ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
LUNA
AUG-2016
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Bucate tradiționale la Cârciuma din Bătrâni

TIPĂREȘTE URM de aici

Vacanța petrecută la îngânarea verii cu toamna în Sibiu ne-a prilejuit o vizită lungă la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra, pe lângă nelipsita plimbare prin piețele și pe străduțele pitorești ale municipiului. După un mic dejun bun la Exclusive Hotel & More (vezi impresii) am pornit spre Dumbrava Sibiului, loc unde se află muzeul în aer liber.

Acces. Am ieșit din oraș pe DJ 106A, șoseaua ce merge către Rășinari și Păltiniș, și după doar 2 km am ajuns în fața intrării în Muzeul Astra. Aici găsiți locuri de parcare amenajate și în curtea interioară, dar și pe marginea șoselei. Însă pentru cei care doresc să meargă cu autoturismul la Cârciuma din Bătrâni, locul despre care vă voi scrie câteva cuvinte astăzi, accesul se efectuează pe cea de-a doua poartă (există panou acolo care semnalizează existența acestei unități de alimentație publică). Oaspeții restaurantului vor fi lăsați să intre cu autovehiculul până la locurile de parcare de lângă unitate. De asemenea, vizitatorii muzeului pot să se oprească în timpul plimbării pe ulițele satului tradițional câteva zeci de minute la Cârciuma din Bătrâni.

Descriere. După ore bune de explorare a tuturor construcțiilor tradiționale din muzeul în aer liber am hotărât să poposim puțin și la Cârciuma din Bătrâni, pentru o gustare. Încadrată în categoria monumentelor de utilitate publică cârciuma țărănească este adusă din localitatea Bătrâni, județul Prahova. Construcția este specifică zonei depresionare a Starchiojdului, străjuită de înălțimi de peste 1.000 m. Astfel, avem în fața ochilor un han de la mijlocul secolului al XIX-lea, ridicat pe un parter înalt din piatră, pe pivnițe încăpătoare (unde e bucătăria acum), și cu un etaj înălțat. Corpul de clădire e înconjurat de un ceardac (prevăzut cu lavițe de odihnă) și un foișor, sprijinite pe frumoși stâlpi de lemn ornamentați. În jurul ferestrelor și pe fațade există decorațiuni de zid, acoperișul e din șindrilă (cu lucarne decorate) și flori multicolore împodobesc balconul și ceardacul. Ridicat în 1850, locuit până în 1952, cârciuma-prăvălie a fost mutată în Muzeul Astra în 1988. O parte din mobilierul interior este original, totul e decorat în mod tradițional cu ștergare și ceramică.

Sala de mese din interior poate găzdui circa 50 de oaspeți, iar pe pridvor pot lua loc 20 de persoane la două mese de lemn. Pe timpul verii oaspeții preferă terasa exterioară (300 locuri), iar grupurile sau cuplurile care doresc puțină intimitate pot alege cele două foișoare ori un separeu rustic, grupate în jurul hanului. Am observat și un mic loc de joacă pentru copii, dar și un cort mare pentru evenimente de familie ori corporate.

Meniu și comandă. Am luat loc la una din mesele de lemn ale imensei terase exterioare; în permanență au fost ocupate câteva mese: turiștii flămânzi veneau-plecau continuu. Un chelner a sosit îndată cu meniurile și am fost întrebați ce dorim să bem: două beri cu lămâie au „aterizat” rapid pe masă (7 lei/sticla). Meniul se bazează preponderent pe preparate tradiționale ale bucătărie românești. Fiind orele deja înaintate spre înserat nu am comandat prea multe feluri de mâncare; astfel, am cerut doar o ciorbă de fasole boabe cu costiță (12 lei) și o mămăliguță cu brânză și smântână (12 lei). Pâinea și ardeiul sunt din partea casei, lucru menționat și în meniu. Nu am așteptat decât 4-5 minute până când comanda ne-a fost servită, probabil felurile comandate erau deja preparate. Porțiile au fost generoase, gustul satisfăcător. Nota de plată am primit-o într-un pliant de promovare a restaurantului.

Atmosfera tradițională este întreținută și de amplasamentul în muzeul satului, turiștii înfometați putând degusta câte ceva din bucătăria românească. În final, recomand acest restaurant pentru o masă bună în mijlocul naturii.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 06.10.16 13:26:24
Validat / Publicat: 06.10.16 16:16:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 5156 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Pe ceardacul cârciumei tradiționale.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mishu
[06.10.16 16:20:29]
»

@tata123: Intr-un astfel de loc ce poate fi mai traditional decat ce ati comandat. Felicitari, un prim vot pentru un articol minunat.

Michi
[06.10.16 17:10:43]
»

Vizitat, plăcut. Citit, plăcut. Votat, plăcut

ovidiuyepi
[07.10.16 11:38:18]
»

Excelenta descriere. Ce sa mai comentez! Votat din tot sufletul. Numai bine!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[08.10.16 21:35:27]
»

@all: Mulțumesc pentru lectură și aprecieri. Cârciuma din Bătrâni e un loc pitoresc în cadrul Muzeului Astra. Dacă vă înghesuie pârdalnica de foame în timpul plimbării printre casele tradiționale nu ezitați să vă opriți 30 de minute pe terasa cârciumei ori în pridvor. Veți fi serviți cu rapiditate, prețurile sunt bune, porțiile generoase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mishu, ovidiuyepi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Sibiu și împrejurimi?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051202774047852 sec
    ecranul dvs: 1 x 1