, numita Tempo. Laci-Csarda din Tg. Mures, are si o sora geamana. In comuna Ernei. La 5 Km de baile sarate Sangeorgiu de Mures, de unde iesi mereu cu o foame de lup. Acest local de 4 stele din Ernei, se intinde pe o suprafata mai mare. Spatiul destinat locurilor de parcare e mai mare. Exista si un teren de mini-fotbal in noctura pe-aici. Deservirea e prompta. Nefiind in buricul targului de pe Mures, aici clientii sunt mai putini. Mancarea vine repede. Am comandat supa de taietei si fasole cu carnati. Wow! Ce portii mari! N-am reusit sa termin nici felul unu nici felul doi. Eu va recomand acest local numit “Laci-Csarda din comuna Ernei, e bine sa te opresti aici, dupa ce te-ai balacit la Sangeorgiu de Mures sau dupa ce-ai strabatut (venind din directie opusa) defileul “Toplita-Deda”, (distanta Toplita-Ernei-90 Km) drum de unde vei veni, fara doar si poate cu-o foame pantagruelica. Pofta buna!
Stati ca n-am terminat! Mai avem un local minunat. Pe pereti, cu caramizi de Himalaia, tapetat. E vorba de pizzeria din incinra altor bai cu apa dulce si sarata, aflate la parterul hotelului President din Tg. Mures, complexul “Acva Rock Spa” (45 de lei intrarea in week-end). Am fost acolo nu demult. Ce mai e nou? Au mai aparut in acest an, o bulboana mare chiar la intrarea in bazin, e greu sa te apropii si sa-i faci o poza din apa ca te dezechilibrezi si au mai aparut si cateva paturi-baldachin la unul din capetele bazinului. Ce-mi place mie la acest SPA e ca incalzirea se face prin podea, calci mereu pe ceva cald iar daca simti totusi ca mai ai nevoie de caldura, ai in complex niste turbioane calde care-ti activeaza circulatia la picioare.
La pizzeria cu caramizi de Himalaia pe pereti, gasesti preparate italinesti-pizza de mai multe feluri, paste, etc. Am comandat o “Lasagna” si o salata bulgareasca. Pret total 40 de lei. In schimb cand am comandat o apa plata si un Cola (9 lei), ni s-a zis ca nu se poate, ca trebuie sa mergem inapoi la SPA, (trecand printr-un coridor exterior) si sa le comandam de la barul din interiorul bailor. Pana la urma, “garsonul” a fost amabil, s-a oferit sa dea o fuga pana acolo si sa ne-aduca lichidele.
Trimis de dorgo in 26.09.15 14:37:52
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU MUREȘ.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Dupa ce ca-mi amintesti de un oras frumos, iti faci pacate sa-mi arati si Melba!
Promit sa incerc un Quenns Pub cand ajung in Targu Mures.
Pentru mine Targu Mures e legat de gustul primei inghetate din viata mea care m-a fascinat. Cred ca aveam vreo 10 si intr-o excursie cu autocarul (de fapt un microbuz) cu parintii am poposit niste ore bune in Targu Mures. Ca oricarui copil imi placea inghetata, chiar si inghetata de pe vremea aceea. Dar cea din Targu Mures a fost cea mai cea, a ramas intiparita in minte pentru totdeauna. Probabil ca in diversitatea si la calitatea inghetatelor existente astazi, aceea ar trece pe un loc codas, dar pentru mine a fost speciala. Asa ca sa imi spui si unde se mananca astazi cea mai buna inghetata in Targu Mures, rogu-te
@Dan&Ema - Ce mai buna inghetata? La complexul Week-end, vara, la terasa Solyom, au inghetata italieneasca.
La "Laci Csarda" mâncăm și noi de fiecare dată când ajungem în zonă. Mâncarea este extraordinar de gustoasă, nu în stil masterchef ci mai degrabă "ca la mamă acasă". Prețurile sunt extrem de accesibile. Au și meniul zilei cu porții generoase și, la fel, foarte gustos. De altfel, am văzut foarte mulți oameni venind pentru meniu. Am mâncat aici cel mai bun babgulyas.
Aș vrea să fac o completare dacă-mi permiți @dorgo. Lângă restaurant este pensiunea Tempo iar hotelul Tempo, care aparține tot de ei și care funcționează de vreo doi, trei ani, este pe partea cealaltă a raului Mureș, strada Călărași colț cu Tisa. Nu știu cât de bine am explicat că pe noi ne duce gps-ul.
Hotelul este super ok.
@dorgo -
Am mâncat de mai multe ori la Laci Csarda, odată fiind și cazat la Pensiunea Tempo. Recunosc că am considerat restaurantul și pensiunea ca un tot unitar, până am descoperit că au nume distincte. După aceea am intrat în ceață. Dar, de mâncat, totdeauna am mâncat excelent.
Dar în Tg. Mureș totdeauna am mâncat excelent. Și după '89, dar mai ales înainte. După '89 mi-a rămas în minte în special restaurantul Crizantema (Str. Libertății - Piața Onești), care cred că între timp a dispărut.
Cele mai tari amintiri le am însă dinainte de '89, când în București erau probleme destul de mari cu aprovizionarea.
Nu pot să uit mușchiulețul de porc de la Hotel - Restaurant Grant, ale cărui capete ieșeau afară din farfurie, atingând fața de masă, sau ”Platoul a la Transilvania” de la Hotelul - Restaurant cu același nume, care a depășit capacitatea a două persoane. Cel mai tare m-a impresionat însă acel ”Lacto Vegetarian” din Piața Trandafirilor care, în perioada de maxime lipsuri, avea un meniu bătut la mașină, la un rând, de o pagină și jumătate.
Una peste alta, pentru mine, Târgu Mureș este un oraș de suflet.
Laci Csarda e bestial, cele mai bune preparate pe care le-am mâncat vreodată, prețurile accesibile, chiar dacă stau și 3 zile în Tg. Mureș tot acolo sunt abonată! Ești norocos, restaurante bune, cea mai frumoasă grădină zoologică din țară, un palat al culturii faimos și împrejurimi pe măsură (Salina Praid, Sovata etc) !
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 [Travelers Coffee & Bistro] Travelers Coffee & Bistro — scris în 26.11.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2023 [Căsuța Din Pădure Pizzeria Mario] Casuta din Padure — scris în 13.11.23 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Nov.2023 [Taverna Diavolului] Mâncare bună la Taverna diavolului din Târgu Mureș — scris în 11.11.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 [Orobianco Ristorante] Orobianco - o experiență de încercat — scris în 10.09.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 [Căsuța Din Pădure Pizzeria Mario] La casuta - oricand revin cu drag — scris în 28.10.22 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Jan.2022 [Restaurant Laci Csarda] Experienta negativa! — scris în 16.01.22 de ux123412 din TG MUREș - nu recomandă
- Nov.2021 [Country Cheese & Wine] Country Cheese and Wine — scris în 02.12.21 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