GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La restaurantul de la Poiana Stânii jaf la drumul mare... şi prost
Mai fusesem la Stâna Regală. Cu zeci de ani în urma coborâsem din Bucegi de la Piatra Arsă pe o cărare în plin soare şi ţin minte ca am mâncat mămăliguţă aburindă şi brânza cu smântână de la stâna proprie, dar asta a fost prin anii ´60.
Acum câţiva ani am zis să revenim pentru că mai ţineam minte peisajul mirific. Cu excepţia drumului prost, totul a fost OK! începând cu serviciul prompt, diversitatea preparatelor şi preţurile accesibile chiar şi pentru pensionari.
Acum s-a întâmplat că au fost nepoţii la mine la Sinaia şi în ziua plecării ca orice gospodină am golit şi scos din priză frigiderul. Un´sa mergem, un´să mergem să mâncăm? Fiul meu şi nora au propus Poiana Stânii şi eu, în amintirea vremurilor de mai demult n-am făcut decât să-i încurajez.
Am străbătut bul. Carol de pe care am pozat câteva clădiri, am trecut de Peleş, am intrat în şoseaua care duce la Cota 1400 şi la un moment dat un afiş anemic scria alături de o săgeată ˝spre Poiana Stânii˝. Am mers câteva sute de metri şi am întors lămurindu-ne că era o eroare.
Ceva mai sus am găsit un panou-indicator alături de care erau parcate câteva maşini joase de fiţe. Mi-am adus aminte de vorbele gen. Eremia Grigorescu în faţa trupelor lui Mackensen la Mărăsesti ˝Pe aici nu se trece! ˝ Intr-adevăr pe o distanţă de aprox. 4 km erau parcate strangulând drumul care şi aşa era îngust, vreo 20-30 de maşini cu care conducătorii auto n-aveau curaj să înainteze. Fiu-miu, simţindu-se ca la un raliu cu obstacole, având şi maşină înaltă s-a strecurat printre şleauri, pietriş azvârlit anapoda, gropile săpate de ploile musonice din ultimele săptămâni şi a ajuns la punctul terminus.
Cu privire la drum: în urma reabilitării de anii trecuţi, Sinaia poate rivaliza cu staţiunile montane consacrate din Europa. Posibil ca cei 4 km de drum prost spre Cabana Poiana Stânii să nu fi fost prevăzuţi cu fonduri din această reabilitare. Nu înţeleg de ce oficialităţile din oraş nu fac presiuni la Ministerul Dezvoltării Regionale sau la forul competent să aloce fonduri pentru asfaltarea şi lărgirea acestui drumeag. E o adevărată ruşine din nou această faţă a României turistice.
Altfel lume multă, mesele de lemn ocupate, unii mâncau în poieniţă, alţii ziceau ˝văzut, placut, hai la Cotă! ˝.
Am utilizat metoda cunoscută din timpul odiosului (scris cu literă mică) şi m-am postat la câţiva metri în spatele unei mese la care consumatorii plătiseră şi se foiau pe scaune, semn că vor să se ridice. Evrika! Masă de blană de lemn, cu scaune, ferită de soare, ce mai voiam? Mâncare şi băutură rece. Aici e aici.
Ni s-a adus meniul din care ca să vă dovedesc că nu exagerez postez nişte poze. Ilustrativ e că doi mici cu o chiflă şi cartofi prăjiţi făceau 30 lei; cascaval pane 30 lei; salată de ardei copţi, doi la număr, 15 lei; 300 gr. cotlet mangaliţa (adică porc) cu cartofi natur 55 lei. Friptură de cerb 200 gr la grătar cu pleurotus costa 150 lei dar n-aveau. Punct.
Am ales o specialitate tradiţională bosniacă. Aceasta consta dintr-o chiflă mare tăiată pe din două şi unsă cu ulei în care erau 3 mici şi alături cartofi ţărăneşti. A costat 35 lei. Ardeiul copt din poză se volatilizase. Nu aveau niciun fel de dulce iar, după spusele chelneriţei fructele de pădure cu friscă se terminaseră devreme deşi era duminică abia la ora 13.
Cafelele aveau preţuri duble faţă de cele din restaurantele cu ştaif din Sinaia iar Berea Mythos sau Efes de 0.5 l costa 30 lei. Berea românească Ursus, Timişoreana era 15 lei doza.
De ce spun că e jaf la drumul mare şi prost? Pentru că aprovizionarea se poate face din Sinaia la preţuri de supermarket sau en gros şi cu o maşină de teren înaltă nu reprezintă nicio problema 7-8 km din care 4 mai răi. Înţeleg la Omul sau altă cabană la care alimentele se cară cu măgăruşii sau cu spatele.
Buun! Serviciul era asigurat de o fetiţă foarte politicoasă dar împreună cu ajutorul ei, un băiat care debarasa mesele, nu făcea faţă la câte mese servea. La deverul care este sâmbăta şi duminica ar fi necesar mai mult personal. Ce zic patronii? Omul vine să vadă locurile şi cum aerul tare îi face foame, ca să şi-o potolească lasă şi câteva sute de lei.
Cât am aşteptat comanda – peste o oră-copiii au urcat la stâncile Frantz Iosef numite aşa în amintirea intâlnirii împăratului cu regele Carol I. Stâncile (1300m) au fost amenajate cu acces pe o scară cu trepte în 1897, după un an de la vizita de trei zile a lui Franz Iosef cu ocazia inaugurării Porţilor de Fier.
