ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.02.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mediaş [SB]
ÎNSCRIS: 07.03.16
STATUS: CONSUL
LUNA
FEB-2024
Cuplu
PREȚ 90 lei
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Un loc numai bun să mănânci

TIPĂREȘTE

Majoritatea dintre noi au auzit că în Secuime se mănâncă bine. Iar mulţi au gustat preparatele din zona respectivă. Ba chiar cunosc oameni care şi-au făcut drum pe acolo doar să se oprească la masă şi să servească din bunătăţile care au dus faima bucătarilor locali.

                Pentru sâmbăta trecută am programat inhalare de aer sărat în Salina Praid iar responsabilul casei cu hrana, Adriana, m-a informat prompt că la întoarcere ne vom opri la un restaurant ce-i fusese recomandat de sora ei. Încă o data se adevereşte că cea mai bună reclamă e cea din gură în gură. Iar în acest caz şi pentru ce bagi în gură…  

                Aflat pe partea dreaptă a drumului ce ne duce spre Praid, locaţia îmi atrage privirea încă de dimineaţă prin excelenta amplasare în faţa pădurii, pe un teren drept, termenul de “domeniu” fiind cel care mi se pare optim pentru a descrie proprietatea.

                În imensa parcare erau trase doar vreo 3-4 autoturisme la acea oră, însă la întoarcere zeci de maşini se aflau aliniate în aşteptarea revenirii ocupanţilor sătuli.

                Odată intrat în restaurant m-a învăluit o senzaţie foarte plăcută. Căldura din interior, curăţenia, spaţiul mare, mesele ocupate aproape în totalitate – două erau doar libere în acel moment – şi activitatea chelnerilor asemeni furnicilor au contribuit la percepţia acestui sentiment.

                Am dat acolo de o mare diversitate de clienţi, de la participanţi la mese festive, la familii ieşite să ia masa şi până le cei asemeni nouă, în trecere şi dornici să le guste bunătăţile pregătite în bucătăria deschisă acum 9 ani.

                Şi aici intervenea marea problemă/provocare. Odată aşezat la masă ţi se aducea meniul, cel care – odată deschis – te introducea pe un tărâm dătător de grabnică foame.

                Modul de prezentare a feluritelor preparate te determină să comanzi şi dacă ai ajunge acolo ghiftuit.

                Am răsfoit paginile sub imperiul simptopatologiei lui Pavlov, cu stomacul dilatându-se treptat şi constant, dornic să fie alimentat cu un număr consistent de poziţii prezentate în ceaslovul culinar.

                Platouri de familie, supe sau ciorbe, specialităţi locale sau ale bucătarului şef, delicatese cu legume sau cărnuri de diverse animale ori deserturi concurau cu succes la starea de nehotărâre. Ce inducea automat şi una de timidă nervozitate (dacă aleg ceva, poate mai bun ar fi fost altceva…).

                Şi uite aşa ne decidem pentru o ciorbă ce urma să fie aşezată în faţa mea şi una ardelenească de tarhon de în dreptul Adrianei. Ardeiul iute, smântâna şi pâinea au venit la pachet. Gustoase şi de calitate, cu o menţiune specială pentru pâine, de departe cea mai gustoasă dintre cele consumate în ultima perioadă. Poate doar cea făcută de mama în cuptor, pe vatră, să ţină pasul.

                Am cerut detalii despre producător în speranţa că fiind prin zonă am avea şansa să luăm şi pentru acasă. Fără speranţă! Produsul se coace într-un sat din apropiere iar ceea ce aveam în faţă de negăsit în altă parte, reţeta fiind una cu dedicaţie doar pentru Gerendas Restaurant.

                După îndelungi mustăciri şi niscaiva regrete că nu am stomac de elefant, luăm amândoi o porţie de papricaş de pui cu ciuperci şi mămăliguţă, cu o menţiune specială pentru ultimul aliment.

                În privinţa băuturii, “m-am enervat” şi nu am comandat nimic. Nu de alta, dar nu pot bea apă plată când gazdele te îmbie cu pălincă de prune învechite sau alte diverse fructe  sau vinuri de Cricova ori Purcari. Am şi eu demnitatea mea…

Musai trebuie să menţionez că în anul 2023 unitatea a primit premiul pentru cel mai bun restaurant cu specific unguresc din Transilvania de către revista ungurească “Utazo” şi că petalele trandafirilor crescuţi cu atenţie în jur se transformă în dulceaţa servită la clătite sau papanaşi.

În interior, pe pereţi stau la loc vizibil fotografii alb negru înfăţişând oameni de-ai locului de acum aproape un secol sau color cu diverse personalităţi contemporane ce au îmbucat pe aici, fiecare cu numele trecut la vedere.

Cum somităţile erau de naţie ungurească, nu mi-au spus nimic decât două dintre ele: preşedintele ţării vecine şi cel al preşedintelui formaţiunii politice din ţara noastră cu strânse legături la vecinul de dincolo de graniţa vestică.

Pentru final, mă simt obligat să pomenesc un cuvânt de laudă pentru modul şi starea în care se prezenta toaleta: curate, apă caldă şi chiar camera pentru schimbarea scutecelor (!) sau pamperşilor bebeluşilor.

Deşi ciorba de burtă nu a fost chiar atât de bună pe cât speram, vă recomand să intraţi şi să serviţi masa la Gerendas. Iar dacă vreţi să rămâneţi şi peste noapte gazdele vă oferă şi cazare.


[fb]
---
Trimis de Marius 72 in 08.02.24 15:26:46
Validat / Publicat: 08.02.24 16:21:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SOVATA [MS].

VIZUALIZĂRI: 5475 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marius 72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26750 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.02.24 11:37:17]
»

@Marius 72: Nu a lipsit vizită în zona Sovatei fără să ne abatem pe la restaurantul Gerendás din Ghindari, vis-a-vis de micuțul aerodrom. Produsele sunt gustoase, porțiile mari, serviciile bune. Meniul tipărit color și cu fotografii exemplificatoare „te bagă și mai mult în ceață” și îți stârnesc pofte nestăvilite.

Restaurantul este bine apreciat, pe Tripadvisor este catalogat drept „Excellent” . În orice anotimp restaurantul-pensiune nu duce lipsă de clienți.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
[09.02.24 19:49:41]
»

@tata123 🔱: Din zona noastră mulți care merg la Sovata se opresc la acel restaurant. Am auzit de el de ceva vreme, am mai trecut pe acolo fără să intru, însă acum ne-am abătut să mâncăm.

Mi-a plăcut, motiv pentru care am și scris acest articol. În rest, nu prea scriu despre locuri de servit masa.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Sovata?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068827152252197 sec
    ecranul dvs: 1 x 1