Am rămas la Poiana Stânii vreo două ore, nu că am fi vrut să întârziem până ce DN1 s-ar fi blocat de trafic dar nici nu puteam pleca la drum cu copii mici nemâncaţi.
Cât despre peisaj este mirific. Munţii Bucegi cu Crucea de pe Caraiman parcă ne coborau în palmă, între noi şi ei fiind o poieniţă alpină plină de flori.
Trimis de Michi in 06.08.18 15:34:54
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SINAIA.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Michi: Am citit si am vazut fotografiile si intr-adevar, cum bine spuneti... m-am minunat. Ma gandesc ca cerbul ala, la 150 de lei, poate stia vreo doua limbi straine chiar si gatit in farfurie. Bere la 30 de lei... hmm cam la pretul asta o gasesti si in centrul Londrei. Dar daca merge? De ce nu?
Lasand la o parte cele de mai sus, mie personal mi se pare de nepretuit faptul ca ati putut sta cu copiii si cu nepotii in mijlocul naturii, pret de cateva ore. Va invidiez. Eu nici macar nu indraznesc sa sper ca voi mai apuca asa ceva.
Toate cele bune va doresc.
Ghişor, am văzut în avatarul tău că ai vârsta intre 50-60 ani. Eu născută în 1934 eram convinsă că nu voi prinde anul 2000. Si iată! Never say never.
@Michi: Doamna, va propun un pact. Sa mi-aduceti cadou o sticla de coniac cand voi implini eu 80 .
@traian. leuca: Pfff, inseamna ca se vor implini exact 50 de ani de cand nu m-am mai facut manga .
@ghisor: De unde? Acolo sunt interzise spirtoasele; a nu se confunda cu spirit-oasele.
@Michi: Deh, mama Michi, stână Regala, prețuri regești. O bere la Cora e 4 lei. De banii ăia luam 9 sticle+ 4 lei șpaga (10%)
Doi mic+ o linguriță de muștar+ o mână de cartofi prăjiți =30 de lei? Haida-de! Maximum-maximorum =10 lei (la Barca, local de București!)
Păi dacă merge și lumea se-nghesuie...
A, e primul articol negativ de-l citesc eu, scris de Dumneavoastră! Nu credeam s-ajung să citesc NU RECOMAND la mama Michi!
De rest, sănătate multă și bucurați-vă de copii și de nepoți! Io-s un an mai mică decât @ghisor!
@Zoazore: Aşa Zoa, păi ce alea sunt preţuri? Special am pus pozele că nu m-aţi fi crezut. Noroc că n-am plătit eu că m-aş fi zgâriat pe ochi.
@Michi: Ba, mama Michi, am ajuns să nu mă mai mire nimic! Ori tocmai vorbele Dumneavoastră să le pun la-ndoială? Neah! Că nu-mi mai primesc Aperolul la când voi împlini io 80 de ani de la Dvs+ nenea Traian Leuca!
@Zoazore: Când ai să împlineşti tu 80 de ani, eu am
să am două alternative: ori oale şi ulcele, ori cea mai bătrână femeie de pe glob ca japoneza aia pe care am visat-o noaptea şi m-a speriat.
@Michi: Din punct de vedere peisagistic poiana de la Stâna Regală și munții care o înconjoară sunt „de vis”. Mulțumim pentru impresii.
În vara anului 2015 am ajuns și noi acolo urcând pe Poteca Regală (vezi impresii). Măsuțele în aer liber ale Restaurantului erau pline, prețurile afișate foarte mari.
Am urcat și la Stâncile Franz Joseph; spațiul a fost amenajat chiar în anul vizitei împăratului, 1896, pentru un dejun servit la înălțime de capetele încoronate (citiți explicațiile din articolul menționat mai sus). În 1897 a fost amplasat sub stânci basorelieful care amintește de vizita împăratului Franz Joseph.
@Michi: Frumoși copii și nepoți ai, mamă Michi! Să-ți trăiască!
Prețurile sunt, într-adevăr, nesimțite, față de alte restaurante! Sunt cu aprox. 110% mai mari decât la noi, în București. Însă, Sinaia fiind oraș turistic de „top”, managerii restaurantelor își permit să practice asemenea prețuri - mai ales în sezon!
Am votat cu drag!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 [Restaurant Lord @ Hotel Caraiman] Restaurantul Lord Caraiman - mâncare bună într-o ambianță plăcută — scris în 02.12.23 de calator65 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 [Restaurant Complex Militar Sinaia] Se mănâncă foarte bine! — scris în 27.07.23 de ux127042 din HUNEDOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2023 [Restaurant-Crama Rina Sinaia] Restaurantul „La Roq” hotel Sinaia — scris în 02.07.23 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Jan.2023 [Restaurant-Crama Rina Sinaia] O seara de neuitat — scris în 01.02.23 de Zmeu din BOTOşANI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 [Restaurant WooD] Un prânz rapid într-un restaurant cu clasă — scris în 07.01.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 [Restaurant pensiune Argeșu] O experienta extrem de neplacuta — scris în 29.12.22 de ux128011 din BUCURESTI - nu recomandă
- Dec.2022 [Restaurant-pizzerie Hotel Irish House] Una calda, una... rece rau. — scris în 02.12.22 de _XXL_ din BUCURESTI - nu recomandă